PODSTAWY CUKIERNICTWA OD A DO Z - SZKOLENIE CUKIERNICZE
PODSTAWY CUKIERNICTWA OD A DO Z - SZKOLENIE CUKIERNICZE
Informacje podstawowe
Informacje podstawowe
- KategoriaInne / Gastronomia
- Grupa docelowa usługi
Cukiernicy, piekarze oraz osoby, które chcą uzyskać lub podnieść swoje umiejętności oraz kwalifikacje z zakresu wykonywania nowoczesnych deserów na bazie bezy.
Do udziału w szkoleniu nie jest wymagane wcześniejsze doświadczenie ani umiejętności cukiernicze – szkolenie skierowane jest zarówno dla osób początkujących oraz dla osób które chcą rozwinąć swoje kompetencje w nowoczesnym cukiernictwie.
Usługa również adresowana dla uczestników projektu Małopolski Pociąg do Kariery oraz Kierunek - Rozwój.
- Minimalna liczba uczestników1
- Maksymalna liczba uczestników10
- Data zakończenia rekrutacji20-02-2026
- Forma prowadzenia usługistacjonarna
- Liczba godzin usługi23
- Podstawa uzyskania wpisu do BURCertyfikat systemu zarządzania jakością wg. ISO 9001:2015 (PN-EN ISO 9001:2015) - w zakresie usług szkoleniowych
Cel
Cel
Cel edukacyjny
Usługa przygotowuje do samodzielnego tworzenia złożonych wypieków cukierniczych i nowoczesnych deserów musowych.Osiągniecie zakładanych efektów uczenia się pozwoli wypiekać ciasta i tworzyć zaawansowane dekoracje wg najnowszych standardów w cukiernictwie.
Efekty uczenia się oraz kryteria weryfikacji ich osiągnięcia i Metody walidacji
Efekty uczenia się | Kryteria weryfikacji | Metoda walidacji |
---|---|---|
Efekty uczenia się Przygotowuje samodzielnie nowoczesne wypieki, desery musowe. | Kryteria weryfikacji Opisuje zaawansowane zagadnienia cukiernicze. | Metoda walidacji Wywiad swobodny |
Kryteria weryfikacji Rozróżnia specjalistyczne połączenia aromatów, tekstur oraz skomplikowane połączenia smakowe | Metoda walidacji Wywiad swobodny | |
Kryteria weryfikacji Charakteryzuje złożone techniki dekoracji oraz zachowania kontrastu kolorystycznego | Metoda walidacji Wywiad swobodny | |
Efekty uczenia się Stosuje zastosowanie w produkcji cukierniczej ciast parzonych, ciast kruchych, musów, konfitur i kremów na bazie czekolady. | Kryteria weryfikacji Tworzy nowoczesne ciasta - eklery, tarty, serniki, ciasta parzone Paris Brest, torty, ciasta drożdżowe, desery w szkle. | Metoda walidacji Obserwacja w warunkach rzeczywistych |
Kryteria weryfikacji Wypieka wyroby z dodatkiem musów owocowych, kremów czekoladowych, konfitur owocowych. | Metoda walidacji Obserwacja w warunkach rzeczywistych | |
Efekty uczenia się Dekoruje wyroby cukiernicze zgodnie z nowoczesnymi trendami. | Kryteria weryfikacji Temperuje czekoladę i produkuje zaawansowane dekoracje czekoladowe. | Metoda walidacji Obserwacja w warunkach rzeczywistych |
Kryteria weryfikacji Wykańcza wypieki przy zastosowaniu lustrzanej polewy mirror glaze. | Metoda walidacji Obserwacja w warunkach rzeczywistych | |
Kryteria weryfikacji Stosuje poznane metody dekoracji, wykorzystując je na przygotowanych wypiekach. | Metoda walidacji Obserwacja w warunkach rzeczywistych | |
Efekty uczenia się Uczestnik stosuje zasady komunikacji interpersonalnej. | Kryteria weryfikacji Przekazuje swoją wiedzę współpracownikom, podwładnym. | Metoda walidacji Wywiad swobodny |
Kryteria weryfikacji Posiada kompetencje społeczne niezbędne do wykonywania pracy w zespole, odpowiednio reaguje w trudnych sytuacjach w środowisku cukierniczym. | Metoda walidacji Wywiad swobodny |
Kwalifikacje i kompetencje
Kwalifikacje
Kompetencje
Usługa prowadzi do nabycia kompetencji.Warunki uznania kompetencji
Program
Program
Szkolenie skierowane jest do cukierników, piekarzy, osób, które chcą podnieść swoje umiejętności z zakresu cukiernictwa.
Przywitanie i poznanie uczestników.
Część teoretyczna szkolenia - 7 godzin dydaktycznych:
Omówienie harmonogramu pracy oraz nowoczesnych zagadnień cukierniczych
Opracowanie metod dobierania aromatów, zachowania tekstur oraz różne połączenia smakowe
Charakteryzacja wypieków, omówienie receptur szkoleniowych
Charakteryzacja zastosowania konfitur, musów oraz czekolady w produkcji cukierniczej
Część praktyczna szkolenia - 16 godzin dydaktycznych:
Produkcja wyrobów na podstawie ciast bazowych: eklerów, serników, tart, tortów nowoczesnych, ciastek czekoladowych, deserów w szklance, ciasta drożdżowego z konfiturą,
Zastosowanie w produkcji cukierniczej musów owocowych, kremów czekoladowych, konfitur owocowych.
Wykonanie musów, kremów konfitur zgodnie z poznanymi recepturami.
Dekorowanie wyrobów cukierniczych zgodnie z nowoczesnymi trendami.
Temperowanie czekolady i produkcja zaawansowanych dekoracji czekoladowych.
Przygotowanie dekoracji oraz wykończenie wypieków.
Wykorzystanie poznanych i przygotowanych dekoracji do końcowego wykończenia wypieków.
Podsumowanie szkolenia, wręczenie certyfikatów.
Walidacja usługi
Walidacja i przerwy ujęte w harmonogramie, wliczają się w czas trwania szkolenia i stanowią koszt kwalifikowalny usługi.
Szkolenie odbywa się w trybie godzin dydaktycznych.
Każdy uczestnik ma przydzielone indywidualne stanowisko pracy - stół roboczy z niezbędnym sprzętem cukierniczym.
Harmonogram
Harmonogram
Przedmiot / temat zajęć | Prowadzący | Data realizacji zajęć | Godzina rozpoczęcia | Godzina zakończenia | Liczba godzin |
---|---|---|---|---|---|
Brak wyników. |
Cena
Cena
Cennik
Rodzaj ceny | Cena |
---|---|
Rodzaj ceny Koszt przypadający na 1 uczestnika brutto | Cena 2 500,00 PLN |
Rodzaj ceny Koszt przypadający na 1 uczestnika netto | Cena 2 500,00 PLN |
Rodzaj ceny Koszt osobogodziny brutto | Cena 108,70 PLN |
Rodzaj ceny Koszt osobogodziny netto | Cena 108,70 PLN |
Prowadzący
Prowadzący
Maciej Rosiński
Poznaniu. Uczestnik wielu staży i szkoleń u najlepszych szefów kuchni. Jego dania inspirowane są kuchnią z całego świata. W ciągu ostatnich 5 lat przeprowadził 89 szkoleń w tematyce cukierniczej, ilość osób przeszkolonych w ostatnich 5 latach: 550.
Wykształcenie - wyższe pedagogiczne.
Prowadzący posiada doświadczenie zawodowe zdobyte nie wcześniej niż 5 lat.
Informacje dodatkowe
Informacje dodatkowe
Informacje o materiałach dla uczestników usługi
Skrypt z przepisami i recepturami oraz metodyką wykonania.
Informacje dodatkowe
- Walidacja i przerwy ujęte w harmonogramie, wliczają się w czas trwania szkolenia i stanowią koszt kwalifikowalny usługi
- Koszty noclegu, wyżywienia i dojazdu nie zostały ujęte w cenie usługi
- Szkolenie odbywa się w trybie godzin dydaktycznych
- W przypadku osób, które uzyskały dofinansowanie w wielkości ≥70% obowiązuje zwolnienie podatku VAT
- Podstawa zwolnienia: Art. 43.1.29.a) c) ustawy o VAT w związku z §.3.1.14 ROZPORZĄDZENIEM MINISTRA
- FINANSÓW z dnia 20 grudnia 2013 r. w sprawie zwolnień od podatku od towarów i usług oraz warunków stosowania tych zwolnień, Art. 113 Ust. 1 Ustawa o podatku od towarów i usług
Adres
Adres
Udogodnienia w miejscu realizacji usługi
- Klimatyzacja
- Wi-fi