Szkolenie z nowoczesnych technik cukierniczych - torty i monoporcje
Szkolenie z nowoczesnych technik cukierniczych - torty i monoporcje
Informacje podstawowe
Informacje podstawowe
- KategoriaInne / Gastronomia
- Grupa docelowa usługi
Usługa kierowana jest do osób dorosłych zainteresowanych rozwojem kompetencji cukierniczych, jak również pracowników z branży gastronomicznej, cukierników, osób prowadzących lub planujących prowadzić działalność w branży cukierniczej.
Po jej ukończeniu uczestnicy zostaną oni wyposażeni w kompetencje niezbędne do przygotowywania nowoczesnych wyrobów cukierniczych, tj. tortów i monoporcji, z wykorzystaniem zaawansowanych technik pracy, nowoczesnych narzędzi i technologii cukierniczych.
- Minimalna liczba uczestników3
- Maksymalna liczba uczestników10
- Data zakończenia rekrutacji23-11-2025
- Forma prowadzenia usługistacjonarna
- Liczba godzin usługi20
- Podstawa uzyskania wpisu do BURStandard Usługi Szkoleniowo-Rozwojowej PIFS SUS 2.0
Cel
Cel
Cel edukacyjny
Usługa wyposaży uczestników w kompetencje niezbędne do przygotowywania nowoczesnych wyrobów cukierniczych, tj. tortów i monoporcji, z wykorzystaniem zaawansowanych technik pracy, nowoczesnych narzędzi i technologii cukierniczych.Efekty uczenia się oraz kryteria weryfikacji ich osiągnięcia i Metody walidacji
| Efekty uczenia się | Kryteria weryfikacji | Metoda walidacji |
|---|---|---|
Efekty uczenia się Uczestnik definiuje, rozróżnia i stosuje nowoczesne techniki cukiernicze wykorzystywane przy produkcji tortów i monoporcji. | Kryteria weryfikacji Uczestnik wymienia co najmniej 5 nowoczesnych technik (np. mirror glaze, insert, aksamitna powłoka, piping art). | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Kryteria weryfikacji Uczestnik stosuje właściwe techniki cukiernicze przy produkcji tortów i monoporcji. | Metoda walidacji Analiza dowodów i deklaracji | |
Efekty uczenia się Uczestnik dobiera odpowiednie składniki i narzędzia do konkretnej techniki cukierniczej. | Kryteria weryfikacji Uczestnik poprawnie wskazuje właściwości i zastosowania poszczególnych składników podczas pracy. | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Metoda walidacji Analiza dowodów i deklaracji | ||
Kryteria weryfikacji Uczestnik podczas pracy dostosowuje odpowiednie narzędzia do wybranej techniki cukierniczej. | Metoda walidacji Analiza dowodów i deklaracji | |
Efekty uczenia się Uczestnik przygotowuje różne rodzaje spodów i insertów. | Kryteria weryfikacji Uczestnik samodzielnie wykonuje minimum dwa różne spody (np. biszkopt, brownie) zgodnie z recepturą. | Metoda walidacji Analiza dowodów i deklaracji |
Kryteria weryfikacji Uczestnik rozróżnia i samodzielnie przygotowuje cztery inserty. | Metoda walidacji Analiza dowodów i deklaracji | |
Efekty uczenia się Uczestnik wykonuje desery z użyciem nowoczesnych form. | Kryteria weryfikacji Uczestnik samodzielnie składa monoporcje w formach silikonowych. | Metoda walidacji Analiza dowodów i deklaracji |
Efekty uczenia się Uczestnik składa torty, w tym torty piętrowe oraz je dekoruje z wykorzystaniem nowoczesnych technik. | Kryteria weryfikacji Uczestnik z wykorzystaniem wcześniej przygotowanych składników samodzielnie składa tort. | Metoda walidacji Analiza dowodów i deklaracji |
Kryteria weryfikacji Uczestnik stosuje odpowiednią technikę do piętrowania tortów. | Metoda walidacji Analiza dowodów i deklaracji | |
Kryteria weryfikacji Uczestnik samodzielnie dokonuje dekoracji tortów oraz monoporcji z wykorzystaniem minimum dwóch różnych technik. | Metoda walidacji Analiza dowodów i deklaracji | |
Efekty uczenia się Uczestnik ustala oczekiwania klientów względem składanego zamówienia na torty. | Kryteria weryfikacji Uczestnik rozpoznaje potrzeby ustalając okazję, termin realizacji, liczbę gości i inne. | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Kryteria weryfikacji Uczestnik dobiera kolorystykę, smaki i kształty tortów oraz monoporcji adekwatne do oczekiwań klientów | Metoda walidacji Test teoretyczny | |
Metoda walidacji Analiza dowodów i deklaracji |
Kwalifikacje i kompetencje
Kwalifikacje
Kompetencje
Usługa prowadzi do nabycia kompetencji.Warunki uznania kompetencji
Program
Program
Cel usługi: usługa wyposaży uczestników w kompetencje niezbędne do przygotowywania nowoczesnych wyrobów cukierniczych, tj. tortów i monoporcji, z wykorzystaniem zaawansowanych technik pracy, nowoczesnych narzędzi i technologii cukierniczych.
Usługa kierowana jest do osób dorosłych zainteresowanych rozwojem kompetencji cukierniczych, jak również pracowników z branży gastronomicznej, cukierników, osób prowadzących lub planujących prowadzić działalność w branży cukierniczej. Po jej ukończeniu uczestnicy zostaną wyposażeni w kompetencje niezbędna do przygotowywania nowoczesnych wyrobów cukierniczych, tj. tortów i monoporcji, z wykorzystaniem zaawansowanych technik pracy, nowoczesnych narzędzi i technologii cukierniczych.
Usługa będzie realizowana w małych grupach szkoleniowych. Organizator zapewnia niezbędne materiały dydaktyczne do wypieków, w tym: produkty, półprodukty oraz drobny sprzęt gastronomiczny. Sala szkoleniowa wyposażona będzie w niezbędne sprzęty i urządzenia gastronomiczne do realizacji zajęć praktycznych, w pełni sprawne. Przebywanie w sali szkoleniowe pod nieobecność instruktora lub samodzielne korzystanie ze sprzętów, urządzeń, w tym drobnych narzędzi ostrych jest surowo zabronione. Organizator zastrzega, że za nieprzestrzeganie lub niedostosowywanie się do poleceń instruktora uczestnik może zostać wydalony z zajęć.
Uczestnikom rekomendowane jest zapoznanie się przed usługą we własnym zakresie z aktualnymi trendami zdobień i wykonywania różnymi technikami tortów i monoporcji celem łatwiejszego przyswojenia materiału dydaktycznego i praktyki realizowanej podczas usługi.
Usługa oraz prowadzone w jej ramach działania, podzielone zostały na pięć modułów tematycznych:
Dzień 1. Moduł I. Spody.
1. Wypiekanie różnych rodzajów spodów do tortów (kruche, biszkopty)
2. Wypiekanie spodów do monoporcji (biszkopt, brownie, dacquoise).
Moduł II. Inserty.
1. Przygotowywanie żelek.
2. Przygotowywanie frużelin.
3. Przygotowywanie konfitur.
4. Przygotowywanie crunchów.
5. Przygotowywanie kremów stabilizowanych.
Dzień 2. Moduł III. Musy. Składanie monoporcji.
1. Przygotowywaniu musów.
2. Składanie monoporcji w formach silikonowych.
Moduł IV. Składanie tortów. Przygotowanie do dekoracji.
1. Składanie tortów.
2. Przygotowanie kremów i musów do dekoracji.
Moduł V. Dekorowanie.
1. Dekorowanie monoporcji.
2. Dekorowanie tortów.
Moduł VI. Walidacja wiedzy i umiejętności - test teoretyczny, analiza dowodów i deklaracji
Walidację przeprowadza walidator w czasie przeznaczonym na walidację bez udziału uczestników. Minimalny próg zaliczenia z obu metod walidacji to 80%.
Test teoretyczny:
Trener rozda test teoretyczny, przy zastrzeżeniu, że nie będzie ingerować w jakiejkolwiek formie w ocenę wyników testu ani w proces jego wypełniania. Następnie je zbierze.
Analiza dowodów i deklaracji:
Trener w trakcie zajęć dokonuje na różnych etapach nagrań i zdjęć wykonywania przez poszczególnych uczestników zadań praktycznych, które następnie zostaną udostępnione walidatorowi. Uczestnicy powinni wyrazić stosowną zgodę na nagrywanie ich wizerunku wyłącznie celem przedłożenia dowodów walidatorowi, bądź poinformować osobę dokonującą utrwalenia ich wizerunku o braku wyrażania stosownej zgody, wówczas nagranie zostanie przeprowadzone w sposób uniemożliwiający identyfikację wizerunku uczestnika.
Walidator będzie włączony dopiero na etapie oceny i weryfikacji efektów uczenia się uczestników. Nie bierze bezpośrednio udziału w procesie kształcenia i nie podejmuje działań związanych z tworzeniem i kompletowaniem dokumentacji walidacyjnej.
Test teoretyczny - minimalny próg zaliczenia 80% poprawnych odpowiedzi.
Analiza zebranych dowodów i deklaracji - minimalny próg zaliczenia 80% przedłożonych dowodów i deklaracji zawiera poprawnie wykonane kryteria weryfikacji.
Walidacja prowadzona stacjonarnie pod adresem: ul. Rzędziana 18, 11-041 Olsztyn
Kurs trwa 20 godz. dydaktycznych. Przerwy wliczają się w czas trwania kursu. Krótkie przerwy dostosowane są do tempa pracy uczestników podczas szkolenia. 1h dydaktyczna (szkoleniowa) = 45 min
Zajęcia teoretyczne – 4h dydaktyczne i 15 min
Zajęcia praktyczne i walidacja – 14h dydaktyczne i 15 min
Przerwy - 1h dydaktyczna i 15 min
Lista obecności podpisywana przez uczestników kursu.
Harmonogram
Harmonogram
| Przedmiot / temat zajęć | Prowadzący | Data realizacji zajęć | Godzina rozpoczęcia | Godzina zakończenia | Liczba godzin |
|---|---|---|---|---|---|
Przedmiot / temat zajęć 1 z 12 Wypiekanie różnych rodzajów biszkoptów do tortów - teoria 1h, praktyka 2h i 15 min | Prowadzący Justyna Rek | Data realizacji zajęć 24-11-2025 | Godzina rozpoczęcia 08:00 | Godzina zakończenia 10:30 | Liczba godzin 02:30 |
Przedmiot / temat zajęć 2 z 12 Przerwa | Prowadzący Justyna Rek | Data realizacji zajęć 24-11-2025 | Godzina rozpoczęcia 10:30 | Godzina zakończenia 10:45 | Liczba godzin 00:15 |
Przedmiot / temat zajęć 3 z 12 Wypiekanie spodów do monoporcji (biszkopt, brownie, dacquoise) - teoria 30 min, praktyka 2h i 30 min | Prowadzący Justyna Rek | Data realizacji zajęć 24-11-2025 | Godzina rozpoczęcia 10:45 | Godzina zakończenia 13:15 | Liczba godzin 02:30 |
Przedmiot / temat zajęć 4 z 12 Przerwa | Prowadzący Justyna Rek | Data realizacji zajęć 24-11-2025 | Godzina rozpoczęcia 13:15 | Godzina zakończenia 13:30 | Liczba godzin 00:15 |
Przedmiot / temat zajęć 5 z 12 Inserty w tortach i monoporcjach; Przygotowywanie żelek, frużelin, konfitur, crunchów i kremów stabilizowanych - 30 min teoria, praktyka 2h | Prowadzący Justyna Rek | Data realizacji zajęć 24-11-2025 | Godzina rozpoczęcia 13:30 | Godzina zakończenia 15:30 | Liczba godzin 02:00 |
Przedmiot / temat zajęć 6 z 12 Przygotowywanie musów. Składanie monoporcji w formach silikonowych z użyciem wcześniej przygotowanych żelek, crunchie, spodów - teoria 30 min; 2h i 30 min praktyka | Prowadzący Justyna Rek | Data realizacji zajęć 25-11-2025 | Godzina rozpoczęcia 08:00 | Godzina zakończenia 10:30 | Liczba godzin 02:30 |
Przedmiot / temat zajęć 7 z 12 Przerwa | Prowadzący Justyna Rek | Data realizacji zajęć 25-11-2025 | Godzina rozpoczęcia 10:30 | Godzina zakończenia 10:45 | Liczba godzin 00:15 |
Przedmiot / temat zajęć 8 z 12 Składanie tortów. Przygotowywanie kremów i polew do dekoracji - teoria 30 min; 2h praktyka | Prowadzący Justyna Rek | Data realizacji zajęć 25-11-2025 | Godzina rozpoczęcia 10:45 | Godzina zakończenia 12:45 | Liczba godzin 02:00 |
Przedmiot / temat zajęć 9 z 12 Przerwa | Prowadzący Justyna Rek | Data realizacji zajęć 25-11-2025 | Godzina rozpoczęcia 12:45 | Godzina zakończenia 13:00 | Liczba godzin 00:15 |
Przedmiot / temat zajęć 10 z 12 Dekorowanie tortów i monoporcji - teoria 30 min; 2h min praktyka | Prowadzący Justyna Rek | Data realizacji zajęć 25-11-2025 | Godzina rozpoczęcia 13:00 | Godzina zakończenia 15:00 | Liczba godzin 02:00 |
Przedmiot / temat zajęć 11 z 12 Walidacja - test teoretyczny, zebranie dowodów i deklaracji | Prowadzący Justyna Rek | Data realizacji zajęć 25-11-2025 | Godzina rozpoczęcia 15:00 | Godzina zakończenia 15:15 | Liczba godzin 00:15 |
Przedmiot / temat zajęć 12 z 12 Walidacja - analiza testu teoretycznego, analiza dowodów i deklaracji | Prowadzący - | Data realizacji zajęć 25-11-2025 | Godzina rozpoczęcia 15:15 | Godzina zakończenia 15:30 | Liczba godzin 00:15 |
Cena
Cena
Cennik
| Rodzaj ceny | Cena |
|---|---|
Rodzaj ceny Koszt przypadający na 1 uczestnika brutto | Cena 6 000,00 PLN |
Rodzaj ceny Koszt przypadający na 1 uczestnika netto | Cena 6 000,00 PLN |
Rodzaj ceny Koszt osobogodziny brutto | Cena 300,00 PLN |
Rodzaj ceny Koszt osobogodziny netto | Cena 300,00 PLN |
Prowadzący
Prowadzący
Justyna Rek
Informacje dodatkowe
Informacje dodatkowe
Informacje o materiałach dla uczestników usługi
W cenie szkolenia zapewnione są wszystkie niezbędne, będące najwyższej jakości składniki i produkty spożywcze.
Uczestnik otrzyma imienny certyfikat ukończenia szkolenia.
Uczestnik otrzyma skrypt z przepisami w wersji papierowej. Skrypt będzie przekazany najpóźniej w dniu rozpoczęcia szkolenia.
Warunki uczestnictwa
Uczestnik nie musi posiadać wiedzy i doświadczenia we wskazanych zakresach.
Uczestnik ma obowiązek zapisania się na usługę przez BUR co najmniej na 1 dzień przed rozpoczęciem realizacji usługi.
Uczestnik wyraża zgodę na rejestrowanie dźwięku oraz obrazu podczas szkolenia na potrzeby przeprowadzenia walidacji. Uczestnik będzie poinformowany o celach nagrywania.
Wymagana obecność na poziomie minimum 80%.
Organizator zapewnia realizację usługi rozwojowej uwzględniając potrzeby osób ze szczególnymi potrzebami funkcjonalnymi zgodnie ze Standardami dostępności dla polityki spójności 2021-2027. Zatem uczestnik ze szczególnymi potrzebami powinien na co najmniej 7 dni kalendarzowych przed rozpoczęciem kursu zgłosić Organizatorowi dodatkowe wymagania/swoje potrzeby umożliwiające mu udział w usłudze.
Informacje dodatkowe
Uczestnicy przyjmują do wiadomości, że usługa z dofinansowaniem może być poddana monitoringowi z ramienia Operatora lub PARP i wyrażają na to zgodę.
Podstawa zwolnienia z VAT: § 3 ust. 1 pkt. 14 Rozporządzenia Ministra Finansów z dnia 20 grudnia 2013 r. w sprawie zwolnień od podatku od towarów i usług oraz warunków stosowania tych zwolnień - w przypadku dofinansowania w co najmniej 70%.
W przypadku braku dofinansowania lub dofinansowania na poziomie niższym niż 70% - do ceny usługi należy doliczyć 23% VAT.
Kurs nie obejmuje kosztów niezwiązanych bezpośrednio z usługą rozwojową, w szczególności Organizator nie pokrywa oraz nie dokonuje zwrotu kosztów związanych z dojazdem uczestnika na usługę, jego zakwaterowaniem oraz wyżywieniem.
Adres
Adres
Walidacja pod adresem: ul. Rzędziana 18, 11-041 Olsztyn
Udogodnienia w miejscu realizacji usługi
- Wi-fi
- Miejsce spełnia bezpieczne i higieniczne warunki pracy.