Kucharz
Możliwość dofinansowania
Kucharz
Numer usługi 2025/06/09/5016/2803789
4 500,00 PLN
brutto
4 500,00 PLNnetto
45,00 PLNbrutto/h
45,00 PLNnetto/h
Informacje podstawowe
Informacje podstawowe
- KategoriaInne / Gastronomia
- Identyfikatory projektówKierunek - Rozwój
- Grupa docelowa usługi
- Osoby chcące rozpocząć karierę w gastronomii – osoby bez doświadczenia, które chcą zdobyć wiedzę i umiejętności do pracy jako kucharz.
- Pracownicy branży gastronomicznej – kucharze pracujący w restauracjach i hotelach, którzy chcą rozwijać swoje kompetencje i techniki kulinarne.
- Pasjonaci kulinariów – osoby interesujące się gotowaniem, które chcą zdobyć profesjonalne umiejętności i wiedzę o technikach przygotowywania potraw.
- Pracodawcy i menedżerowie gastronomii – właściciele restauracji i menedżerowie, chcący podnieść kwalifikacje swojego personelu.
- Osoby chcące rozwijać swoje umiejętności kulinarne – uczestnicy zainteresowani doskonaleniem technik gotowania i znajomością zasad sanitarno-higienicznych.
- Minimalna liczba uczestników3
- Maksymalna liczba uczestników5
- Data zakończenia rekrutacji08-09-2025
- Forma prowadzenia usługistacjonarna
- Liczba godzin usługi100
- Podstawa uzyskania wpisu do BURCertyfikat systemu zarządzania jakością wg. ISO 9001:2015 (PN-EN ISO 9001:2015) - w zakresie usług szkoleniowych
Cel
Cel
Cel edukacyjny
Celem kursu jest przygotowanie uczestników do pracy w placówkach gastronomicznych.Nabycie przez uczestników umiejętności w zakresie zadań zawodowych kucharza.
Nauczenie pracy w profesjonalnej kuchni – od teorii po praktykę, poznanie nowoczesnych technik gotowania, zdobycie certyfikatu zgodnego z rozporządzeniem MEN.
Efekty uczenia się oraz kryteria weryfikacji ich osiągnięcia i Metody walidacji
Efekty uczenia się | Kryteria weryfikacji | Metoda walidacji |
---|---|---|
Efekty uczenia się Samodzielnie rozróżnia i charakteryzuje surowce do produkcji gastronomicznej. | Kryteria weryfikacji - omawia techniki obróbki surowców (krojenie, gotowanie, smażenie)- dobiera metody konserwacji i sposoby przechowywania surowców - ocenia jakość surowców i półproduktów oraz ich przydatność kulinarną - określa wartość odżywczą i energetyczną produktów - określa zasady żywienia dietetycznego | Metoda walidacji Wywiad swobodny |
Efekty uczenia się Samodzielnie sporządza potrawy i dodatki zgodnie z przepisami i technikami kulinarnymi | Kryteria weryfikacji - dobiera surowce, przyprawy i sprzęt do produkcji określonych potraw i napojów- zestawia potrawy i układa jadłospisy zgodnie z zasadami racjonalnego żywienia - sporządza potrawy dietetyczne - dobiera właściwe metody i techniki sporządzania potraw i napojów - obsługuje maszyny i urządzenia do produkcji potraw i napojów - posługuję się drobnym sprzętem gastronomicznym | Metoda walidacji Obserwacja w warunkach symulowanych |
Efekty uczenia się Wykonuje obróbkę wstępną surowców | Kryteria weryfikacji - sortuje, myje, obiera- skrobie, patroszy, filetuje rozbiera na elementy, trybuje z kości - rozdrabnia | Metoda walidacji Obserwacja w warunkach symulowanych |
Efekty uczenia się Wykonuje prawidłowa obróbkę termiczna produktu | Kryteria weryfikacji - dobiera parametry prowadzenia obróbki cieplnej surowców i półproduktów- określa zmiany zachodzące w produktach podczas obróbki oraz ich wpływ na wartość odżywczą wyrobu | Metoda walidacji Obserwacja w warunkach symulowanych |
Efekty uczenia się Stosuje zasady higieny i bezpieczeństwa w kuchni | Kryteria weryfikacji - przestrzega zasad BHP- utrzymuje czystość stanowiska - prawidłowo myje i konserwuje sprzęt kuchenny | Metoda walidacji Obserwacja w warunkach symulowanych |
Efekty uczenia się Samodzielnie planuje i organizuje pracę w kuchni | Kryteria weryfikacji - określa zasady planowania produkcji - określa koszty, kalkuluje ceny - rozlicza produkcję - zarządza efektywnie czasem pracy - przygotowuje stanowisko pracy i organizuje pracę własną | Metoda walidacji Obserwacja w warunkach symulowanych |
Kwalifikacje i kompetencje
Kwalifikacje
Kompetencje
Usługa prowadzi do nabycia kompetencji.Warunki uznania kompetencji
Pytanie 1. Czy dokument potwierdzający uzyskanie kompetencji zawiera opis efektów uczenia się?
TAK
Pytanie 2. Czy dokument potwierdza, że walidacja została przeprowadzona w oparciu o zdefiniowane w efektach uczenia się kryteria ich weryfikacji?
TAK
Pytanie 3. Czy dokument potwierdza zastosowanie rozwiązań zapewniających rozdzielenie procesów kształcenia i szkolenia od walidacji?
TAK
Program
Program
Lp | Rodzaj zajęć | Przedmiot nauczania | Liczba godzin |
1 | Zajęcia teoretyczne |
| 20 godzin dydaktycznych |
2 | Zajęcia praktyczne |
| 80 godziny dydaktycznych |
Harmonogram
Harmonogram
Liczba przedmiotów/zajęć: 0
Przedmiot / temat zajęć | Prowadzący | Data realizacji zajęć | Godzina rozpoczęcia | Godzina zakończenia | Liczba godzin |
---|---|---|---|---|---|
Brak wyników. |
Cena
Cena
Cennik
Rodzaj ceny | Cena |
---|---|
Rodzaj ceny Koszt przypadający na 1 uczestnika brutto | Cena 4 500,00 PLN |
Rodzaj ceny Koszt przypadający na 1 uczestnika netto | Cena 4 500,00 PLN |
Rodzaj ceny Koszt osobogodziny brutto | Cena 45,00 PLN |
Rodzaj ceny Koszt osobogodziny netto | Cena 45,00 PLN |
Prowadzący
Prowadzący
Liczba prowadzących: 1
1 z 1
Grzegorz Piotrowski
Wykładowca o dużym doświadczeniu zawodowym, szef kuchni z wieloletnim doświadczeniem, juror wielu konkursów kulinarnych.
Ukończył Szkołę Główną Gospodarstwa Wiejskiego W Warszawie - wydział nauk o żywieniu.
Instruktor praktycznej nauki zawodu z uprawnieniami pedagogicznymi.
Ukończył Szkołę Główną Gospodarstwa Wiejskiego W Warszawie - wydział nauk o żywieniu.
Instruktor praktycznej nauki zawodu z uprawnieniami pedagogicznymi.
Informacje dodatkowe
Informacje dodatkowe
Informacje o materiałach dla uczestników usługi
Uczestnicy kursu otrzymują materiały przygotowane przez wykładowcę, notatnik, długopis oraz produkty żywnościowe, dodatki, przyprawy do przygotowywania dań.
W trakcie szkolenia udostępnione są:
- plansze poglądowe
- slajdy
- filmy szkoleniowe
Warunki uczestnictwa
W szkoleniu mogą uczestniczyć osoby, które:
- ukończyły co najmniej szkołę podstawową lub gimnazjum
- ukończyły 18 rok życia.
Informacje dodatkowe
Cena usługi zawiera wszystkie niezbędne koszty. Uczestnik nie ponosi żadnych dodatkowych opłat.
W harmonogramie uwzględniono przerwy, które ustalane są pomiędzy uczestnikami a prowadzącymi zajęcia.
Materiały multimedialne i dokumenty do pobrania
Dokumenty do pobrania
Adres
Adres
ul. Podwale 13
00-252 Warszawa
woj. mazowieckie
Zajęcia teoretyczne odbywają się w w salach szkoleniowych, wyposażonych w niezbędny sprzęt i urządzenia multimedialne. Zajęcia praktyczne odbywają się w pracowni gastronomicznej wyposażonej w profesjonalny sprzęt gastronomiczny i samodzielne stanowiska do przygotowywania potraw.
Wszystkie pomieszczenia spełniają wymagania bhp, p.poż i sanitarnohigieniczne potwierdzone opiniami wydanymi przez Komendę Miejską Państwowej Straży Pożarnej oraz Inspektora Sanitarnego.
Wszystkie pomieszczenia spełniają wymagania bhp, p.poż i sanitarnohigieniczne potwierdzone opiniami wydanymi przez Komendę Miejską Państwowej Straży Pożarnej oraz Inspektora Sanitarnego.
Udogodnienia w miejscu realizacji usługi
- Wi-fi
- Laboratorium komputerowe
Kontakt
Kontakt
Dorota Gromadzka
E-mail
dorota.gromadzka@zdz.edu.pl
Telefon
(+48) 603 372 449