TORTY PIĘTROWE I DEKORACJE - SZKOLENIE CUKIERNICZE
TORTY PIĘTROWE I DEKORACJE - SZKOLENIE CUKIERNICZE
Informacje podstawowe
Informacje podstawowe
- KategoriaInne / Gastronomia
- Grupa docelowa usługi
Cukiernicy, piekarze, osoby, które chcą podnieść swoje umiejętności z zakresu wykonywania tortów piętrowych i ich dekoracji.
Usługa również adresowana dla uczestników projektu Małopolski Pociąg do Kariery oraz Kierunek - Rozwój.
- Minimalna liczba uczestników8
- Maksymalna liczba uczestników12
- Data zakończenia rekrutacji26-01-2026
- Forma prowadzenia usługistacjonarna
- Liczba godzin usługi16
- Podstawa uzyskania wpisu do BURCertyfikat systemu zarządzania jakością wg. ISO 9001:2015 (PN-EN ISO 9001:2015) - w zakresie usług szkoleniowych
Cel
Cel
Cel edukacyjny
Celem szkolenia jest przygotowanie uczestnika do samodzielnego złożenia tortów oraz nauka różnych metod dekoracji. Osiągnięcie zakładanych efektów uczenia się pozwoli samodzielnie upiec i złożyć kilkupiętrowy tort, a także poznać metody tynkowania, dekorowania oraz przewożenia tortu.Efekty uczenia się oraz kryteria weryfikacji ich osiągnięcia i Metody walidacji
| Efekty uczenia się | Kryteria weryfikacji | Metoda walidacji |
|---|---|---|
Efekty uczenia się Składa samodzielnie torty oraz dekoruje je różnymi metodami. Wypieka i składa kilkupiętrowe torty przy wykorzystaniu poznanych metod tynkowania, dekorowania oraz przewożenia tortu. | Kryteria weryfikacji Charakteryzuje stabilne biszkopty, kremy i frużeliny. | Metoda walidacji Wywiad swobodny |
Kryteria weryfikacji Omawia sposoby prawidłowego tynkowania. | Metoda walidacji Wywiad swobodny | |
Kryteria weryfikacji Opisuje techniki pozbywania się "pęknięć", "buł" i pęcherzy. | Metoda walidacji Wywiad swobodny | |
Kryteria weryfikacji Ozdabia torty stosując rózne metody dekoracji. | Metoda walidacji Obserwacja w warunkach symulowanych | |
Kryteria weryfikacji Składa schłodzone torty w całość. | Metoda walidacji Obserwacja w warunkach symulowanych | |
Kryteria weryfikacji Łączy poszczególne piętra w tortach. | Metoda walidacji Obserwacja w warunkach rzeczywistych | |
Kryteria weryfikacji Zabezpiecza torty piętrowe, tak aby przetrwały transport. | Metoda walidacji Obserwacja w warunkach symulowanych | |
Kryteria weryfikacji Stosuje zasady komunikacji interpersonalnej - przekazuje swoją wiedzę współpracownikom, podwładnym,posiada kompetencje społeczne, niezbędne do wykonywania pracy w zespole, radzi sobie w trudnych sytuacjach w środowisku cukierniczym. | Metoda walidacji Wywiad swobodny |
Kwalifikacje i kompetencje
Kwalifikacje
Kompetencje
Usługa prowadzi do nabycia kompetencji.Warunki uznania kompetencji
Program
Program
Cukiernicy, piekarze, osoby, które chcą podnieść swoje umiejętności z zakresu wykonywania tortów piętrowych i ich dekoracji.
Usługa również adresowana dla uczestników projektu Małopolski Pociąg do Kariery oraz Kierunek - Rozwój.
Przywitanie, poznanie uczestników
Część teoretyczna: 7,25 godzin dydaktycznych
- Omówienie procesu wyjęcia tortu, montażu wsporników, metod tynkowania tortów oraz eliminowania nieprawidłowości w procesie tworzenia tortów
- Omówienie stabilnych biszkoptów, kremów i frużelin - skrypt z materiałami: baza na krem porzeczkowy, malinowy, kokosowy, ferrero, Oreo, cytrusowy, na cztery rodzaje biszkoptów, żelki, frużeliny, kremy do tynkowania 3 rodzaje
- Opis różnych technik dekoracji: wykorzystanie koronki z papieru waflowego, tiulu, aerografu, brokatu jadalnego, ozdób z masy cukrowej, ozdób z izomaltu, koronek jadalnych, praca z wydrukiem cukrowym, z akwarelą i inne techniki dekoracyjne
- Omówienie metody transportu
Część praktyczna: 8,75 godzin dydaktycznych
- Prawidłowe wyjęcie tortu z rantu
- Wbicie wsporników
- Wykonanie dekoracji do końcowego wykończenia złożonych i otynkowanych tortów: koronki, tiulu, brokatu jadalnego, ozdób z masy cukrowej, ozdób z izomaltu
- Tynkowanie poszczególnych pięter tortu- warstwa okruszkowa i warstwa główna
- Tynkowanie na kant
- Techniki pozbywania się pęknięć, "buł", pęcherzy
- Wykonywanie dekoracji na złożonych tortach piętrowych, wykorzystanie poznanych i omówionych technik dekoracyjnych
- Zabezpieczanie tortów piętrowych, tak aby przetrwały transport w całości nawet na znaczne odległości
Podsumowanie szkolenia, wręczenie certyfikatów oraz zakończenie szkolenia.
Walidacja usługi. Walidacja prowadzona jest na zasadzie wywiadu swobodnego oraz oceny oraz obserwacji w warunkach symulowanych.
Walidacja bada wszystkie efekty uczenia się: wiedzę, umiejętności kompetencje społeczne (postawy).
Szkolenie odbywa się trybie godzin dydaktycznych.
Walidacja i przerwy ujęte w harmonogramie, wliczają się w czas trwania szkolenia i stanowią koszt kwalifikowalny usługi.
Celem szkolenia jest przygotowanie uczestnika do samodzielnego tworzenia tortów piętrowych oraz różnych metod ich dekorowania. Osiągnięcie zakładanych efektów uczenia się pozwoli samodzielnie upiec i złożyć kilkupiętrowy tort, a także poznać metody tynkowania, dekorowania oraz przewożenia tortu.
Harmonogram
Harmonogram
| Przedmiot / temat zajęć | Prowadzący | Data realizacji zajęć | Godzina rozpoczęcia | Godzina zakończenia | Liczba godzin |
|---|---|---|---|---|---|
Przedmiot / temat zajęć 1 z 15 Przywitanie i poznanie uczestników | Prowadzący Agnieszka Damian | Data realizacji zajęć 09-02-2026 | Godzina rozpoczęcia 08:00 | Godzina zakończenia 08:15 | Liczba godzin 00:15 |
Przedmiot / temat zajęć 2 z 15 Omówienie procesu wyjęcia tortu, montażu wsporników, metod tynkowania tortów oraz eliminowania nieprawidłowości w procesie tworzenia tortów | Prowadzący Agnieszka Damian | Data realizacji zajęć 09-02-2026 | Godzina rozpoczęcia 08:15 | Godzina zakończenia 09:00 | Liczba godzin 00:45 |
Przedmiot / temat zajęć 3 z 15 Prawidłowe wyjęcie tortu z rantu, wbicie wsporników | Prowadzący Agnieszka Damian | Data realizacji zajęć 09-02-2026 | Godzina rozpoczęcia 09:00 | Godzina zakończenia 09:45 | Liczba godzin 00:45 |
Przedmiot / temat zajęć 4 z 15 Omówienie stabilnych biszkoptów, kremów i frużelin | Prowadzący Agnieszka Damian | Data realizacji zajęć 09-02-2026 | Godzina rozpoczęcia 09:45 | Godzina zakończenia 10:45 | Liczba godzin 01:00 |
Przedmiot / temat zajęć 5 z 15 Wykonanie baz do kremów, frużelin oraz kremów do tynkowania | Prowadzący Agnieszka Damian | Data realizacji zajęć 09-02-2026 | Godzina rozpoczęcia 10:45 | Godzina zakończenia 12:00 | Liczba godzin 01:15 |
Przedmiot / temat zajęć 6 z 15 Przerwa | Prowadzący Agnieszka Damian | Data realizacji zajęć 09-02-2026 | Godzina rozpoczęcia 12:00 | Godzina zakończenia 12:15 | Liczba godzin 00:15 |
Przedmiot / temat zajęć 7 z 15 Opis różnych technik dekoracji - omówienie | Prowadzący Agnieszka Damian | Data realizacji zajęć 09-02-2026 | Godzina rozpoczęcia 12:15 | Godzina zakończenia 13:45 | Liczba godzin 01:30 |
Przedmiot / temat zajęć 8 z 15 Wykonanie dekoracji do końcowego wykończenia złożonych i otynkowanych tortów: koronki, tiulu, brokatu jadalnego, ozdób z masy, ozdób z izomaltu, | Prowadzący Agnieszka Damian | Data realizacji zajęć 09-02-2026 | Godzina rozpoczęcia 13:45 | Godzina zakończenia 15:15 | Liczba godzin 01:30 |
Przedmiot / temat zajęć 9 z 15 Tynkowanie poszczególnych pięter tortu - warstwa okruszkowa i warstwa główna, tynkowanie na kant | Prowadzący Agnieszka Damian | Data realizacji zajęć 09-02-2026 | Godzina rozpoczęcia 15:15 | Godzina zakończenia 16:45 | Liczba godzin 01:30 |
Przedmiot / temat zajęć 10 z 15 Przerwa | Prowadzący Agnieszka Damian | Data realizacji zajęć 09-02-2026 | Godzina rozpoczęcia 16:45 | Godzina zakończenia 17:00 | Liczba godzin 00:15 |
Przedmiot / temat zajęć 11 z 15 Techniki pozbywania pęknięć, buł i pęcherzy na tortach | Prowadzący Agnieszka Damian | Data realizacji zajęć 09-02-2026 | Godzina rozpoczęcia 17:00 | Godzina zakończenia 17:45 | Liczba godzin 00:45 |
Przedmiot / temat zajęć 12 z 15 Wykonanie końcowych dekoracji na złożonych tortach piętrowych, przy wykorzystaniu poznanych, omówionych oraz gotowych elemantach | Prowadzący Agnieszka Damian | Data realizacji zajęć 09-02-2026 | Godzina rozpoczęcia 17:45 | Godzina zakończenia 18:30 | Liczba godzin 00:45 |
Przedmiot / temat zajęć 13 z 15 Omówienie metod transportu | Prowadzący Agnieszka Damian | Data realizacji zajęć 09-02-2026 | Godzina rozpoczęcia 18:30 | Godzina zakończenia 19:30 | Liczba godzin 01:00 |
Przedmiot / temat zajęć 14 z 15 Zabezpieczanie tortów piętrowych, tak aby przetrwały transport w całości nawet na znaczne odległości | Prowadzący Agnieszka Damian | Data realizacji zajęć 09-02-2026 | Godzina rozpoczęcia 19:30 | Godzina zakończenia 19:45 | Liczba godzin 00:15 |
Przedmiot / temat zajęć 15 z 15 Podsumowanie szkolenia, wręczenie certyfikatów oraz zakończenie szkolenia | Prowadzący - | Data realizacji zajęć 09-02-2026 | Godzina rozpoczęcia 19:45 | Godzina zakończenia 20:00 | Liczba godzin 00:15 |
Cena
Cena
Cennik
| Rodzaj ceny | Cena |
|---|---|
Rodzaj ceny Koszt przypadający na 1 uczestnika brutto | Cena 2 600,00 PLN |
Rodzaj ceny Koszt przypadający na 1 uczestnika netto | Cena 2 600,00 PLN |
Rodzaj ceny Koszt osobogodziny brutto | Cena 162,50 PLN |
Rodzaj ceny Koszt osobogodziny netto | Cena 162,50 PLN |
Prowadzący
Prowadzący
Agnieszka Damian
Praktyk i autodydaktyk latami ciągle doskonali swój warsztat i technikę pracy dzięki czemu szkolenia opiera na solidnych fundamentach wiedzy i praktyki.
Szkoleniowiec od 2019 roku - przeszkoliła ok. 300 osób. Kwalifikacje/doświadczenie zawodowe zostały nabyte nie wcześniej niż 5 lat przed datą wprowadzenia szczegółowych danych dotyczących oferowanej usługi.
Informacje dodatkowe
Informacje dodatkowe
Informacje o materiałach dla uczestników usługi
Skrypt z przepisami i recepturami i metodyką wykonania.
Informacje dodatkowe
- Walidacja i przerwy ujęte w harmonogramie, wliczają się w czas trwania szkolenia i stanowią koszt kwalifikowalny usługi
- Koszty noclegu, wyżywienia i dojazdu nie zostały ujęte w cenie usługi
- Szkolenie odbywa się w trybie godzin dydaktycznych
- Zawarto umowę z WUP Kraków w ramach projektu Małopolski Pociąg do Kariery
- Zawarto umowę z WUP Toruń w ramach projektu Kierunek - Rozwój
- W przypadku osób, które uzyskały dofinansowanie w wielkości ≥70% obowiązuje zwolnienie podatku VAT
- Podstawa zwolnienia: Art. 43.1.29.a) c) ustawy o VAT w związku z §.3.1.14 ROZPORZĄDZENIEM MINISTRA
- FINANSÓW z dnia 20 grudnia 2013 r. w sprawie zwolnień od podatku od towarów i usług oraz warunków stosowania tych zwolnień, Art. 113 Ust. 1 Ustawa o podatku od towarów i usług
Materiały multimedialne i dokumenty do pobrania
Dokumenty do pobrania
Adres
Adres
Udogodnienia w miejscu realizacji usługi
- Klimatyzacja
- Wi-fi