Animator Lean Six Sigma - forma zdalna
Animator Lean Six Sigma - forma zdalna
Informacje podstawowe
Informacje podstawowe
- KategoriaBiznes / Zarządzanie przedsiębiorstwem
- Sposób dofinansowaniawsparcie dla pracodawców i ich pracowników
- Grupa docelowa usługi
Grupą docelową szkolenia "Animator Lean Six Sigma" są profesjonaliści z różnych branż, którzy dążą do doskonalenia procesów operacyjnych i zarządczych w swoich organizacjach.
- Minimalna liczba uczestników2
- Maksymalna liczba uczestników25
- Data zakończenia rekrutacji28-05-2024
- Forma prowadzenia usługizdalna w czasie rzeczywistym
- Liczba godzin usługi18
- Podstawa uzyskania wpisu do BURStandard Usługi Szkoleniowo-Rozwojowej PIFS SUS 2.0
Cel
Cel
Cel edukacyjny
Celem szkolenia jest wyposażenie liderów i menedżerów w umiejętności oraz wiedzę niezbędną do skutecznego zarządzania i prowadzenia zmian w organizacjach przy wykorzystaniu technologii sztucznej inteligencji. Szkolenie ma na celu umocnienie zdolności uczestników do rozumienia potencjału i wyzwań związanych z AI, integracji nowych technologii z istniejącymi procesami biznesowymi oraz zarządzania zespołami w kontekście transformacji cyfrowej.Efekty uczenia się oraz kryteria weryfikacji ich osiągnięcia i Metody walidacji
Efekty uczenia się | Kryteria weryfikacji | Metoda walidacji |
---|---|---|
Efekty uczenia się Uczestnik rozumie fundamenty zarządzania jakością oraz historię i ewolucję metodologii Lean i Six Sigma. | Kryteria weryfikacji 1. Analiza wyników testów przeprowadzonych na rozpoczęcie i zakończenie szkolenia.2. Informacje zwrotne przekazywane w trakcie szkolenia. 3. Ankieta poszkoleniowa. Określenie efektów kształcenia za pomocą karty walidacyjnej. | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Efekty uczenia się Uczestnik identyfikuje marnotrawstwa i zastosował narzędzia Lean do ich eliminacji. | Kryteria weryfikacji 1. Analiza wyników testów przeprowadzonych na rozpoczęcie i zakończenie szkolenia.2. Informacje zwrotne przekazywane w trakcie szkolenia. 3. Ankieta poszkoleniowa. Określenie efektów kształcenia za pomocą karty walidacyjnej. | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Efekty uczenia się Uczestnik stosuje zasady Lean Management w środowisku biurowym i usługowym. | Kryteria weryfikacji 1. Analiza wyników testów przeprowadzonych na rozpoczęcie i zakończenie szkolenia.2. Informacje zwrotne przekazywane w trakcie szkolenia. 3. Ankieta poszkoleniowa. Określenie efektów kształcenia za pomocą karty walidacyjnej. | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Metoda walidacji Wywiad swobodny | ||
Efekty uczenia się Uczestnik stosuje techniki zarządzania wynikami i procesem ciągłego doskonalenia. | Kryteria weryfikacji 1. Analiza wyników testów przeprowadzonych na rozpoczęcie i zakończenie szkolenia.2. Informacje zwrotne przekazywane w trakcie szkolenia. 3. Ankieta poszkoleniowa. Określenie efektów kształcenia za pomocą karty walidacyjnej. | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Efekty uczenia się Uczestnik wykorzystuje Hoshin Kanri do zarządzania przez cele. | Kryteria weryfikacji 1. Analiza wyników testów przeprowadzonych na rozpoczęcie i zakończenie szkolenia.2. Informacje zwrotne przekazywane w trakcie szkolenia. 3. Ankieta poszkoleniowa. Określenie efektów kształcenia za pomocą karty walidacyjnej. | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Efekty uczenia się Uczestnik opracowuje mapę strumienia wartości. | Kryteria weryfikacji 1. Analiza wyników testów przeprowadzonych na rozpoczęcie i zakończenie szkolenia.2. Informacje zwrotne przekazywane w trakcie szkolenia. 3. Ankieta poszkoleniowa. Określenie efektów kształcenia za pomocą karty walidacyjnej. | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Efekty uczenia się Uczestnik rozumie metodologię DMAIC i umie stosować perspektywę klienta w projektach Six Sigma. | Kryteria weryfikacji 1. Analiza wyników testów przeprowadzonych na rozpoczęcie i zakończenie szkolenia.2. Informacje zwrotne przekazywane w trakcie szkolenia. 3. Ankieta poszkoleniowa. Określenie efektów kształcenia za pomocą karty walidacyjnej. | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Efekty uczenia się Uczestnik stosuje techniki standaryzacji procesów i rozwiązywania problemów. | Kryteria weryfikacji 1. Analiza wyników testów przeprowadzonych na rozpoczęcie i zakończenie szkolenia.2. Informacje zwrotne przekazywane w trakcie szkolenia. 3. Ankieta poszkoleniowa. Określenie efektów kształcenia za pomocą karty walidacyjnej. | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Efekty uczenia się Uczestnik analizuje dane i zarządzał projektami optymalizacyjnymi. | Kryteria weryfikacji 1. Analiza wyników testów przeprowadzonych na rozpoczęcie i zakończenie szkolenia.2. Informacje zwrotne przekazywane w trakcie szkolenia. 3. Ankieta poszkoleniowa. Określenie efektów kształcenia za pomocą karty walidacyjnej. | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Efekty uczenia się Uczestnik stosuje strategie zarządzania zmianą i promuje kulturę Lean Six Sigma. | Kryteria weryfikacji 1. Analiza wyników testów przeprowadzonych na rozpoczęcie i zakończenie szkolenia.2. Informacje zwrotne przekazywane w trakcie szkolenia. 3. Ankieta poszkoleniowa. Określenie efektów kształcenia za pomocą karty walidacyjnej. | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Kwalifikacje i kompetencje
Kwalifikacje
Inne kwalifikacje
Uznane kwalifikacje
Informacje
- Podstawa prawna dla Podmiotów / kategorii Podmiotówuprawnione do realizacji procesów walidacji i certyfikowania na mocy innych przepisów prawa
- Nazwa/Kategoria Podmiotu prowadzącego walidacjęFundacja Biznes Odpowiedzialny Społecznie
- Podmiot prowadzący walidację jest zarejestrowany w BURNie
- Nazwa/Kategoria Podmiotu certyfikującegotak
- Podmiot certyfikujący jest zarejestrowany w BURTak
Program
Program
1. Wprowadzenie do zarządzania jakością
- Definicja i znaczenie zarządzania jakością.
- Historia i ewolucja metodologii Lean i Six Sigma.
2. Wprowadzenie do Lean Management
- Podstawowe zasady Lean Management.
- Identyfikacja marnotrawstw i wprowadzenie do narzędzi Lean.
3. Lean w biurze i usługach
- Zastosowanie metodologii Lean poza produkcją - w biurach i usługach.
- Case study: Lean w praktyce usługowej.
4. Zarządzanie wynikami organizacji i procesem doskonalenia
- Ustawianie i monitorowanie kluczowych wskaźników efektywności (KPIs).
- Metody ciągłego doskonalenia procesów.
5. Hoshin Kanri - zarządzanie przez cele
- Proces planowania strategicznego z wykorzystaniem Hoshin Kanri.
- Przykłady i case study zastosowania Hoshin Kanri.
6. Przepływ strumienia wartości i poziomowanie produkcji
- Mapowanie strumienia wartości - od identyfikacji do optymalizacji.
- Wprowadzenie do poziomowania produkcji i jego znaczenia.
7. Metodologia DMAIC i perspektywa klienta w Six Sigma
- Szczegółowe omówienie faz metodologii DMAIC.
- Znaczenie perspektywy klienta w projektach Six Sigma.
8. Standaryzacja procesów i rozwiązywanie problemów
- Narzędzia i metodyki standaryzacji procesów.
- Techniki rozwiązywania problemów w kontekście Lean Six Sigma.
9. Analiza danych i zarządzanie projektem optymalizacyjnym
- Statystyczne narzędzia do analizy danych.
- Podstawy zarządzania projektami optymalizacyjnymi.
10. Zarządzanie zmianą
- Strategie zarządzania zmianą organizacyjną.
- Narzędzia wspierające zarządzanie zmianą.
11. Budowanie kultury Lean Six Sigma
- Metody rozwijania kultury Lean Six Sigma w organizacji.
- Case study: Przykłady skutecznego wdrażania kultury Lean Six Sigma.
12. Walidacja
- Przystąpienie do testu walidującego sprawdzającego wiedzę i umiejętności nabyte podczas szkolenia.
- Certyfikat dla uczestników, którzy pomyślnie zaliczą test.
Harmonogram
Harmonogram
Przedmiot / temat zajęć | Prowadzący | Data realizacji zajęć | Godzina rozpoczęcia | Godzina zakończenia | Liczba godzin |
---|---|---|---|---|---|
Przedmiot / temat zajęć 1 z 3 dzien | Prowadzący - | Data realizacji zajęć 29-05-2024 | Godzina rozpoczęcia 08:00 | Godzina zakończenia 16:00 | Liczba godzin 08:00 |
Przedmiot / temat zajęć 2 z 3 dzien 1 | Prowadzący - | Data realizacji zajęć 30-05-2024 | Godzina rozpoczęcia 08:00 | Godzina zakończenia 16:00 | Liczba godzin 08:00 |
Przedmiot / temat zajęć 3 z 3 dzień 3 | Prowadzący - | Data realizacji zajęć 31-05-2024 | Godzina rozpoczęcia 08:00 | Godzina zakończenia 09:00 | Liczba godzin 01:00 |
Cena
Cena
Cennik
- Rodzaj cenyCena
- Koszt przypadający na 1 uczestnika brutto3 105,00 PLN
- Koszt przypadający na 1 uczestnika netto3 105,00 PLN
- Koszt osobogodziny brutto172,50 PLN
- Koszt osobogodziny netto172,50 PLN
- W tym koszt walidacji brutto0,00 PLN
- W tym koszt walidacji netto0,00 PLN
- W tym koszt certyfikowania brutto0,00 PLN
- W tym koszt certyfikowania netto0,00 PLN
Prowadzący
Prowadzący
Informacje dodatkowe
Informacje dodatkowe
Informacje o materiałach dla uczestników usługi
Każdy uczestnik po ukończonym szkoleniu otrzyma Ceryfikat ukończenia szkolenia oraz materiały w formie prezentacji przygotowanej na potrzeby szkolenia.
Informacje dodatkowe
Osoba prowadząca może ulec zmianie.
Przerwy sygnalizowane są przez osobę prowadzącą i zapisywane na czacie w platformie szkoleniowej.
Na potrzeby monitoringu, kontroli oraz w celu utrwalenia efektów kształcenia usługa
szkolenia będzie rejestrowana/nagrywana.
Warunki techniczne
Warunki techniczne
Wymagania techniczno-sprzętowe:
Każdy uczestnik szkolenia powinien mieć możliwość korzystania z urządzenia mobilnego z dostępem do Internetu z przesyłem conajmniej 5MB/s oraz wyposarzonego w miktofon, kamerę i głośnik.
Urządzenie powinno posiadać:
- Procesor dwurdzeniowy 2GHz lub lepszy;
- 2 GB pamięci RAM lub więcej;
- System operacyjny Windows, Mac OS, Linux, ChromeOS, Android, IOS - zalecane najnowsze wersje;
Szkolenie prowadzone będzie na platformie opartej na przeglądarce internetowej. Wymagane jest posiadanie jednej z przeglądarek: Google Chrome, Mozilla Firefox, Safari, Edge, Opera, Safari.
Kody dostępowe do usługi:
Szkolenie będzie się odbywać za pomocą platformy LiveWebinar – przed szkoleniem Uczestnicy otrzymają link. Program umożliwia prezentację ekranu.
https://livewebinar.com/857-668-705
Link wygaśnie po zakończeniu szkolenia.
Uczestnicy, trener oraz Operator Regionalny drogą mailową otrzymają dostęp tj. link i hasło przed rozpoczęciem szkolenia