Szkolenie- Kuchnia wegańska i wegetariańska - trendy w kuchni roślinnej
Szkolenie- Kuchnia wegańska i wegetariańska - trendy w kuchni roślinnej
Informacje podstawowe
Informacje podstawowe
- KategoriaInne / Gastronomia
- Grupa docelowa usługi
Grupa docelowa szkolenia "Kuchnia wegańska i wegetariańska - trendy w kuchni roślinnej" to pasjonaci kulinariów, szefowie kuchni, restauratorzy oraz osoby związane z branżą gastronomiczną. Szkolenie skierowane jest do tych, którzy chcą poszerzyć umiejętności w przygotowywaniu smakowitych i zdrowych dań roślinnych.
- Minimalna liczba uczestników5
- Maksymalna liczba uczestników10
- Data zakończenia rekrutacji02-12-2025
- Forma prowadzenia usługistacjonarna
- Liczba godzin usługi16
- Podstawa uzyskania wpisu do BURZnak Jakości Małopolskich Standardów Usług Edukacyjno-Szkoleniowych (MSUES) - wersja 2.0
Cel
Cel
Cel edukacyjny
Usługa "Kuchnia wegańska i wegetariańska - trendy w kuchni roślinnej" przygotowuje do samodzielnego wykonywania smakowitych i nowoczesnych dań kuchni roślinnej. Usługa prowadzi do nabycia kompetencji związanych z tworzeniem zrównoważonego menu, wykorzystywaniem innowacyjnych technik kulinarnych używanych przy przygotowaniu dań wege, przygotowywaniem oraz dostosowywaniem oferty do oczekiwań gości.Efekty uczenia się oraz kryteria weryfikacji ich osiągnięcia i Metody walidacji
| Efekty uczenia się | Kryteria weryfikacji | Metoda walidacji |
|---|---|---|
Efekty uczenia się Definiuje specyficzne dla kuchni wege – produkty, walory smakowe i odżywcze. | Kryteria weryfikacji Charakteryzuje główne aspekty wykonania dań kuchni wege. | Metoda walidacji Wywiad swobodny |
Efekty uczenia się Komponuje oryginalne i smakowite dania kuchni roślinnej z uwzględnieniem jakości produktów i ich kalkulacją. | Kryteria weryfikacji Dobiera składniki do dań kuchni wege. | Metoda walidacji Wywiad swobodny |
Kryteria weryfikacji Analizuje receptury i tworzy karty kalkulacji. | Metoda walidacji Wywiad swobodny | |
Efekty uczenia się Łączy składniki kuchni wege w pełni zbilansowane posiłki wpisując się w aktualnie obowiązujące trendy na rynku gastronomicznym. | Kryteria weryfikacji Monitoruje i wyłapuje trendy i nowinki w zakresie kuchni wege. | Metoda walidacji Obserwacja w warunkach rzeczywistych |
Kwalifikacje i kompetencje
Kwalifikacje
Kompetencje
Usługa prowadzi do nabycia kompetencji.Warunki uznania kompetencji
Program
Program
W celu osiągnięcia zamierzonych celów uczestnik powinien aktywnie uczestniczyć przynajmniej w 80% zajęć.
Minimalna liczba uczestników, która powinna wziąć udział w usłudze to 5 osób.
Usługa jet realizowana w formie godzin zegarowych. Przerwy wliczają się w czas trwania usługi. Usługa podzielona jest na 4 godziny zajęć teoretycznych i 12 godzin zajęć praktycznych.
Minimalne wyposażenie sali szkoleniowej to : rzutnik, ekran, flipchart, roll-up, odpowiednia ilość stołów i krzeseł w zależności od ilości uczestników oraz minimalne wyposażenie zaplecza gastronomicznego do przeprowadzenia warsztatów kulinarnych. W zależności od potrzeb szkolenia oraz ilości osób, trener będzie dzielił uczestników na grupy.
Dostawca usług posiada dokumentację potwierdzającą przebieg całego procesu walidacji. Za przeprowadzenie ww. procesu odpowiedzialny jest Łukasz Rompalski. Walidator dokonuje walidacji za pomocą wywiadu swobodnego oraz obserwacji w warunkach rzeczywistych. Za pomocą wywiadu swobodnego poprzez zadawanie pytań kierunkowych sprawdza wiedzę nabytą podczas szkolenia dotyczącą charakterystyki kuchni roślinnej, składników potraw kuchni wege, ich funkcji prozdrowotnych i możliwości użycia i łączenia. Przy użyciu metody obserwacji w warunkach rzeczywistych dokonuje walidacji umiejętności uczestników szkolenia poprzez zlecenie wykonania określonego dania z zakresu kuchni wege. Pod pojęciem walidacji kryją się wszystkie metody wskazane we wcześniejszej tabeli. Potwierdzeniem uzyskania kompetencji przez uczestników usługi jest certyfikat, natomiast przeprowadzenie procesu walidacji potwierdza protokół podpisany przez walidatora i trenera.
PROGRAM
- Aspekt zdrowotny w kuchni wegańskiej i wegetariańskiej
- Jak robić zakupy do naszej kuchni – odpowiedni dobór surowców
- Receptury i karty kalkulacyjne
- Trendy – czym charakteryzuje się kuchnia roślinna
- Pozbądź się monotonii w kuchni – kuchnia wege jako kopalnia nowych smaków
- Techniki łączenia i zestawiania ze sobą produktów
- Czy kuchnia wege zawsze musi być droga - fakty i mity
- Energia pochodzi z roślin – jak pozyskać składniki energetyczne w kuchni wegetariańskiej i wegańskiej
- Pomysły na dania zimne i gorące
- Pomysły na śniadanie
- Zupy w kuchni wegetariańskiej i wegańskiej
- Desery w kuchni wegetariańskiej i wegańskiej
- Kompozycje gotowych dań na talerzu
- Dobór porcelany do serwisu
- Techniki prezentacji gotowych dań
- Wykonanie gotowego dania - walidacja efektów uczenia za pomocą wywiadu swobodnego i obserwacji w warunkach rzeczywistych
Harmonogram
Harmonogram
| Przedmiot / temat zajęć | Prowadzący | Data realizacji zajęć | Godzina rozpoczęcia | Godzina zakończenia | Liczba godzin |
|---|---|---|---|---|---|
Przedmiot / temat zajęć 1 z 20 Aspekt zdrowotny w kuchni wegańskiej i wegetariańskiej | Prowadzący Patryk Kotarba | Data realizacji zajęć 03-12-2025 | Godzina rozpoczęcia 08:00 | Godzina zakończenia 09:00 | Liczba godzin 01:00 |
Przedmiot / temat zajęć 2 z 20 Jak robić zakupy do naszej kuchni – odpowiedni dobór surowców | Prowadzący Patryk Kotarba | Data realizacji zajęć 03-12-2025 | Godzina rozpoczęcia 09:00 | Godzina zakończenia 10:00 | Liczba godzin 01:00 |
Przedmiot / temat zajęć 3 z 20 Przerwa | Prowadzący Patryk Kotarba | Data realizacji zajęć 03-12-2025 | Godzina rozpoczęcia 10:00 | Godzina zakończenia 10:15 | Liczba godzin 00:15 |
Przedmiot / temat zajęć 4 z 20 Receptury i karty kalkulacyjne | Prowadzący Patryk Kotarba | Data realizacji zajęć 03-12-2025 | Godzina rozpoczęcia 10:15 | Godzina zakończenia 11:00 | Liczba godzin 00:45 |
Przedmiot / temat zajęć 5 z 20 Trendy – czym charakteryzuje się kuchnia roślinna | Prowadzący Patryk Kotarba | Data realizacji zajęć 03-12-2025 | Godzina rozpoczęcia 11:00 | Godzina zakończenia 12:00 | Liczba godzin 01:00 |
Przedmiot / temat zajęć 6 z 20 Pozbądź się monotonii w kuchni – kuchnia wege jako kopalnia nowych smaków | Prowadzący Patryk Kotarba | Data realizacji zajęć 03-12-2025 | Godzina rozpoczęcia 12:00 | Godzina zakończenia 13:00 | Liczba godzin 01:00 |
Przedmiot / temat zajęć 7 z 20 Techniki łączenia i zestawiania ze sobą produktów | Prowadzący Patryk Kotarba | Data realizacji zajęć 03-12-2025 | Godzina rozpoczęcia 13:00 | Godzina zakończenia 13:30 | Liczba godzin 00:30 |
Przedmiot / temat zajęć 8 z 20 Przerwa | Prowadzący Patryk Kotarba | Data realizacji zajęć 03-12-2025 | Godzina rozpoczęcia 13:30 | Godzina zakończenia 14:00 | Liczba godzin 00:30 |
Przedmiot / temat zajęć 9 z 20 Czy kuchnia wege zawsze musi być droga, fakty i mity | Prowadzący Patryk Kotarba | Data realizacji zajęć 03-12-2025 | Godzina rozpoczęcia 14:00 | Godzina zakończenia 15:00 | Liczba godzin 01:00 |
Przedmiot / temat zajęć 10 z 20 Energia pochodzi z roślin – jak pozyskać składniki energetyczne w kuchni wegetariańskiej i wegańskiej | Prowadzący Patryk Kotarba | Data realizacji zajęć 03-12-2025 | Godzina rozpoczęcia 15:00 | Godzina zakończenia 16:00 | Liczba godzin 01:00 |
Przedmiot / temat zajęć 11 z 20 Pomysły na dania zimne i gorące | Prowadzący Patryk Kotarba | Data realizacji zajęć 04-12-2025 | Godzina rozpoczęcia 08:00 | Godzina zakończenia 09:00 | Liczba godzin 01:00 |
Przedmiot / temat zajęć 12 z 20 Pomysły na śniadanie | Prowadzący Patryk Kotarba | Data realizacji zajęć 04-12-2025 | Godzina rozpoczęcia 09:00 | Godzina zakończenia 10:00 | Liczba godzin 01:00 |
Przedmiot / temat zajęć 13 z 20 Przerwa | Prowadzący Patryk Kotarba | Data realizacji zajęć 04-12-2025 | Godzina rozpoczęcia 10:00 | Godzina zakończenia 10:15 | Liczba godzin 00:15 |
Przedmiot / temat zajęć 14 z 20 Zupy w kuchni wegetariańskiej i wegańskiej | Prowadzący Patryk Kotarba | Data realizacji zajęć 04-12-2025 | Godzina rozpoczęcia 10:15 | Godzina zakończenia 11:00 | Liczba godzin 00:45 |
Przedmiot / temat zajęć 15 z 20 Desery w kuchni wegetariańskiej i wegańskiej | Prowadzący Patryk Kotarba | Data realizacji zajęć 04-12-2025 | Godzina rozpoczęcia 11:00 | Godzina zakończenia 12:00 | Liczba godzin 01:00 |
Przedmiot / temat zajęć 16 z 20 Kompozycje gotowych dań na talerzu | Prowadzący Patryk Kotarba | Data realizacji zajęć 04-12-2025 | Godzina rozpoczęcia 12:00 | Godzina zakończenia 13:00 | Liczba godzin 01:00 |
Przedmiot / temat zajęć 17 z 20 Dobór porcelany do serwisu | Prowadzący Patryk Kotarba | Data realizacji zajęć 04-12-2025 | Godzina rozpoczęcia 13:00 | Godzina zakończenia 13:30 | Liczba godzin 00:30 |
Przedmiot / temat zajęć 18 z 20 Przerwa | Prowadzący Patryk Kotarba | Data realizacji zajęć 04-12-2025 | Godzina rozpoczęcia 13:30 | Godzina zakończenia 14:00 | Liczba godzin 00:30 |
Przedmiot / temat zajęć 19 z 20 Techniki prezentacji gotowych dań | Prowadzący Patryk Kotarba | Data realizacji zajęć 04-12-2025 | Godzina rozpoczęcia 14:00 | Godzina zakończenia 15:00 | Liczba godzin 01:00 |
Przedmiot / temat zajęć 20 z 20 Wykonanie gotowego dania - walidacja efektów uczenia za pomocą wywiadu swobodnego i obserwacji w warunkach rzeczywistych | Prowadzący - | Data realizacji zajęć 04-12-2025 | Godzina rozpoczęcia 15:00 | Godzina zakończenia 16:00 | Liczba godzin 01:00 |
Cena
Cena
Cennik
| Rodzaj ceny | Cena |
|---|---|
Rodzaj ceny Koszt przypadający na 1 uczestnika brutto | Cena 3 075,00 PLN |
Rodzaj ceny Koszt przypadający na 1 uczestnika netto | Cena 2 500,00 PLN |
Rodzaj ceny Koszt osobogodziny brutto | Cena 192,19 PLN |
Rodzaj ceny Koszt osobogodziny netto | Cena 156,25 PLN |
Prowadzący
Prowadzący
Patryk Kotarba
Informacje dodatkowe
Informacje dodatkowe
Informacje o materiałach dla uczestników usługi
Po zakończonym szkoleniu uczestnicy otrzymają materiały szkoleniowe w formie elektronicznej lub/i papierowej (plik lub/i prezentacje w formacie pdf), co umożliwi im utrwalenie wiedzy oraz certyfikat ukończenia szkolenia.
Warunki uczestnictwa
Dysponowanie podstawowym doświadczeniem w gastronomii w zakresie gotowania.
Informacje dodatkowe
Jeśli szkolenie będzie dofinansowany w co najmniej w 70% ze środków publicznych, to usługa szkoleniowa będzie zwolniona z podatku VAT
Adres
Adres
Udogodnienia w miejscu realizacji usługi
- Klimatyzacja
- Wi-fi
- Wyposażona kuchnia do warsztatów i sala konferencyjna do wykładów