studia podyplomowe ,,Zioła i nutraceutyki - ich znaczenie dla gospodarki i zdrowia" - edycja 2024/2025
studia podyplomowe ,,Zioła i nutraceutyki - ich znaczenie dla gospodarki i zdrowia" - edycja 2024/2025
Informacje podstawowe
Informacje podstawowe
- KategoriaZdrowie i medycyna / Farmacja
- Sposób dofinansowaniawsparcie dla osób indywidualnychwsparcie dla pracodawców i ich pracowników
- Grupa docelowa usługi
Studia skierowane są do absolwentów uczelni wyższych, tj. do absolwentów szkół wyższych ze stopniem lic., inż., mgr: technologów żywności, dietetyków, fitoterapeutów, pracowników uzdrowisk, zielarzy, osób zajmujących się promocją zdrowia, dystrybutorów suplementów diety i ziół oraz wszystkich osób zainteresowanych podniesieniem kwalifikacji w zakresie uprawy, utrwalania, sprzedaży i wykorzystania surowców zielarskich w gospodarce i ochronie zdrowia.
- Minimalna liczba uczestników20
- Maksymalna liczba uczestników25
- Data zakończenia rekrutacji29-09-2024
- Forma prowadzenia usługistacjonarna
- Liczba godzin usługi210
- Podstawa uzyskania wpisu do BURart. 163 ust. 1 ustawy z dnia 20 lipca 2018 r. Prawo o szkolnictwie wyższym i nauce (t.j. Dz. U. z 2023 r. poz. 742, z późn. zm.)
- Zakres uprawnieństudia podyplomowe
Cel
Cel
Cel edukacyjny
Celem studiów jest zapoznanie słuchaczy z zagadnieniami dotyczącymi uprawy i badań surowców roślinnych, ich przetwarzaniem i przechowywaniem oraz praktycznym zastosowaniem.Efekty uczenia się oraz kryteria weryfikacji ich osiągnięcia i Metody walidacji
Efekty uczenia się | Kryteria weryfikacji | Metoda walidacji |
---|---|---|
Efekty uczenia się Charakteryzuje procesy związane z uprawą, przetwarzaniem ziół i nutraceutyków | Kryteria weryfikacji Rozpoznaje i opisuje ważniejsze rośliny lecznicze zgodnie z zasadami taksonomii i systematyki | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Metoda walidacji Obserwacja w warunkach rzeczywistych | ||
Kryteria weryfikacji Sklasyfikuje i ocenia surowce zielarskie w zakresie podstawowego składu związków bioaktywnych | Metoda walidacji Test teoretyczny | |
Metoda walidacji Obserwacja w warunkach rzeczywistych | ||
Kryteria weryfikacji Wymienia i identyfikuje podstawowe zasady dotyczące identyfikacji, klasyfikacji, oceny i standaryzacji surowców zielarskich oraz wymagań środowiskowych, sposobu uprawy, zbioru, przetwarzania i przechowywania | Metoda walidacji Test teoretyczny | |
Metoda walidacji Obserwacja w warunkach rzeczywistych | ||
Kryteria weryfikacji Określa warunki przetwarzania, utrwalania i przechowywania ziół i nutraceutyków | Metoda walidacji Test teoretyczny | |
Metoda walidacji Obserwacja w warunkach rzeczywistych | ||
Kryteria weryfikacji Charakteryzuje procesy chemiczne i fizyczne zachodzące podczas uprawy i przetwarzania surowców zielarskich | Metoda walidacji Test teoretyczny | |
Metoda walidacji Obserwacja w warunkach rzeczywistych | ||
Kryteria weryfikacji Opisuje technologie i techniki stosowane w produkcji zielarskiej | Metoda walidacji Test teoretyczny | |
Metoda walidacji Obserwacja w warunkach rzeczywistych | ||
Efekty uczenia się Analizuje możliwości wykorzystania ziół i nutraceutyków w żywności i dietetyce oraz gospodarce | Kryteria weryfikacji Wskazuje zastosowanie preparatów ziołowych i nutraceutyków w profilaktyce zdrowia i w żywności | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Metoda walidacji Obserwacja w warunkach rzeczywistych | ||
Kryteria weryfikacji Wymienia możliwości wykorzystania ziół i nutraceutyków w kosmetologii i farmakologii | Metoda walidacji Test teoretyczny | |
Metoda walidacji Obserwacja w warunkach rzeczywistych | ||
Kryteria weryfikacji Identyfikuje i analizuje akty prawa żywnościowego regulujące obecność w produktach zielarskich substancji szkodliwych dla zdrowia oraz aspekty prawne możliwości wykorzystania ziół do produkcji nutraceutykow i kosmetyków | Metoda walidacji Test teoretyczny | |
Metoda walidacji Obserwacja w warunkach rzeczywistych | ||
Kryteria weryfikacji Wymienia metody oceny składu i jakości surowców zielarskich, preparatów ziołowych i nutraceutyków | Metoda walidacji Test teoretyczny | |
Metoda walidacji Obserwacja w warunkach rzeczywistych | ||
Efekty uczenia się Analizuje i rozwiązuje problemy wpływające na produkcje, jakość surowców zielarskich i zdrowie człowieka | Kryteria weryfikacji Rozpoznaje problemy związane z uprawą, przetwarzaniem, przechowywaniem i wykorzystaniem surowców zielarskich | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Metoda walidacji Obserwacja w warunkach rzeczywistych | ||
Kryteria weryfikacji Ocenia warunki środowiskowe uprawy i przechowywania, procesy chemiczne i fizyczne zachodzące podczas uprawy, przetwarzania i przechowywania surowców zielarskich | Metoda walidacji Test teoretyczny | |
Metoda walidacji Obserwacja w warunkach rzeczywistych | ||
Kryteria weryfikacji Ocenia jakość surowców zielarskich | Metoda walidacji Test teoretyczny | |
Metoda walidacji Obserwacja w warunkach rzeczywistych | ||
Kryteria weryfikacji Opisuje naturalne toksyczne składniki ziół oraz ocenia ryzyko dla zdrowia spowodowane ich występowaniem w surowcach zielarskich | Metoda walidacji Test teoretyczny | |
Metoda walidacji Obserwacja w warunkach rzeczywistych | ||
Kryteria weryfikacji Posługuje się wybranymi aktami prawa żywnościowego regulującymi obecność w produktach zielarskich substancji szkodliwych dla zdrowia | Metoda walidacji Test teoretyczny | |
Metoda walidacji Obserwacja w warunkach rzeczywistych | ||
Kryteria weryfikacji Ocenia pracę zespołu odpowiedzialnego za produkcję preparatów zielarskich | Metoda walidacji Test teoretyczny | |
Metoda walidacji Obserwacja w warunkach rzeczywistych | ||
Kryteria weryfikacji Identyfikuje systemy zarządzania jakością i bezpieczeństwem żywności | Metoda walidacji Test teoretyczny | |
Metoda walidacji Obserwacja w warunkach rzeczywistych | ||
Efekty uczenia się Stosuje technologie i techniki uprawy, przetwarzania, przechowywania i wykorzystania ziół i nutraceutyków | Kryteria weryfikacji Planuje i wykonuje podstawowe badania składników aktywnych oraz projekty związane z pozyskiwaniem i wykorzystaniem nutraceutyków | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Metoda walidacji Obserwacja w warunkach rzeczywistych | ||
Kryteria weryfikacji Ocenia możliwość wykorzystania ziół i nutraceutyków w lecznictwie, kosmetologii i przemyśle spożywczym | Metoda walidacji Test teoretyczny | |
Metoda walidacji Obserwacja w warunkach rzeczywistych | ||
Kryteria weryfikacji Ocenia i wybiera technologie, techniki oraz narzędzia stosowane w produkcji zielarskiej | Metoda walidacji Test teoretyczny | |
Metoda walidacji Obserwacja w warunkach rzeczywistych | ||
Kryteria weryfikacji Dobiera optymalne warunki uprawy, przetwarzania i przechowywania surowców i produktów zielarskich | Metoda walidacji Test teoretyczny | |
Metoda walidacji Obserwacja w warunkach rzeczywistych | ||
Kryteria weryfikacji Weryfikuje procesy technologiczne i metody produkcji pod kątem efektywności i zgodności z obowiązującym prawem | Metoda walidacji Test teoretyczny | |
Metoda walidacji Obserwacja w warunkach rzeczywistych | ||
Efekty uczenia się Formułuje cele odpowiednio do oczekiwań interesariuszy | Kryteria weryfikacji Udziela informacji o mechanizmie działania i właściwościach leczniczych nutraceutyków i grup związków chemicznych obecnych w surowcach zielarskich, a także na temat wpływu surowców zielarskich na zdrowie konsumenta i jakość żywności | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Metoda walidacji Obserwacja w warunkach rzeczywistych | ||
Kryteria weryfikacji Wskazuje i dobiera optymalne warunki oraz technologie, techniki i narzędzia uprawy, przetwarzania i przechowywania surowców i produktów zielarskich | Metoda walidacji Test teoretyczny | |
Metoda walidacji Obserwacja w warunkach rzeczywistych | ||
Kryteria weryfikacji Wskazuje akty prawa żywnościowego regulujące obecność w produktach zielarskich substancji szkodliwych dla zdrowia oraz wyjaśnia konsekwencję niestosowania przepisów | Metoda walidacji Test teoretyczny | |
Metoda walidacji Obserwacja w warunkach rzeczywistych | ||
Kryteria weryfikacji Wskazuje konsekwencje niewłaściwego dbania o jakość produktów zielarskich oraz higienę przy ich wytwarzaniu | Metoda walidacji Test teoretyczny | |
Metoda walidacji Obserwacja w warunkach rzeczywistych | ||
Kryteria weryfikacji Dobiera surowce zielarskie i wskazuje możliwości ich wykorzystania w kosmetologii, żywności, diecie i ziołolecznictwie | Metoda walidacji Test teoretyczny | |
Metoda walidacji Obserwacja w warunkach rzeczywistych |
Kwalifikacje i kompetencje
Kwalifikacje
Inne kwalifikacje
Uznane kwalifikacje
Informacje
- Podstawa prawna dla Podmiotów / kategorii Podmiotóworgan władzy publicznej lub samorządu zawodowego, uprawniony do wydawania dokumentów potwierdzających kwalifikację na podstawie ustawy lub rozporządzenia
- Nazwa/Kategoria Podmiotu prowadzącego walidacjęUniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu
- Podmiot prowadzący walidację jest zarejestrowany w BURTak
- Nazwa/Kategoria Podmiotu certyfikującegoUniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu
- Podmiot certyfikujący jest zarejestrowany w BURTak
Program
Program
- Botanika roślin zielarskich
- Uprawa ziół
- Towaroznawstwo zielarskie
- Wykorzystanie kosmetyczne ziół
- Składniki bioaktywne w nutraceutykach i żywności funkcjonalnej
- Toksykologia ziół
- Technologia preparatów zielarskich
- Aspekty prawne wykorzystania ziół
- Wykorzystanie ziół w żywności i dietetyce
- Podstawy fitoterapii
- Metody badań składników aktywnych
- Systemy zarządzania jakością i bezpieczeństwem żywności
- Utrwalanie ziół
- Przechowalnictwo i obrót produktami zielarskimi
- Projektowanie zakładu przetwarzania ziół
- Podstawy dietetyki i fizjologii żywienia
- Podstawy anatomii i fizjologii człowieka
- Podstawy farmakologii
- Seminarium
Czas trwania: 2 semestry.
Łączna ilość godzin: 210 godzin.
Zajęcia na studiach prowadzone są w formie wykładów i ćwiczeń. W przypadku zaistnienia takiej konieczności część zajęć może odbywać się w trybie zdalnym.
Dni zajęć: sobota, niedziela.
Wykładowcami są pracownicy dydaktyczno–naukowi Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu (Wydział Biotechnologii i Nauk o Żywności, Wydział Przyrodniczo – Technologiczny), Uniwersytetu Medycznego we Wrocławiu (Wydział Farmaceutyczny), Wydziału Medycznego Politechniki Wrocławskiej, Instytutu Medycyny Klasztornej.
Harmonogram
Harmonogram
Przedmiot / temat zajęć | Data realizacji zajęć | Godzina rozpoczęcia | Godzina zakończenia | Liczba godzin |
---|---|---|---|---|
Przedmiot / temat zajęć 1 z 26 Spotkanie organizacyjne | Data realizacji zajęć 05-10-2024 | Godzina rozpoczęcia 09:00 | Godzina zakończenia 09:45 | Liczba godzin 00:45 |
Przedmiot / temat zajęć 2 z 26 Substancje bioaktywne w nutraceutykach i żywności funkcjonalnej | Data realizacji zajęć 05-10-2024 | Godzina rozpoczęcia 10:00 | Godzina zakończenia 12:15 | Liczba godzin 02:15 |
Przedmiot / temat zajęć 3 z 26 Technologia preparatów zielarskich | Data realizacji zajęć 05-10-2024 | Godzina rozpoczęcia 12:45 | Godzina zakończenia 15:00 | Liczba godzin 02:15 |
Przedmiot / temat zajęć 4 z 26 Botanika roślin zielarskich | Data realizacji zajęć 05-10-2024 | Godzina rozpoczęcia 15:15 | Godzina zakończenia 17:30 | Liczba godzin 02:15 |
Przedmiot / temat zajęć 5 z 26 Uprawa ziół | Data realizacji zajęć 06-10-2024 | Godzina rozpoczęcia 09:00 | Godzina zakończenia 15:30 | Liczba godzin 06:30 |
Przedmiot / temat zajęć 6 z 26 Botanika roślin zielarskich | Data realizacji zajęć 19-10-2024 | Godzina rozpoczęcia 09:00 | Godzina zakończenia 12:00 | Liczba godzin 03:00 |
Przedmiot / temat zajęć 7 z 26 Utrwalanie ziół | Data realizacji zajęć 19-10-2024 | Godzina rozpoczęcia 12:30 | Godzina zakończenia 16:15 | Liczba godzin 03:45 |
Przedmiot / temat zajęć 8 z 26 Botanika roślin zielarskich | Data realizacji zajęć 20-10-2024 | Godzina rozpoczęcia 09:00 | Godzina zakończenia 11:15 | Liczba godzin 02:15 |
Przedmiot / temat zajęć 9 z 26 Utrwalanie ziół | Data realizacji zajęć 20-10-2024 | Godzina rozpoczęcia 11:45 | Godzina zakończenia 15:30 | Liczba godzin 03:45 |
Przedmiot / temat zajęć 10 z 26 Wykorzystanie ziół w żywności diety specjalne | Data realizacji zajęć 16-11-2024 | Godzina rozpoczęcia 09:00 | Godzina zakończenia 17:00 | Liczba godzin 08:00 |
Przedmiot / temat zajęć 11 z 26 Technologia preparatów zielarskich | Data realizacji zajęć 17-11-2024 | Godzina rozpoczęcia 09:00 | Godzina zakończenia 10:30 | Liczba godzin 01:30 |
Przedmiot / temat zajęć 12 z 26 Wykorzystanie kosmetyczne ziół | Data realizacji zajęć 17-11-2024 | Godzina rozpoczęcia 10:45 | Godzina zakończenia 12:15 | Liczba godzin 01:30 |
Przedmiot / temat zajęć 13 z 26 Podstawy anatomii i fizjologii człowieka | Data realizacji zajęć 17-11-2024 | Godzina rozpoczęcia 12:45 | Godzina zakończenia 17:15 | Liczba godzin 04:30 |
Przedmiot / temat zajęć 14 z 26 Podstawy fitoterapii | Data realizacji zajęć 30-11-2024 | Godzina rozpoczęcia 09:00 | Godzina zakończenia 12:00 | Liczba godzin 03:00 |
Przedmiot / temat zajęć 15 z 26 Towaroznawstwo zielarskie | Data realizacji zajęć 30-11-2024 | Godzina rozpoczęcia 12:30 | Godzina zakończenia 16:30 | Liczba godzin 04:00 |
Przedmiot / temat zajęć 16 z 26 Podstawy fitoterapii | Data realizacji zajęć 01-12-2024 | Godzina rozpoczęcia 09:00 | Godzina zakończenia 12:00 | Liczba godzin 03:00 |
Przedmiot / temat zajęć 17 z 26 Podstawy dietetyki i fizjologii żywienia | Data realizacji zajęć 01-12-2024 | Godzina rozpoczęcia 12:30 | Godzina zakończenia 15:30 | Liczba godzin 03:00 |
Przedmiot / temat zajęć 18 z 26 Wykorzystanie kosmetyczne ziół | Data realizacji zajęć 14-12-2024 | Godzina rozpoczęcia 09:00 | Godzina zakończenia 11:15 | Liczba godzin 02:15 |
Przedmiot / temat zajęć 19 z 26 Seminarium | Data realizacji zajęć 14-12-2024 | Godzina rozpoczęcia 11:30 | Godzina zakończenia 13:00 | Liczba godzin 01:30 |
Przedmiot / temat zajęć 20 z 26 Towaroznawstwo zielarskie | Data realizacji zajęć 14-12-2024 | Godzina rozpoczęcia 13:30 | Godzina zakończenia 17:30 | Liczba godzin 04:00 |
Przedmiot / temat zajęć 21 z 26 Technologia preparatów zielarskich | Data realizacji zajęć 15-12-2024 | Godzina rozpoczęcia 10:30 | Godzina zakończenia 14:30 | Liczba godzin 04:00 |
Przedmiot / temat zajęć 22 z 26 Podstawy fitoterapii | Data realizacji zajęć 11-01-2025 | Godzina rozpoczęcia 09:00 | Godzina zakończenia 12:00 | Liczba godzin 03:00 |
Przedmiot / temat zajęć 23 z 26 Towaroznawstwo zielarskie | Data realizacji zajęć 11-01-2025 | Godzina rozpoczęcia 12:30 | Godzina zakończenia 16:30 | Liczba godzin 04:00 |
Przedmiot / temat zajęć 24 z 26 Podstawy dietetyki i fizjologii żywienia | Data realizacji zajęć 12-01-2025 | Godzina rozpoczęcia 09:00 | Godzina zakończenia 11:15 | Liczba godzin 02:15 |
Przedmiot / temat zajęć 25 z 26 Technologia preparatów zielarskich | Data realizacji zajęć 12-01-2025 | Godzina rozpoczęcia 11:45 | Godzina zakończenia 13:15 | Liczba godzin 01:30 |
Przedmiot / temat zajęć 26 z 26 Technologia preparatów zielarskich | Data realizacji zajęć 12-01-2025 | Godzina rozpoczęcia 13:45 | Godzina zakończenia 17:30 | Liczba godzin 03:45 |
Cena
Cena
Cennik
- Rodzaj cenyCena
- Koszt przypadający na 1 uczestnika brutto4 600,00 PLN
- Koszt przypadający na 1 uczestnika netto4 600,00 PLN
- Koszt osobogodziny brutto21,90 PLN
- Koszt osobogodziny netto21,90 PLN
- W tym koszt walidacji brutto0,00 PLN
- W tym koszt walidacji netto0,00 PLN
- W tym koszt certyfikowania brutto0,00 PLN
- W tym koszt certyfikowania netto0,00 PLN
Prowadzący
Prowadzący
prof. dr hab. inż. Alicja Kucharska
prof. dr hab.inż.Anna Sokół-Łętowska; prof.dr hab.Anita Biesiada; prof.dr hab.Izabela Fecka
Informacje dodatkowe
Informacje dodatkowe
Informacje o materiałach dla uczestników usługi
pliki dokumentów przygotowanych w dowolnym formacie
Informacje dodatkowe
Sposobem weryfikacji efektów uczenia się jest praca dyplomowa oraz jej prezentacja podczas seminarium dyplomowego. Warunkiem zaliczenia jest udział w zajęciach. Frekwencja uczestnika nie może być mniejsza niż 80%.
Część zajęć może odbywać się w trybie zdalnym.
Organizatorzy nie zapewniają wyżywienia i noclegów.
Adres
Adres
- Stacji Badawczo-Dydaktycznej Roślin Warzywnych i Ozdobnych w Psarach,
ul. Główna 50, 51-180 Wrocław,
- Budynku Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu, ul. C.K. Norwida 25, 50-375 Wrocław.