Żywienie kobiet w wieku prokreacyjnym, ciężarnych, karmiących i niemowląt. Rozszerzanie diety dziecka.
Możliwość dofinansowania
Żywienie kobiet w wieku prokreacyjnym, ciężarnych, karmiących i niemowląt. Rozszerzanie diety dziecka.
Numer usługi 2025/07/15/186782/2879465
5 600,00 PLN
brutto
5 600,00 PLNnetto
186,67 PLNbrutto/h
186,67 PLNnetto/h
Informacje podstawowe
Informacje podstawowe
- KategoriaZdrowie i medycyna / Zdrowie publiczne
- Grupa docelowa usługi
Szkolenie „Żywienie kobiet w wieku prokreacyjnym, ciężarnych, karmiących i niemowląt. Rozszerzanie diety dziecka.” skierowane jest do osób zainteresowanych zwiększeniem świadomości dotyczącej zagadnień związanych z właściwym żywieniem kobiet w wieku prokreacyjnym oraz dzieci. Poruszone zostaną również zagadnienia związane z zalecaną suplementacją oraz neofobią żywieniową u dzieci.
- Minimalna liczba uczestników3
- Maksymalna liczba uczestników10
- Data zakończenia rekrutacji15-09-2025
- Forma prowadzenia usługistacjonarna
- Liczba godzin usługi30
- Podstawa uzyskania wpisu do BURCertyfikat VCC Akademia Edukacyjna
Cel
Cel
Cel edukacyjny
Kurs pozwala poszerzyć wiedzę dotyczącą żywienia kobiet w wieku prokreacyjnym, od nastolatki po kobietę dojrzałą. Omówione zostaną zasady żywienia w okresie ciąży, karmienia piersią oraz zasady prawidłowego rozszerzania diety niemowląt, w tym również najczęściej występujące problemy na tym etapie.Efekty uczenia się oraz kryteria weryfikacji ich osiągnięcia i Metody walidacji
Efekty uczenia się | Kryteria weryfikacji | Metoda walidacji |
---|---|---|
Efekty uczenia się Uczestnik wie czym jest koncepcja programowania żywieniowego. | Kryteria weryfikacji 1. Potrafi zdefiniować pojęcie programowania żywieniowego.2. Wie jakie są najważniejsze czynniki wpływające na zdrowie dziecka w przyszłości. | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Efekty uczenia się Uczestnik zna oficjalne zalecenia dotyczące żywienia i suplementacji kobiet dorosłych, ciężarnych oraz karmiących. | Kryteria weryfikacji 1. Potrafi wymienić najważniejsze zalecenia żywieniowe.2. Wie jak wyszukać aktualne rekomendacje. | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Efekty uczenia się Uczestnik zna zasady żywienia kobiet karmiących na podstawie "piramidy". | Kryteria weryfikacji 1. Potrafi opowiedzieć o najważniejszych założeniach "piramidy".2. Wie jak ją interpretować. | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Efekty uczenia się Uczestnik zna produkty dozwolone oraz przeciwwskazane dla kobiet na różnych etapach życia. | Kryteria weryfikacji 1. Potrafi podzielić produkty na zalecane, przeciwwskazane i niedozwolone.2. Wie gdzie szukać informacji na ten temat. | Metoda walidacji Wywiad swobodny |
Efekty uczenia się Uczestnik zna zasady stosowania diety wegańskiej i wegetariańskiej u kobiet ciężarnych, karmiących oraz niemowląt. | Kryteria weryfikacji 1. Potrafi opowiedzieć o założeniach diety wegańskiej i wegetariańskiej.2. Wie jak zastosować te diety u kobiet ciężarnych, karmiących i niemowląt. 3. Umie wskazać konsekwencje stosowania diet eliminacyjnych. | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Efekty uczenia się Uczestnik zna aktualne rekomendacje dotyczące aktywności fizycznej. | Kryteria weryfikacji 1. Potrafi wskazać jakie aktywności są wskazane, a jakie przeciwwskazane u kobiet na różnych etapach życia.2. Wie gdzie szukać aktualnych rekomendacji. | Metoda walidacji Wywiad swobodny |
Efekty uczenia się Uczestnik wie jak zapobiegać popularnym dolegliwościom w okresie ciąży. | Kryteria weryfikacji 1. Potrafi wskazać postępowanie w przypadku mdłości, zgagi i zaparć.2. Wie jak wdrożyć te zasady w praktyce. | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Efekty uczenia się Uczestnik zna podział ziół i przypraw na dozwolone, przeciwwskazane i niebezpieczne. | Kryteria weryfikacji 1. Potrafi wymienić zioła i przyprawy bezpieczne i niebezpieczne dla kobiet ciężarnych, karmiących oraz niemowląt.2. Wie gdzie sprawdzić wątpliwe produkty. | Metoda walidacji Wywiad swobodny |
Efekty uczenia się Uczestnik zna pojęcie galaktogogów. | Kryteria weryfikacji 1. Wie czym są galaktogogi.2. Zna ich wpływ na karmienie piersią. | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Efekty uczenia się Uczestnik zna schemat żywienia niemowląt. | Kryteria weryfikacji 1. Potrafi odnieść się do najnowszych zaleceń żywieniowych.2. Wie w jakiej kolejności powinno wprowadzać się produkty uzupełniające. | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Efekty uczenia się Uczestnik zna metodę BLW. | Kryteria weryfikacji 1. Potrafi scharakteryzować na czym polega metoda BLW.2. Wie jak zastosować ją w praktyce. | Metoda walidacji Wywiad swobodny |
Efekty uczenia się Uczestnik zna produkty o potencjalnych właściwościach alergizujących i wie jak postępować przy ich wprowadzaniu do diety dziecka. | Kryteria weryfikacji 1. Potrafi wymienić produkty o potencjalnych właściwościach alergizujących.2. Zna zasady ich wprowadzania do diety dziecka. | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Efekty uczenia się Uczestnik zna żywność gotową dla niemowląt. | Kryteria weryfikacji 1. Wie jakie produkty dostępne są na rynku.2. Potrafi wymienić wady i zalety żywności gotowej dla niemowląt. | Metoda walidacji Wywiad swobodny |
Efekty uczenia się Uczestnik zna mleka modyfikowane. | Kryteria weryfikacji 1. Wie jakie mleka modyfikowane dostępne są na rynku.2. Wie jakimi kryteriami kierować się przy ich wyborze. 3. Potrafi dobrać odpowiednią mieszankę do potrzeb dziecka. | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Efekty uczenia się Uczestnik zna najnowsze rekomendacje dotyczące suplementacji u dzieci. | Kryteria weryfikacji 1. Wie jakie są najnowsze wytyczne dotyczące suplementacji u dzieci.2. Potrafi wyszukać aktualne informacje. | Metoda walidacji Obserwacja w warunkach rzeczywistych |
Efekty uczenia się Uczestnik zna zasady żywienia dzieci starszych. | Kryteria weryfikacji 1. Wie jak powinna wyglądać dieta dziecka w okresie przedszkolnym i szkolnym.2. Potrafi zaproponować zdrowe posiłki pokrywające zapotrzebowanie dzieci na energię oraz składniki odżywcze. 3. Wie jakich produktów należy unikać w żywieniu dzieci. | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Efekty uczenia się Uczestnik zna pojęcie neofobii żywieniowej. | Kryteria weryfikacji 1. Potrafi zdefiniować neofobię żywieniową.2. Wie jak poradzić sobie w takiej sytuacji. 3. Potrafi zaproponować posiłki umożliwiające dalsze rozszerzanie diety. | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Kwalifikacje i kompetencje
Kwalifikacje
Kompetencje
Usługa prowadzi do nabycia kompetencji.Warunki uznania kompetencji
Pytanie 1. Czy dokument potwierdzający uzyskanie kompetencji zawiera opis efektów uczenia się?
TAK
Pytanie 2. Czy dokument potwierdza, że walidacja została przeprowadzona w oparciu o zdefiniowane w efektach uczenia się kryteria ich weryfikacji?
TAK
Pytanie 3. Czy dokument potwierdza zastosowanie rozwiązań zapewniających rozdzielenie procesów kształcenia i szkolenia od walidacji?
TAK
Program
Program
Część I:
- Programowanie żywieniowe
- Oficjalne zalecenia dla kobiet ciężarnych i karmiących
- Zapotrzebowanie na energię, białko, węglowodany i tłuszcze
- Piramida żywienia dla kobiet karmiących
- Zapotrzebowanie na witaminy i składniki mineralne
- Zasady prawidłowej diety – podział produktów na zalecane, przeciwwskazane i niedozwolone
- Dieta wegetariańska i wegańska
- Aktywność fizyczna
- Praktyczne porady w przypadku popularnych dolegliwości (mdłości, zgaga, zaparcia)
- Zioła i przyprawy – czy wszystkie są bezpieczne?
- Galaktogogi
- Diety eliminacyjne
- Fakty i mity dotyczące żywienia w okresie ciąży i laktacji
- Suplementacja
Część II:
- Schemat żywienia niemowląt w odniesieniu do najnowszych zaleceń żywieniowych
- Karmienie piersią
- Wprowadzanie pokarmów uzupełniających
- Metoda BLW
- Produkty o potencjalnych właściwościach alergizujących
- Produkty niedozwolone w diecie niemowląt
- Żywność gotowa dla niemowląt
- Mleka modyfikowane
- Suplementacja
- Żywienie dzieci starszych
- Neofobia żywieniowa czy wybrzydzanie?
Harmonogram
Harmonogram
Liczba przedmiotów/zajęć: 0
Przedmiot / temat zajęć | Prowadzący | Data realizacji zajęć | Godzina rozpoczęcia | Godzina zakończenia | Liczba godzin |
---|---|---|---|---|---|
Brak wyników. |
Cena
Cena
Cennik
Rodzaj ceny | Cena |
---|---|
Rodzaj ceny Koszt przypadający na 1 uczestnika brutto | Cena 5 600,00 PLN |
Rodzaj ceny Koszt przypadający na 1 uczestnika netto | Cena 5 600,00 PLN |
Rodzaj ceny Koszt osobogodziny brutto | Cena 186,67 PLN |
Rodzaj ceny Koszt osobogodziny netto | Cena 186,67 PLN |
Prowadzący
Prowadzący
Liczba prowadzących: 1
1 z 1
Natalia Jaworska
est absolwentką studiów I i II stopnia na Uniwersytecie Medycznym w Łodzi na Wydziale Nauk o Zdrowiu. Ponadto ukończyła studia podyplomowe z zakresu psychodietetyki. W związku z ciągłą potrzebą rozwoju, od wielu lat bierze udział w dodatkowych szkoleniach i konferencjach naukowych. Doświadczenie zawodowe zdobywała w renomowanych ośrodkach zdrowia oraz placówkach związanych z dietetyką. Od 2021 roku pracuje jako nauczyciel akademicki na Uniwersytecie Medycznym im. Karola Marcinkowskiego w Poznaniu. Poza pracą akademicką i naukową bierze udział w programie Opieki Koordynowanej NFZ, w którym zmienia nawyki żywieniowe dzieci, dorosłych i seniorów.
Informacje dodatkowe
Informacje dodatkowe
Informacje o materiałach dla uczestników usługi
Każdy Uczestnik otrzyma teczkę, długopis, autorskie materiały dydaktyczne
Adres
Adres
ul. Orla 52A
59-300 Lubin
woj. dolnośląskie
Udogodnienia w miejscu realizacji usługi
- Klimatyzacja
- Wi-fi
- Laboratorium komputerowe
Kontakt
Kontakt
Wioletta Jaworska
E-mail
wjszkolenia@gmail.com
Telefon
(+48) 791 645 522