CONS-MED SPÓŁKA Z OGRANICZONĄ ODPOWIEDZIALNOŚCIĄ
Charakterystyka działalności firmy
Firma CONS – MED juz od 2000 roku zajmuje się produkcją i sprzedażą znanych i cenionych w całej Polsce urządzeń marki SMOKER, które służą do obróbki termicznej produktów spożywczych. Grillo – wędzarnie naszej produkcji charakteryzują się tym, że źródło ognia (temperatury) jest poza częścią do grillowania, BBQ lub wędzarnią. Obecnie produkujemy 8 modeli grillo – wędzarni przeznaczonych dla indywidualnych użytkowników oraz 9 modeli dedykowanych dla biznesu, służących obsłudze masowych, dużych imprez.
Marka SMOKER to także liczne aktywności związane z obsługą produkowanych urządzeń np. pokazy, czy profesjonalne szkolenia m.in. z zakresu:
- przygotowania produktów do grillowania, do BBQ oraz wędzenia, w tym peklowanie, marynowanie,
- obróbki termicznej, w szczególności wędzenia różnymi metodami - na zimno, na ciepło, na gorąco, na gorąco z podpiekaniem,
- wdrażania produktów do kart menu, w tym przekazanie receptur i praktyka w przygotowaniu,
- logistyki obsługi dużych imprez – czyli przygotowanie do wydawania dużej ilość porcji w jak najkrótszym czasie, wykorzystując minimalną niezbędną ilość osób do obsługi przy niskich kosztach.
Przedstawiciele marki SMOKER uczestniczyli w Mistrzostwach Polski, Europy, Świata w Grillowaniu i BBQ. Zostali docenieni na arenie międzynarodowej zdobywając dwukrotnie mistrzowskie trofea - Mistrzostwo Świata w Grillowaniu i BBQ.
Współpracujemy m.in. z Polskim Stowarzyszeniem Grilla i BBQ, z Organizacją BBQ w Kansas (The Kansas City Barbeque Society Foundation) oraz ze Światową Organizacją BBQ (The World Barbecue Association).
Uwzględniając potrzeby rynku i dynamikę rozwoju działalności grillowej, barbecue, wędzarniczej i masarstwa tradycyjnego Firma Cons- Med Sp. z o.o. uzyskała:
1.Akredytację do prowadzenia warsztatów i szkoleń z zakresu „Przygotowania potraw z grilla i barbecue”. (Decyzja Ministra Rozwoju, Pracy i Technologii z dnia 13 kwietnia 2021 r., Znak sprawy: DRP-XIV.8321.3.2021)
2. Posiadamy wpis jako Jednostka Szkoleniowa RIS z dnia 15.05.2020 r., nr ewidencyjny: 2.22/00111/2020, występując pod nazwą „AKADEMIA GRILLA, BBQ I WĘDZENIA SMOKER”.
3. Posiadamy również Certyfikat SUS 2.0 – Standard Usług Szkoleniowo- Rozwojowych Polskiej Izby Firm Szkoleniowych, Nr rejestracyjny certyfikatu: DEKRA/SUS/000829 z dnia 14.02.2021 rok.
Nasza Licencja i Certyfikat Kwalifikacyjny honorowana jest zarówno w Polsce jak i w Unii Europejskiej.
Dlaczego warto skorzystać z naszych szkoleń?
1.Do przygotowania potraw z grilla i bbq używamy różnego rodzaju grilli: gazowych, elektrycznych, węglowych, opalanych drewnem. Podczas obróbki termicznej metodą barbecue, wędzeniem, jako źródła temperatury używamy drewna- na ogł liściastego. W trakcie obsługi tych urządzeń może pojawić się wiele zagrożeń: niekontrolowany ogień, czad, związki smoliste. Nasze szkolenie rozwija poczucie bezpieczeństwa, wzmacnia świadomość na istniejące zagrożenia.
2.Warsztaty i szkolenia prowadzą instruktorzy- wysokiej klasy specjaliści w zakresie przygotowania dań z grilla i barbecue ( bbq), uczestniczący w wielu światowych konkursach kulinarnych w Polsce i na Świecie, posiadający wieloletnie doświadczenie w branży gastronomicznej ( patrz strona www.smoker.com.pl „Kadra szkoleń” )
3.Obecnie w wielu krajach Europy osoby pracujące przy obsłudze grilli ze względu na bezpieczeństwo, obowiązkowo muszą posiadać przeszkolenie z zakresu obsługi grilli i innych urządzeń do bbq i wędzarniczych. Nasza Licencja i Certyfikat Kwalifikacyjny honorowana jest zarówno w Polsce jak i w Unii Europejskiej.