KURS TEA SOMMELIER. Kurs specjalistyczny poświęcony kulturze herbaty, technikom parzenia, degustacji i foodpairingu.
KURS TEA SOMMELIER. Kurs specjalistyczny poświęcony kulturze herbaty, technikom parzenia, degustacji i foodpairingu.
Informacje podstawowe
Informacje podstawowe
- KategoriaInne / Gastronomia
- Grupa docelowa usługi
Managerowie gastronomii, sommelierzy, bariści, pracownicy restauracji i hoteli, pasjonaci herbaty zainteresowani profesjonalną wiedzą i umiejętnościami oraz dla
• pracowników gastronomii i hotelarstwa (szczególnie segmentu premium)
• baristów, sommelierów i obsługi kelnerskiej
• pasjonatów herbaty na poziomie podstawowym i średniozaawansowanym
•osób chcących rozwijać się w roli tea baristy lub promować świadomą kulturę herbacianą.
- Minimalna liczba uczestników4
- Maksymalna liczba uczestników16
- Data zakończenia rekrutacji10-10-2025
- Forma prowadzenia usługistacjonarna
- Liczba godzin usługi6
- Podstawa uzyskania wpisu do BURCertyfikat systemu zarządzania jakością wg. ISO 9001:2015 (PN-EN ISO 9001:2015) - w zakresie usług szkoleniowych
Cel
Cel
Cel edukacyjny
Szkolenie przygotowuje uczestników do samodzielnego rozpoznawania gatunków herbat, profesjonalnego parzenia i serwowania herbaty, a także doboru jej do potraw (foodpairingu) w gastronomii.Efekty uczenia się oraz kryteria weryfikacji ich osiągnięcia i Metody walidacji
Efekty uczenia się | Kryteria weryfikacji | Metoda walidacji |
---|---|---|
Efekty uczenia się Zna historię i kulturę herbaty oraz procesy jej produkcji. | Kryteria weryfikacji Udział w części teoretycznej, odpowiedzi na pytania prowadzącego. | Metoda walidacji Wywiad swobodny |
Efekty uczenia się Rozróżnia podstawowe gatunki i style herbat (zielona, czarna, biała, oolong, pu-erh). | Kryteria weryfikacji Test sensoryczny podczas degustacji herbat. | Metoda walidacji Obserwacja w warunkach symulowanych |
Efekty uczenia się Rozróżnia podstawowe gatunki i style herbat (zielona, czarna, biała, oolong, pu-erh).Potrafi prawidłowo zaparzyć i podać różne rodzaje herbat. | Kryteria weryfikacji Ćwiczenia praktyczne – parzenie i serwowanie naparów. | Metoda walidacji Obserwacja w warunkach symulowanych |
Efekty uczenia się Potrafi łączyć herbaty z potrawami (foodpairing). | Kryteria weryfikacji Przygotowanie propozycji łączenia herbat z daniami podczas zajęć. | Metoda walidacji Obserwacja w warunkach rzeczywistych |
Kwalifikacje i kompetencje
Kwalifikacje
Kompetencje
Usługa prowadzi do nabycia kompetencji.Warunki uznania kompetencji
Program
Program
1. Historia i kultura herbaty.
2. Procesy produkcji herbaty.
3. Gatunki i style herbat: zielona, czarna, biała, oolong, pu-erh.
4. Techniki parzenia i serwowania herbaty.
5. Degustacja profesjonalna – analiza smaku i aromatu.
6. Foodpairing – łączenie herbat z potrawami.
7. Praktyczne ćwiczenia w parzeniu i degustacji.
8.Walidacja
Każdy uczestnik ma indywidualne stanowisko.
Usługa realizowana w formie godzin dydaktycznych 45 min
Walidacja wliczona jest w czas trwania usługi
Przerwy nie są wliczone w czas trwania usługi
Przerwy mogą ulec przesunięciu, ze względu na tempo pracy kursantów.
Szkolenie realizowane w grupach dwu osobowych,
Fakt uczestnictwa w każdym dniu usługi rozwojowej musi zostać potwierdzony przez uczestnika własnoręcznym podpisem złożonym na udostępnionej przez organizatora liście obecności
Harmonogram
Harmonogram
Przedmiot / temat zajęć | Prowadzący | Data realizacji zajęć | Godzina rozpoczęcia | Godzina zakończenia | Liczba godzin |
---|---|---|---|---|---|
Brak wyników. |
Cena
Cena
Cennik
Rodzaj ceny | Cena |
---|---|
Rodzaj ceny Koszt przypadający na 1 uczestnika brutto | Cena 1 353,00 PLN |
Rodzaj ceny Koszt przypadający na 1 uczestnika netto | Cena 1 100,00 PLN |
Rodzaj ceny Koszt osobogodziny brutto | Cena 225,50 PLN |
Rodzaj ceny Koszt osobogodziny netto | Cena 183,33 PLN |
Prowadzący
Prowadzący
Mariusz Sieradzki
Informacje dodatkowe
Informacje dodatkowe
Informacje o materiałach dla uczestników usługi
certyfikat, zestawy herbat do degustacji, akcesoria do parzenia
Warunki uczestnictwa
Brak szczególnych wymagań – otwartość na degustację i pracę praktyczną.
Adres
Adres
Udogodnienia w miejscu realizacji usługi
- Klimatyzacja
- Wi-fi
- Centrum Łodzi, łatwy dojazd środkami komunikacji miejskiej; parking; winda.