Intendent w żłobku i klubie dziecięcym
Możliwość dofinansowania
Intendent w żłobku i klubie dziecięcym
Numer usługi 2025/07/17/10510/2884807
4 800,00 PLN
brutto
4 800,00 PLNnetto
218,18 PLNbrutto/h
218,18 PLNnetto/h
Informacje podstawowe
Informacje podstawowe
- KategoriaInne / Gastronomia
- Grupa docelowa usługi
- osoby dorosłe, które z własnej inicjatywy chcą podnieść swoje umiejętności lub kwalifikacje z zakresu żywienia zbiorowego dzieci
- pracownicy administracyjni żłobków i klubów dziecięcych, kandydaci na stanowisko intendenta
- osoby planujące otworzyć mikro‑żłobek lub klub dziecięcy
- Minimalna liczba uczestników1
- Maksymalna liczba uczestników5
- Data zakończenia rekrutacji22-08-2025
- Forma prowadzenia usługistacjonarna
- Liczba godzin usługi22
- Podstawa uzyskania wpisu do BURCertyfikat systemu zarządzania jakością wg. ISO 9001:2015 (PN-EN ISO 9001:2015) - w zakresie usług szkoleniowych
Cel
Cel
Cel edukacyjny
Kurs przygotowuje i prowadzi do nabycia wiedzy i umiejętności praktycznych niezbędnych do planowania i nadzorowania procesu żywienia w żłobku/klubie dziecięcym zgodnie z normami żywieniowymi, zasadami HACCP oraz budżetem placówkiEfekty uczenia się oraz kryteria weryfikacji ich osiągnięcia i Metody walidacji
Efekty uczenia się | Kryteria weryfikacji | Metoda walidacji |
---|---|---|
Efekty uczenia się Rozróżnia normy żywieniowe dla dzieci 1-3 l. | Kryteria weryfikacji Wskazuje poprawny limit kcal i główne grupy produktów | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Efekty uczenia się Opisuje procedurę wdrożenia systemu HACCP w kuchni żłobka | Kryteria weryfikacji Wymienia 7 zasad systemu HACCP w prawidłowej kolejności | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Efekty uczenia się Posługuje się programem kalkulacji kosztów posiłków (arkusz Excel) | Kryteria weryfikacji Sporządza jadłospis 5-dniowy z kosztem ≤ 9 zł/dzień | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Efekty uczenia się Stosuje zasady magazynowania FIFO/LIFO dla artykułów spożywczych | Kryteria weryfikacji Prawidłowo układa 12 produktów na półce magazynowej | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Efekty uczenia się Rozróżnia rodzaje diet eliminacyjnych (bezlaktozowa, bezglutenowa) | Kryteria weryfikacji Dobiera 3 zamienniki produktu dla każdej diety | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Efekty uczenia się Opisuje dokumentację sanitarno-higieniczną wymaganą przez sanepid | Kryteria weryfikacji Wymienia min. 4 rejestry obowiązkowe | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Efekty uczenia się Stosuje procedury pierwszego wejścia personelu kuchni (BHP + RODO) | Kryteria weryfikacji Prawidłowo wypełnia oświadczenie i instruktaż stanowiskowy | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Kwalifikacje i kompetencje
Kwalifikacje
Inne kwalifikacje
Uznane kwalifikacje
Pytanie 4. Czy dokument potwierdzający uzyskanie kwalifikacji jest rozpoznawalny i uznawalny w danej branży/sektorze (czy certyfikat otrzymał pozytywne rekomendacje od co najmniej 5 pracodawców danej branży/ sektorów lub związku branżowego, zrzeszającego pracodawców danej branży/sektorów)?
TAK
Informacje
- Podstawa prawna dla Podmiotów / kategorii Podmiotówuprawnione do realizacji procesów walidacji i certyfikowania na mocy innych przepisów prawa
- Nazwa Podmiotu prowadzącego walidacjęZwiązek Zakładów Doskonalenia Zawodowego o/Warszawa - Krajowe Centrum Akredytacji (KCA)
- Podmiot prowadzący walidację jest zarejestrowany w BURTak
- Nazwa Podmiotu certyfikującegoZwiązek Zakładów Doskonalenia Zawodowego o/Warszawa - Krajowe Centrum Akredytacji (KCA)
- Podmiot certyfikujący jest zarejestrowany w BURTak
Dodatkowe pliki
Program
Program
Program kursu Intendent w żłobku i klubie dziecięcym obejmuje 22 godziny edukacyjne (1 godzina edukacyjna = 45 minut)
Przerwy nie są wliczone w czas szkolenia
Czas usługi nie zawiera walidacji
1.Ramy prawne i standardy opieki żywieniowej 4 godziny
- akty prawne (Ustawa o opiece nad dziećmi do lat 3, przepisy sanitarne)
- normy żywieniowe 1-3 lata i najczęstsze błędy w jadłospisach
- zasady znakowania alergenów w menu placówki
- praktyka: analiza kontroli sanepidu na przykładach
2.HACCP i dobra praktyka higieniczna 4 godziny
- siedem zasad systemu HACCP krok po kroku
- plan GMP/GHP dla kuchni w żłobku
- procedury mycia, dezynfekcji i monitoringu temperatur
- praktyka: wypełnianie rejestru krytycznych punktów
3.Planowanie jadłospisów i kalkulacja kosztów 4 godziny
- struktura posiłku dziennego (śniadanie → podwieczorek)
- arkusz kosztowy: gramatura, food cost, limit budżetu
- diety eliminacyjne – zamienniki, rotacja produktów
- praktyka: ułożenie 5-dniowego jadłospisu w Excelu
4.Logistyka dostaw i gospodarka magazynowa 4 godziny
- ustawienie stref magazynu (suchy / chłodnia / mroźnia)
- zasada FIFO/LIFO, kontrola przyjęcia towaru
- dokumenty magazynowe (RW, PW, MM) w systemie ICT
- praktyka: układanie towaru + generowanie zamówienia demo
5.Komunikacja z rodzicami i zespołem 3 godziny
- raport dzienny żywienia i informacja o alergenach
- spotkania z kucharką, opiekunem, rodzicem – dobre praktyki
- praktyka: scenki – rozmowa z rodzicem o diecie eliminacyjnej
6.Walidacja i audyt wewnętrzny 3 godziny
- narzędzia oceny pracy intendenta (check-listy, KPI)
- przygotowanie do audytu sanepidu / PIP
- praktyka: auto-audyt stanowiska i plan doskonalenia
Sala szkoleniowa wyposażona w stoliki, krzesła, sprzęt komputerowy dla każdego uczestnika
Harmonogram
Harmonogram
Liczba przedmiotów/zajęć: 8
Przedmiot / temat zajęć | Prowadzący | Data realizacji zajęć | Godzina rozpoczęcia | Godzina zakończenia | Liczba godzin |
---|---|---|---|---|---|
Przedmiot / temat zajęć 1 z 8 Ramy prawne i standardy opieki żywieniowej | Prowadzący Sandra Kania | Data realizacji zajęć 29-08-2025 | Godzina rozpoczęcia 15:30 | Godzina zakończenia 19:30 | Liczba godzin 04:00 |
Przedmiot / temat zajęć 2 z 8 HACCP i dobra praktyka higieniczna | Prowadzący Sandra Kania | Data realizacji zajęć 30-08-2025 | Godzina rozpoczęcia 08:00 | Godzina zakończenia 12:00 | Liczba godzin 04:00 |
Przedmiot / temat zajęć 3 z 8 Planowanie jadłospisów i kalkulacja kosztów | Prowadzący Sandra Kania | Data realizacji zajęć 30-08-2025 | Godzina rozpoczęcia 12:00 | Godzina zakończenia 15:00 | Liczba godzin 03:00 |
Przedmiot / temat zajęć 4 z 8 Planowanie jadłospisów i kalkulacja kosztów | Prowadzący Sandra Kania | Data realizacji zajęć 05-09-2025 | Godzina rozpoczęcia 15:30 | Godzina zakończenia 16:30 | Liczba godzin 01:00 |
Przedmiot / temat zajęć 5 z 8 Logistyka dostaw i gospodarka magazynowa | Prowadzący Sandra Kania | Data realizacji zajęć 05-09-2025 | Godzina rozpoczęcia 16:30 | Godzina zakończenia 19:30 | Liczba godzin 03:00 |
Przedmiot / temat zajęć 6 z 8 Logistyka dostaw i gospodarka magazynowa | Prowadzący Sandra Kania | Data realizacji zajęć 06-09-2025 | Godzina rozpoczęcia 08:00 | Godzina zakończenia 09:00 | Liczba godzin 01:00 |
Przedmiot / temat zajęć 7 z 8 Komunikacja z rodzicami i zespołem | Prowadzący Sandra Kania | Data realizacji zajęć 06-09-2025 | Godzina rozpoczęcia 09:00 | Godzina zakończenia 12:00 | Liczba godzin 03:00 |
Przedmiot / temat zajęć 8 z 8 Walidacja i audyt wewnętrzny | Prowadzący Sandra Kania | Data realizacji zajęć 06-09-2025 | Godzina rozpoczęcia 12:00 | Godzina zakończenia 15:00 | Liczba godzin 03:00 |
Cena
Cena
Cennik
Rodzaj ceny | Cena |
---|---|
Rodzaj ceny Koszt przypadający na 1 uczestnika brutto | Cena 4 800,00 PLN |
Rodzaj ceny Koszt przypadający na 1 uczestnika netto | Cena 4 800,00 PLN |
Rodzaj ceny Koszt osobogodziny brutto | Cena 218,18 PLN |
Rodzaj ceny Koszt osobogodziny netto | Cena 218,18 PLN |
Rodzaj ceny W tym koszt walidacji brutto | Cena 1 389,90 PLN |
Rodzaj ceny W tym koszt walidacji netto | Cena 1 389,90 PLN |
Rodzaj ceny W tym koszt certyfikowania brutto | Cena 1 389,90 PLN |
Rodzaj ceny W tym koszt certyfikowania netto | Cena 1 389,90 PLN |
Prowadzący
Prowadzący
Liczba prowadzących: 1
1 z 1
Sandra Kania
Wykształcenie wyższe - Dietetyk
Przygotowanie pedagogiczne
Wykładowca w Niepublicznej Szkole Policealnej na kierunku Dietetyk/Trener personalny.
Od 2020 roku prowadzi szkolenia z zakresu dietetyki i odchudzania,
warsztaty kulinarne i prelekcje i poradnictwo żywieniowe.
Przygotowanie pedagogiczne
Wykładowca w Niepublicznej Szkole Policealnej na kierunku Dietetyk/Trener personalny.
Od 2020 roku prowadzi szkolenia z zakresu dietetyki i odchudzania,
warsztaty kulinarne i prelekcje i poradnictwo żywieniowe.
Informacje dodatkowe
Informacje dodatkowe
Informacje o materiałach dla uczestników usługi
- dostajesz gotowe szablony HACCP i jadłospisów
- nauczysz się kontrolować alergeny, temperatury i czystość, co zmniejsza ryzyko zatruć i skarg rodziców.
- dzięki arkuszowi kosztów obniżysz food cost średnio o 10 %.
Usługa zwolniona z podatku VAT na podstawie art. 43 ust. 1 pkt 26A ustawy o podatku od towarów i usług.
Warunki uczestnictwa
Posiadanie ważnych badań sanitarno-epidemiologicznych
Adres
Adres
ul. Podwale 12
47-400 Racibórz
woj. śląskie
Zajęcia będą prowadzone w Centrum Kształcenia Zawodowego w Raciborzu
ul. Podwale 12, 47-400 Racibórz
ul. Podwale 12, 47-400 Racibórz
Udogodnienia w miejscu realizacji usługi
- Wi-fi
- Sala szkoleniowa wyposażona w stoliki, krzesła, sprzęt komputerowy dla każdego uczestnika
Kontakt
Kontakt
Danuta Kwiotek
E-mail
dkwiotek@o2.pl
Telefon
(+48) 324 152 617