Podstawy żywienia człowieka zdrowego
Podstawy żywienia człowieka zdrowego
Informacje podstawowe
Informacje podstawowe
- KategoriaInne / Gastronomia
- Sposób dofinansowaniawsparcie dla osób indywidualnychwsparcie dla pracodawców i ich pracowników
- Grupa docelowa usługi
Grupą docelową usługi są osoby pracujące w branży gastronomicznej jako kucharze, zainteresowane zdrowiem i zasadami żywienia dorosłych.
- Minimalna liczba uczestników2
- Maksymalna liczba uczestników40
- Data zakończenia rekrutacji04-08-2024
- Forma prowadzenia usługizdalna w czasie rzeczywistym
- Liczba godzin usługi18
- Podstawa uzyskania wpisu do BURStandard Usługi Szkoleniowo-Rozwojowej PIFS SUS 2.0
Cel
Cel
Cel edukacyjny
Umożliwienie uczestnikom szkolenia poszerzania wiedzy i umiejętności niezbędnych do zapewnienia zdrowego, zrównoważonego oraz bezpiecznego żywienia, uwzględniając różnorodność preferencji żywieniowych, potrzeb dietetycznych oraz restrykcji alergenów.Efekty uczenia się oraz kryteria weryfikacji ich osiągnięcia i Metody walidacji
Efekty uczenia się | Kryteria weryfikacji | Metoda walidacji |
---|---|---|
Efekty uczenia się Wiedza: poznanie zasad ESG (Environmental, Social, Governance) w praktyce budowlanej, z naciskiem na zrównoważone i odpowiedzialne podejście do środowiska, społeczeństwa i zarządzania. | Kryteria weryfikacji Test oceniający wiedzę uczestnika zzakresu znajomości zagadnień szkolenia. | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Efekty uczenia się Umiejętności: Praktyczne umiejętności niezbędne do efektywnego wdrażania zasad ESG w projektach budowlanych. | Kryteria weryfikacji ocena umiejętności praktycznego wykorzystywania zdobytej wiedzy | Metoda walidacji Wywiad swobodny |
Efekty uczenia się Kompetencje:do identyfikowania i oceniania ryzyka związanego z projektami budowlanymi oraz zdolność do podejmowania decyzji opartych na zrównoważonych kryteriach. | Kryteria weryfikacji ocena umiejętności praktycznego wykorzystywania zdobytej wiedzy | Metoda walidacji Wywiad swobodny |
Kwalifikacje i kompetencje
Kwalifikacje
Kompetencje
Usługa prowadzi do nabycia kompetencji.Warunki uznania kompetencji
Program
Program
- znaczenie zdrowego żywienia, i rola składników odżywczych- białka, tłuszcze, węglowodany, witaminy i minerały,
- planowanie posiłków
- jak zaplanować pełnowartościowy posiłek uwzględniając różne grupy produktów spożywczych,
- obliczanie indywidualnego zapotrzebowania kalorycznego,
- gęstość energetyczna produktów, a redukcja masy ciała,
- włączanie do diety produktów ,,rekreacyjnych'',
- czytanie składów produktów, na co zwrócić uwagę, jak dokonywać świadomych wyborów,
- najzdrowsze diety na świecie- omówienie i propozycja produktów,
- zdrowy styl życia
- rola aktywności fizycznej, nawodnienia i utrzymania prawidłowej masy ciała.
Harmonogram
Harmonogram
Przedmiot / temat zajęć | Prowadzący | Data realizacji zajęć | Godzina rozpoczęcia | Godzina zakończenia | Liczba godzin |
---|---|---|---|---|---|
Przedmiot / temat zajęć 1 z 9 Znaczenie zdrowego żywienia, i rola składników odżywczych- białka, tłuszcze, węglowodany, witaminy i minerały | Prowadzący - | Data realizacji zajęć 05-08-2024 | Godzina rozpoczęcia 08:00 | Godzina zakończenia 09:30 | Liczba godzin 01:30 |
Przedmiot / temat zajęć 2 z 9 Znaczenie zdrowego żywienia, i rola składników odżywczych- białka, tłuszcze, węglowodany, witaminy i minerały | Prowadzący - | Data realizacji zajęć 05-08-2024 | Godzina rozpoczęcia 09:45 | Godzina zakończenia 11:15 | Liczba godzin 01:30 |
Przedmiot / temat zajęć 3 z 9 -Planowanie posiłków- jak zaplanować pełnowartościowy posiłek uwzględniając różne grupy produktów spożywczych, a także obliczanie indywidualnego zapotrzebowania kalorycznego | Prowadzący - | Data realizacji zajęć 05-08-2024 | Godzina rozpoczęcia 11:30 | Godzina zakończenia 13:00 | Liczba godzin 01:30 |
Przedmiot / temat zajęć 4 z 9 -Planowanie posiłków- jak zaplanować pełnowartościowy posiłek uwzględniając różne grupy produktów spożywczych, a także obliczanie indywidualnego zapotrzebowania kalorycznego | Prowadzący - | Data realizacji zajęć 05-08-2024 | Godzina rozpoczęcia 13:15 | Godzina zakończenia 14:45 | Liczba godzin 01:30 |
Przedmiot / temat zajęć 5 z 9 Gęstość energetyczna produktów, a redukcja masy ciała | Prowadzący - | Data realizacji zajęć 05-08-2024 | Godzina rozpoczęcia 15:00 | Godzina zakończenia 16:00 | Liczba godzin 01:00 |
Przedmiot / temat zajęć 6 z 9 Włączanie do diety produktów ,,rekreacyjnych'' | Prowadzący - | Data realizacji zajęć 06-08-2024 | Godzina rozpoczęcia 08:00 | Godzina zakończenia 09:30 | Liczba godzin 01:30 |
Przedmiot / temat zajęć 7 z 9 czytanie składów produktów, na co zwrócić uwagę, jak dokonywać świadomych wyborów | Prowadzący - | Data realizacji zajęć 06-08-2024 | Godzina rozpoczęcia 09:45 | Godzina zakończenia 11:15 | Liczba godzin 01:30 |
Przedmiot / temat zajęć 8 z 9 Najzdrowsze diety na świecie- omówienie i propozycja produktów | Prowadzący - | Data realizacji zajęć 06-08-2024 | Godzina rozpoczęcia 11:30 | Godzina zakończenia 13:00 | Liczba godzin 01:30 |
Przedmiot / temat zajęć 9 z 9 Zdrowy styl życia- rola aktywności fizycznej, nawodnienia i utrzymania prawidłowej masy ciała | Prowadzący - | Data realizacji zajęć 06-08-2024 | Godzina rozpoczęcia 13:15 | Godzina zakończenia 15:15 | Liczba godzin 02:00 |
Cena
Cena
Cennik
- Rodzaj cenyCena
- Koszt przypadający na 1 uczestnika brutto3 000,00 PLN
- Koszt przypadający na 1 uczestnika netto3 000,00 PLN
- Koszt osobogodziny brutto166,67 PLN
- Koszt osobogodziny netto166,67 PLN
Prowadzący
Prowadzący
Anna Wrzochal
Podgląd usługi
W tym miejscu możesz sprawdzić jak będzie się prezentowała usługa w wyszukiwarce.
Newsletter
Chcesz pierwsza/y poznać nowości?
Wpisz swój adres e-mail
Zgadzam się z warunkami usługi Newsletter
Śledź nas
Informacje dodatkowe
Informacje dodatkowe
Informacje o materiałach dla uczestników usługi
Materiały szkoleniowe w wersji elektronicznej na podany adres e-mail uczestnicy szkolenia mogą otrzymać po zgłoszeniu chęci ich otrzymania usługodawcy.
Warunki uczestnictwa
Warunkiem uczestnictwa jest zarejestrowanie się i założenie konta w Bazie Usług Rozwojowych oraz zapisanie się na szkolenie za pośrednictwem Bazy.
Informacje dodatkowe
Zajęcia będą realizowane w oparciu o miarę godziny lekcyjnej wynoszącej 45 min.
Szkolenie będzie realizowane w formie zdalnej w czasie rzeczywistym i rejestrowane w celach kontroli.
W zależności od czasu, potrzeb będą wykorzystywane różne elementy: ćwiczenia, testy, ankiety, udostępnianie ekranu i inne.
Warunki techniczne
Warunki techniczne
Platforma /rodzaj komunikatora, za pośrednictwem którego prowadzona
będzie usługa: Microsoft Teams lub Jitsy
Wymagania sprzętowe:
Procesor: Minimum 1,1 GHz lub szybszy, dwa rdzenie
Pamięć 4,0 GB RAM
Dysk twardy 3,0 GB wolnego miejsca na dysku
Wyświetlana rozdzielczość ekranu 1024 x 768
Karta graficzna: System operacyjny Windows: Sprzętowa akceleracja grafiki wymaga DirectX 9 lub
nowszego, z WDDM 2.0 lub nowszym dla Windows 10 (lub WDDM 1.3 lub nowszym dla Windows 10
Fall Creators Update)
System operacyjny Windows 11, Windows 10 (z wyłączeniem Windows 10 LTSC dla aplikacji
komputerowej Teams), Windows 10 na ARM, Windows 8.1, Windows Server 2019, Windows Server
2016, Windows Server 2012 R2. Uwaga: zalecamy korzystanie z najnowszej wersji systemu Windows i
dostępnych poprawek zabezpieczeń.
Wersja .NET Wymaga środowiska .NET 4.5 CLR lub nowszego
Wideo Kamera wideo USB 2.0
Urządzenia: Standardowa kamera, mikrofon i głośniki w laptopie
Łącze sieciowe:
Firma Microsoft zaleca minimalną prędkość pobierania 1,5 Mb/s i prędkość wysyłania 1,5 Mb/s w
przypadku rozmów jeden na jednego w aplikacji Teams. W przypadku grupowych rozmów wideo
zalecana prędkość pobierania i wysyłania wynosi 4 Mb/s.
Niezbędne oprogramowanie umożliwiające Uczestnikom dostęp do prezentowanych treści i
materiałów: nie dotyczy
Okresu ważności linku umożliwiającego uczestnictwo w spotkaniu on-line: spotkanie trwa do czasu
zakończenia przez organizatora