STUDIA PODYPLOMOWE Zarządzanie Jakością i Bezpieczeństwem Żywności
STUDIA PODYPLOMOWE Zarządzanie Jakością i Bezpieczeństwem Żywności
Informacje podstawowe
Informacje podstawowe
- KategoriaInne / Gastronomia
- Identyfikatory projektówKierunek - Rozwój
- Grupa docelowa usługi
Adresatami studiów są pełnomocnicy ds. jakości i systemu HACCP, przedsiębiorcy, pracownicy lub kierownicy działów jakości, działów produkcji, dystrybucji, sprzedaży, transportu lub przygotowywania żywności, osoby nadzorujące ww. procesy prowadzące audyty zewnętrzne i kontrole zgodności.
Jest to usługa adresowana do uczestników projektu „Kierunek – Rozwój”
- Minimalna liczba uczestników5
- Maksymalna liczba uczestników15
- Data zakończenia rekrutacji30-09-2025
- Forma prowadzenia usługimieszana (stacjonarna połączona z usługą zdalną w czasie rzeczywistym)
- Liczba godzin usługi184
- Podstawa uzyskania wpisu do BURart. 163 ust. 1 ustawy z dnia 20 lipca 2018 r. Prawo o szkolnictwie wyższym i nauce (t.j. Dz. U. z 2023 r. poz. 742, z późn. zm.)
- Zakres uprawnieńStudia podyplomowe
Cel
Cel
Cel edukacyjny
Adresatami studiów są pełnomocnicy ds. systemów zarządzania, przedsiębiorcy, pracownicy lub kierownicy działów jakości, produkcji, zaopatrzenia, dystrybucji, sprzedaży lub kontroli, osoby odpowiedzialne za projektowanie, wdrażanie i nadzorowanie Systemów Zarządzania Jakością, Zintegrowanych Systemów Zarządzania lub zarządzania produkcją w firmach i instytucjach.Efekty uczenia się oraz kryteria weryfikacji ich osiągnięcia i Metody walidacji
Efekty uczenia się | Kryteria weryfikacji | Metoda walidacji |
---|---|---|
Efekty uczenia się charakteryzuje zasady funkcjonowania systemów HACCP, ISO 22000, BRC, IFS i innych | Kryteria weryfikacji opisuje system HACCP | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Kryteria weryfikacji definiuje zasady wprowadzane przez normę ISO 22000 | Metoda walidacji Test teoretyczny | |
Kryteria weryfikacji opisuje system BRC | Metoda walidacji Test teoretyczny | |
Kryteria weryfikacji opisuje system IFS | Metoda walidacji Test teoretyczny | |
Kryteria weryfikacji charakteryzuje pozostałe systemy zarządzania jakością i bezpieczeństwem żywności | Metoda walidacji Test teoretyczny | |
Efekty uczenia się stosuje przepisy krajowe i unijne dotyczące bezpieczeństwa żywności, normy i wymagania prawne. | Kryteria weryfikacji wskazuje odpowiednie przepisy Unii Europejskiej podczas kontroli jakości i bezpieczeństwa żywności | Metoda walidacji Obserwacja w warunkach symulowanych |
Kryteria weryfikacji wskazuje odpowiednie przepisy Unii Europejskiej podczas kontroli jakości i bezpieczeństwa żywności | Metoda walidacji Obserwacja w warunkach symulowanych | |
Efekty uczenia się wdraża procesy technologiczne, surowce i materiały pomocnicze stosowane w przemyśle spożywczym. | Kryteria weryfikacji definiuje proces technologiczny | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Kryteria weryfikacji opisuje proces technologiczny z zastosowaniem odpowiednich surowców | Metoda walidacji Test teoretyczny | |
Kryteria weryfikacji definiuje wybór odpowiednich materiałów technologicznych stosowanych w przemyśle spożywczym | Metoda walidacji Test teoretyczny | |
Efekty uczenia się przewiduje potencjalne zagrożenia i metody ich zapobiegania. | Kryteria weryfikacji opisuje zagrożenia procesu produkcji żywności | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Metoda walidacji Test teoretyczny | ||
Kryteria weryfikacji opisuje zagrożenia procesu dystrybucji i pakowania żywności | Metoda walidacji Test teoretyczny | |
Kryteria weryfikacji wymienia metody zapobiegania zagrożeniom | Metoda walidacji Test teoretyczny | |
Efekty uczenia się komunikuje się efektywnie z innymi, współpracuje w zespole i zarządza zespołem. | Kryteria weryfikacji wymienia metody zarządzanie zespołem | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Metoda walidacji Prezentacja | ||
Kryteria weryfikacji wymienia modele motywowania | Metoda walidacji Test teoretyczny | |
Kryteria weryfikacji opisuje sposoby komunikacji interpersonalnej | Metoda walidacji Test teoretyczny | |
Efekty uczenia się Podejmuje racjonalne decyzje w sytuacjach kryzysowych i rozwiązuj konflikty. | Kryteria weryfikacji ocenia sytuacje kryzysowe | Metoda walidacji Obserwacja w warunkach symulowanych |
Kryteria weryfikacji stosuje adekwatne metody rozwiazywania konfliktu | Metoda walidacji Obserwacja w warunkach symulowanych | |
Kryteria weryfikacji definiuje metody rozwiazywania konfliktów | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Kwalifikacje i kompetencje
Kwalifikacje
Kompetencje
Usługa prowadzi do nabycia kompetencji.Warunki uznania kompetencji
Program
Program
Studia Podyplomowe - Zarządzanie Jakością i Bezpieczeństwem Żywności
- Zarządzanie jakością wg wymagań normy ISO 9001. Auditowanie systemu zarządzania jakością wg wymagań normy ISO 19011. Zarządzanie bezpieczeństwem i higieną pracy wg standardu ISO 45001.
- Auditor wewnętrzny zintegrowanego systemu zarządzania jakością i bezpieczeństwem żywności wg ISO 22000
- Bezpieczeństwo żywności – wymagania prawne. Zagrożenia bezpieczeństwa żywności. Dobra praktyka higieniczna i produkcyjna. Praktyka systemu HACCP – analiza zagrożeń i krytyczne punkty kontroli.
- Profesjonalny auditor – sztuka komunikowania się z klientem
- Techniki i narzędzia zarzadzania jakością. Koszty jakości. Metoda FMEA, satysfakcja klienta, ocena zadowolenia klienta.
- Wstęp do Lean Manufacturing. Zarządzanie jakością i doskonalenie procesów metodą SIX SIGMA. Zarządzanie jakością i procesami w organizacji.
- Wymagania standardów sieci handlowych na przykładzie IFS i BRC dla żywności. Food Defence. Standardy przy produkcji opakowań.
- Zarządzanie projektami
- Zarządzanie środowiskowe wg normy ISO 14001
- Walidacja
Harmonogram
Harmonogram
Przedmiot / temat zajęć | Prowadzący | Data realizacji zajęć | Godzina rozpoczęcia | Godzina zakończenia | Liczba godzin | Forma stacjonarna |
---|---|---|---|---|---|---|
Brak wyników. |
Cena
Cena
Cennik
Rodzaj ceny | Cena |
---|---|
Rodzaj ceny Koszt przypadający na 1 uczestnika brutto | Cena 4 000,00 PLN |
Rodzaj ceny Koszt przypadający na 1 uczestnika netto | Cena 4 000,00 PLN |
Rodzaj ceny Koszt osobogodziny brutto | Cena 21,74 PLN |
Rodzaj ceny Koszt osobogodziny netto | Cena 21,74 PLN |
Prowadzący
Prowadzący
Bożena Ciechanowska
mgr Pedagogiki, ukończona Szkoła Trenerów Biznesu, Szkoła Terapii Poznawczo-Behawioralnej INTEGRAL,kurs Psychoterapii Poznawczo-Behawioralnej
Psychoterapeuta systemowy – Wielkopolska Szkoła Terapii Systemowej
DOŚWIADCZENIE ZAWODOWE zdobyte nie wcześniej niż 5 lat przed datą wprowadzenia szczegółowych danych dotyczących oferowanej usługi:
2010 - nadal - własna działalność o charakterze szkoleniowym, od 2012 - nadal - Prywatna praktyka psychoterapeutyczna,
2018-2021- Dyrektor Poradni ZOE Terapia i Rozwój
Od kilkunastu lat prowadzi szkolenia z zakresu kompetencji społecznych i biznesowych. Umiejętnie łączy w szkoleniach wiedzę z zakresu zarządzania i psychologii. Współpracuje jako trener z korporacjami, sektorem MMŚP, organizacjami pozarządowymi, szkołami oraz instytucjami. Od 2012 roku prowadzi treningi interpersonalne oraz szkolenia z zakresu poradnictwa psychologicznego. Zrealizowała w tym zakresie pow. 2000 godzin szkoleniowych. Tworzy i realizuje autorskie projekty doskonalące umiejętności liderskie, trenerskie i coachingowe oraz projekty związane z wypracowywaniem standardów obsługi klienta. Dotyczą one kluczowych kompetencji biznesowych tj. skuteczne zarządzanie sobą i ludźmi, budowanie zespołów, motywowanie, negocjowanie, profesjonalna obsługa klienta. Realizuje również szkolenia ukierunkowane na rozwój osobisty.
Beata Grabowska
- Październik 1999 – Uniwersytet Warmińsko – Mazurski w Olsztynie, Wydział Rolnictwa i Kształtowania Środowiska; specjalność: zarządzanie jakością w przemyśle spożywczym, dyplom magistra
- Lipiec 1999 – studia podyplomowe – Finanse i rachunkowość menadżera w Wyższej Szkole Bankowości, Finansów i Zarządzania im. prof. Romualda Kudlińskiego w Warszawie oraz w Olsztyńskiej Szkole Biznesu
- Marzec 1997 – Akademia Rolniczo – Techniczna w Olsztynie, Wydział Rolnictwa i Kształtowania Środowiska; specjalność: zarządzanie jakością w przemyśle spożywczym, dyplom inżyniera
Doświadczenie zawodowe:
Marzec 2016 – obecnie – SAIGlobal / Intertek – audytor, recenzent systemów bezpieczeństwa żywności, BRC, IFS, MSC/ASC, FSSC 22000, standardów mięsnych np. Red Tractor i standardów klienta np. Tesco, trener
Luty 2008 – Listopad 2010 - Dyrektor ds. Zapewnienia Jakości w Warmińskich Zakładach Przetwórstwa Owocowo – Warzywnego Sp. z o.o. w Kwidzynie
Grudzień 2007 – obecnie, nauczyciel, trener w Wyższej Szkole Gospodarki w Bydgoszczy, specjalność: systemy kontroli jakości i bezpieczeństwa żywności
Sierpień 2006 – Luty 2008 Kierownik ds. zapewnienia jakości w firmie Fobos Invest Sp. z o.o. w Sztumie (co-paker i co-producent artykułów spożywczych i materiałów opakowaniowych foliowych)
Tomasz Treichel
(pod nadzorem Akademii Leona Koźmińskiego)
2016 - Lean Six Sigma Black Belt – Studia Podyplomowe
Politechnika Gdańska – Wydział Zarządzania i Ekonomii.
2007 - Prawo – Studia Magisterskie
Uniwersytet Mikołaja Kopernika w Toruniu- Wydział Prawa i Administracji.
2002 - Technik Elektronik Zespół Szkół Technicznych w Grudziądzu
– Certyfikowany Project Manager (PMP) z ponad 20 letnim doświadczeniem w branży produkcji elektroniki, w działach Jakości, Lean oraz Projektów. Specjalista od praktycznego zastosowania narzędzi jakości oraz zarządzania portfelem projektów na poziomie całej organizacji.
Absolwent Wydziału Prawa Uniwersytetu Mikołaja Kopernika w Toruniu oraz Podyplomowych Studiów Lean Six Sigma na Politechnice Gdańskiej a także Zarządzania Projektami na Akademii Leona Koźmińskiego w Warszawie. Trener Biznesu, zajmujący się tematyką andragogiki, mający na koncie ponad 2000 godzin szkoleniowych z zakresu pracy zespołowej, komunikacji i prowadzenia projektów. Wolontariusz klubu gier planszowych dla dzieci i młodzieży, organizator zajęć koszykówki dla kadry inżynierów i specjalistów. Pasjonat książek fantasty oraz si-fi oraz powieści graficznych i komisów
Adam Żygadło
Politechnika Gdańska – 2000 r. - mgr inż. telekomunikacji
Certyfikat PMP uzyskany w 2020 roku
2) Doświadczenie zawodowe
Ponad 20 letnie doświadczenie zawodowe zdobyte na stanowiskach : inżynier wsparcia produkcji, koordynator zmian w produkcie i procesie, lider projektów, koordynator biznesu, Manager Projektów, Szef biura zarządzania projektami, Strategiczny Opiekun Klienta. Wszystko to w dużych i średnich międzynarodowych firmach z branży elektronicznej w większości o strukturach macierzowych obsługujących Klientów zagranicznych oraz krajowych.
Informacje dodatkowe
Informacje dodatkowe
Informacje o materiałach dla uczestników usługi
MATERIAŁY WYDRUKOWANE I PRZEKAZANE SŁUCHACZOM NA POTRZEBY KONKRETNYCH ZAJĘĆ.
Warunki uczestnictwa
Kandydat musi posiadać minimum wykształcenie wyższe, ukończone na poziomie:
- studiów I stopnia nadających tytuł zawodowy licencjata lub inżyniera;
- studiów II stopnia nadających tytuł zawodowy magistra
- jednolitych studiów magisterskich
Informacje dodatkowe
Zawarto umowę z WUP w Toruniu w ramach projektu Kierunek – Rozwój.
Program studiów podyplomowych realizowany jest w godzinach dydaktycznych.
Harmonogram zajęć w Karcie Usług nie zawiera przerw między zajęciami.
Koszt studiów podyplomowych wskazany w Karcie Usług nie zawiera opłaty wpisowej oraz opłat za przedłużenie terminu ukończenia studiów podyplomowych oraz opłat za wysyłanie dokumentów pocztą tradycyjną.
Warunki techniczne
Warunki techniczne
Zajęcia będą realizowane w czasie rzeczywistym z wykorzystaniem narzędzia w postaci aplikacji MS Teams