Kuchnia w nowoczesnym wydaniu- szkolenie kulinarno -cukiernicze
Kuchnia w nowoczesnym wydaniu- szkolenie kulinarno -cukiernicze
Informacje podstawowe
Informacje podstawowe
- KategoriaInne / Gastronomia
- Grupa docelowa usługi
Szkolenie skierowane jest dla osób zainteresowanych organizacją i przygotowywaniem profesjonalnych przekąsek oraz deserów na różne okazje. Grupą docelową usługi będą wszystkie osoby, które chcą nauczyć się jak przygotowywać i serwować dnia oraz nowoczesne desery
- Minimalna liczba uczestników1
- Maksymalna liczba uczestników25
- Data zakończenia rekrutacji29-11-2025
- Forma prowadzenia usługistacjonarna
- Liczba godzin usługi49
- Podstawa uzyskania wpisu do BURCertyfikat VCC Akademia Edukacyjna
Cel
Cel
Cel edukacyjny
Szkolenie ma na celu przygotowanie uczestnika do samodzielnego tworzenia dań oraz wypieków z zakresu cukiernictwa z nowoczesnymi elementami. Osiągnięcie zakładanych efektów uczenia się pozwoli uczestnikowi umiejętnie łączyć smaki i tekstury, dobierać aromaty wg poznanych metod oraz układać dania na talerzu wykorzystując wiedzę z zakresu zachowania kontrastu kolorystycznego.Efekty uczenia się oraz kryteria weryfikacji ich osiągnięcia i Metody walidacji
| Efekty uczenia się | Kryteria weryfikacji | Metoda walidacji |
|---|---|---|
Efekty uczenia się Tworzy dania kuchnitradycyjnej w nowej odsłonie. | Kryteria weryfikacji Umiejętne łączy smaki itekstury, dobiera aromaty wg poznanych metod oraz układa dania na talerzu przy wykorzystaniu wiedzy z zakresu zachowania kontrastu kolorystycznego. | Metoda walidacji Obserwacja w warunkach symulowanych |
Efekty uczenia się Omawia i wykonujeklasyczne i alternatywne dania jednogarnkowe. | Kryteria weryfikacji Tworzy daniajednogarnkowe: gulasze, zapiekanki | Metoda walidacji Obserwacja w warunkach symulowanych |
Efekty uczenia się Potrafi przygotować daniakuchni bankietowej oraz finger food. | Kryteria weryfikacji Charakteryzuje iprzygotowuje dania finger food oraz bankietowe na zimno i na ciepło. | Metoda walidacji Obserwacja w warunkach symulowanych |
Efekty uczenia się Potrafi samodzielniewykonać tradycyjne zimne przystawki kuchni polskiej | Kryteria weryfikacji Przygotowuje potrawyzgodnie z recepturą i z wykorzystaniem odpowiednich technik | Metoda walidacji Obserwacja w warunkach symulowanych |
Efekty uczenia się Opisuje nowoczesne technikicukiernicze. Rozróżnia i rozumie sposoby łączenia smaków, tekstur oraz techniki dekoracyjne zgodne z aktualnymi trendami. | Kryteria weryfikacji Charakteryzuje nowoczesnezagadnienia cukiernicze. Opisuje techniki dekoracji oraz zachowania kontrastu kolorystycznego. Dobiera prawidłowo technikę dekoracyjną i smakową do konkretnego rodzaju wypieku. | Metoda walidacji Obserwacja w warunkach symulowanych |
Efekty uczenia się Tworzy nowoczesne wypiekina słodkie stoły. Umiejętnie łączy smaki i tekstury, dobiera aromaty wg poznanych metod oraz tworzenie dekoracji przy wykorzystaniu wiedzy z zakresu zachowania kontrastu kolorystycznego. | Kryteria weryfikacji Tworzy nowoczesne wyrobycukiernicze - tarty, torty, monodesery. Wykonuje dekoracje wykorzystując wiedzę z zakresu kontrastu kolorystycznego. | Metoda walidacji Obserwacja w warunkach symulowanych |
Kwalifikacje i kompetencje
Kwalifikacje
Kompetencje
Usługa prowadzi do nabycia kompetencji.Warunki uznania kompetencji
Program
Program
Usługa prowadzona jest w trybie godzin zegarowych, tj. 1 godzina = 60 minut.
Przerwy nie są wliczone w czas usługi rozwojowej.
Walidacja wlicza się w czas trwania szkolenia i stanowi koszt kwalifikowalny usługi.
1. Nowoczesne gotowanie w tradycyjnej kuchni:
- Jak odświeżyć domowe przepisy (pierogi, kluski, zupy).
- Nowe sposoby podania klasycznych dań.
- Sezonowe produkty z ogródka i spiżarni w nietypowych rolach.
- Warsztat: przygotowanie tradycyjnej potrawy w wersji nowoczesnej.
2. Pomysłowe obiady jednogarnkowe
- Gulasze, zapiekanki, dania z patelni i pieca.
- Szybkie, sycące i efektowne obiady.
- Warsztat: przygotowanie obiadu jednogarnkowego + estetyczne podanie.
3. Finger food i małe przekąski
- Mini-kanapki, tartinki, roladki i koreczki.
- Szybkie pasty i smarowidła do pieczywa.
- Sałatki w wersji imprezowej.
- Warsztat: przygotowanie zestawu kolorowych przekąsek.
4. Dania główne na spotkania rodzinne i święta
- Rolady, mięsa pieczone, pasztety, faszerowane warzywa.
- Jak przygotować potrawy „na zapas” i odgrzać bez utraty smaku.
- Dekoracja półmisków i talerzy.
- Warsztat: danie główne + zestaw dodatków na przyjęcie.
5. Techniki cukiernicze
- Omówienie technik dekoracji oraz zachowania kontrastu kolorystycznego,
- Omówienie harmonogramu pracy, teoretyczny blok - nowoczesne zagadnienia cukiernicze,
- Wykończenie, dekorowanie wypieków (różne techniki) – teoretyczny i praktyczny blok
6. Przygotowanie wypieków
- Struktury ciast nowoczesnych
- Desery warstwowe w szkle
- Monodeser – struktura i estetyka
- Nowoczesne techniki wykończeniowe
- Wykończenie wypieków (różne techniki)- praktyka
7. Nowoczesne desery i praca z teksturami
- Omówienie zasad komponowania smaków i tekstur w deserach nowoczesnych,
- Wprowadzenie do pracy z insertem – teoria i pokaz,
- Techniki tworzenia nowoczesnych musów (stabilizacja, napowietrzanie),
- Praca z glazurami lustrzanymi i welurowymi – teoretyczny i praktyczny blok,
- Tworzenie kompletnych nowoczesnych deserów – praktyka (łączenie warstw, stabilizacja, estetyka).
Harmonogram
Harmonogram
| Przedmiot / temat zajęć | Prowadzący | Data realizacji zajęć | Godzina rozpoczęcia | Godzina zakończenia | Liczba godzin |
|---|---|---|---|---|---|
Przedmiot / temat zajęć 1 z 37 Jak odświeżyć domowe przepisy. | Prowadzący Bożena Korolczuk | Data realizacji zajęć 30-11-2025 | Godzina rozpoczęcia 08:00 | Godzina zakończenia 09:00 | Liczba godzin 01:00 |
Przedmiot / temat zajęć 2 z 37 Nowe sposoby podania klasycznych dań. | Prowadzący Bożena Korolczuk | Data realizacji zajęć 30-11-2025 | Godzina rozpoczęcia 09:00 | Godzina zakończenia 10:00 | Liczba godzin 01:00 |
Przedmiot / temat zajęć 3 z 37 Sezonowe produkty z ogródka i spiżarni w nietypowych rolach. | Prowadzący Bożena Korolczuk | Data realizacji zajęć 30-11-2025 | Godzina rozpoczęcia 10:00 | Godzina zakończenia 11:00 | Liczba godzin 01:00 |
Przedmiot / temat zajęć 4 z 37 Warsztat: przygotowanie tradycyjnej potrawy w wersji nowoczesnej. | Prowadzący Bożena Korolczuk | Data realizacji zajęć 30-11-2025 | Godzina rozpoczęcia 11:00 | Godzina zakończenia 12:00 | Liczba godzin 01:00 |
Przedmiot / temat zajęć 5 z 37 Przerwa | Prowadzący Bożena Korolczuk | Data realizacji zajęć 30-11-2025 | Godzina rozpoczęcia 12:00 | Godzina zakończenia 12:15 | Liczba godzin 00:15 |
Przedmiot / temat zajęć 6 z 37 Gulasze, zapiekanki, dania z patelni i pieca. | Prowadzący Bożena Korolczuk | Data realizacji zajęć 30-11-2025 | Godzina rozpoczęcia 12:15 | Godzina zakończenia 13:15 | Liczba godzin 01:00 |
Przedmiot / temat zajęć 7 z 37 Szybkie, sycące i efektowne obiady. | Prowadzący Bożena Korolczuk | Data realizacji zajęć 30-11-2025 | Godzina rozpoczęcia 13:15 | Godzina zakończenia 14:15 | Liczba godzin 01:00 |
Przedmiot / temat zajęć 8 z 37 Warsztat: przygotowanie obiadu jednogarnkowego + estetyczne podanie. | Prowadzący Bożena Korolczuk | Data realizacji zajęć 30-11-2025 | Godzina rozpoczęcia 14:15 | Godzina zakończenia 16:15 | Liczba godzin 02:00 |
Przedmiot / temat zajęć 9 z 37 Mini-kanapki, tartinki, roladki i koreczki. | Prowadzący Bożena Korolczuk | Data realizacji zajęć 01-12-2025 | Godzina rozpoczęcia 08:00 | Godzina zakończenia 09:00 | Liczba godzin 01:00 |
Przedmiot / temat zajęć 10 z 37 Szybkie pasty i smarowidła do pieczywa. | Prowadzący Bożena Korolczuk | Data realizacji zajęć 01-12-2025 | Godzina rozpoczęcia 09:00 | Godzina zakończenia 10:00 | Liczba godzin 01:00 |
Przedmiot / temat zajęć 11 z 37 Sałatki w wersji imprezowej. | Prowadzący Bożena Korolczuk | Data realizacji zajęć 01-12-2025 | Godzina rozpoczęcia 10:00 | Godzina zakończenia 12:00 | Liczba godzin 02:00 |
Przedmiot / temat zajęć 12 z 37 Przerwa | Prowadzący Bożena Korolczuk | Data realizacji zajęć 01-12-2025 | Godzina rozpoczęcia 12:00 | Godzina zakończenia 12:15 | Liczba godzin 00:15 |
Przedmiot / temat zajęć 13 z 37 Warsztat: przygotowanie zestawu kolorowych przekąsek. | Prowadzący Bożena Korolczuk | Data realizacji zajęć 01-12-2025 | Godzina rozpoczęcia 12:15 | Godzina zakończenia 14:15 | Liczba godzin 02:00 |
Przedmiot / temat zajęć 14 z 37 Rolady, mięsa pieczone, pasztety, faszerowane warzywa. | Prowadzący Bożena Korolczuk | Data realizacji zajęć 01-12-2025 | Godzina rozpoczęcia 14:15 | Godzina zakończenia 16:15 | Liczba godzin 02:00 |
Przedmiot / temat zajęć 15 z 37 Jak przygotować potrawy „na zapas” i odgrzać bez utraty smaku. | Prowadzący Bożena Korolczuk | Data realizacji zajęć 02-12-2025 | Godzina rozpoczęcia 08:00 | Godzina zakończenia 10:00 | Liczba godzin 02:00 |
Przedmiot / temat zajęć 16 z 37 Dekoracja półmisków i talerzy. | Prowadzący Bożena Korolczuk | Data realizacji zajęć 02-12-2025 | Godzina rozpoczęcia 10:00 | Godzina zakończenia 12:00 | Liczba godzin 02:00 |
Przedmiot / temat zajęć 17 z 37 Przerwa | Prowadzący Bożena Korolczuk | Data realizacji zajęć 02-12-2025 | Godzina rozpoczęcia 12:00 | Godzina zakończenia 12:15 | Liczba godzin 00:15 |
Przedmiot / temat zajęć 18 z 37 Warsztat: danie główne + zestaw dodatków na przyjęcie. | Prowadzący Bożena Korolczuk | Data realizacji zajęć 02-12-2025 | Godzina rozpoczęcia 12:15 | Godzina zakończenia 16:15 | Liczba godzin 04:00 |
Przedmiot / temat zajęć 19 z 37 Omówienie technik dekoracji oraz zachowania kontrastu kolorystycznego | Prowadzący Bożena Korolczuk | Data realizacji zajęć 03-12-2025 | Godzina rozpoczęcia 08:00 | Godzina zakończenia 09:00 | Liczba godzin 01:00 |
Przedmiot / temat zajęć 20 z 37 Omówienie harmonogramu pracy, teoretyczny blok - nowoczesne zagadnienia cukiernicze. | Prowadzący Bożena Korolczuk | Data realizacji zajęć 03-12-2025 | Godzina rozpoczęcia 09:00 | Godzina zakończenia 10:00 | Liczba godzin 01:00 |
Przedmiot / temat zajęć 21 z 37 Przerwa | Prowadzący Bożena Korolczuk | Data realizacji zajęć 03-12-2025 | Godzina rozpoczęcia 10:15 | Godzina zakończenia 11:15 | Liczba godzin 01:00 |
Przedmiot / temat zajęć 22 z 37 Wykończenie, dekorowanie wypieków (różne techniki) – teoretyczny i praktyczny blok | Prowadzący Bożena Korolczuk | Data realizacji zajęć 03-12-2025 | Godzina rozpoczęcia 11:15 | Godzina zakończenia 13:15 | Liczba godzin 02:00 |
Przedmiot / temat zajęć 23 z 37 Struktury ciast nowoczesnych | Prowadzący Bożena Korolczuk | Data realizacji zajęć 03-12-2025 | Godzina rozpoczęcia 13:15 | Godzina zakończenia 14:15 | Liczba godzin 01:00 |
Przedmiot / temat zajęć 24 z 37 Przerwa | Prowadzący Bożena Korolczuk | Data realizacji zajęć 03-12-2025 | Godzina rozpoczęcia 14:15 | Godzina zakończenia 14:30 | Liczba godzin 00:15 |
Przedmiot / temat zajęć 25 z 37 Desery warstwowe w szkle | Prowadzący Bożena Korolczuk | Data realizacji zajęć 03-12-2025 | Godzina rozpoczęcia 14:30 | Godzina zakończenia 15:30 | Liczba godzin 01:00 |
Przedmiot / temat zajęć 26 z 37 Monodeser – struktura i estetyka | Prowadzący Bożena Korolczuk | Data realizacji zajęć 03-12-2025 | Godzina rozpoczęcia 15:30 | Godzina zakończenia 16:30 | Liczba godzin 01:00 |
Przedmiot / temat zajęć 27 z 37 Nowoczesne techniki wykończeniowe | Prowadzący Bożena Korolczuk | Data realizacji zajęć 03-12-2025 | Godzina rozpoczęcia 16:30 | Godzina zakończenia 17:30 | Liczba godzin 01:00 |
Przedmiot / temat zajęć 28 z 37 Wykończenie wypieków (różne techniki)- praktyka | Prowadzący Bożena Korolczuk | Data realizacji zajęć 04-12-2025 | Godzina rozpoczęcia 08:00 | Godzina zakończenia 10:00 | Liczba godzin 02:00 |
Przedmiot / temat zajęć 29 z 37 Omówienie zasad komponowania smaków i tekstur w deserach nowoczesnych. | Prowadzący Bożena Korolczuk | Data realizacji zajęć 04-12-2025 | Godzina rozpoczęcia 10:00 | Godzina zakończenia 11:00 | Liczba godzin 01:00 |
Przedmiot / temat zajęć 30 z 37 Wprowadzenie do pracy z insertem – teoria i pokaz. | Prowadzący Bożena Korolczuk | Data realizacji zajęć 04-12-2025 | Godzina rozpoczęcia 11:00 | Godzina zakończenia 12:00 | Liczba godzin 01:00 |
Przedmiot / temat zajęć 31 z 37 Przerwa | Prowadzący Bożena Korolczuk | Data realizacji zajęć 04-12-2025 | Godzina rozpoczęcia 12:00 | Godzina zakończenia 12:15 | Liczba godzin 00:15 |
Przedmiot / temat zajęć 32 z 37 Techniki tworzenia nowoczesnych musów (stabilizacja, napowietrzanie) | Prowadzący Bożena Korolczuk | Data realizacji zajęć 04-12-2025 | Godzina rozpoczęcia 12:15 | Godzina zakończenia 14:15 | Liczba godzin 02:00 |
Przedmiot / temat zajęć 33 z 37 Praca z glazurami lustrzanymi i welurowymi – teoretyczny i praktyczny blok, | Prowadzący Bożena Korolczuk | Data realizacji zajęć 04-12-2025 | Godzina rozpoczęcia 14:15 | Godzina zakończenia 16:15 | Liczba godzin 02:00 |
Przedmiot / temat zajęć 34 z 37 Tworzenie kompletnych nowoczesnych deserów – praktyka (łączenie warstw, stabilizacja, estetyka). | Prowadzący Bożena Korolczuk | Data realizacji zajęć 05-12-2025 | Godzina rozpoczęcia 10:00 | Godzina zakończenia 12:00 | Liczba godzin 02:00 |
Przedmiot / temat zajęć 35 z 37 Tworzenie kompletnych nowoczesnych deserów – praktyka (łączenie warstw, stabilizacja, estetyka) | Prowadzący Bożena Korolczuk | Data realizacji zajęć 05-12-2025 | Godzina rozpoczęcia 12:15 | Godzina zakończenia 13:15 | Liczba godzin 01:00 |
Przedmiot / temat zajęć 36 z 37 Przerwa | Prowadzący Bożena Korolczuk | Data realizacji zajęć 05-12-2025 | Godzina rozpoczęcia 13:15 | Godzina zakończenia 13:30 | Liczba godzin 00:15 |
Przedmiot / temat zajęć 37 z 37 Walidacja | Prowadzący - | Data realizacji zajęć 05-12-2025 | Godzina rozpoczęcia 13:30 | Godzina zakończenia 16:30 | Liczba godzin 03:00 |
Cena
Cena
Cennik
| Rodzaj ceny | Cena |
|---|---|
Rodzaj ceny Koszt przypadający na 1 uczestnika brutto | Cena 5 488,00 PLN |
Rodzaj ceny Koszt przypadający na 1 uczestnika netto | Cena 5 488,00 PLN |
Rodzaj ceny Koszt osobogodziny brutto | Cena 112,00 PLN |
Rodzaj ceny Koszt osobogodziny netto | Cena 112,00 PLN |
Prowadzący
Prowadzący
Bożena Korolczuk
Doświadczenie zawodowe zdobywała zarówno w praktyce domowej, jak i podczas licznych kursów specjalistycznych i szkoleń branżowych. Specjalizuje się w prowadzeniu warsztatów tematycznych, obejmujących m.in.: zdrowe gotowanie na co dzień – komponowanie posiłków z wykorzystaniem sezonowych produktów, pełnych wartości odżywczych i naturalnych przypraw, kuchnię tradycyjną w nowoczesnym wydaniu – przygotowywanie potraw wielkanocnych, wigilijnych oraz innych dań kuchni polskiej w wersji klasycznej i lżejszej, kuchnię sezonową i grillową – zdrowe grillowanie ryb, warzyw, mięs oraz przygotowanie lekkich dodatków i sosów, cukiernictwo – wypieki tradycyjne i nowoczesne.
Szkolenia prowadzone przez Panią Bożenę cechuje wysoki poziom merytoryczny, praktyczne podejście oraz dbałość o przyjazną i inspirującą atmosferę. Jej warsztaty to nie tylko nauka technik kulinarnych, lecz także rozwijanie świadomości w zakresie zdrowego stylu życia oraz wartości polskiej tradycji kulinarnej. Kwalifikacje i kompetencje do prowadzenia szkolenia zostały zdobyte nie wcześniej niż 5 lat przed datą wprowadzenia szczegółowych danych dot. oferowanej usługi.
Informacje dodatkowe
Informacje dodatkowe
Informacje o materiałach dla uczestników usługi
Każdy uczestnik szkolenia otrzyma:
skrypt szkoleniowy w formie drukowanej lub elektronicznej, zawierający praktyczne wskazówki dotyczące planowania posiłków, przechowywania żywności i organizacji pracy w kuchni,
notatnik i długopis do pracy warsztatowej.
dostęp do profesjonalnych surowców i narzędzi cukierniczych
Informacje dodatkowe
Wymagana frekwencja 80% potwierdzona podpisami na liście obecności zajęć zgodnie z harmonogramem.
Usługi szkoleniowe finansowane w co najmniej 70% ze środków publicznych są
zwolnione z podatku od towarów i usług ( VAT) na podstawie § 3 ust. 1 pkt. 14
rozporządzenia Ministra Finansów z dnia 20 grudnia 2013 r.
- Szkolenie prowadzone w sali wyposażonej w stanowiska kuchenne, sprzęt AGD, narzędzia gastronomiczne i materiały spożywcze.
- Zajęcia prowadzone przez instruktora z doświadczeniem w gastronomii i cukiernictwie.
- Szkolenie realizowane w formie warsztatowej z pokazami i ćwiczeniami praktycznymi
Po ukończeniu szkolenia uczestnik:
- posiada praktyczne umiejętności tworzenia nowoczesnych potraw i deserów,
- potrafi planować i organizować pracę w kuchni profesjonalnej,
- umie estetycznie komponować i dekorować potrawy zgodnie z aktualnymi trendami,
- potrafi przygotowywać dania bankietowe, przekąski i desery w stylu modern cuisine,
- zna zasady bezpieczeństwa i higieny pracy w gastronomii,
- potrafi
Adres
Adres
Udogodnienia w miejscu realizacji usługi
- Klimatyzacja
- Wi-fi