CONS-MED SPÓŁKA Z OGRANICZONĄ ODPOWIEDZIALNOŚCIĄ

Możliwość dofinansowania
Logo CONS-MED SPÓŁKA Z OGRANICZONĄ ODPOWIEDZIALNOŚCIĄ
ul. Gabriela Narutowicza 42/1
81-436 Gdynia
Usługa szkoleniowa / Usługa doradcza
Liczba zrealizowanych usług: 1
Aktualne usługi
Charakterystyka działalności firmy

Firma CONS – MED od 25 lat zajmuje się produkcją i sprzedażą znanych i cenionych w całej Polsce urządzeń gastronomicznych marki SMOKER, które służą do obróbki termicznej produktów spożywczych. Grillo – wędzarnie naszej produkcji charakteryzują się tym, że źródło ognia (temperatury) jest poza częścią do grillowania, BBQ lub wędzarnią. Obecnie produkujemy 8 modeli grillo – wędzarni przeznaczonych dla indywidualnych użytkowników oraz 9 modeli dedykowanych dla biznesu, służących obsłudze masowych, dużych imprez. Produkujemy również urządzenia typu "foodtruck" na lawetach.

Marka SMOKER to także liczne aktywności związane z obsługą produkowanych urządzeń np. pokazy, czy profesjonalne szkolenia m.in. z zakresu:

  • przygotowania produktów do grillowania, do BBQ oraz wędzenia, w tym peklowanie, marynowanie,
  • obróbki termicznej, w szczególności wędzenia różnymi metodami - na zimno, na ciepło, na gorąco, na gorąco z podpiekaniem,
  • przygotowania potraw/ dań z grilla i barbecue
  • wdrażania produktów do kart menu, w tym przekazanie receptur i praktyka w przygotowaniu,
  • logistyki obsługi dużych imprez – czyli przygotowanie do wydawania dużej ilość porcji w jak najkrótszym czasie, wykorzystując minimalną niezbędną ilość osób do obsługi przy niskich kosztach.

Przedstawiciele marki SMOKER uczestniczyli w Mistrzostwach Polski, Europy, Świata w Grillowaniu i BBQ. Zostali docenieni na arenie międzynarodowej zdobywając dwukrotnie mistrzowskie trofea - Mistrzostwo Świata w Grillowaniu i BBQ.

Współpracujemy m.in. z Polskim Stowarzyszeniem Grilla i BBQ, z Organizacją BBQ w Kansas (The Kansas City Barbeque Society Foundation) oraz ze Światową Organizacją BBQ (The World Barbecue Association).

Uwzględniając potrzeby rynku i dynamikę rozwoju działalności grillowej, barbecue, wędzarniczej i masarstwa tradycyjnego Firma Cons- Med Sp. z o.o. uzyskała:

1.Akredytację do prowadzenia walidacji i certyfikacji Kwalifikacji cząstkowej na poziomie trzecim Polskiej Ramy Kwalifikacji i europejskich ram kwalifikacji w ramach Zintegrowane Systemu Kwalifikacji (kod 13828)- kwalifikacji wolnorynkowej ZSK „Przygotowania potraw z grilla i barbecue”. (Decyzja Ministra Rozwoju, Pracy i Technologii z dnia 13 kwietnia 2021 r., Znak sprawy: DRP-XIV.8321.3.2021)

2. Akredytację do prowadzenia warsztatów i szkoleń gastronomicznych, przygotowywania dań z grilla i barbecue. Posiadamy wpis jako Jednostka Szkoleniowa RIS z dnia 15.05.2020 r., nr ewidencyjny: 2.22/00111/2020, występując pod nazwą „AKADEMIA GRILLA, BBQ I WĘDZENIA SMOKER”.

3. Posiadamy również Certyfikat SUS 2.0 – Standard Usług Szkoleniowo- Rozwojowych Polskiej Izby Firm Szkoleniowych, Nr rejestracyjny certyfikatu: DEKRA/SUS/000829 z dnia 14.02.2021 rok.

Nasza Licencja i Certyfikat Kwalifikacyjny honorowana jest zarówno w Polsce jak i w Unii Europejskiej.

Dlaczego warto skorzystać z naszych szkoleń?

1.Do przygotowania potraw z grilla i bbq używamy różnego rodzaju grilli: gazowych, elektrycznych, węglowych, opalanych drewnem. Podczas obróbki termicznej metodą barbecue, wędzeniem, jako źródła temperatury używamy drewna- na ogł liściastego. W trakcie obsługi tych urządzeń może pojawić się wiele zagrożeń: niekontrolowany ogień, czad, związki smoliste. Nasze szkolenie rozwija poczucie bezpieczeństwa, wzmacnia świadomość na istniejące zagrożenia.

2.Warsztaty i szkolenia prowadzą instruktorzy- wysokiej klasy specjaliści w zakresie przygotowania dań z grilla i barbecue ( bbq), uczestniczący w wielu światowych konkursach kulinarnych w Polsce i na Świecie, posiadający wieloletnie doświadczenie w branży gastronomicznej ( patrz strona www.smoker.com.pl „Kadra szkoleń” )

3.Obecnie w wielu krajach Europy osoby pracujące przy obsłudze grilli ze względu na bezpieczeństwo, obowiązkowo muszą posiadać przeszkolenie z zakresu obsługi grilli i innych urządzeń do bbq i wędzarniczych. Nasza Licencja i Certyfikat Kwalifikacyjny honorowana jest zarówno w Polsce jak i w Unii Europejskiej.

Certyfikaty i referencje
Instytucja certyfikująca (wpisana do ZRK)
Firma Cons- Med Sp. z o. o. uzyskała Akredytację do prowadzenia walidacji i certyfikacji kwalifikacji wolnorynkowej w ramach Zintegrowanego systemu Kwalifikacji (kod ZSK 13828) z zakresu „Przygotowania potraw z grilla i barbecue”, która prowadzi do uzyskania tytułu: „Kucharza Grilla i Bbq” (Decyzja Ministra Rozwoju, Pracy i Technologii z dnia 13 kwietnia 2021 r., Znak sprawy: DRP-XIV.8321.3.2021) Osoba posiadająca kwalifikację ,,Przygotowanie potraw grill i barbecue'' może podjąć pracę w hotelu, restauracji, karczmie, zajeździe jak również prowadzić własną działalność gospodarczą i świadczyć usługi innym punktom gastronomicznym. Ponadto osoba posiadająca kwalifikację może być zatrudniona przy obsłudze punktu/ stoiska grillowego podczas imprez plenerowych, festynów i imprez okolicznościowych (np. wesel).
Podmiot upoważniony do przeprowadzania walidacji (wpisany do ZRK)
1. Etap weryfikacji 1.1. Metody Do weryfikacji efektów uczenia się stosuje się następujące metody: - test teoretyczny; - obserwacja w warunkach rzeczywistych (w miejscu pracy) lub symulowanych połączona z wywiadem ustrukturyzowanym (rozmowa z komisją); - analiza dowodów i deklaracji połączona z wywiadem swobodnym (rozmowa z komisja). W pierwszej części weryfikacji efektów uczenia się stosuje się test teoretyczny lub analizę dowodów i deklaracji połączoną z wywiadem swobodnym (rozmowa z komisją). Całość lub część efektów uczenia się może być sprawdzona za pomocą metody analizy dowodów i deklaracji. Każdorazowo metoda analizy dowodów i deklaracji musi być połączona z wywiadem swobodnym (rozmową z komisją). Do dopuszczalnych dowodów zalicza się np.: zaświadczenie ukończenia branżowego kursu akredytowanego lub kwalifikacyjnego, potwierdzonego świadectwem czeladniczym lub mistrzowskim; potwierdzenie udziału jako finalista lub juror w konkursach o zasięgu minimum ogólnopolskim organizowanych przez szkoły, stowarzyszenia i firmy branżowe; potwierdzone wdrożenie branżowych rozwiązań nowatorskich opartych na usługach doradczych lub stażach zawodowych w innych placówkach tej samej branży; potwierdzone wdrożenie nowych form prezentacji wcześniej niestosowanych do przygotowania potraw grill i barbecue. Druga część weryfikacji efektów uczenia się obejmuje zadanie praktyczne weryfikowane przy użyciu metody obserwacji. Obserwacja w miejscu pracy lub obserwacja w warunkach symulowanych musi być każdorazowo połączona z rozmową z komisją (wywiad ustrukturyzowany). 1.2. Zasoby kadrowe W procesie walidacji biorą udział: – w przypadku gdy test teoretyczny przeprowadzany jest w elektronicznym systemie – operator systemu egzaminacyjnego, który organizuje zaplecze techniczne do przeprowadzenia weryfikacji i nadzoruje przebieg tego testu, – komisja walidacyjna, zwana dalej "komisją", składająca się z co najmniej dwóch członków. Operator systemu egzaminacyjnego musi udokumentować: – wykształcenie minimum średnie; – znajomość obsługi komputera w zakresie uruchamiania oraz podstawowej obsługi systemu i zainstalowanych aplikacji; – umiejętność rozwiązywania problemów w sytuacji trudności z nawiązaniem lub zanikiem połączenia internetowego lub obsługą przeglądarki w zakresie kompatybilności z platformą egzaminacyjną. Członkowie komisji spełniają łącznie następujące warunki: – co najmniej jeden członek komisji – 10 lat doświadczenia w branży gastronomicznej, w tym udokumentowane minimum 2 lata doświadczenia na stanowisku pracy: kucharz grill i barbecue; – co najmniej jeden członek komisji – udokumentowane minimum 5 lat doświadczenia w pracy nauczyciela przedmiotów zawodowych z branży gastronomiczno-hotelarskiej. Jeżeli test teoretyczny będzie przeprowadzony w elektronicznym systemie, to co najmniej jeden z członków komisji musi być jednocześnie operatorem systemu egzaminacyjnego. 1.3. Sposób organizacji walidacji oraz warunki organizacyjne i materialne W razie stosowania metody obserwacji w warunkach symulowanych instytucja certyfikująca w rozumieniu art. 2 pkt 6 ustawy z dnia 22 grudnia 2015 r. o Zintegrowanym Systemie Kwalifikacji (Dz. U. z 2020 r. poz. 226) zapewnia: – dostęp do komputera z Internetem i specjalistycznym oprogramowaniem stosowanym w gastronomii; – pomieszczenie spełniające warunki kuchni w zakładach żywienia zbiorowego; – odzież ochronną; – sprzęt niezbędny do przygotowania potraw grill i barbecue, w tym: różne rodzaje grilla, naczynia, akcesoria kuchenne, podręczny magazyn na surowce, stół z blatem roboczym, talerze, itp.; – surowce do wyrobu potraw z grilla i barbecue, w tym: różne rodzaje mięsa, ryby, warzywa, przyprawy, surowce do wyrobu sosów i dodatków. Instytucja certyfikująca musi zapewnić na czas trwania egzaminu salę egzaminacyjną spełniającą warunki do przeprowadzenia testu teoretycznego. Jeżeli test teoretyczny będzie przeprowadzony w elektronicznym systemie, sala egzaminacyjna musi być wyposażona w stanowiska komputerowe z dostępem do Internetu. 2. Etapy identyfikowania i dokumentowania Nie określa się wymagań dotyczących etapów identyfikowania i dokumentowania efektów uczenia się. Osoba posiadająca kwalifikację rynkową „Przygotowanie potraw grill i barbecue” jest gotowa do organizowania stanowiska pracy i samodzielnego przygotowania potraw. Dobiera wstępne surowce do przygotowywania potraw grill i barbecue. Posługuje się wiedzą z zakresu obróbki wstępnej i grillowania różnych rodzajów mięsa, ryb, warzyw i owoców. Dobiera dodatki do potraw. Wydaje gotowe potrawy. Przestrzega zasad Systemu Analizy Zagrożeń i Krytycznych Punktów Kontroli, zwanego dalej „HACCP”, oraz zasad bezpieczeństwa i higieny (BHP) pracy. Dba o własny rozwój zawodowy.
Kontakt
Masz pytania? Skontaktuj się z nami
E-mail
lk.smoker@gmail.com
Telefon
(+48) 607 221 623