Psychodietetyka
Psychodietetyka
Informacje podstawowe
Informacje podstawowe
- KategoriaZdrowie i medycyna / Psychologia i rozwój osobisty
- Grupa docelowa usługi
Studia adresowane są przede wszystkim do dietetyków, technologów żywności, doradców żywienia, psychologów i psychoterapeutów, lekarzy, pielęgniarek, pedagogów oraz trenerów personalnych i absolwentów AWF-u.
- Minimalna liczba uczestników20
- Maksymalna liczba uczestników66
- Data zakończenia rekrutacji02-03-2026
- Forma prowadzenia usługizdalna w czasie rzeczywistym
- Liczba godzin usługi205
- Podstawa uzyskania wpisu do BURart. 163 ust. 1 ustawy z dnia 20 lipca 2018 r. Prawo o szkolnictwie wyższym i nauce (t. j. Dz. U. z 2024 r. poz. 1571, z późn. zm.)
- Zakres uprawnieńStudia podyplomowe
Cel
Cel
Cel edukacyjny
Celem studiów jest wzbogacenie wiedzy psychologicznej i dietetycznej oraz zdobycie informacji, jak trwale i skutecznie wprowadzić zmieniać żywieniowe i pomóc pacjentom z nadwagą i otyłością po wielu nieudanych próbach odchudzania a także osobom cierpiącym na zaburzenia odżywiania. Dzięki znajomości psychologicznych technik pracy nad zmianą zachowań, zwiększysz swoją skuteczność w pracy z pacjentami i nauczysz się rozwiązywać problemy, które do tej pory wydawały się być bez wyjścia.Efekty uczenia się oraz kryteria weryfikacji ich osiągnięcia i Metody walidacji
| Efekty uczenia się | Kryteria weryfikacji | Metoda walidacji |
|---|---|---|
Efekty uczenia się WIEDZAPosiada wiedzę o dietetyce i psychodietetyce i ich wpływie na człowieka | Kryteria weryfikacji Promuje zasady zdrowego stylu życia Różnicuje zaburzenia dietetyczne Rozpoznaje błędne nawyki, myśli i przekonania pacjenta Zna podstawy psychologii i dietetykii Wyjaśnia jak skutecznie oddziaływać na zmianę zachowań | Metoda walidacji Test teoretyczny z wynikiem generowanym automatycznie |
Metoda walidacji Wywiad ustrukturyzowany | ||
Metoda walidacji Prezentacja | ||
Efekty uczenia się UMIEJĘTNOŚCISkutecznie pracuje z pacjentem | Kryteria weryfikacji Stosuje wzory postępowania w przypadku zaburzonych relacji z jedzeniem Używa poznane metody do przejmowania kontroli nad pokusami Stosuje skuteczne techniki motywacyjne Stosuje umiejętności potrzebne do pracy z zaburzeniami odżywiania Wybiera odpowiednie sposoby do pracy z konkretnym pacjentem | Metoda walidacji Prezentacja |
Metoda walidacji Prezentacja | ||
Metoda walidacji Wywiad ustrukturyzowany | ||
Efekty uczenia się KOMPETENCJEWspółpracuje świadomie z pacjentem, dba o rozwiązanie problemów psychodteteycznych | Kryteria weryfikacji Pełni rolę doradcy żywieniowego wykorzystującego wiedzę psychologiczną w swojej praktyce. Pracuje samodzielnie z pacjentami Łączy zdobytą wiedzę z zakresu dietetykii i psychologii by lepiej pomóc pacjentowi Troszczy się o dobro i cele pacjenta Angażuje się w pracę z pacjentami nad ich lepszym samopoczuciem | Metoda walidacji Prezentacja |
Metoda walidacji Wywiad ustrukturyzowany |
Kwalifikacje i kompetencje
Kwalifikacje
Kompetencje
Usługa prowadzi do nabycia kompetencji.Warunki uznania kompetencji
Program
Program
Nazwa przedmiotu | ŁĄCZNA LICZBA GODZIN ZAJĘĆ | ŁĄCZNA LICZBA PUNKTÓW ECTS | Liczba godzin teoretycznych | Liczba godzin praktycznych |
PODSTAWY DIETETYKI |
|
|
|
|
Podstawy zdrowego odżywiania | 10 | 2 | 4 | 6 |
Podstawy planowania żywienia na co dzień i w sytuacjach niestandardowych | 9 | 1 | 2 | 7 |
Współpraca dietetyczna z pacjentem psychodietetycznym | 12 | 2 | 2 | 10 |
Aktywność fizyczna – nieodzowny element zdrowego stylu życia i odżywiania | 5 | 1 | 2 | 3 |
PODSTAWY PSYCHOLOGII |
|
| 0 |
|
Praca z pacjentem z zaburzeniami odżywiania | 16 | 2 | 9 | 7 |
Psychologia emocji i motywacji | 10 | 1 | 2 | 8 |
Psychologia odżywiania i odchudzania | 14 | 2 | 3 | 11 |
Psychologia procesu zmiany zachowań żywieniowych i wyznaczanie celów w pracy z pacjentem | 6 | 1 | 2 | 4 |
Stres i jego przyczyny | 5 | 1 | 2 | 3 |
Sposoby radzenia sobie ze stresem, techniki relaksacji i medytacji | 10 | 2 | 4 | 6 |
PSYCHODIETETYKA |
|
| 0 |
|
Prowadzenie wywiadu psychodietetycznego i etyka pracy psychodietetyka | 8 | 1 | 2 | 6 |
Neofobia żywieniowa, czyli jak pracować z "niejadkami" | 8 | 1 | 2 | 6 |
Praca z dziećmi w obszarze modelowania nawyków żywieniowych | 12 | 2 | 2 | 10 |
Farmakoterapia otyłości - co powinien o niej wiedzieć psychodietetyk | 5 | 1 | 2 | 3 |
Praca na schematach żywieniowych i bez jadłospisu | 6 | 1 | 2 | 4 |
Odzyskiwanie kontroli nad procesem jedzenia | 8 | 1 | 2 | 6 |
TECHNIKI PRACY Z PACJENTEM |
|
|
|
|
Podstawy Terapii ACT | 8 | 1 | 4 | 4 |
Podstawy Terapii Poznawczo-Behawioralnej | 12 | 2 | 4 | 8 |
Dialog motywujący | 14 | 2 | 4 | 10 |
Praca z pacjentem z zaburzeniami odżywiania | 16 | 2 | 5 | 11 |
PROJEKT |
|
|
|
|
Seminarium projektowe | 8 | 1 | 0 | 8 |
Forma zaliczenia |
|
|
|
|
Test semestralny | 1 | - | 0 | 1 |
Test końcowy | 1 | - | 0 | 1 |
Egzamin końcowy | 1 | - | 0 | 1 |
Razem | 205 | 30 | 72 | 133 |
1 godz=45 minut
Harmonogram
Harmonogram
| Przedmiot / temat zajęć | Prowadzący | Data realizacji zajęć | Godzina rozpoczęcia | Godzina zakończenia | Liczba godzin |
|---|---|---|---|---|---|
Brak wyników. | |||||
Cena
Cena
Cennik
| Rodzaj ceny | Cena |
|---|---|
Rodzaj ceny Koszt przypadający na 1 uczestnika brutto | Cena 6 470,00 PLN |
Rodzaj ceny Koszt przypadający na 1 uczestnika netto | Cena 6 470,00 PLN |
Rodzaj ceny Koszt osobogodziny brutto | Cena 31,56 PLN |
Rodzaj ceny Koszt osobogodziny netto | Cena 31,56 PLN |
Prowadzący
Prowadzący
Edyta Dutkiewicz
Wykładowca GUMed i WSB w Gdańsku. Doktor Psychologii w Zakładzie Endokrynologii Klinicznej i Doświadczalnej na Gdańskim Uniwersytecie Medycznym.
Dostawca Usług zapewnia realizację usług rozwojowych przez osoby, które posiadają odpowiednie co do rodzaju i zakresu świadczonych usług.Kwalifikacje: nabyte nie wcześniej niż 5 lat przed tą samą datą.
Mateusz Banaszkiewicz
Dostawca Usług zapewnia realizację usług rozwojowych przez osoby, które posiadają odpowiednie co do rodzaju i zakresu świadczonych usług.Kwalifikacje: nabyte nie wcześniej niż 5 lat przed tą samą datą.
Ewelina Buczko
Dostawca Usług zapewnia realizację usług rozwojowych przez osoby, które posiadają odpowiednie co do rodzaju i zakresu świadczonych usług.Kwalifikacje: nabyte nie wcześniej niż 5 lat przed tą samą datą.
Aleksandra Tylkowska
Dostawca Usług zapewnia realizację usług rozwojowych przez osoby, które posiadają odpowiednie co do rodzaju i zakresu świadczonych usług.Kwalifikacje: nabyte nie wcześniej niż 5 lat przed tą samą datą.
Magdalena Hajkiewicz - Mielniczuk
Jakub Woźniak
Dostawca Usług zapewnia realizację usług rozwojowych przez osoby, które posiadają odpowiednie co do rodzaju i zakresu świadczonych usług.Kwalifikacje: nabyte nie wcześniej niż 5 lat przed tą samą datą.
Agata Kleszcz
Dostawca Usług zapewnia realizację usług rozwojowych przez osoby, które posiadają odpowiednie co do rodzaju i zakresu świadczonych usług.Kwalifikacje: nabyte nie wcześniej niż 5 lat przed tą samą datą.
Małgorzata Jackowska
prowadzi warsztaty, szkolenia i edukację offline i online dla rodziców i specjalistów.
Na co dzień pracuje w poradni dietetycznej online Centrum Respo, gdzie odpowiada za dietetykę dla dzieci i nastolatków. Współtworzyła i współpracowała z wieloma organizacjami pozarządowymi i państwowymi w zakresie edukacji żywieniowej dotyczącej diety dzieci i mam w okresie ciąży i laktacji. Prywatnie mama dwóch Synów i miłośniczka gotowania i domowej uprawy warzyw i owoców.
Dostawca Usług zapewnia realizację usług rozwojowych przez osoby, które posiadają odpowiednie co do rodzaju i zakresu świadczonych usług.Kwalifikacje: nabyte nie wcześniej niż 5 lat przed tą samą datą.
Informacje dodatkowe
Informacje dodatkowe
Informacje o materiałach dla uczestników usługi
Liczba godzin w programie nauczania podana jest w godzinach dydaktycznych - 45 min. (189 godz. x 45 min. = 9225 min.)
W harmonogramie zajęć wykazano godziny zegarowe - 60 min. (9420 min. : 60 min. = 157 godz.)
Przerwy higieniczne wliczone są w harmonogram zajęć (157 godz. - 15,25 godz. = 141,75 godz.).
Materiały w wersji elektronicznej na Teams.
Data zakończenia usługi to 28.02.2027, oznacza to, że obrona musi odbyć się najpóźniej w tym dniu.
Przedstawiona powyżej cena obejmuje obecnie obowiązującą promocje w czesnym oraz obejmuje system płatności 10 rat.
Istnieje możliwość dodania ceny na życzenie - w systemie płatności 1, 2 i 12 rat.
W tym celu prosimy o kontakt z biurem rekrutacji wskazanym powyżej rekrutacjasp@gdansk.merito.pl
Warunki uczestnictwa
Dodatkowo wymagany jest zapis przez formularz rekrutacyjny uczelni
https://www.merito.pl/rekrutacja/krok1
W zależności od projektu, w którym uczestnik bierze udział wymagana jest obecność na zajęciach min 80% oraz potwierdzenie listy logowań do usługi.
zwolnienie z VAT na podstawie art.43 Ustawy o Podatku od towarów i usług 1. pkt 26.
Przedstawiona powyżej cena obejmuje obecnie obowiązującą promocje w czesnym oraz obejmuje system płatności 10 rat.
Istnieje możliwość dodania ceny na życzenie - w systemie.
Warunki techniczne
Warunki techniczne
Wymagania: posiadanie sprzętu elektronicznego z dostępem do internetu co najmniej 5 Mb/s, monitor, kamera.
Uczelnia zapewnia dostęp do platformy TEAMs i Ms Office.