Wprowadzenie do podstaw kontroli jakości w produkcji urządzeń grzewczych
Wprowadzenie do podstaw kontroli jakości w produkcji urządzeń grzewczych
Informacje podstawowe
Informacje podstawowe
- KategoriaBiznes / Zarządzanie przedsiębiorstwem
- Grupa docelowa usługi
Specjaliści ds. jakości, producenci, kontrolerzy jakości, pracownicy działów produkcyjnych oraz osoby odpowiedzialne za wdrażanie standardów jakościowych w branży urządzeń grzewczych oraz osoby zainteresowane tematyką szkolenia
- Minimalna liczba uczestników3
- Maksymalna liczba uczestników15
- Data zakończenia rekrutacji16-11-2025
- Forma prowadzenia usługistacjonarna
- Liczba godzin usługi32
- Podstawa uzyskania wpisu do BURCertyfikat systemu zarządzania jakością wg. ISO 9001:2015 (PN-EN ISO 9001:2015) - w zakresie usług szkoleniowych
Cel
Cel
Cel edukacyjny
Przygotowanie uczestników do skutecznego wdrożenia procedur kontroli jakości w procesie produkcji urządzeń grzewczych. Uczestnicy zdobędą wiedzę o normach jakościowych, narzędziach i metodach analizy jakości, a także umiejętności praktycznego rozwiązywania problemów związanych z jakością produkcji. Szkolenie rozwija również kompetencje społeczne, takie jak praca zespołowa i komunikacja w procesie zapewnienia jakości.Efekty uczenia się oraz kryteria weryfikacji ich osiągnięcia i Metody walidacji
Efekty uczenia się | Kryteria weryfikacji | Metoda walidacji |
---|---|---|
Efekty uczenia się Charakteryzowanie norm jakościowych w produkcji urządzeń grzewczych | Kryteria weryfikacji Uczestnik wskazuje i opisuje jedną z norm jakościowych stosowanych w produkcji urządzeń grzewczych. | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Efekty uczenia się Wyjaśnianie zasad funkcjonowania systemu kontroli jakości | Kryteria weryfikacji Uczestnik opisuje podstawowe elementy systemu kontroli jakości i ich znaczenie dla procesu produkcji. | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Efekty uczenia się Omawianie procedur identyfikacji i eliminacji wad produkcyjnych | Kryteria weryfikacji Uczestnik wyjaśnia krok po kroku proces identyfikacji oraz proponuje sposób eliminacji wybranej wady produkcyjnej. | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Efekty uczenia się Analizowanie wyników kontroli jakości oraz raportowanie wyników | Kryteria weryfikacji Uczestnik interpretuje przedstawiony wynik kontroli jakości i proponuje odpowiednie działania na jego podstawie. | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Efekty uczenia się Przygotowanie dokumentacji kontrolnej zgodnej z normami jakościowymi | Kryteria weryfikacji Uczestnik wskazuje wymagane elementy dokumentacji zgodnej z wybraną normą jakościową. | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Efekty uczenia się Ocenianie zgodności procesu produkcji z wymaganiami norm jakościowych | Kryteria weryfikacji Uczestnik ocenia przedstawiony proces produkcyjny i wskazuje obszary zgodne oraz niezgodne z normami. | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Efekty uczenia się Współpraca zespołowa w procesie zapewnienia jakości | Kryteria weryfikacji Uczestnik wskazuje rolę swojej funkcji w zespole i opisuje jej znaczenie dla wspólnego celu zapewnienia jakości. | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Kwalifikacje i kompetencje
Kwalifikacje
Kompetencje
Usługa prowadzi do nabycia kompetencji.Warunki uznania kompetencji
Program
Program
Ramowy program usługi:
- Wprowadzenie do tematyki kontroli jakości w urządzeniach grzewczych
- Podstawowe pojęcia związane z jakością i jej znaczeniem w produkcji
- Przegląd najważniejszych norm jakościowych i regulacji prawnych
- Podstawy funkcjonowania systemów kontroli jakości w produkcji
- Klasyfikacja i przykłady typowych wad produkcyjnych w urządzeniach grzewczych
- Rola i znaczenie dokumentacji w procesie kontroli jakości
- Zasady organizacji kontroli wejściowej materiałów i komponentów
- Podstawowe metody inspekcji wizualnej i wymiarowej wyrobów
- Przykłady prostych narzędzi wspierających kontrolę jakości (np. lista kontrolna)
- Wprowadzenie do metod analizy danych jakościowych
- Rola testowania produktów w zapewnieniu jakości urządzeń grzewczych
- Podstawowe zasady identyfikacji i eliminacji wad produkcyjnych
- Znaczenie współpracy zespołowej w procesie wprowadzania kontroli jakości
- Podstawowe metody analizy przyczyn niezgodności (np. metoda 5xWhy)
- Wprowadzenie do audytów jakościowych w procesie produkcji
- Omówienie podstawowych wymagań bezpieczeństwa w urządzeniach grzewczych
- Rola komunikacji w procesie zapewnienia jakości
- Wprowadzenie do zarządzania ryzykiem w kontekście kontroli jakości
- Omówienie kluczowych punktów kontrolnych w procesie produkcyjnym
- Podstawy raportowania wyników kontroli jakości
- Przegląd prostych procedur postępowania z wyrobami niespełniającymi norm
- Znaczenie szkolenia pracowników w podstawowych zasadach jakości
- Podstawowe zasady przechowywania i archiwizowania dokumentacji jakościowej
- Omówienie przykładowych przypadków wdrożenia prostych procedur kontroli jakości
- Podsumowanie najważniejszych informacji dotyczących wprowadzenia kontroli jakości
- Dyskusja i odpowiedzi na pytania uczestników dotyczące wprowadzania kontroli jakości
- Praktyczne ćwiczenia z oceny zgodności wyrobu z wymaganiami jakościowymi
- Ćwiczenia z przygotowywania dokumentacji kontrolnej
- Ćwiczenia z identyfikacji i raportowania wad produkcyjnych
- Analiza studium przypadku wdrożenia systemu kontroli jakości
- Utrwalenie kluczowych informacji i wskazówki do dalszego wdrażania kontroli jakości w zakładzie
- Walidacja usługi (test teoretyczny + analiza odpowiedzi)
Podstawową formą organizacyjną szkolenia jest lekcja, której odpowiada jedna godzina dydaktyczna trwająca 45 min.
Szkolenie oferuje 32 godziny dydatktyczne ( tj. 25 godzin zegarowych) z których każdy trwa 45 minut dodatkowo każdego dnia występuje 15 minutowa przerwa która nie jest wliczona w czas szkolenia.
Harmonogram
Harmonogram
Przedmiot / temat zajęć | Prowadzący | Data realizacji zajęć | Godzina rozpoczęcia | Godzina zakończenia | Liczba godzin |
---|---|---|---|---|---|
Przedmiot / temat zajęć 1 z 36 Wprowadzenie do tematyki kontroli jakości w urządzeniach grzewczych | Prowadzący Maciej Jodkowski | Data realizacji zajęć 17-11-2025 | Godzina rozpoczęcia 08:00 | Godzina zakończenia 08:45 | Liczba godzin 00:45 |
Przedmiot / temat zajęć 2 z 36 Podstawowe pojęcia związane z jakością i jej znaczeniem w produkcji | Prowadzący Maciej Jodkowski | Data realizacji zajęć 17-11-2025 | Godzina rozpoczęcia 08:45 | Godzina zakończenia 09:30 | Liczba godzin 00:45 |
Przedmiot / temat zajęć 3 z 36 Przegląd najważniejszych norm jakościowych i regulacji prawnych | Prowadzący Maciej Jodkowski | Data realizacji zajęć 17-11-2025 | Godzina rozpoczęcia 09:30 | Godzina zakończenia 10:15 | Liczba godzin 00:45 |
Przedmiot / temat zajęć 4 z 36 Podstawy funkcjonowania systemów kontroli jakości w produkcji | Prowadzący Maciej Jodkowski | Data realizacji zajęć 17-11-2025 | Godzina rozpoczęcia 10:15 | Godzina zakończenia 11:00 | Liczba godzin 00:45 |
Przedmiot / temat zajęć 5 z 36 Klasyfikacja i przykłady typowych wad produkcyjnych w urządzeniach grzewczych | Prowadzący Maciej Jodkowski | Data realizacji zajęć 17-11-2025 | Godzina rozpoczęcia 11:00 | Godzina zakończenia 11:45 | Liczba godzin 00:45 |
Przedmiot / temat zajęć 6 z 36 Przerwa | Prowadzący Maciej Jodkowski | Data realizacji zajęć 17-11-2025 | Godzina rozpoczęcia 11:45 | Godzina zakończenia 12:00 | Liczba godzin 00:15 |
Przedmiot / temat zajęć 7 z 36 Rola i znaczenie dokumentacji w procesie kontroli jakości | Prowadzący Maciej Jodkowski | Data realizacji zajęć 17-11-2025 | Godzina rozpoczęcia 12:00 | Godzina zakończenia 12:45 | Liczba godzin 00:45 |
Przedmiot / temat zajęć 8 z 36 Zasady organizacji kontroli wejściowej materiałów i komponentów | Prowadzący Maciej Jodkowski | Data realizacji zajęć 17-11-2025 | Godzina rozpoczęcia 12:45 | Godzina zakończenia 13:30 | Liczba godzin 00:45 |
Przedmiot / temat zajęć 9 z 36 Podstawowe metody inspekcji wizualnej i wymiarowej wyrobów | Prowadzący Maciej Jodkowski | Data realizacji zajęć 17-11-2025 | Godzina rozpoczęcia 13:30 | Godzina zakończenia 14:15 | Liczba godzin 00:45 |
Przedmiot / temat zajęć 10 z 36 Przykłady prostych narzędzi wspierających kontrolę jakości (np. lista kontrolna) | Prowadzący Maciej Jodkowski | Data realizacji zajęć 18-11-2025 | Godzina rozpoczęcia 08:00 | Godzina zakończenia 08:45 | Liczba godzin 00:45 |
Przedmiot / temat zajęć 11 z 36 Rola komunikacji w procesie zapewnienia jakości | Prowadzący Maciej Jodkowski | Data realizacji zajęć 18-11-2025 | Godzina rozpoczęcia 08:00 | Godzina zakończenia 08:45 | Liczba godzin 00:45 |
Przedmiot / temat zajęć 12 z 36 Wprowadzenie do metod analizy danych jakościowych | Prowadzący Maciej Jodkowski | Data realizacji zajęć 18-11-2025 | Godzina rozpoczęcia 08:45 | Godzina zakończenia 09:30 | Liczba godzin 00:45 |
Przedmiot / temat zajęć 13 z 36 Rola testowania produktów w zapewnieniu jakości urządzeń grzewczych | Prowadzący Maciej Jodkowski | Data realizacji zajęć 18-11-2025 | Godzina rozpoczęcia 09:30 | Godzina zakończenia 10:15 | Liczba godzin 00:45 |
Przedmiot / temat zajęć 14 z 36 Podstawowe zasady identyfikacji i eliminacji wad produkcyjnych | Prowadzący Maciej Jodkowski | Data realizacji zajęć 18-11-2025 | Godzina rozpoczęcia 10:15 | Godzina zakończenia 11:00 | Liczba godzin 00:45 |
Przedmiot / temat zajęć 15 z 36 Znaczenie współpracy zespołowej w procesie wprowadzania kontroli jakości | Prowadzący Maciej Jodkowski | Data realizacji zajęć 18-11-2025 | Godzina rozpoczęcia 11:00 | Godzina zakończenia 11:45 | Liczba godzin 00:45 |
Przedmiot / temat zajęć 16 z 36 Przerwa | Prowadzący Maciej Jodkowski | Data realizacji zajęć 18-11-2025 | Godzina rozpoczęcia 11:45 | Godzina zakończenia 12:00 | Liczba godzin 00:15 |
Przedmiot / temat zajęć 17 z 36 Podstawowe metody analizy przyczyn niezgodności (np. metoda 5xWhy) | Prowadzący Maciej Jodkowski | Data realizacji zajęć 18-11-2025 | Godzina rozpoczęcia 12:00 | Godzina zakończenia 12:45 | Liczba godzin 00:45 |
Przedmiot / temat zajęć 18 z 36 Wprowadzenie do audytów jakościowych w procesie produkcji | Prowadzący Maciej Jodkowski | Data realizacji zajęć 18-11-2025 | Godzina rozpoczęcia 12:45 | Godzina zakończenia 13:30 | Liczba godzin 00:45 |
Przedmiot / temat zajęć 19 z 36 Omówienie podstawowych wymagań bezpieczeństwa w urządzeniach grzewczych | Prowadzący Maciej Jodkowski | Data realizacji zajęć 18-11-2025 | Godzina rozpoczęcia 13:30 | Godzina zakończenia 14:15 | Liczba godzin 00:45 |
Przedmiot / temat zajęć 20 z 36 Wprowadzenie do zarządzania ryzykiem w kontekście kontroli jakości | Prowadzący Maciej Jodkowski | Data realizacji zajęć 24-11-2025 | Godzina rozpoczęcia 08:45 | Godzina zakończenia 09:30 | Liczba godzin 00:45 |
Przedmiot / temat zajęć 21 z 36 Omówienie kluczowych punktów kontrolnych w procesie produkcyjnym | Prowadzący Maciej Jodkowski | Data realizacji zajęć 24-11-2025 | Godzina rozpoczęcia 09:30 | Godzina zakończenia 10:15 | Liczba godzin 00:45 |
Przedmiot / temat zajęć 22 z 36 Podstawy raportowania wyników kontroli jakości | Prowadzący Maciej Jodkowski | Data realizacji zajęć 24-11-2025 | Godzina rozpoczęcia 10:15 | Godzina zakończenia 11:00 | Liczba godzin 00:45 |
Przedmiot / temat zajęć 23 z 36 Przegląd prostych procedur postępowania z wyrobami niespełniającymi norm | Prowadzący Maciej Jodkowski | Data realizacji zajęć 24-11-2025 | Godzina rozpoczęcia 11:00 | Godzina zakończenia 11:45 | Liczba godzin 00:45 |
Przedmiot / temat zajęć 24 z 36 Przerwa | Prowadzący Maciej Jodkowski | Data realizacji zajęć 24-11-2025 | Godzina rozpoczęcia 11:45 | Godzina zakończenia 12:00 | Liczba godzin 00:15 |
Przedmiot / temat zajęć 25 z 36 Znaczenie szkolenia pracowników w podstawowych zasadach jakości | Prowadzący Maciej Jodkowski | Data realizacji zajęć 24-11-2025 | Godzina rozpoczęcia 12:00 | Godzina zakończenia 12:45 | Liczba godzin 00:45 |
Przedmiot / temat zajęć 26 z 36 Podstawowe zasady przechowywania i archiwizowania dokumentacji jakościowej | Prowadzący Maciej Jodkowski | Data realizacji zajęć 24-11-2025 | Godzina rozpoczęcia 12:45 | Godzina zakończenia 13:30 | Liczba godzin 00:45 |
Przedmiot / temat zajęć 27 z 36 Omówienie przykładowych przypadków wdrożenia prostych procedur kontroli jakości | Prowadzący Maciej Jodkowski | Data realizacji zajęć 24-11-2025 | Godzina rozpoczęcia 13:30 | Godzina zakończenia 14:15 | Liczba godzin 00:45 |
Przedmiot / temat zajęć 28 z 36 Podsumowanie najważniejszych informacji dotyczących wprowadzenia kontroli jakości | Prowadzący Maciej Jodkowski | Data realizacji zajęć 25-11-2025 | Godzina rozpoczęcia 08:00 | Godzina zakończenia 08:45 | Liczba godzin 00:45 |
Przedmiot / temat zajęć 29 z 36 Dyskusja i odpowiedzi na pytania uczestników dotyczące wprowadzania kontroli jakości | Prowadzący Maciej Jodkowski | Data realizacji zajęć 25-11-2025 | Godzina rozpoczęcia 08:45 | Godzina zakończenia 09:30 | Liczba godzin 00:45 |
Przedmiot / temat zajęć 30 z 36 Praktyczne ćwiczenia z oceny zgodności wyrobu z wymaganiami jakościowymi | Prowadzący Maciej Jodkowski | Data realizacji zajęć 25-11-2025 | Godzina rozpoczęcia 09:30 | Godzina zakończenia 10:15 | Liczba godzin 00:45 |
Przedmiot / temat zajęć 31 z 36 Ćwiczenia z przygotowywania dokumentacji kontrolnej | Prowadzący Maciej Jodkowski | Data realizacji zajęć 25-11-2025 | Godzina rozpoczęcia 10:15 | Godzina zakończenia 11:00 | Liczba godzin 00:45 |
Przedmiot / temat zajęć 32 z 36 Ćwiczenia z identyfikacji i raportowania wad produkcyjnych | Prowadzący Maciej Jodkowski | Data realizacji zajęć 25-11-2025 | Godzina rozpoczęcia 11:00 | Godzina zakończenia 11:45 | Liczba godzin 00:45 |
Przedmiot / temat zajęć 33 z 36 Przerwa | Prowadzący Maciej Jodkowski | Data realizacji zajęć 25-11-2025 | Godzina rozpoczęcia 11:45 | Godzina zakończenia 12:00 | Liczba godzin 00:15 |
Przedmiot / temat zajęć 34 z 36 Analiza studium przypadku wdrożenia systemu kontroli jakości | Prowadzący Maciej Jodkowski | Data realizacji zajęć 25-11-2025 | Godzina rozpoczęcia 12:00 | Godzina zakończenia 12:45 | Liczba godzin 00:45 |
Przedmiot / temat zajęć 35 z 36 Utrwalenie kluczowych informacji i wskazówki do dalszego wdrażania kontroli jakości w zakładzie | Prowadzący Maciej Jodkowski | Data realizacji zajęć 25-11-2025 | Godzina rozpoczęcia 12:45 | Godzina zakończenia 13:30 | Liczba godzin 00:45 |
Przedmiot / temat zajęć 36 z 36 Walidacja usługi (test teoretyczny + analiza odpowiedzi) | Prowadzący - | Data realizacji zajęć 25-11-2025 | Godzina rozpoczęcia 13:30 | Godzina zakończenia 14:15 | Liczba godzin 00:45 |
Cena
Cena
Cennik
Rodzaj ceny | Cena |
---|---|
Rodzaj ceny Koszt przypadający na 1 uczestnika brutto | Cena 3 542,40 PLN |
Rodzaj ceny Koszt przypadający na 1 uczestnika netto | Cena 2 880,00 PLN |
Rodzaj ceny Koszt osobogodziny brutto | Cena 110,70 PLN |
Rodzaj ceny Koszt osobogodziny netto | Cena 90,00 PLN |
Prowadzący
Prowadzący
Maciej Jodkowski
Wieloletnie doświadczenie w badaniu procesów związanych z opracowywaniem nowych rozwiązań konstrukcyjnych. Specjalista od nowych technologiczno-konstrukcyjnych rozwiązań dotyczących ochrony środowiska w przemyśle chemicznym i branżach pokrewnych.
doktor inżynier
Wieloletnie doświadczenie w prowadzeniu szkoleń praktycznych z zakresu kotłów grzewczych. Ekspert w badaniu kotłów na paliwa stałe i Oceny zgodności urządzeń i maszyn z obowiązującymi wymaganiami i przepisami.
maciej.jodkowski@zetom.eu
Informacje dodatkowe
Informacje dodatkowe
Informacje o materiałach dla uczestników usługi
Każdy uczestnik otrzyma materiały niezbędne do udziału w szkoleniu.
Dostawca usług potwierdza, że cena usługi nie odbiega od cen rynkowych oraz że jest adekwatna do jej zakresu.
Dostawca usług potwierdza, iż karta usługi przygotowana została zgodnie z obowiązującym Regulaminem BUR m.in. w zakresie powierzenia usług.
Dostawca usług potwierdza, że usługa rozwojowa będzie realizowana zgodnie z obowiązującymi przepisami prawa, w tym przepisami prawa o VAT.
Dostawca usług potwierdza, że usługa rozwojowa nie jest świadczona przez podmiot pełniący funkcję Operatora lub partnera w którymkolwiek Regionalnym Programie lub FERS.
Dostawca usług potwierdza, że usługa rozwojowa nie jest świadczona przez podmiot będący jednocześnie podmiotem korzystającym z usług rozwojowych o zbliżonej tematyce w ramach danego projektu.
Dostawca usług potwierdza, że usługa rozwojowa nie dotyczy kosztów usługi rozwojowej, której obowiązek przeprowadzenia nazajmowanym stanowisku pracy wynika z odrębnych przepisów prawa (np. wstępne i okresowe szkolenia z zakresu bezpieczeństwa i higieny pracy, szkolenia okresowe potwierdzające kwalifikacje na zajmowanym stanowisku pracy).
Dostawca usług potwierdza, że usługa rozwojowa nie dotyczy umiejętności lub kompetencji podstawowych tj. (z ang. basic skills:literacy, numeracy, ICT skills).
Dostawca usług potwierdza, że usługa rozwojowa nie obejmuje wzajemnego świadczenia usług w Projekcie o zbliżonej tematyce przez Dostawców usług, którzy delegują na usługi siebie oraz swoich pracowników i korzystają z dofinansowania, a następnie świadczą usługi w zakresie tej samej tematyki dla Przedsiębiorcy, który wcześniej występował w roli Dostawcy tych usług.
Dostawca usług potwierdza, że cena usługi nie obejmuje kosztów niezwiązanych bezpośrednio z usługą rozwojową, w szczególności kosztów środków trwałych przekazywanych Przedsiębiorcom lub Pracownikom przedsiębiorcy, kosztów dojazdu i zakwaterowania.
Przyjęta metoda walidacji - test teoretyczny - w pełni pozwala na sprawdzenie uzyskania przez uczestnika oczekiwanych kompetencji w obszarze wiedza, umiejętności i kompetencje społeczne,
Osiągnięcie efektów uczenia się zostanie zweryfikowane w wymienionych formach walidacji i potwierdzone przez osobę wskazaną do walidacji w niniejszej karcie
Usługodawca oświadcza, że proces walidacji jest zgodny z wytycznymi BUR.
Informacje dodatkowe
Ujęte godziny są godzinami dydaktycznymi tj. 1 godz. = 45 min
Warunkiem uzyskania zaświadczenia jest uczestnictwo w co najmniej 80% zajęć oraz zaliczenia zajęć w formie uzyskania 80% punktów z testu wiedzy.
Dokument potwierdza, że zostały zastosowane rozwiązania zapewniające rozdzielenie procesów kształcenia i szkolenia od walidacji. tzn. osoba prowadząca usługę, nie dokonuje weryfikacji efektów uczenia się uczestników usługi.
Usługa nie jest świadczona przez podmiot, z którym pracodawca lub delegowany pracownik korzystający ze wsparcia są powiązani kapitałowo lub osobowo.
Usługa nie jest świadczona przez podmiot pełniący funkcję Beneficjenta lub partnera w danym projekcie oraz przez podmiot powiązany z Beneficjentem lub partnerem kapitałowo lub osobowo