Kurs czeladniczy - Cukiernik
Kurs czeladniczy - Cukiernik
Informacje podstawowe
Informacje podstawowe
- KategoriaInne / Gastronomia
- Grupa docelowa usługi
Szkolenie skierowane jest do osób, które chcą zdobyć praktyczne umiejętności i wiedzę niezbędne do wykonywania zawodu cukiernika oraz chcą uzyskać formalne potwierdzenie posiadanych kwalifikacji w zawodzie poprzez uzyskanie świadectwa czeladniczego.
- Minimalna liczba uczestników6
- Maksymalna liczba uczestników10
- Data zakończenia rekrutacji10-10-2025
- Forma prowadzenia usługistacjonarna
- Liczba godzin usługi200
- Podstawa uzyskania wpisu do BURCertyfikat systemu zarządzania jakością wg. ISO 9001:2015 (PN-EN ISO 9001:2015) - w zakresie usług szkoleniowych
Cel
Cel
Cel edukacyjny
Celem kursu jest nabycie przez słuchaczy podstawowej wiedzy i umiejętności niezbędnych do pracy z zawodzie cukiernika oraz przygotowanie do egzaminu na tytuł czeladnika w zawodzie cukiernik przed komisją egzaminacyjną Izby Rzemieślniczej i Przedsiębiorczości w Białymstoku.Program kursu zawiera zarówno naukę podstawowych-tradycyjnych wyrobów cukierniczych, jak i zapoznania z nowymi trendami cukierniczymi (m.in. monoporcje, cake popsy, torty i ich zdobnictwo).
Efekty uczenia się oraz kryteria weryfikacji ich osiągnięcia i Metody walidacji
Efekty uczenia się | Kryteria weryfikacji | Metoda walidacji |
---|---|---|
Efekty uczenia się Umiejętność przygotowywania i zdobienia różnego rodzaju wyrobów cukierniczych | Kryteria weryfikacji Uczestnik dobiera surowce, stosuje receptury, prawidłową technikę wytwarzania, estetyczne dekoruje gotowe wyroby | Metoda walidacji Obserwacja w warunkach rzeczywistych |
Efekty uczenia się Znajomość zasad budowy, działania i obsługi urządzeń kuchennych wykorzystywanych w cukiernictwie | Kryteria weryfikacji Uczestnik prawidłowo dobiera i używa odpowiednich urządzeń i maszyn w zależności od wytwarzanych produktów | Metoda walidacji Obserwacja w warunkach rzeczywistych |
Efekty uczenia się Przestrzeganie zasad sanitarnych i BHP | Kryteria weryfikacji Uczestnik stosuje się do zasad sanitarnych i przepisów BHP | Metoda walidacji Obserwacja w warunkach rzeczywistych |
Efekty uczenia się Znajomość zasad rachunkowości zawodowej, prawa pracy i prowadzenia DG | Kryteria weryfikacji Uczestnik oblicza gramatury, proporcje i ceny na podstawie podanych danych | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Kryteria weryfikacji Uczestnik stosuje zasady prawa pracy | Metoda walidacji Test teoretyczny | |
Kryteria weryfikacji Uczestnik zna wymogi dotyczące zakładania, procedur i obowiązków wynikających z prowadzenia działalności gospodarczej | Metoda walidacji Test teoretyczny | |
Efekty uczenia się Rozróżnianie i charakteryzowanie surowców do produkcji cukierniczej | Kryteria weryfikacji Uczestnik zna rodzaje, właściwości surowców i półproduktów | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Efekty uczenia się Z zakresu umiejętności społecznych: współpracuje w zespole; ocenia wykonywane wyroby cukiernicze; kieruje się zasadami ergonomii pracy i zgodnymi z obowiązującymi przepisami BHP | Kryteria weryfikacji Uczestnik weryfikuje pod kątem jakościowym wykonane wyroby cukiernicze | Metoda walidacji Obserwacja w warunkach rzeczywistych |
Kryteria weryfikacji Uczestnik słucha i współpracujea z osobami nadzorującymi wykonywanie zadań cukierniczych | Metoda walidacji Obserwacja w warunkach rzeczywistych | |
Kryteria weryfikacji Uczestnik stosuje wytyczne i normy gastronomiczne | Metoda walidacji Obserwacja w warunkach rzeczywistych |
Kwalifikacje i kompetencje
Kwalifikacje
Inne kwalifikacje
Uznane kwalifikacje
Informacje
- Podstawa prawna dla Podmiotów / kategorii Podmiotóworgan władzy publicznej lub samorządu zawodowego, uprawniony do wydawania dokumentów potwierdzających kwalifikację na podstawie ustawy lub rozporządzenia
- Nazwa Podmiotu prowadzącego walidacjęIzba Rzemieślnicza i Przedsiębiorczości w Białymstoku
- Podmiot prowadzący walidację jest zarejestrowany w BURTak
- Nazwa Podmiotu certyfikującegoIzba Rzemieślnicza i Przedsiębiorczości w Białymstoku
- Podmiot certyfikujący jest zarejestrowany w BURNie
Program
Program
Program szkolenia obejmuje następujące zagadnienia:
Surowce gastronomiczne – 15 godz.
Klasyfikacja i charakterystyka surowców. Przechowywanie żywności. Metody utrwalania produktów spożywczych. Metody badania i oceny jakości. Dodatki cukiernicze i materiały pomocnicze.
Technologia gastronomiczna – 25 godz.
Dobór środków żywnościowych, technik i procesów stosowanymi przy produkcji cukierniczej. Rodzaje, technika sporządzania oraz receptury potraw gastronomicznych. Zmiany fizykochemiczne i biologiczne zachodzące w surowcach podczas ich przetwarzania.
Podstawy żywienia – 12 godz.
Podział i rola składników odżywczych. Wartość odżywcza i energetyczna.
Maszyny i urządzenia – 15 godz.
Maszyny i urządzenia stosowane cukiernictwie, drobny sprzęt gastronomiczny.
Ochrona i kształtowanie środowiska, gospodarka odpadami w gastronomii – 3 godzin
Wpływ odpadów na środowisko, zasady postępowania z odpadami w gastronomii
Bezpieczeństwo i higiena pracy – 5 godzin
Ocena ryzyka zawodowego, zagrożenia w środowisku pracy. Ustalanie przyczyn i okoliczności wypadków przy pracy oraz chorób zawodowych. Rola dzieży ochronnej i okresowych badań
Dokumentacja działalności gospodarczej, podstawowe przepisy prawa pracy, rachunkowość zawodowa – 15 godzin
Zakładanie i prowadzenie działalności gospodarczej, prawo pracy. Zasady rachunkowości zawodowej.
Zajęcia praktyczne – 110 godzin
- przygotowanie stanowiska pracy
- torty okolicznościowe z dekoracją (kwiaty z marcepanu, karmelu, czekolady)
- wyroby z ciasta drożdżowego
- wyroby z ciasta parzonego
- wyroby z ciast kruchych
- wyroby z ciast biszkoptowych
- wyroby biszkoptowo-tłuszczowe
-wyroby z ciasta piernikowego
- wyroby z ciasta francuskiego
- pozostałe wyroby cukiernicze
Harmonogram
Harmonogram
Przedmiot / temat zajęć | Prowadzący | Data realizacji zajęć | Godzina rozpoczęcia | Godzina zakończenia | Liczba godzin |
---|---|---|---|---|---|
Brak wyników. |
Cena
Cena
Cennik
Rodzaj ceny | Cena |
---|---|
Rodzaj ceny Koszt przypadający na 1 uczestnika brutto | Cena 5 500,00 PLN |
Rodzaj ceny Koszt przypadający na 1 uczestnika netto | Cena 5 500,00 PLN |
Rodzaj ceny Koszt osobogodziny brutto | Cena 27,50 PLN |
Rodzaj ceny Koszt osobogodziny netto | Cena 27,50 PLN |
Rodzaj ceny W tym koszt walidacji brutto | Cena 100,00 PLN |
Rodzaj ceny W tym koszt walidacji netto | Cena 100,00 PLN |
Rodzaj ceny W tym koszt certyfikowania brutto | Cena 1 004,36 PLN |
Rodzaj ceny W tym koszt certyfikowania netto | Cena 1 004,36 PLN |
Prowadzący
Prowadzący
Joanna Maleszewska
Mgr inż. na kierunku towaroznawstwa w zakresie hotelarstwa z gastronomią i turystyką.
Uprawnienia egzaminatora zawodowego w zawodach: technik żywienia i usług gastronomicznych; kucharz.
Studia podyplomowe w zakresie:
- przygotowania do wykonywania zawodu nauczyciela przedmiotów zawodowych
- technologii żywności i usług gastronomicznych
- poradnictwa żywieniowego i dietetycznego
Anna Zacny
Inspektor ochrony przeciwpożarowej.
Inspektor Obrony Cywilnej o specjalności ratownictwo ogólne.
Audytor wewnętrzny systemu zarządznia BHP wg normy PN-N 18001.
Studia podyplomowe z zakresu Bezpieczeństwa i Higieny Pracy.
Od ponad 10 lat wykładowca w ZDZ na kursach z zakresu BHP.
Iwona Lenart
Małgorzata Tryznowska
Trener marketingu i zarządzania cukiernią/ciastkarnią/pracownią cukierniczą.
Informacje dodatkowe
Informacje dodatkowe
Informacje o materiałach dla uczestników usługi
Każdy uczestnik otrzymuje drukowany skrypt szkoleniowy, zeszyt i długopis.
Warunki uczestnictwa
Uczestnik powinien mieć:
-ukończone 21 lat
-ukończone gimnazjum lub 8 letnią szkołę podstawową
-ważne badania sanitarno-epidemiologiczne i zaświadczenie lekarza medycyny pracy o braku przeciwwskazań do pracy w zawodzie cukiernik
Informacje dodatkowe
Liczba godzin usługi wyrażona jest w godzinach szkoleniowych/dydaktycznych (45 min.).
Uczestnik jest zobowiązany do uczestnictwa w min. 80% zajęć (potwierdzana na podstawie list obecności).