Zasady żywienia dzieci - szkolenie dla kucharzy
Zasady żywienia dzieci - szkolenie dla kucharzy
Informacje podstawowe
Informacje podstawowe
- KategoriaInne / Gastronomia
- Sposób dofinansowaniawsparcie dla osób indywidualnychwsparcie dla pracodawców i ich pracowników
- Grupa docelowa usługi
Grupą docelową usługi są osoby pracujące w branży gastronomicznej jako kucharze oraz planujące pracę w tej branży jako kucharze, osoby zainteresowane zdrowiem i rozwojem dzieci. Szkolenie pomoże pracownikom gastronomii - kucharzom, w zapewnieniu zrównoważonych i atrakcyjnych opcji żywieniowych dla dzieci, pozwoli na zapewnienia dzieciom zdrowych, smacznych i bezpiecznych posiłków.
- Minimalna liczba uczestników5
- Maksymalna liczba uczestników40
- Data zakończenia rekrutacji28-07-2024
- Forma prowadzenia usługizdalna w czasie rzeczywistym
- Liczba godzin usługi18
- Podstawa uzyskania wpisu do BURStandard Usługi Szkoleniowo-Rozwojowej PIFS SUS 2.0
Cel
Cel
Cel edukacyjny
Umożliwienie uczestnikom szkolenia zdobycia wiedzy i umiejętności niezbędnych do zapewnienia zdrowego, zrównoważonego oraz bezpiecznego żywienia dla dzieci, uwzględniając różnorodność preferencji żywieniowych, potrzeb dietetycznych oraz restrykcji alergenów.Efekty uczenia się oraz kryteria weryfikacji ich osiągnięcia i Metody walidacji
Efekty uczenia się | Kryteria weryfikacji | Metoda walidacji |
---|---|---|
Efekty uczenia się Wiedza:Uczestnicy kursu nabędą/poszerzą podstawową wiedzę z zakresu zasad żywienia dzieci. | Kryteria weryfikacji test oceniający wiedzę uczestnika | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Efekty uczenia się Umiejętności:Uczestnicy zdobywają praktyczne umiejętności takie jak bilansowanie posiłków dziecka, prowadzenie normy żywienia wg. Grup wiekowych itd. | Kryteria weryfikacji ocena umiejętności praktycznego wykorzystywania wiedzy | Metoda walidacji Wywiad swobodny |
Efekty uczenia się Kompetencje społeczne:Uczestnicy skutecznie i świadomie rozpoznają problemy żywieniowe u dzieci oraz potrafią wskazać rozwiązanie. | Kryteria weryfikacji ocena uczestnika ukazująca jego zdolność do pracy pracy z drugą osobą | Metoda walidacji Wywiad swobodny |
Kwalifikacje i kompetencje
Kwalifikacje
Kompetencje
Usługa prowadzi do nabycia kompetencji.Warunki uznania kompetencji
Program
Program
-
Normy żywienia wg. grup wiekowych
-
Bilansowanie posiłków dziecka na talerzu
-
Podstawy posiłków dziecka
-
Produkty do unikania w diecie dziecka i dlaczego
-
Wprowadzanie posiłków stałych
-
Słodycze w diecie dziecka
-
Techniki radzenia sobie z dziećmi jedzącymi wybiórczo
Harmonogram
Harmonogram
Przedmiot / temat zajęć | Prowadzący | Data realizacji zajęć | Godzina rozpoczęcia | Godzina zakończenia | Liczba godzin |
---|---|---|---|---|---|
Przedmiot / temat zajęć 1 z 9 Normy żywienia wg. grup wiekowych. | Prowadzący Daria Jugo- Jabłońska | Data realizacji zajęć 29-07-2024 | Godzina rozpoczęcia 08:00 | Godzina zakończenia 09:30 | Liczba godzin 01:30 |
Przedmiot / temat zajęć 2 z 9 Omówienie wiarygodnych źródeł informacji | Prowadzący Daria Jugo- Jabłońska | Data realizacji zajęć 29-07-2024 | Godzina rozpoczęcia 09:45 | Godzina zakończenia 11:15 | Liczba godzin 01:30 |
Przedmiot / temat zajęć 3 z 9 Bilansowanie posiłków dziecka na talerzu | Prowadzący Daria Jugo- Jabłońska | Data realizacji zajęć 29-07-2024 | Godzina rozpoczęcia 11:30 | Godzina zakończenia 13:00 | Liczba godzin 01:30 |
Przedmiot / temat zajęć 4 z 9 Podstawowe produkty w diecie dziecka | Prowadzący Daria Jugo- Jabłońska | Data realizacji zajęć 29-07-2024 | Godzina rozpoczęcia 13:15 | Godzina zakończenia 14:45 | Liczba godzin 01:30 |
Przedmiot / temat zajęć 5 z 9 Podstawowe produkty w diecie dziecka | Prowadzący Daria Jugo- Jabłońska | Data realizacji zajęć 29-07-2024 | Godzina rozpoczęcia 15:00 | Godzina zakończenia 16:00 | Liczba godzin 01:00 |
Przedmiot / temat zajęć 6 z 9 Produkty, których należy unikać w diecie dziecka | Prowadzący Daria Jugo- Jabłońska | Data realizacji zajęć 30-07-2024 | Godzina rozpoczęcia 08:00 | Godzina zakończenia 09:30 | Liczba godzin 01:30 |
Przedmiot / temat zajęć 7 z 9 Kiedy zacząć wprowadzanie posiłków, zagrożenia zbyt wczesnego i zbyt późnego wprowadzania posiłków stałych | Prowadzący Daria Jugo- Jabłońska | Data realizacji zajęć 30-07-2024 | Godzina rozpoczęcia 09:45 | Godzina zakończenia 11:15 | Liczba godzin 01:30 |
Przedmiot / temat zajęć 8 z 9 Słodycze w diecie dziecka | Prowadzący Daria Jugo- Jabłońska | Data realizacji zajęć 30-07-2024 | Godzina rozpoczęcia 11:30 | Godzina zakończenia 13:00 | Liczba godzin 01:30 |
Przedmiot / temat zajęć 9 z 9 Techniki radzenia sobie z dziećmi jedzącymi wybiórczo, | Prowadzący Daria Jugo- Jabłońska | Data realizacji zajęć 30-07-2024 | Godzina rozpoczęcia 13:15 | Godzina zakończenia 15:15 | Liczba godzin 02:00 |
Cena
Cena
Cennik
- Rodzaj cenyCena
- Koszt przypadający na 1 uczestnika brutto3 000,00 PLN
- Koszt przypadający na 1 uczestnika netto3 000,00 PLN
- Koszt osobogodziny brutto166,67 PLN
- Koszt osobogodziny netto166,67 PLN
Prowadzący
Prowadzący
Daria Jugo- Jabłońska
Informacje dodatkowe
Informacje dodatkowe
Informacje o materiałach dla uczestników usługi
Materiały szkoleniowe w formie pdf uczestnicy szkolenia mogą otrzymać po zgłoszeniu chęci ich otrzymania usługodawcy.
Warunki uczestnictwa
Warunkiem uczestnictwa jest zarejestrowanie się i założenie konta w Bazie Usług Rozwojowych oraz zapisanie się na szkolenie za pośrednictwem Bazy.
Informacje dodatkowe
Zajęcia będą realizowane w oparciu o miarę godziny lekcyjnej wynoszącej 45 min.
Szkolenie będzie realizowane w formie zdalnej w czasie rzeczywistym.
W zależności od czasu, potrzeb będą wykorzystywane różne elementy: ćwiczenia, testy, ankiety i inne.
Warunki techniczne
Warunki techniczne
WYMAGNIA TECHNICZNE:
Platforma: Jitsi Meet lub platforma Teams
Rodzaj urządzenia: Urządzenie multimedia - Smartfon, tablet, komputer PC
Specyfikacja Sprzętowa: urządzenie musi posiadać: słuchawki, głośniki
Procesor jednordzeniowy 1 GB lub szybszy
Pamięć RAM 1 GB lub większa
Połączenie internetowe: wymagane jest połączenie internetowe przewodowe lub bezprzewodowe (3G, 4G, LTE) o następujących parametrach:
- dla transmisji wideo w jakości HD 720p minimalna przepustowość łącza internetowego wynosi: 1.5Mbps/1.5Mbps (wysyłanie/odbieranie).
- dla transmisji wideo w jakości FullHD 1080p minimalna przepustowość łącza internetowego wynosi: 3Mbps/3Mbps (wysyłanie/odbieranie).
Oprogramowanie: Urządzenie może ale nie musi mieć zainstalowanej aplikacji Jitsi Meet. Może działać poprzez stronę internetową: https://meet.jit.si/. Platforma teams: https://teams.microsoft.com/
System operacyjny: Urządzenie musi działać pod kontrolą jednego z systemów operacyjnych obsługiwany przez komunikator zoom:
- Android OS 4.0x lub nowszy
- macOS X 10.7 lub nowszy
- IOS 7.0 lub nowszy
- iPadOS 13 lub nowszy
- Windows 10 Home, Pro, lub Enterprise (Wersja “S” nie jest obsługiwana)
- Windows 8 or 8.1
- Windows 7
- Windows Vista with SP1 lub nowszy
- Windows XP with SP3 lub nowszy
- Ubuntu 12.04 lub nowszy
- Mint 17.1 lub nowszy
- Red Hat Enterprise Linux 6.4 lub nowszy
- Oracle Linux 6.4 lub nowszy
- CentOS 6.4 lub nowszy A
- Fedora 21 lub nowszy
- OpenSUSE 13.2 lub nowszy
- ArchLinux ( tylko 64-bitowy)