Barista - szkolenie
Barista - szkolenie
Informacje podstawowe
Informacje podstawowe
- KategoriaInne / Gastronomia
- Grupa docelowa usługi
- szkolenie adresowane jest do osób, które chcą pracować w charakterze baristy w barach, restauracjach, kawiarniach, hotelach i innych obiektach gastronomicznych
- Minimalna liczba uczestników2
- Maksymalna liczba uczestników10
- Data zakończenia rekrutacji14-12-2025
- Forma prowadzenia usługistacjonarna
- Liczba godzin usługi25
- Podstawa uzyskania wpisu do BURCertyfikat systemu zarządzania jakością wg. ISO 9001:2015 (PN-EN ISO 9001:2015) - w zakresie usług szkoleniowych
Cel
Cel
Cel edukacyjny
Kurs przygotowuje do pracy w zawodzie baristy. Uczestnik kursu pozna historię kawy, będzie umiał rozpoznać gatunki kakaowca, opanuje zasady i techniki parzenia espresso, opanuje metodę teksturowania mleka i techniki tworzenia podstawowych napoi na bazie espresso, zdobędzie umiejętności obsługi i konserwacji ekspresu ciśnieniowego.Efekty uczenia się oraz kryteria weryfikacji ich osiągnięcia i Metody walidacji
| Efekty uczenia się | Kryteria weryfikacji | Metoda walidacji |
|---|---|---|
Efekty uczenia się Rozróżnia rodzaje ekspresów do parzenia kawy | Kryteria weryfikacji - wskazuje rodzaje ekspresów do parzenia kawy | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Efekty uczenia się Wymienia elementy ekspresu do parzenia kawy | Kryteria weryfikacji - wymienia naczynia wykorzystywane w pracy baristy | Metoda walidacji Wywiad swobodny |
Kryteria weryfikacji - opisuje sposoby obsługi, serwisowania oraz czyszczenia poszczególnych elementów ekspresu do parzenia kawy | Metoda walidacji Wywiad swobodny | |
Efekty uczenia się Stosuje techniki parzenia i serwowania kaw oraz ich dekorowania | Kryteria weryfikacji - wymienia rodzaje napojów kawowych | Metoda walidacji Wywiad swobodny |
Kryteria weryfikacji - sporządza kawy z dodatkami i potrafi je dekorować | Metoda walidacji Obserwacja w warunkach rzeczywistych | |
Efekty uczenia się Efektywnie porozumiewa się z klientem oraz współpracuje w zespole | Kryteria weryfikacji - stosuje zasady profesjonalnej komunikacji z klientem | Metoda walidacji Obserwacja w warunkach symulowanych |
Kryteria weryfikacji - umiejętnie współpracuje z innymi uczestnikami | Metoda walidacji Obserwacja w warunkach rzeczywistych |
Kwalifikacje i kompetencje
Kwalifikacje
Inne kwalifikacje
Uznane kwalifikacje
Informacje
- Podstawa prawna dla Podmiotów / kategorii Podmiotówuprawnione do realizacji procesów walidacji i certyfikowania na mocy innych przepisów prawa
- Nazwa Podmiotu prowadzącego walidacjęZwiązek Zakładów Doskonalenia Zawodowego oddział w Warszawie-Krajowe Centrum Akredytacji(KCA)
- Podmiot prowadzący walidację jest zarejestrowany w BURTak
- Nazwa Podmiotu certyfikującegoZwiązek Zakładów Doskonalenia Zawodowego o/Warszawa - Krajowe Centrum Akredytacji (KCA).
- Podmiot certyfikujący jest zarejestrowany w BURTak
Dodatkowe pliki
Program
Program
Budowa i obsługa ekspresu automatycznego - 2 h
Technika parzenia kaw klasycznych - 10 h
Kawy z dodatkami. Technika dekoracji i podawania kawy - 11 h
Czyszczenie ekspresu - 1 h
Zajęcia teoretyczne: 6h
Zajęcia praktyczne: 18h
Egzamin - 1 h
1 godzina zajęć = 45 min (godzina dydaktyczna).
Między drugą a trzecią godziną zajęć przewidziana jest przerwa trwająca 15 minut.
Przerwy nie wliczają się w czas trwania usługi.
Harmonogram
Harmonogram
| Przedmiot / temat zajęć | Prowadzący | Data realizacji zajęć | Godzina rozpoczęcia | Godzina zakończenia | Liczba godzin |
|---|---|---|---|---|---|
Brak wyników. | |||||
Cena
Cena
Cennik
| Rodzaj ceny | Cena |
|---|---|
Rodzaj ceny Koszt przypadający na 1 uczestnika brutto | Cena 5 000,00 PLN |
Rodzaj ceny Koszt przypadający na 1 uczestnika netto | Cena 5 000,00 PLN |
Rodzaj ceny Koszt osobogodziny brutto | Cena 200,00 PLN |
Rodzaj ceny Koszt osobogodziny netto | Cena 200,00 PLN |
Rodzaj ceny W tym koszt walidacji brutto | Cena 500,00 PLN |
Rodzaj ceny W tym koszt walidacji netto | Cena 500,00 PLN |
Rodzaj ceny W tym koszt certyfikowania brutto | Cena 500,00 PLN |
Rodzaj ceny W tym koszt certyfikowania netto | Cena 500,00 PLN |
Prowadzący
Prowadzący
Robert Dziacko
Od 2020 do nadal - wykładowca/instruktor na kursach baristycznych oraz barmańskich
Informacje dodatkowe
Informacje dodatkowe
Informacje o materiałach dla uczestników usługi
- notatnik, długopis, skrypt
Każdy uczestnik usługi pracuje na własnym stanowisku przy użyciu zapewnionego przez wykonawcę ekspresu do kawy, oraz materiałów niezbędnych do przeprowadzenia zajęć. (m.in. artykuły spożywcze takie jak kawa, mleko; młynki, spieniacze do mleka, serwisy do kawy)
Informacje dodatkowe
Usługa zwolniona z podatku VAT na podstawie art. 43 ust. 1 pkt 26A ustawy o podatku od towarów i usług.
Adres
Adres
Udogodnienia w miejscu realizacji usługi
- Klimatyzacja
- Wi-fi
- Laboratorium komputerowe