AKADEMIA ZDROWIA:Jak z pomocą diety uniknąć szpitala czyli: PROFILAKTYKA ORAZ TERAPIA ŻYWIENIOWA CHORÓB CYWILIZACYJNYCH
AKADEMIA ZDROWIA:Jak z pomocą diety uniknąć szpitala czyli: PROFILAKTYKA ORAZ TERAPIA ŻYWIENIOWA CHORÓB CYWILIZACYJNYCH
Informacje podstawowe
Informacje podstawowe
- KategoriaStyl życia / Dietetyka
- Sposób dofinansowaniawsparcie dla pracodawców i ich pracowników
- Grupa docelowa usługi
Szkolenie skierowane jest do wszystkich dorosłych, szczególnie tych w średnim i starszym wieku, z nadwagą i otyłością, najbardziej narażonych na choroby cywilizacyjne, takie jak cukrzyca i choroby sercowo-naczyniowe. Program jest także dedykowany osobom z historią tych chorób w rodzinie oraz profesjonalistom z branży zdrowia i żywienia, którzy chcą zaktualizować swoją wiedzę na temat profilaktyki, leczenia i zdrowego odżywiania zgodnie z najnowszymi badaniami naukowymi i wytycznymi.
- Minimalna liczba uczestników4
- Maksymalna liczba uczestników20
- Data zakończenia rekrutacji28-08-2024
- Forma prowadzenia usługistacjonarna
- Liczba godzin usługi16
- Podstawa uzyskania wpisu do BURCertyfikat systemu zarządzania jakością wg. ISO 9001:2015 (PN-EN ISO 9001:2015) - w zakresie usług szkoleniowych
Cel
Cel
Cel edukacyjny
Podnoszenie świadomości z zakresu wpływu diety, stylu życia oraz utrzymania właściwej masy ciała na zachorowalność oraz przebieg chorób sercowo-naczyniowych oraz cukrzycy. Nauka wyszukiwania rzetelnych informacji dotyczących zaleceń żywieniowych, omówienie zaleceń żywieniowych instytucji zajmujących się leczeniem i profilaktyką. Nauka bilansowania i przygotowywania posiłków w diecie leczniczej i profilaktycznej, uzyskanie wiedzy na temat roli ważnych składników pokarmowych.Efekty uczenia się oraz kryteria weryfikacji ich osiągnięcia i Metody walidacji
Efekty uczenia się | Kryteria weryfikacji | Metoda walidacji |
---|---|---|
Efekty uczenia się Korzysta z wyników badań, analiz i dobrych praktyk. | Kryteria weryfikacji Podaje wiarygodne źródła badań, analiz i dobrych praktyk z zakresu zdrowia populacji | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Efekty uczenia się Wyjaśnia znaczenie profilaktyki żywieniowej | Kryteria weryfikacji Uzasadnia znaczenie poszukiwania synergii pomiędzy przeciwdziałaniem a zmniejszeniem częstości zachorowania | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Efekty uczenia się Wskazuje przyczyny żywieniowe podnoszące ryzyko zachorowania | Kryteria weryfikacji Wskazuje, w jaki sposób żywienie może spowodować zachorowanie i pogorszyć przebieg chorób cywilizacyjnych | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Efekty uczenia się Wymienia składniki diety profilaktycznej i potrawy oraz produkty przeciwwskazane | Kryteria weryfikacji Sprawnie wskazuje składniki zalecane i przeciwwskazanie w profilaktyce i leczeniu żywieniowym chorób cywilizacyjnych | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Efekty uczenia się Wspiera u siebie zachowania prozdrowotne, jest świadomy własnej roli | Kryteria weryfikacji Charakteryzuje czynniki ułatwiające wychodzenie z grupy podwyższonego ryzyka chorób sercowo-naczyniowych oraz cukrzycy | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Efekty uczenia się Dobiera odpowiednio zbilansować posiłek pod kątem składników odżywczych | Kryteria weryfikacji Diagnozuje które produkty i potrawy pomagają zmniejszyć ryzyko zdrowotne, zna zalecaną obróbkę technologiczną | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Efekty uczenia się Jest świadomy istotności utrzymania prawidłowej masy ciała oraz aktywności fizycznej. | Kryteria weryfikacji Uzasadnia celowość działań skierowanych na utrzymanie prawidłowego BMI oraz sprawności ogólnoustrojowej | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Efekty uczenia się Korzysta z praw pacjenta | Kryteria weryfikacji Wskazuje jakie możliwości oraz usługi oferuje system podstawowej opieki zdrowotnej w Polsce | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Kwalifikacje i kompetencje
Kwalifikacje
Kompetencje
Usługa prowadzi do nabycia kompetencji.Warunki uznania kompetencji
Katowicach Sp. z o.o. zapewniamy drugą osobę do przeprowadzenia walidacji niż do procesu kształcenia. Osobą prowadzącą jest Kalina Walas a osobą prowadzącą walidację usługi jest Sabina Tatarczyk
Program
Program
Szkolenie rozpoczyna się od omówienia najczęstszych chorób cywilizacyjnych, takich jak cukrzyca i choroby sercowo-naczyniowe, oraz analizy grup ryzyka. Następnie przedstawione zostaną i obalone popularne mity dotyczące żywienia w kontekście tych chorób oraz zdrowego odżywiania. Kolejna część szkolenia dotyczy wiedzy na temat cholesterolu, miażdżycy, glukozy, insulinooporności i nadciśnienia tętniczego z perspektywy żywieniowej, a także wpływu niewłaściwej diety na zdrowie. Dyskutujemy również o nadwadze i otyłości jako czynnikach ryzyka, omawiając popularne diety odchudzające, ich zalety i wady. Porównujemy wpływ genów i stylu życia na zdrowie, identyfikujemy główne czynniki wpływające na zachorowanie – tłuszcz, cukier, stres, oraz podkreślamy znaczenie profilaktyki nad leczeniem. Analizujemy zdrowotne wybory przyszłości i rolę wczesnej diagnostyki w wykrywaniu chorób cywilizacyjnych. Drugi dzień szkolenia poświęcony jest zasadom profilaktyki żywieniowej, czyli jak się odżywiać, aby zapobiegać chorobom zgodnie z aktualną wiedzą naukową. Krytycznie przyglądamy się przestarzałym i niewłaściwym podejściom do żywienia oraz uczymy, jak i gdzie szukać rzetelnych informacji. Przeglądamy rekomendowane diety przez Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej, Polskie Towarzystwo Dietetyki, Polskie Towarzystwo Diabetologiczne i Polskie Towarzystwo Kardiologiczne, analizując zalecane i przeciwwskazane składniki diety. Uczymy bilansowania posiłków, tworzenia kompletnych jadłospisów w profilaktyce i leczeniu chorób cywilizacyjnych. Omawiamy kwestie suplementacji, najczęstsze niedobory i sensowne użycie witamin i suplementów. Podajemy wskazówki, kiedy skorzystać z porady dietetyka i jak znaleźć specjalistę ds. chorób cywilizacyjnych. Informujemy o prawach pacjenta i usługach podstawowej opieki zdrowotnej, dostępnych programach profilaktycznych, opiece koordynowanej, wizytach specjalistycznych i badaniach laboratoryjnych. Na zakończenie odbywają się warsztaty z przygotowywania posiłków (meal prep) w praktyce.
- Dzień:
1. Co mówi nauka o najczęstszych chorobach cywilizacyjnych – cukrzycy i chorobach sercowo-naczyniowych. Kto choruje? Kogo dotyczy ten problem?
2. Mity, które słyszałeś na temat żywienia w chorobach cywilizacyjnych i zdrowym jedzeniu, a które zostały obalone.
3. Wszystko co powinieneś wiedzieć o cholesterolu, miażdżycy, glukozie, insulinooporności oraz nadciśnieniu tętniczym pod kątem żywienia - jak niewłaściwą dietą zmniejszamy swoją szansę na zdrowie.
4. Nadwaga i otyłość jako poważny czynnik ryzyka – czy istnieje dieta cud? Omówienie popularnych diet odchudzających – ich wad i zalet.
5. Geny a dieta i styl życia – co przeważa?, szukamy winowajcy. Tłuszcz? Cukier? Stres? Co naprawdę wpływa na zachorowanie?
6. Zapobiegane a leczenie – przewaga profilaktyki nad leczeniem.
7. Zdrowotne wybory przyszłości.
8. Cisi zabójcy czyli w jaki sposób choroba przebiega niezaauważona – rola wczesnej diagnostyki.
II DZIEŃ
1. Profilaktyka żywieniowa - jak się odżywiać aby nie zachorować zgodnie z aktualną wiedzą naukową.
2. Podejścia przestarzałe, niewłaściwe i nieaktualne – nie wierz w bajki. Jak i gdzie szukać informacji rzetelnych.
3. Diety rekomendowane przez Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej, Polskie
Towarzystwo Dietetyki, Polskie Towarzystwo Diabetologiczne oraz Polskie Towarzystwo
Kardiologiczne – wczoraj i dziś.
4. Wybrane składniki diety - zalecane i przeciwwskazane. Nauka bilansowania posiłków – co zrobić by posiłek był kompletny.
5. Przykładowe jadłospisy w profilaktyce i leczeniu. Suplementacja – jakie są najczęstsze niedobory i kiedy sięgnąć po witaminy i suplementy aby miało to sens.
6. Dietetyk – kiedy skorzystać z porady dietetyka i jak znależć specjalistę w zakresie chorób cywilizacyjnych.
7. Korzystaj ze swoich praw pacjenta i usług podstawowej opieki zdrowotnej – jakie programy profilaktyczne są do dyspozycji pacjenta w placówkach podstawowej opieki zdrowotnej. Programy opieki koordynowanej, wizyty speecjalistyczne i badania laboratoryjne – co Ci się należy i jak często.
8. Aktywność fizyczna – fakty i mity. Meal prep w praktyce czyli warsztaty dotyczące przygotowywania posiłków.
Harmonogram
Harmonogram
Przedmiot / temat zajęć | Prowadzący | Data realizacji zajęć | Godzina rozpoczęcia | Godzina zakończenia | Liczba godzin |
---|---|---|---|---|---|
Przedmiot / temat zajęć 1 z 18 Co mówi nauka o najczęstszych chorobach cywilizacyjnych – cukrzycy i chorobach sercowo-naczyniowych. Kto choruje? Kogo dotyczy ten problem? | Prowadzący Kalina Walas | Data realizacji zajęć 29-08-2024 | Godzina rozpoczęcia 08:00 | Godzina zakończenia 08:45 | Liczba godzin 00:45 |
Przedmiot / temat zajęć 2 z 18 Mity, które słyszałeś na temat żywienia w chorobach cywilizacyjnych i zdrowym jedzeniu, a które zostały obalone. | Prowadzący Kalina Walas | Data realizacji zajęć 29-08-2024 | Godzina rozpoczęcia 08:45 | Godzina zakończenia 09:30 | Liczba godzin 00:45 |
Przedmiot / temat zajęć 3 z 18 Wszystko co powinieneś wiedzieć o cholesterolu, miażdżycy, glukozie, insulinooporności oraz nadciśnieniu tętniczym pod kątem żywienia - jak niewłaściwą dietą zmniejszamy swoją szansę na zdrowie. | Prowadzący Kalina Walas | Data realizacji zajęć 29-08-2024 | Godzina rozpoczęcia 09:30 | Godzina zakończenia 10:15 | Liczba godzin 00:45 |
Przedmiot / temat zajęć 4 z 18 Nadwaga i otyłość jako poważny czynnik ryzyka – czy istnieje dieta cud? Omówienie popularnych diet odchudzających – ich wad i zalet. | Prowadzący Kalina Walas | Data realizacji zajęć 29-08-2024 | Godzina rozpoczęcia 10:15 | Godzina zakończenia 11:00 | Liczba godzin 00:45 |
Przedmiot / temat zajęć 5 z 18 Geny a dieta i styl życia – co przeważa?, szukamy winowajcy. Tłuszcz? Cukier? Stres? Co naprawdę wpływa na zachorowanie? | Prowadzący Kalina Walas | Data realizacji zajęć 29-08-2024 | Godzina rozpoczęcia 11:00 | Godzina zakończenia 11:45 | Liczba godzin 00:45 |
Przedmiot / temat zajęć 6 z 18 Przerwa | Prowadzący Kalina Walas | Data realizacji zajęć 29-08-2024 | Godzina rozpoczęcia 11:45 | Godzina zakończenia 12:00 | Liczba godzin 00:15 |
Przedmiot / temat zajęć 7 z 18 Zapobiegane a leczenie – przewaga profilaktyki nad leczeniem. | Prowadzący Kalina Walas | Data realizacji zajęć 29-08-2024 | Godzina rozpoczęcia 12:00 | Godzina zakończenia 12:45 | Liczba godzin 00:45 |
Przedmiot / temat zajęć 8 z 18 Zdrowotne wybory przyszłości. | Prowadzący Kalina Walas | Data realizacji zajęć 29-08-2024 | Godzina rozpoczęcia 12:45 | Godzina zakończenia 13:30 | Liczba godzin 00:45 |
Przedmiot / temat zajęć 9 z 18 Cisi zabójcy czyli w jaki sposób choroba przebiega niezaauważona – rola wczesnej diagnostyki. | Prowadzący Kalina Walas | Data realizacji zajęć 29-08-2024 | Godzina rozpoczęcia 13:30 | Godzina zakończenia 14:15 | Liczba godzin 00:45 |
Przedmiot / temat zajęć 10 z 18 Profilaktyka żywieniowa - jak się odżywiać aby nie zachorować zgodnie z aktualną wiedzą naukową. | Prowadzący Kalina Walas | Data realizacji zajęć 30-08-2024 | Godzina rozpoczęcia 08:00 | Godzina zakończenia 08:45 | Liczba godzin 00:45 |
Przedmiot / temat zajęć 11 z 18 Podejścia przestarzałe, niewłaściwe i nieaktualne – nie wierz w bajki. Jak i gdzie szukać informacji rzetelnych. | Prowadzący Kalina Walas | Data realizacji zajęć 30-08-2024 | Godzina rozpoczęcia 08:45 | Godzina zakończenia 09:30 | Liczba godzin 00:45 |
Przedmiot / temat zajęć 12 z 18 Diety rekomendowane przez Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej, Polskie Towarzystwo Dietetyki, Polskie Towarzystwo Diabetologiczne oraz Polskie Towarzystwo Kardiologiczne – wczoraj i dziś | Prowadzący Kalina Walas | Data realizacji zajęć 30-08-2024 | Godzina rozpoczęcia 09:30 | Godzina zakończenia 10:15 | Liczba godzin 00:45 |
Przedmiot / temat zajęć 13 z 18 Wybrane składniki diety - zalecane i przeciwwskazane. Nauka bilansowania posiłków – co zrobić by posiłek był kompletny. | Prowadzący Kalina Walas | Data realizacji zajęć 30-08-2024 | Godzina rozpoczęcia 10:15 | Godzina zakończenia 11:00 | Liczba godzin 00:45 |
Przedmiot / temat zajęć 14 z 18 Przykładowe jadłospisy w profilaktyce i leczeniu. Suplementacja – jakie są najczęstsze niedobory i kiedy sięgnąć po witaminy i suplementy aby miało to sens. | Prowadzący Kalina Walas | Data realizacji zajęć 30-08-2024 | Godzina rozpoczęcia 11:00 | Godzina zakończenia 11:45 | Liczba godzin 00:45 |
Przedmiot / temat zajęć 15 z 18 Przerwa | Prowadzący Kalina Walas | Data realizacji zajęć 30-08-2024 | Godzina rozpoczęcia 11:45 | Godzina zakończenia 12:00 | Liczba godzin 00:15 |
Przedmiot / temat zajęć 16 z 18 Dietetyk – kiedy skorzystać z porady dietetyka i jak znależć specjalistę w zakresie chorób cywilizacyjnych. | Prowadzący Kalina Walas | Data realizacji zajęć 30-08-2024 | Godzina rozpoczęcia 12:00 | Godzina zakończenia 12:45 | Liczba godzin 00:45 |
Przedmiot / temat zajęć 17 z 18 Korzystaj ze swoich praw pacjenta i usług podstawowej opieki zdrowotnej – jakie programy profilaktyczne są do dyspozycji pacjenta w placówkach podstawowej opieki zdrowotnej. | Prowadzący Kalina Walas | Data realizacji zajęć 30-08-2024 | Godzina rozpoczęcia 12:45 | Godzina zakończenia 13:30 | Liczba godzin 00:45 |
Przedmiot / temat zajęć 18 z 18 Aktywność fizyczna – fakty i mity. Meal prep w praktyce czyli warsztaty dotyczące przygotowywania posiłków. | Prowadzący Kalina Walas | Data realizacji zajęć 30-08-2024 | Godzina rozpoczęcia 13:30 | Godzina zakończenia 14:15 | Liczba godzin 00:45 |
Cena
Cena
Cennik
- Rodzaj cenyCena
- Koszt przypadający na 1 uczestnika brutto2 240,00 PLN
- Koszt przypadający na 1 uczestnika netto1 821,14 PLN
- Koszt osobogodziny brutto140,00 PLN
- Koszt osobogodziny netto113,82 PLN
Prowadzący
Prowadzący
Kalina Walas
Doświadczenie w prowadzeniu praktyki zawodowej pozwoliło jej zgłębić różnorodne aspekty zdrowego odżywiania oraz zrozumieć potrzeby klientów na różnych etapach ich drogi do zdrowia. Jako przedsiębiorca w dziedzinie dietetyki klinicznej i poradnictwa żywieniowego, priorytetowo traktuje dostarczanie wysokiej jakości usług, opartych na aktualnych badaniach naukowych i indywidualnym podejściu do każdego pacjenta.
Jej praktyka obejmuje szeroki zakres klientów, od osób z konkretnymi schorzeniami wymagającymi dietoterapii, po osoby zdrowe, które pragną poprawić swoje nawyki żywieniowe dla zachowania dobrej kondycji zdrowotnej. Nieustannie doskonali swoje umiejętności oraz poszerza wiedzę, aby móc efektywnie wspierać klientów w osiągnięciu ich celów zdrowotnych.
Jako trener w zakresie zdrowego odżywiania i stylu życia, przekazuje praktyczną i wartościową wiedzę zarówno jednostkom, jak i przedsiębiorstwom, wspierając je w promocji zdrowia i dobrego samopoczucia w miejscu pracy oraz wdrażaniu zrównoważonych praktyk biznesowych.
Jej przekonanie opiera się na tym, że wieloletnie doświadczenie, profesjonalizm oraz zaangażowanie pozwalają jej skutecznie wspierać klientów w osiąganiu ich celów.
Informacje dodatkowe
Informacje dodatkowe
Informacje o materiałach dla uczestników usługi
Uczestnicy otrzymują materiały szkoleniowe w formie skryptu.
Informacje dodatkowe
Ujęte godziny szkoleniowe są godzinami dydaktycznymi tzn 1h dydaktyczna = 1h lekcyjna( 45 min)