Przygotowanie Potraw Grill i Barbecue
Przygotowanie Potraw Grill i Barbecue
Informacje podstawowe
Informacje podstawowe
- KategoriaInne / Gastronomia
- Grupa docelowa usługi
Osoby zainteresowane tematyką grillowania, barbecue i wędzenia, zarówno amatorzy, jak i profesjonaliści, którzy chcą podnieść swoje kwalifikacje, a także:
- Właściciele firm cateringowych
- Właściciele Restauracji, Agroturystyki, Hotelarze
- Osoby prowadzące działalność gospodarczą o profilu gastronomicznym, hotelarskim, turystycznym, itp..
- Absolwenci szkół ponadgimnazjalnych o profilu gastronomicznym/hotelarskim/turystycznym; liceów ogólnokształcących; Technikum Przemysłu Spożywczego, Szkół rolniczych
- Osoby nieaktywnych zawodowo
- Pracownicy kuchni, pomoce kuchenne, kucharzy, szefów zmian/szefów kuchni
- Koła gospodyń wiejskich
- Minimalna liczba uczestników6
- Maksymalna liczba uczestników15
- Data zakończenia rekrutacji21-08-2025
- Forma prowadzenia usługistacjonarna
- Liczba godzin usługi29
- Podstawa uzyskania wpisu do BURStandard Usługi Szkoleniowo-Rozwojowej PIFS SUS 2.0
Cel
Cel
Cel edukacyjny
Celem edukacyjnym jest nabycie wiedzy i umiejętności/kwalifikacji w zakresie organizowania stanowiska pracy i samodzielnego przygotowania potraw z grilla i barbecue; w zakresie obróbki wstępnej i grillowaniaróżnych rodzajów mięs, ryb, warzyw i owoców, dobierania dodatków do potraw, wydawania gotowych potraw. Osoba posiadająca kwalifikację ,,Przygotowanie potraw grill i barbecue'' jest gotowa do samodzielnego przygotowania potraw z grilla i barbecue oraz organizacji swojego miejsca pracy.
Efekty uczenia się oraz kryteria weryfikacji ich osiągnięcia i Metody walidacji
Efekty uczenia się | Kryteria weryfikacji | Metoda walidacji |
---|---|---|
Efekty uczenia się Organizowanie stanowiska pracy | Kryteria weryfikacji 1.Ocenianie i magazynowanie surowców do produkcji potraw z grilla i barbecue2.Przygotowanie stanowiska pracy | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Metoda walidacji Obserwacja w warunkach symulowanych | ||
Metoda walidacji Wywiad ustrukturyzowany | ||
Efekty uczenia się Przygotowanie i wydawanie potraw z grilla i barbecue | Kryteria weryfikacji 1.Obsługiwanie sprzętu stosowanego w produkcji potraw z grilla i barbecue2.Sporządzanie i wydawanie potraw z grilla i barbecue | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Metoda walidacji Obserwacja w warunkach symulowanych | ||
Metoda walidacji Wywiad ustrukturyzowany | ||
Efekty uczenia się Doskonalenie umiejętności zawodowych | Kryteria weryfikacji 1.Omawianie wizerunku kucharza grill i barbecue2.Dbanie o własny rozwój zawodowy | Metoda walidacji Wywiad ustrukturyzowany |
Kwalifikacje i kompetencje
Kwalifikacje
Kwalifikacje zarejestrowane w Zintegrowanym Rejestrze Kwalifikacji
- KwalifikacjePrzygotowanie potraw grill i barbecue
- Kod kwalifikacji w Zintegrowanym Rejestrze Kwalifikacji
- Nazwa Podmiotu prowadzącego walidacjęCONS-MED Sp. z o. o. 81-436 Gdynia, ul. Narutowicza 42 lok.1
- Podmiot prowadzący walidację jest zarejestrowany w BURTak
- Nazwa Podmiotu certyfikującegoCONS-MED Sp. z o. o. 81-436 Gdynia, ul. Narutowicza 42 lok.1
- Podmiot certyfikujący jest zarejestrowany w BURTak
Program
Program
Moduł I:Organizowanie stanowiska pracy
1.Ocenianie i magazynowanie surowców do produkcji potraw grill i barbecue
a)charakteryzuje surowce pochodzenia roślinnego i zwierzęcego stosowane w
przygotowaniu potraw z grilla i barbecue
b) wymienia alergeny występujące w wykorzystywanych surowcach
c) stosuje ocenę organoleptyczną surowców
d) organizuje rozmieszczenie surowców i półproduktów oraz omawia warunki ich
magazynowania
e) określa wartość odżywczą surowców, półproduktów i potraw z grilla i barbecue
2.Przygotowanie stanowiska pracy
a)stosuje zasady BHP, przeciwpożarowe i ochrony środowiska na stanowisku pracy
b) przestrzega procedur zarządzania jakością i bezpieczeństwa zdrowotnego żywności i żywienia podczas magazynowania, sporządzania i wydawania dań
c) dobiera sprzęt i narzędzia potrzebne do grillowania i barbecue
d) utrzymuje porządek i dba o bezpieczeństwo na stanowisku pracy (np. odkłada przyrządy kuchenne i urządzenia na właściwe miejsca)
Moduł II: Przygotowanie i wydawanie potraw grill i barbecue
1.Obsługiwanie sprzętu stosowanego w produkcji potraw grill i barbecue
a)przygotowuje grilla do użytku
b) omawia specyfikę pracy przy różnych rodzajach grilla, stosując nazewnictwo
branżowe
c) przestrzega zasad obsługi grilla
2.Sporządzanie i wydawanie potraw grill i barbecue
a)stosuje receptury
b) dobiera surowce i dodatki do dań z grilla i barbecue
c) określa rodzaje i technikę wykonania potraw z grilla i barbecue
d) wykonuje obróbkę wstępną różnych grup surowców stosowanych przy produkcji potraw z grilla i barbecue
e) przygotowuje półprodukty do grillowania
f) grilluje różne grupy surowców
g) sporządza dania z grilla zgodnie z zamówieniem gościa, np. bezglutenowe, wegańskie
h) porcjuje i wydaje gotową potrawę
Moduł III: Doskonalenie umiejętności zawodowych
1.Omawianie wizerunku kucharza grill i barbecue
a)charakteryzuje zadania, za które odpowiada kucharz grill i barbecue
b) przedstawia podstawowe zasady etyki i tajemnicy zawodowej
2.Dbanie o własny rozwój zawodowy
a)podaje przykładowe możliwości rozwoju zawodowego
b) wymienia techniki radzenia sobie ze stresem
Harmonogram
Harmonogram
Przedmiot / temat zajęć | Prowadzący | Data realizacji zajęć | Godzina rozpoczęcia | Godzina zakończenia | Liczba godzin |
---|---|---|---|---|---|
Brak wyników. |
Cena
Cena
Cennik
Rodzaj ceny | Cena |
---|---|
Rodzaj ceny Koszt przypadający na 1 uczestnika brutto | Cena 5 390,00 PLN |
Rodzaj ceny Koszt przypadający na 1 uczestnika netto | Cena 5 390,00 PLN |
Rodzaj ceny Koszt osobogodziny brutto | Cena 185,86 PLN |
Rodzaj ceny Koszt osobogodziny netto | Cena 185,86 PLN |
Rodzaj ceny W tym koszt walidacji brutto | Cena 1 800,00 PLN |
Rodzaj ceny W tym koszt walidacji netto | Cena 1 800,00 PLN |
Rodzaj ceny W tym koszt certyfikowania brutto | Cena 600,00 PLN |
Rodzaj ceny W tym koszt certyfikowania netto | Cena 600,00 PLN |
Prowadzący
Prowadzący
Leszek Kosarzecki
Informacje dodatkowe
Informacje dodatkowe
Informacje o materiałach dla uczestników usługi
Uczestnicy szkolenia otrzymają:
- prezentację
- materiały dydaktyczne/skrypt
- materiały piśmiennicze
Materiały szkoleniowe zostaną przekazane na szkoleniu.
Informacje dodatkowe
Informacje dodatkowe:
Szkolenie ma charakter głównie praktyczny – uczestnicy wezmą udział w licznych ćwiczeniach, zadaniach i symulacjach, co pozwoli im skutecznie rozwijać i utrwalać zdobywane umiejętności. Zajęcia prowadzone są w formie warsztatowej. Wszystkie niezbędne materiały i produkty zapewnia organizator.
Szkolenie jest zwolnione z podatku VAT na podstawie art. 43 ust. 1 punkt 26 podpunkt a ustawa o VAT lub w przypadku kursów dofinansowanych ze środków publicznych w min. 70% zwolnione z podatku VAT na podstawie art. 43 ust. 1 punkt 29 c.
W przypadku chęci uzyskania większej ilości informacji o szkoleniu prosimy o kontakt z właścicielem p. Leszkiem Kosarzeckim:
e-mail: LK.SMOKER@GMAIL.COM; tel: 607 221 623.
Liczba godzin uwzględniona jest w godzinach dydaktycznych po 45 min.
Adres
Adres
Udogodnienia w miejscu realizacji usługi
- Klimatyzacja
- Wi-fi
- Dostęp do profesjonalnej Kuchni Zajęcia prakt. są prowadzone na wyspecjalizowanym sprzęcie grill/bbq