PĄCZKI PREMIUM - SZKOLENIE CUKIERNICZE
PĄCZKI PREMIUM - SZKOLENIE CUKIERNICZE
Informacje podstawowe
Informacje podstawowe
- KategoriaInne / Gastronomia
- Grupa docelowa usługi
Cukiernicy, piekarze, osoby, które chcą podnieść swoje umiejętności z zakresu piekarnictwa i cukiernictwa.
Usługa również adresowana dla uczestników projektu Małopolski Pociąg do Kariery oraz Kierunek - Rozwój.
- Minimalna liczba uczestników3
- Maksymalna liczba uczestników10
- Data zakończenia rekrutacji20-11-2025
- Forma prowadzenia usługistacjonarna
- Liczba godzin usługi23
- Podstawa uzyskania wpisu do BURCertyfikat systemu zarządzania jakością wg. ISO 9001:2015 (PN-EN ISO 9001:2015) - w zakresie usług szkoleniowych
Cel
Cel
Cel edukacyjny
Szkolenie ma na celu przygotowanie uczestnika do samodzielnego wyrobu i produkcji tradycyjnymi metodami oraz możliwość sprawnego wdrożenia w swoich zakładach pracy. Osiągnięcie zakładanych efektów uczenia się pozwoli uczestnikowi umiejętnie wykorzystywać naturalne produkty oraz łączyć smaki i tekstury, dobierać aromaty wg poznanych metod wykorzystując wiedzę z zakresu zachowania kontrastu kolorystycznego.Efekty uczenia się oraz kryteria weryfikacji ich osiągnięcia i Metody walidacji
Efekty uczenia się | Kryteria weryfikacji | Metoda walidacji |
---|---|---|
Efekty uczenia się Posiada wiedzę teoretyczną z zakresu produkcji pączków na naturalnych składnikach. | Kryteria weryfikacji Potrafi wskazać naturalne składniki używane do produkcji pączków (np. świeże jaja, mleko, masło, naturalne aromaty, zakwas lub drożdże). | Metoda walidacji Wywiad swobodny |
Efekty uczenia się Uczestnik potrafi samodzielnie przy wykorzystaniu poznanych receptur wykonać tradycyjne wyroby cukiernicze - pączki w różnych wariantach. | Kryteria weryfikacji Dobiera odpowiednie składniki zgodnie z recepturą, z zachowaniem zasad higieny i organizacji stanowiska pracy. | Metoda walidacji Obserwacja w warunkach rzeczywistych |
Kryteria weryfikacji Przygotowuje ciasto drożdżowe metodą właściwą dla danego wariantu pączków (np. klasyczne, z nadzieniem, z dodatkiem naturalnych aromatów lub owoców). | Metoda walidacji Obserwacja w warunkach rzeczywistych | |
Kryteria weryfikacji Prawidłowo przeprowadza proces fermentacji, smażenia i wykańczania (lukrowanie, nadziewanie, dekorowanie). | Metoda walidacji Obserwacja w warunkach rzeczywistych | |
Efekty uczenia się Uczestnik wykorzystuje podczas produkcji nowoczesne metody wykonania wypieków. | Kryteria weryfikacji Obserwacja pracy praktycznej uczestnika w czasie przygotowania wypieków. | Metoda walidacji Obserwacja w warunkach rzeczywistych |
Kryteria weryfikacji Ocena wykonanych produktów pod kątem zastosowanych technik i estetyki. | Metoda walidacji Obserwacja w warunkach symulowanych | |
Kryteria weryfikacji Omówienie przez uczestnika zastosowanych metod i wyborów technologicznych w formie prezentacji lub rozmowy z prowadzącym. | Metoda walidacji Obserwacja w warunkach rzeczywistych | |
Efekty uczenia się Stosuje zasady komunikacji interpersonalnej. | Kryteria weryfikacji Przekazuje swoją wiedzę współpracownikom, podwładnym. | Metoda walidacji Wywiad swobodny |
Kryteria weryfikacji Posiada kompetencje społeczne niezbędne do wykonywania pracy w zespole, odpowiednio reaguje w trudnych sytuacjach w środowisku cukierniczym. | Metoda walidacji Wywiad swobodny |
Kwalifikacje i kompetencje
Kwalifikacje
Kompetencje
Usługa prowadzi do nabycia kompetencji.Warunki uznania kompetencji
Program
Program
Szkolenie ma na celu przygotowanie uczestnika do samodzielnego wyrobu i produkcji tradycyjnymi metodami oraz możliwość sprawnego wdrożenia w swoich zakładach pracy. Osiągnięcie zakładanych efektów uczenia się pozwoli uczestnikowi umiejętnie wykorzystywać naturalne produkty oraz łączyć smaki i tekstury, dobierać aromaty wg poznanych metod wykorzystując wiedzę z zakresu zachowania kontrastu kolorystycznego.
Usługa również adresowana dla uczestników projektu Małopolski Pociąg do Kariery oraz Kierunek - Rozwój.
Program szkolenia:
Teoretyczne wprowadzenie :
Omówienie zakresu szkolenia, charakteryzacja wykonywanych receptur oraz wykorzystania w produkcji naturalnych składników.
Część praktyczna szkolenia:
Przygotowanie omówionych receptur szkoleniowych:
-Donut’s w polewie karmelowej ze słonym popcornem.
-Churrosy z gorącą czekoladą i sosem dulce de leche.
-Pączki z kremem yuzu.
-Donut’s Mango Chili Glaze.
-Pączek śliwka w czekoladzie, z rumem.
-Pączki lawendowo-miodowe.
-Pączki Creme Brulee w karmelowej skorupce.
-Pączek „na zakwasie” z nadzieniem malina-jeżyna.
-Wegańskie pączki z kremem kokosowo limonkowym.
-Pączek wiedeński.
Podsumowanie szkolenia, wręczenie certyfikatów, zakończenie szkolenia.
Walidacja usługi.
Szkolenie odbywa sie trybie godzin dydaktycznych.
Walidacja i przerwy ujęte w harmonogramie, wliczają się w czas trwania szkolenia i stanowią koszt kwalifikowalny usługi
Harmonogram
Harmonogram
Przedmiot / temat zajęć | Prowadzący | Data realizacji zajęć | Godzina rozpoczęcia | Godzina zakończenia | Liczba godzin |
---|---|---|---|---|---|
Brak wyników. |
Cena
Cena
Cennik
Rodzaj ceny | Cena |
---|---|
Rodzaj ceny Koszt przypadający na 1 uczestnika brutto | Cena 2 600,00 PLN |
Rodzaj ceny Koszt przypadający na 1 uczestnika netto | Cena 2 600,00 PLN |
Rodzaj ceny Koszt osobogodziny brutto | Cena 113,04 PLN |
Rodzaj ceny Koszt osobogodziny netto | Cena 113,04 PLN |
Prowadzący
Prowadzący
Mirosław Kurek
Praktyk z 30-letnim doświadczeniem w cukiernictwie tradycyjnym. Pasjonat dobrego piekarstwa. Właściciel firmy Help4Bakery, od lat przeprowadza skutecznie rewolucje technologiczne i organizacyjne w polskich piekarniach i cukierniach. Doświadczenie zdobywał w wielu polskich cukierniach, na dziesiątkach szkoleń krajowych i zagranicznych oraz w tradycyjnej cukierni w Sztokholmie. Obecnie prezes Stowarzyszenia RZEMIEŚLNIK i zwolennik żywności tradycyjnej, nieprzetworzonej i rzemieślniczej.
Informacje dodatkowe
Informacje dodatkowe
Informacje o materiałach dla uczestników usługi
Skrypt z ramowym programem szkolenia oraz recepturami szkoleniowymi
Informacje dodatkowe
- Walidacja i przerwy ujęte w harmonogramie, wliczają się w czas trwania szkolenia i stanowią koszt kwalifikowalny usługi
- Koszty noclegu, wyżywienia i dojazdu nie zostały ujęte w cenie usługi
- Szkolenie odbywa się w trybie godzin dydaktycznych
- Zawarto umowę z WUP Kraków w ramach projektu Małopolski Pociąg do Kariery
- Zawarto umowę z WUP Toruń w ramach projektu Kierunek - Rozwój
- W przypadku osób, które uzyskały dofinansowanie w wielkości ≥70% obowiązuje zwolnienie podatku VAT
- Podstawa zwolnienia: Art. 43.1.29.a) c) ustawy o VAT w związku z §.3.1.14 ROZPORZĄDZENIEM MINISTRA
- FINANSÓW z dnia 20 grudnia 2013 r. w sprawie zwolnień od podatku od towarów i usług oraz warunków stosowania
- tych zwolnień, Art. 113 Ust. 1 Ustawa o podatku od towarów i usług
Adres
Adres
Udogodnienia w miejscu realizacji usługi
- Klimatyzacja
- Wi-fi