Zarządzanie i optymalizacja zapasów zaopatrzeniowych i zapasów wyrobów gotowych
Zarządzanie i optymalizacja zapasów zaopatrzeniowych i zapasów wyrobów gotowych
Informacje podstawowe
Informacje podstawowe
- KategoriaTransport i motoryzacja / Transport i logistyka
- Sposób dofinansowaniawsparcie dla osób indywidualnychwsparcie dla pracodawców i ich pracowników
- Grupa docelowa usługi
Szkolenie z zarządzania i optymalizacji zapasów zaopatrzeniowych oraz zapasów wyrobów gotowych jest adresowane do osób odpowiedzialnych za zarządzanie logistyką, magazynowaniem, zakupami, produkcją oraz dystrybucją w firmach. W szczególności skierowane jest do:
- Kierowników i pracowników działów logistyki
- Kierowników i specjalistów ds. zaopatrzenia, magazynowania oraz planowania produkcji
- Menedżerów łańcucha dostaw
- Osób odpowiedzialnych za zarządzanie zapasami
- Konsultantów ds. logistyki i zarządzania zapasami
- Właścicieli małych i średnich przedsiębiorstw, którzy chcą zoptymalizować procesy związane z zarządzaniem zapasami
Szkolenie jest również odpowiednie dla wszystkich, którzy chcą pogłębić swoją wiedzę i umiejętności w zakresie efektywnego zarządzania zapasami w celu zwiększenia efektywności operacyjnej firmy.
- Minimalna liczba uczestników8
- Maksymalna liczba uczestników20
- Data zakończenia rekrutacji29-11-2024
- Forma prowadzenia usługistacjonarna
- Liczba godzin usługi16
- Podstawa uzyskania wpisu do BURCertyfikat systemu zarządzania jakością wg. ISO 9001:2015 (PN-EN ISO 9001:2015) - w zakresie usług szkoleniowych
Cel
Cel
Cel edukacyjny
Celem szkolenia jest szczegółowa analiza zapasów w przedsiębiorstwie, określenie optymalnych ich ilości przeznaczonych do potrzeb produkcyjnych i rynkowych, określenie zapasów maksymalnych, zapasów minimalnych, kosztów zamrożonych kapitałów oraz analiza i wykorzystanie różnych systemów zarządzania zapasami.Efekty uczenia się oraz kryteria weryfikacji ich osiągnięcia i Metody walidacji
Efekty uczenia się | Kryteria weryfikacji | Metoda walidacji |
---|---|---|
Efekty uczenia się Określa zadania i odpowiedzialność poszczególnych osób funkcyjnych odpowiedzialnych za zarządzanie różnymi grupami zapasów, rodzaje popytu oraz ich wpływ na wielkość zapasów, rozkłady popytu oraz jego wpływ na zarządzanie zapasami, parametry i normatywy planowania zapasów w przedsiębiorstwie, określa wpływ ilości miejsc składowania na wielkość zapasów, struktury i wielkości tworzenia kosztów i utrzymania zapasów | Kryteria weryfikacji Określa i analizuje metody zarządzania zapasami | Metoda walidacji Wywiad swobodny |
Efekty uczenia się Wykorzystuje metody prognozowania do obliczenia wielkości zapasów w różnych okresach czasowych, zastosowuje standardy obsługi klienta w modelowaniu i zarządzaniu zapasami w przedsiębiorstwie, opracowuje komplety narzędzi do optymalizacji zapasów, oblicza wielkość zapasów maksymalnych i bezpieczeństwa, oblicza ekonomiczną wielkość partii dostaw, czasu zamawiania i organizacji ich przepływu, analizuje i ocenia warianty rozwiązań w zakresie działań logistycznych dotyczących zarządzania zapasami w przedsiębiorstwie | Kryteria weryfikacji Podejmuje decyzje w zakresie sterowania zapasami | Metoda walidacji Wywiad swobodny |
Kwalifikacje i kompetencje
Kwalifikacje
Kompetencje
Usługa prowadzi do nabycia kompetencji.Warunki uznania kompetencji
Program
Program
1. Czynniki kształtowania zapasów
- czynniki wewnętrzne i zewnętrzne kształtujące zapasy
- przyczyny gromadzenia zapasów
- podział zapasów
- metody sterowania zapasami
2. Popyt i jego wpływ na wielkość i strukturę zapasów
- rodzaje popytu
- cykl życia produktu
- standardy obsługi klienta
- poziom obsługi klienta
- podział zapasów według kryteriów ważności
- metody wyceny zapasów
3. Kalkulacja czasu składania zamówień
- cykl realizacji dostaw
- problematyka nieterminowych dostaw
- uwarunkowania niepełnych dostaw
4. Planowanie potrzeb materiałowych
- miejsce planowania potrzeb materiałowych w logistyce przedsiębiorstwa
- metody planowania potrzeb materiałowych do zabezpieczenia ciągłości produkcji
5. Analiza poziomów (wielkości) zapasów
- czynniki wpływające na wielkość zapasów poszczególnych pozycji asortymentowych
- wielkość zapasów bieżących
- poziom zapasów bezpieczeństwa
- wielkość zapasów bezpieczeństwa w odniesieniu do miejsc składowania, ocena
- punktu złożenia zamówienia
- wpływ poziomu obsługi klienta na wielkość utrzymywanych zapasów
6. Prognozowanie wielkości zapasów
- cele i zadania prognozowania
- metody wykorzystywane w prognozowaniu potrzeb zapasów
- prognozowanie krótkoterminowe, średnio- i długoterminowe
- prognozowanie sezonowe
7. Koszty zapasów
- koszty gromadzenia zapasów
- koszty utrzymania zapasów
- koszty zdarzeń nadzwyczajnych
- koszty braku zapasów
- utracone przychody
8. Ekonomika dostaw
- ekonomiczna wielkość zamówienia (EWD)
- optymalizacja dostaw dla poszczególnych pozycji zapasów (ile zamówić? po ile zamawiać?)
- optymalizacja dostaw grup towarowych
- inwestowanie w zapasy
- wielkość zapasów maksymalnych
- ekonomika dostaw przy zmiennej wielkości partii dostaw i zmianie cen zamawianych towarów
9. Zagospodarowanie zapasów zalegających i nierotacyjnych
- wielkość zapasów zalegających i nierotacyjnych
- sposoby zagospodarowania zapasów zalegających i nierotacyjnych
10. Mierniki i wskaźniki zapasów
- podział mierników i wskaźników wykorzystywanych w ocenie zapasów
- wskaźniki rotacji zapasów magazynowych, produkcyjnych i innych
- możliwości i potrzeby oceny struktury i poziomów zapasów
11. Analiza i ocena wariantów rozwiązań w zakresie gospodarowania zapasami
- usprawnienie procesu przepływu zapasów
- wdrożenie wariantów rozwiązań w zarządzaniu zapasami
- analiza i ocena usprawnień
Harmonogram
Harmonogram
Przedmiot / temat zajęć | Prowadzący | Data realizacji zajęć | Godzina rozpoczęcia | Godzina zakończenia | Liczba godzin |
---|---|---|---|---|---|
Przedmiot / temat zajęć 1 z 2 Zarządzanie i optymalizacja zapasów zaopatrzeniowych i zapasów wyrobów gotowych | Prowadzący Ekspert PRESTIGE ECK | Data realizacji zajęć 02-12-2024 | Godzina rozpoczęcia 10:00 | Godzina zakończenia 17:00 | Liczba godzin 07:00 |
Przedmiot / temat zajęć 2 z 2 Zarządzanie i optymalizacja zapasów zaopatrzeniowych i zapasów wyrobów gotowych | Prowadzący Ekspert PRESTIGE ECK | Data realizacji zajęć 03-12-2024 | Godzina rozpoczęcia 09:00 | Godzina zakończenia 16:00 | Liczba godzin 07:00 |
Cena
Cena
Cennik
- Rodzaj cenyCena
- Koszt przypadający na 1 uczestnika brutto2 090,00 PLN
- Koszt przypadający na 1 uczestnika netto2 090,00 PLN
- Koszt osobogodziny brutto130,63 PLN
- Koszt osobogodziny netto130,63 PLN
Prowadzący
Prowadzący
Ekspert PRESTIGE ECK
Informacje dodatkowe
Informacje dodatkowe
Informacje o materiałach dla uczestników usługi
Metody szkoleniowe
- wykłady
- analiza przypadków
- praca w grupach w formie treningu menedżerskiego
Około 60 – 70 % zajęć jest organizowane w postaci ćwiczeń, gdzie uczestnicy samodzielnie i w grupach będą rozwiązywać różnorodne zagadnienia związane ze sterowaniem strumieni zapasów. W ramach szkolenia przewiduje się zaprezentowanie szeregu praktycznych narzędzi wykorzystywanych przy zarządzaniu i optymalizacji zapasów, które można z powodzeniem wykorzystać we własnych przedsiębiorstwach.
Po zakończeniu poszczególnych dni szkoleniowych możliwe jest skorzystanie z nieodpłatnych konsultacji z trenerem, dotyczących uszczegółowienia zagadnień omawianych podczas szkolenia i przełożenia tematyki na bazę poszczególnych przedsiębiorstw. Umożliwi to uczestnikom przedyskutować w praktyce problemy napotykane w przedsiębiorstwie i wypracować sposoby i możliwości ich rozwiązania, jak również, pokazać praktyczne zastosowanie poszczególnych narzędzi omawianych w trakcie szkolenia.
Informacje dodatkowe
Podana wyżej cena zawiera: udział w szkoleniu, materiały szkoleniowe i pomocnicze, przeprowadzenie szkolenia przez cenionego eksperta, konsultacje indywidualne z uczestnikami szkolenia, certyfikat o podwyższeniu kwalifikacji zawodowych, nocleg w komfortowych pokojach 2-osobowych, z pełnym węzłem sanitarnym, TVSAT, telefon, Internet), pełne wyżywienie, zorganizowanie czasu wolnego, i …. sympatyczną niespodziankę
Podana liczba godzin usługi dotyczy godzin dydaktycznych.
Adres
Adres
Udogodnienia w miejscu realizacji usługi
- Wi-fi