Cukiernictwo w pigułce - szkolenie
Cukiernictwo w pigułce - szkolenie
Informacje podstawowe
Informacje podstawowe
- KategoriaInne / Gastronomia
- Grupa docelowa usługi
- Osoby początkujące oraz średniozaawansowane w branży cukierniczej
- Osoby planujące rozpoczęcie działalności cukierniczej
- Pracownicy cukierni, kawiarni, gastronomii
- Pasjonaci wypieków chcący nabyć profesjonalne umiejętności
- Usługa również adresowana dla Uczestników Projektu ,,Nowy Start w Małopolsce z Euresem''
- Usługa również adresowana dla Uczestników Projektu Małopolski Pociag do Kariery
- Usługa adresowana również dla Uczestników Projektu Kierunek – Rozwój.
- Minimalna liczba uczestników1
- Maksymalna liczba uczestników12
- Data zakończenia rekrutacji24-08-2025
- Forma prowadzenia usługistacjonarna
- Liczba godzin usługi12
- Podstawa uzyskania wpisu do BURStandard Usługi Szkoleniowo-Rozwojowej PIFS SUS 2.0
Cel
Cel
Cel edukacyjny
Usługa przygotowuje uczestnika do samodzielnego przygotowywania wysokiej jakości deserów cukierniczych, wykorzystując wiedzę z zakresu technologii, doboru składników oraz praktycznych technik cukierniczych, a także rozwijając umiejętności pracy zespołowej i dbania o higienę stanowiska pracy.Efekty uczenia się oraz kryteria weryfikacji ich osiągnięcia i Metody walidacji
Efekty uczenia się | Kryteria weryfikacji | Metoda walidacji |
---|---|---|
Efekty uczenia się Stosuje zasady technologii produkcji ciast i deserów cukierniczych. | Kryteria weryfikacji Wyjaśnia procesy technologiczne stosowane podczas przygotowywania ciast i kremów. | Metoda walidacji Obserwacja w warunkach symulowanych |
Efekty uczenia się Rozróżnia rodzaje składników cukierniczych oraz ich funkcje w produkcie końcowym. | Kryteria weryfikacji Wskazuje właściwe składniki do określonych deserów i uzasadnia ich zastosowanie. | Metoda walidacji Obserwacja w warunkach symulowanych |
Efekty uczenia się Wykonuje ciasta i desery zgodnie z ustalonymi recepturami i technikami. | Kryteria weryfikacji Przygotowuje kompletny deser, przestrzegając etapów i standardów jakości. | Metoda walidacji Obserwacja w warunkach symulowanych |
Efekty uczenia się Korzysta z narzędzi i foremek cukierniczych w sposób efektywny i bezpieczny. | Kryteria weryfikacji Posługuje się sprzętem cukierniczym i dobiera odpowiednie formy do przygotowywanych deserów. | Metoda walidacji Obserwacja w warunkach symulowanych |
Efekty uczenia się Przestrzega zasad współpracy i komunikacji w grupie podczas realizacji zadań cukierniczych. | Kryteria weryfikacji Angażuje się w dyskusje zespołowe i wspiera kolegów podczas pracy praktycznej. | Metoda walidacji Obserwacja w warunkach symulowanych |
Efekty uczenia się Dba o higienę i porządek na stanowisku pracy, stosując zasady BHP i HACCP. | Kryteria weryfikacji Organizuje swoje miejsce pracy zgodnie z wymogami sanitarnymi i zasadami bezpieczeństwa. | Metoda walidacji Obserwacja w warunkach symulowanych |
Kwalifikacje i kompetencje
Kwalifikacje
Kompetencje
Usługa prowadzi do nabycia kompetencji.Warunki uznania kompetencji
Program
Program
Usługa przygotowuje uczestnika do samodzielnego przygotowywania wysokiej jakości deserów cukierniczych, wykorzystując wiedzę z zakresu technologii, doboru składników oraz praktycznych technik cukierniczych, a także rozwijając umiejętności pracy zespołowej i dbania o higienę stanowiska pracy.
Grupą docelową dla tego szkolenia są:
- Osoby początkujące oraz średniozaawansowane w branży cukierniczej
- Osoby planujące rozpoczęcie działalności cukierniczej
- Pracownicy cukierni, kawiarni, gastronomii
- Pasjonaci wypieków chcący nabyć profesjonalne umiejętności
- Usługa również adresowana dla Uczestników Projektu ,,Nowy Start w Małopolsce z Euresem''
- Usługa również adresowana dla Uczestników Projektu Małopolski Pociag do Kariery
- Usługa adresowana również dla Uczestników Projektu Kierunek – Rozwój.
Program:
Metodyka szkolenia:
- Część teorytyczna- wykład prowadzącego
- Część pokazowa - trener dzieląc uczestników na grupy pokazuje najważniejsze aspekty wykonywania danych deserów
Część praktyczna - uczestnicy pod okiem trenera wykonują desery i ciasta
Część 1 Teorytyczna
- Omówienie produktów cukieniczych
- Omówienie składów produktów
- Omówienie technologii cukiernictwa
- Omówienie podstawowych zasad w pracy cukierniczej
- Omówienie zasad pracy, przechowywania i mrożenia produktów cukieniczych i części składowych deserów
- mówienie przepisow sanitarnych
- Poznanie rodzajów ciast
- Poznanie rodzajów kremów i musów
Część 2 Pokazowa
Część pokazowa obejmuje podstawowe techniki wykonywania poszczególnych elementów deserów. Trener wybierając poszczególne elementy deserów i ciast pokazuje najważniejsze aspekty pracy z produktem
Część 3 Praktyczna:
Uczestnicy wykonują wszystkie desery i ciasta zawarte w programie szkoleniowym.
Nauka praktyczna obejmuje pełne wykonanie słodyczy od elementów składwych po wykończenie i dekorację - jeśli takowej wymaga deser
Walidacja efektów
-----------------
Po zrealizowanym szkoleniu uczestnik otrzyma certyfikat o ukończeniu usługi.
Warunkiem uzyskania certyfikatu jest uczestnictwo w co najmniej 80% zajęć
Usługa realizowana jest w godzinach dydaktycznych tj. za godzinę usługi szkoleniowej rozumie się 45 minut
Szkolenie zawiera 3h teorii i 9h praktyki (jw.)
Fakt uczestnictwa w każdym dniu usługi rozwojowej musi zostać potwierdzony przez uczestnika własnoręcznym podpisem złożonym na udostępnionej przez organizatora liście obecności
Walidacja wlicza się w czas trwania usługi
Trener dostosowuje przerwy do potrzeb uczestników (max. 10 min.) i odpowiednio wydłuża zajęcia. Przerwy nie są wpisane w harmonogram szkolenia i nie stanowią kosztów kwalifikowalnych.
Harmonogram
Harmonogram
Przedmiot / temat zajęć | Prowadzący | Data realizacji zajęć | Godzina rozpoczęcia | Godzina zakończenia | Liczba godzin |
---|---|---|---|---|---|
Przedmiot / temat zajęć 1 z 7 Omówienie produktów cukierniczych, ich składów oraz technologii przygotowania. | Prowadzący Krzysztof Ilnicki | Data realizacji zajęć 25-08-2025 | Godzina rozpoczęcia 09:00 | Godzina zakończenia 10:30 | Liczba godzin 01:30 |
Przedmiot / temat zajęć 2 z 7 Prezentacja zasad pracy, przechowywania i mrożenia produktów oraz podstawowe techniki cukiernicze. | Prowadzący Krzysztof Ilnicki | Data realizacji zajęć 25-08-2025 | Godzina rozpoczęcia 10:30 | Godzina zakończenia 12:00 | Liczba godzin 01:30 |
Przedmiot / temat zajęć 3 z 7 Pokaz wykonania wybranych deserów i technik dekoracyjnych. | Prowadzący Krzysztof Ilnicki | Data realizacji zajęć 25-08-2025 | Godzina rozpoczęcia 12:00 | Godzina zakończenia 13:30 | Liczba godzin 01:30 |
Przedmiot / temat zajęć 4 z 7 Praca uczestników nad przygotowaniem wybranych deserów i ciast pod nadzorem trenera. | Prowadzący Krzysztof Ilnicki | Data realizacji zajęć 25-08-2025 | Godzina rozpoczęcia 13:30 | Godzina zakończenia 15:30 | Liczba godzin 02:00 |
Przedmiot / temat zajęć 5 z 7 Składanie, wykańczanie oraz dekorowanie deserów przez uczestników. | Prowadzący Krzysztof Ilnicki | Data realizacji zajęć 25-08-2025 | Godzina rozpoczęcia 15:30 | Godzina zakończenia 17:00 | Liczba godzin 01:30 |
Przedmiot / temat zajęć 6 z 7 Analiza wykonanych prac | Prowadzący Krzysztof Ilnicki | Data realizacji zajęć 25-08-2025 | Godzina rozpoczęcia 17:00 | Godzina zakończenia 17:45 | Liczba godzin 00:45 |
Przedmiot / temat zajęć 7 z 7 Walidacja | Prowadzący - | Data realizacji zajęć 25-08-2025 | Godzina rozpoczęcia 17:45 | Godzina zakończenia 18:00 | Liczba godzin 00:15 |
Cena
Cena
Cennik
Rodzaj ceny | Cena |
---|---|
Rodzaj ceny Koszt przypadający na 1 uczestnika brutto | Cena 1 800,00 PLN |
Rodzaj ceny Koszt przypadający na 1 uczestnika netto | Cena 1 800,00 PLN |
Rodzaj ceny Koszt osobogodziny brutto | Cena 150,00 PLN |
Rodzaj ceny Koszt osobogodziny netto | Cena 150,00 PLN |
Prowadzący
Prowadzący
Krzysztof Ilnicki
W ostatnich latach, w 2018 i 2022 roku, pełnił rolę jurora na mistrzostwach świata World Chocolate Masters w Paryżu – największym i najbardziej prestiżowym wydarzeniu branżowym na świecie. Od 2022 roku jest właścicielem autorskiej cukierni UMAM w Gdańsku, która szybko zdobywa uznanie za innowacyjne podejście do cukiernictwa i najwyższą jakość produktów.
Krzysztof jest również rozpoznawalną postacią medialną – wielokrotnie występował w telewizji, m.in. jako juror we wszystkich sześciu edycjach programu Bake-Off – Ale ciacho oraz jako gościnny juror i prowadzący masterclass w programie Masterchef TVN. Od 2022 roku prowadzi autorski kanał na YouTube o tematyce lifestylowo-cukierniczej, aktywnie rozwijając także swoje profile na Facebooku i Instagramie, gdzie dzieli się swoją wiedzą i pasją z szeroką publicznością.
Jego doświadczenie i osiągnięcia z ostatnich pięciu lat świadczą o jego pozycji jako jednego z czołowych ekspertów cukiernictwa w Polsce, a także inspirują uczestników szkoleń do zdobywania nowych umiejętności i rozwijania kreatywności w tej dziedzinie.
Informacje dodatkowe
Informacje dodatkowe
Informacje o materiałach dla uczestników usługi
skrypt szkoleniowy
Informacje dodatkowe
- Usługa również adresowana dla Uczestników Projektu ,,Nowy Start w Małopolsce z Euresem''
- Usługa również adresowana dla Uczestników Projektu Małopolski Pociag do Kariery
- Usługa adresowana również dla Uczestników Projektu Kierunek – Rozwój.