STUDIA PODYPLOMOWE Psychodietetyka
STUDIA PODYPLOMOWE Psychodietetyka
Informacje podstawowe
Informacje podstawowe
- KategoriaZdrowie i medycyna / Psychologia i rozwój osobisty
- Sposób dofinansowaniawsparcie dla osób indywidualnychwsparcie dla pracodawców i ich pracowników
- Grupa docelowa usługi
Studia skierowane są do osób pracujących bądź zamierzających pracować z osobami wymagającymi specjalistycznej diety. Stąd też wśród odbiorców mogą znaleźć się dietetycy, lekarze i pielęgniarki, psychologowie i psychoterapeuci, technolodzy żywności, pedagodzy, a także osoby zajmujące się wczesną profilaktyką zaburzeń w sferze karmienia i odżywiania, a co za tym idzie wspieraniem rozwoju dzieci młodzieży.
- Minimalna liczba uczestników1
- Maksymalna liczba uczestników15
- Data zakończenia rekrutacji30-09-2024
- Forma prowadzenia usługistacjonarna
- Liczba godzin usługi188
- Podstawa uzyskania wpisu do BURart. 163 ust. 1 ustawy z dnia 20 lipca 2018 r. Prawo o szkolnictwie wyższym i nauce (t.j. Dz. U. z 2023 r. poz. 742, z późn. zm.)
- Zakres uprawnieńStudia podyplomowe
Cel
Cel
Cel edukacyjny
Zapoznanie słuchaczy z najnowszymi koncepcjami dotyczącymi psychospołecznych uwarunkowań i konsekwencji realizowania potrzeby pokarmowej, znaczenia prawidłowego odżywiania dla szeroko rozumianego rozwoju człowieka, z zaburzeniami w zakresie odżywiania oraz jednostkami chorobowymi wymagającymi specjalistycznej diety (choroby onkologiczne, metaboliczne, zespoły psychiatryczne i neurologiczne, nietolerancje pokarmowe i alergie itp.).Efekty uczenia się oraz kryteria weryfikacji ich osiągnięcia i Metody walidacji
Efekty uczenia się | Kryteria weryfikacji | Metoda walidacji |
---|---|---|
Efekty uczenia się Absolwent posiada wiedzę z zakresie: rolę składników odżywczych w zaspakajaniu potrzeb żywieniowych człowieka zdrowego na każdym etapie jego życia | Kryteria weryfikacji udział w zajęciach na poziome 80% | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Efekty uczenia się Absolwent posiada wiedzę w zakresie: zasady żywienia przeciwdziałającego rozwojowi chorób dietozależnych oraz dietoterapii | Kryteria weryfikacji udział w zajęciach na poziome 80% | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Efekty uczenia się Absolwent posiada wiedzę w zakresie: wpływ spożycia poszczególnych składników odżywczych oraz produktów spożywczych na kondycją psychofizyczną człowieka i mechanizmy z tym związane | Kryteria weryfikacji udział w zajęciach na poziome 80% | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Efekty uczenia się Absolwent posiada wiedzę z zakresu: zasady postępowania, metody i techniki umożliwiające pomoc w zakresie zaburzeń odżywiania | Kryteria weryfikacji udział w zajęciach na poziome 80% | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Efekty uczenia się Absolwent posiada wiedzę z zakresu: psychologiczne aspekty funkcjonowania człowieka oraz metody postępowania pozwalające zwiększyć skuteczność dietoterapii | Kryteria weryfikacji udział w zajęciach na poziome 80% | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Efekty uczenia się Absolwent posiada umiejętności analizy sposobu żywienia człowieka oraz zaproponować zalecenia pozwalające uniknąć błędów żywieniowych | Kryteria weryfikacji udział w zajęciach na poziome 80% | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Efekty uczenia się Absolwent posiada umiejętności zaprojektowania diety dla osoby z dowolnej grupy wiekowej i społecznej oraz przeprowadzić dietoterapię chorób dietozależnych lub w których dieta ma znaczenie w łagodzeniu objawów choroby | Kryteria weryfikacji udział w zajęciach na poziome 80% | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Efekty uczenia się Absolwent posiada umiejętności w poprowadzenia edukacji żywieniowej pacjenta oraz zastosowania metody psychologicznej umożliwiające pomoc w zakresie zaburzeń odżywiania | Kryteria weryfikacji udział w zajęciach na poziome 80% | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Efekty uczenia się Absolwent posiada kompetencje w zakresie pracy z pacjentami z poszanowaniem zasad etyki oraz aktualizacji i stosowania wiedzy z zakresu psychodietetyki | Kryteria weryfikacji udział w zajęciach na poziome 80% | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Efekty uczenia się Absolwent posiada kompetencje w zakresie prowadzenia działalności gospodarczej i popularyzatorskiej w mediach społecznościowych | Kryteria weryfikacji udział w zajęciach na poziome 80% | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Kwalifikacje i kompetencje
Kwalifikacje
Kompetencje
Usługa prowadzi do nabycia kompetencji.Warunki uznania kompetencji
Program
Program
1. Cechy indywidualne jako czynnik ryzyka
2. Ciało –styl życia –media i nowoczesne technologie
3. Ciemna strona mediów społecznościowych
4. Dietetyka i Psychodietetyka
5. Jednostka- społeczeństwo-kultura
6. Jednostka wobec kontroli rzeczywistości i samokontroli własnej egzystencji
7. Medyczne postawy psychodietetyki
8. Medytacja
9. O korzystaniu z umiejętności terapeutycznych
10. Podstawowe narzędzia terapeutyczne
11. Programy profilaktyczne w walce nieprawidłowościami w sferze jedzenia
12. Psychologia odżywiania
13. Psychologiczne aspekty nadmiernej masy ciała i nawyków jedzeniowych
14. Psychologiczne uwarunkowania chorób dietozależnych
15. Rodzinne uwarunkowania do zachorowania
16. Rola pomocy dietetycznej w holistycznym modelu pracy z osobami z zaburzeniami
17. Socjologia jedzenia
18. Systemowe rozumienie zaburzeń jedzenia
19. Zasady dobrej komunikacji i porozumiewania się
20. Seminarium
Harmonogram
Harmonogram
Przedmiot / temat zajęć | Data realizacji zajęć | Godzina rozpoczęcia | Godzina zakończenia | Liczba godzin |
---|---|---|---|---|
Brak wyników. |
Cena
Cena
Cennik
- Rodzaj cenyCena
- Koszt przypadający na 1 uczestnika brutto3 800,00 PLN
- Koszt przypadający na 1 uczestnika netto3 800,00 PLN
- Koszt osobogodziny brutto20,21 PLN
- Koszt osobogodziny netto20,21 PLN
Prowadzący
Prowadzący
Informacje dodatkowe
Informacje dodatkowe
Informacje o materiałach dla uczestników usługi
Materiały w wersji cyfrowej uudostępniany uczestnikom w chmurze
Warunki uczestnictwa
Kandydat musi posiadać minimum wykształcenie wyższe, ukończone na poziomie:
- studiów I stopnia nadających tytuł zawodowy licencjata lub inżyniera;
- studiów II stopnia nadających tytuł zawodowy magistra
- jednolitych studiów magisterskich