Szkolenie - Warsztaty baristyczne z technikami latte art
Szkolenie - Warsztaty baristyczne z technikami latte art
Informacje podstawowe
Informacje podstawowe
- KategoriaInne / Gastronomia
- Sposób dofinansowaniawsparcie dla pracodawców i ich pracowników
- Grupa docelowa usługi
Barmani, bariści, miłośnicy kawy i napojów. Dla tych, którzy chcą opanować zaawansowane umiejętności przygotowywania kaw z unikalnymi wzorami latte art, podnosząc jakość serwowanych napojów i zdolności wizualne w obszarze kulinarnym.
- Minimalna liczba uczestników5
- Maksymalna liczba uczestników12
- Data zakończenia rekrutacji20-10-2024
- Forma prowadzenia usługistacjonarna
- Liczba godzin usługi16
- Podstawa uzyskania wpisu do BURZnak Jakości Małopolskich Standardów Usług Edukacyjno-Szkoleniowych (MSUES) - wersja 2.0
Cel
Cel
Cel edukacyjny
Celem szkolenia jest umożliwienie uczestnikom opanowania zaawansowanych technik latte art, umożliwiających tworzenie pięknych i precyzyjnych wzorów na powierzchni kawy, wzbogacając umiejętności baristyczne i podnosząc atrakcyjność oferty kawiarni oraz umiejętności estetyczne w serwowanych napojach.Efekty uczenia się oraz kryteria weryfikacji ich osiągnięcia i Metody walidacji
Efekty uczenia się | Kryteria weryfikacji | Metoda walidacji |
---|---|---|
Efekty uczenia się - Nabycie wiedzy dotyczącej profesjonalnego sprzętu i narzędzi pracy- Nabycie umiejętności w zakresie parzenia kawy, spieniania mleka, technik prezentacji i sprzedaży - nabycie wiedzy i umiejętności dotyczących dekoracji metodą latte art i innych | Kryteria weryfikacji - charakteryzuje rodzaje kaw i narzędzia do pracy baristy- dobiera techniki parzenia i prezentacji do konkretnych rodzajów napojów kawowych - analizuje i tworzy nowe receptury - sporządza napoje kawowe z zastosowaniem różnorakich technik dekoracji | Metoda walidacji Obserwacja w warunkach symulowanych |
Kwalifikacje i kompetencje
Kwalifikacje
Kompetencje
Usługa prowadzi do nabycia kompetencji.Warunki uznania kompetencji
Program
Program
Usługa adresowana jest do barmanów, baristów, miłośników kawy i napojów. Dla tych, którzy chcą opanować zaawansowane umiejętności przygotowywania kaw z unikalnymi wzorami latte art, podnosząc jakość serwowanych napojów i zdolności wizualne w obszarze kulinarnym.
W celu osiągnięcia zamierzonych celów uczestnik powinien aktywnie uczestniczyć przynajmniej w 80% zajęć.
Minimalna liczba uczestników, która powinna wziąć udział w usłudze to 5 osób.
Usługa jet realizowana w formie godzin zegarowych.
Minimalne wyposażenie sali szkoleniowej to : rzutnik, ekran, flipchart, roll-up, odpowiednia ilość stołów i krzeseł w
zależności od ilości uczestników. Każdy z uczestników powinien posiadać laptop/tablet lub inny odpowiedni sprzęt
elektroniczny umożliwiający wykonywanie poleceń trenera oraz dostęp do internetu. W zależności od potrzeb szkolenia
oraz ilości osób, trener będzie dzielił uczestników na grupy.
Minimalne wyposarzenia zaplecza gastronomicznego pozwalające przeprowadzić warsztaty baristyczne.
- Historia kawy i jej pochodzenie;
- Ziarno – uprawa, obróbka, przechowywanie;
- Produkcja ziaren kawy;
- Miejsce pracy baristy – sprzęt i niezbędne narzędzia i ich obsługa;
- Przygotowanie sprzętu do serwisu i stanowiska pracy;
- Podział i charakterystyka napojów kawowych;
- Przyrządzanie napojów kawowych – technika parzenia;
- Techniki spieniania mleka
- Techniki dekoracji kawy metodą latte art.
- Jabłko, rozeta, liść oraz inne popularne wzory
- Techniki prezentacji i sprzedaży
Usługa realizowana jest w godzinach zegarowych.
Szkolenie realizowane jest w kameralnej grupie.
W ramach szkolenia przewidzano ćwieczenia grupowe i indywidualne.
Aby realizacja usługi pozwoliła na osiągnięcie głównego celu niezbędne jest aktywne uczestnictwo w szkoleniu, poznanie aspektów teoretycznych i praktycznych związanych z używanym sprzętem jak i kawą oraz nabycie praktycznych umiejętności prezentowanych na szkoleniu w zakresie przyżądzania napojów kawowych ich dekoracji oraz prezentacji. Wymagane jest aby uczestnikami były osoby posiadające podstawową wiedzę o przygotowaniu kawy lub też dysponujący doświadczeniem min. rocznym na stanowisku kelner, barman lub barista.
Harmonogram
Harmonogram
Przedmiot / temat zajęć | Prowadzący | Data realizacji zajęć | Godzina rozpoczęcia | Godzina zakończenia | Liczba godzin |
---|---|---|---|---|---|
Przedmiot / temat zajęć 1 z 13 historia kawy i jej pochodzenie; | Prowadzący Bartosz Chmura | Data realizacji zajęć 21-10-2024 | Godzina rozpoczęcia 09:00 | Godzina zakończenia 11:00 | Liczba godzin 02:00 |
Przedmiot / temat zajęć 2 z 13 ziarno – uprawa, obróbka, przechowywanie; | Prowadzący Bartosz Chmura | Data realizacji zajęć 21-10-2024 | Godzina rozpoczęcia 11:00 | Godzina zakończenia 12:00 | Liczba godzin 01:00 |
Przedmiot / temat zajęć 3 z 13 produkcja ziaren kawy; | Prowadzący Bartosz Chmura | Data realizacji zajęć 21-10-2024 | Godzina rozpoczęcia 12:00 | Godzina zakończenia 13:00 | Liczba godzin 01:00 |
Przedmiot / temat zajęć 4 z 13 miejsce pracy baristy – sprzęt i niezbędne narzędzia i ich obsługa; | Prowadzący Bartosz Chmura | Data realizacji zajęć 21-10-2024 | Godzina rozpoczęcia 13:00 | Godzina zakończenia 15:00 | Liczba godzin 02:00 |
Przedmiot / temat zajęć 5 z 13 przygotowanie sprzętu do serwisu i stanowiska pracy; | Prowadzący Bartosz Chmura | Data realizacji zajęć 21-10-2024 | Godzina rozpoczęcia 15:00 | Godzina zakończenia 16:00 | Liczba godzin 01:00 |
Przedmiot / temat zajęć 6 z 13 podział i charakterystyka napojów kawowych; | Prowadzący Bartosz Chmura | Data realizacji zajęć 21-10-2024 | Godzina rozpoczęcia 16:00 | Godzina zakończenia 17:00 | Liczba godzin 01:00 |
Przedmiot / temat zajęć 7 z 13 przyrządzanie napojów kawowych – technika parzenia; | Prowadzący Bartosz Chmura | Data realizacji zajęć 22-10-2024 | Godzina rozpoczęcia 08:00 | Godzina zakończenia 10:00 | Liczba godzin 02:00 |
Przedmiot / temat zajęć 8 z 13 techniki spieniania mleka | Prowadzący Bartosz Chmura | Data realizacji zajęć 22-10-2024 | Godzina rozpoczęcia 10:00 | Godzina zakończenia 12:00 | Liczba godzin 02:00 |
Przedmiot / temat zajęć 9 z 13 techniki dekoracji kawy metodą latte art. | Prowadzący Bartosz Chmura | Data realizacji zajęć 22-10-2024 | Godzina rozpoczęcia 12:00 | Godzina zakończenia 13:00 | Liczba godzin 01:00 |
Przedmiot / temat zajęć 10 z 13 jabłko, rozeta, liść oraz inne popularne wzory | Prowadzący Bartosz Chmura | Data realizacji zajęć 22-10-2024 | Godzina rozpoczęcia 13:00 | Godzina zakończenia 14:00 | Liczba godzin 01:00 |
Przedmiot / temat zajęć 11 z 13 techniki prezentacji i sprzedaży | Prowadzący Bartosz Chmura | Data realizacji zajęć 22-10-2024 | Godzina rozpoczęcia 14:00 | Godzina zakończenia 15:00 | Liczba godzin 01:00 |
Przedmiot / temat zajęć 12 z 13 Egzamin wewnętrzny | Prowadzący Bartosz Chmura | Data realizacji zajęć 22-10-2024 | Godzina rozpoczęcia 15:00 | Godzina zakończenia 15:30 | Liczba godzin 00:30 |
Przedmiot / temat zajęć 13 z 13 weryfikacja efektów uczenia | Prowadzący - | Data realizacji zajęć 22-10-2024 | Godzina rozpoczęcia 15:30 | Godzina zakończenia 16:00 | Liczba godzin 00:30 |
Cena
Cena
Cennik
- Rodzaj cenyCena
- Koszt przypadający na 1 uczestnika brutto3 075,00 PLN
- Koszt przypadający na 1 uczestnika netto2 500,00 PLN
- Koszt osobogodziny brutto192,19 PLN
- Koszt osobogodziny netto156,25 PLN
Prowadzący
Prowadzący
Bartosz Chmura
Entuzjasta kreacji nowych niekonwencjonalnych połączeń smaków. Przekazywana wiedza poparta jest wieloletnią praktyką w danym zawodzie baristy.Ukończył Wyższą Szkoła Pedagogiczna w Rzeszowie ,Studia Podyplomowe: Wyższa Szkoła Zarządzania i Bankowości w Krakowie.
Od 2007 roku zatrudniony J.J. Darboven Poland, Doradca Handlowy Gastronomia, zajmuje się tam prowadzeniem szkoleń baristycznych, kontrolą jakości i audytami, pozyskiwanie nowych oraz współpraca z istniejącymi klientami (kawiarnie, hotele, restauracje; gastronomia), przygotowywaniem prezentacji i ofert handlowych, reprezentowaniem firmy na podległym terenie oraz na rożnych imprezach gastronomicznych ,monitorowaniem rynku i działań konkurencji w celu rekomendowania zmian w produktach oraz strategii działań handlowych, przygotowywaniem i wdrażaniem działań marketingowych. Posiada duże doświadczenie z zakresu obsługi klienta w hotelarstwie i gastronomi co potwierdzają realizacje w następujących obiektach Hotel Witek **** 24h, Folwark CYZIÓWKA 16h, Dwór Dwikozy ***16h.
Informacje dodatkowe
Informacje dodatkowe
Informacje o materiałach dla uczestników usługi
Po zakończonym szkoleniu uczestnicy otrzymają w formie elektronicznej lub/i papierowej materiały szkoleniowe (plik lub/i prezentacje) co umożliwi im utrwalenie wiedzy oraz certyfikat ukończenia szkolenia.j
Warunki uczestnictwa
Dysponowanie podstawowym doświadczeniem w gastronomi.
Walidacja spełnienia tego kryterium będzie polegać na wywiadzie/rozmowie z uczestniczką/kiem kursu sprawdzającej umiejętności odnośnie podstawowej w branży gastronomicznej.
Każdy uczestnik szkolenia powinien mieć możliwość korzystania z komputera z dostępem do Internetu.
Informacje dodatkowe
Jeśli szkolenie będzie dofinansowany w co najmniej w 70% ze środków publicznych, to usługa szkoleniowa będzie zwolniona z podatku VAT
Adres
Adres
Udogodnienia w miejscu realizacji usługi
- Wi-fi
- Klimatyzacja