Szkolenie cukiernicze- ciasta bez glutenu i cukru, słodki stół, ciasto drozdzowe i półfrancuskie, wegańskie ciasta klasyczne i drozdzowe
Szkolenie cukiernicze- ciasta bez glutenu i cukru, słodki stół, ciasto drozdzowe i półfrancuskie, wegańskie ciasta klasyczne i drozdzowe
Informacje podstawowe
Informacje podstawowe
- KategoriaInne / Gastronomia
- Grupa docelowa usługi
Pracownicy i pracownicy restauracji, piekarni, cukierni
właściciele i pracownicy firm cateringowych
- Minimalna liczba uczestników2
- Maksymalna liczba uczestników15
- Data zakończenia rekrutacji25-06-2025
- Forma prowadzenia usługistacjonarna
- Liczba godzin usługi48
- Podstawa uzyskania wpisu do BURStandard Usługi Szkoleniowo-Rozwojowej PIFS SUS 2.0
Cel
Cel
Cel edukacyjny
Uczestnicy nauczą się samodzielnego i precyzyjnego wykonywania deserów i wypieków z uwzględnieniem aktualnych trendów, zasad przechowywania, alternatywnego cukiernictwa oraz przepisów sanitarnych. Szkolenie ma również na celu rozwinięcie umiejętności planowania procesu produkcji cukierniczej w czasie oraz pracy zespołowej pod okiem doświadczonego trenera.Efekty uczenia się oraz kryteria weryfikacji ich osiągnięcia i Metody walidacji
Efekty uczenia się | Kryteria weryfikacji | Metoda walidacji |
---|---|---|
Efekty uczenia się Efekty dotyczące wiedzy:Stosuje wiedzę o składzie i technologii produktów cukierniczych. | Kryteria weryfikacji Stosuje właściwe składniki i metody technologiczne podczas omawiania przepisów i planowania procesu produkcji. | Metoda walidacji Obserwacja w warunkach symulowanych |
Efekty uczenia się Efekty dotyczące umiejętności:Wykonuje desery i wypieki zgodnie z przedstawioną technologią i recepturą | Kryteria weryfikacji Wykonuje desery od podstaw do wykończenia, zgodnie z pokazanym wzorcem i etapami przygotowania. | Metoda walidacji Obserwacja w warunkach symulowanych |
Efekty uczenia się Efekty dotyczące kompetencji społecznych:Stosuje zasady odpowiedzialności i higieny w pracy zespołowej. | Kryteria weryfikacji Stosuje środki ochrony, zachowuje czystość stanowiska pracy i przestrzega zasad sanitarnych podczas całego szkolenia. | Metoda walidacji Obserwacja w warunkach symulowanych |
Kwalifikacje i kompetencje
Kwalifikacje
Kompetencje
Usługa prowadzi do nabycia kompetencji.Warunki uznania kompetencji
Program
Program
Zajęcia w studio cukierniczym mają na celu zapoznanie się z produktem cukierniczym. Zrozumienie jego technologii i składu. Zajęcia pod okiem trenera pozwalają na precyzyjne wykonanie deserów i wypieków. Każdy uczestnik szkolenia bierze czynny udział w zajęciach widząc każdy proces i element wykonywanego ciasta czy deseru. Skupiamy się również na planowaniu pracy, elementach, które można wykonać z wyprzedzeniem i rozłożeniem pracy w czasie według najnowszych badań i wytycznych
Metodyka szkolenia:
- Część teorytyczna- wykład prowadzącego
- Część pokazowa - trener dzieląc uczestników na grupy pokazuje najważniejsze aspekty wykonywania danych deserów
- Część praktyczna - uczestnicy pod okiem trenera wykonują desery i ciasta
Program szkolenia:
Część 1 Teorytyczna
- Omówienie produktów cukieniczych
- Omówienie składów produktów
- Omówienie technologii cukiernictwa
- Omówienie podstawowych zasad w pracy cukierniczej
- Omówienie zasad pracy, przechowywania i mrożenia produktów cukieniczych i części składowych deserów
- Omówienie przepisow sanitarnych
- Poznanie rodzajów ciast
- Poznanie rodzajów kremów i musów
- Poznanie alternatywnego cukiernictwa
- Omówienie produktów bez glutenu
- Omówienie zamienników cukru
- Omówienie produktów roślinnych
Część 2 Pokazowa
Część pokazowa obejmuje podstawowe techniki wykonywania poszczególnych elementów deserów. Trener wybierając poszczególne elementy deserów i ciast pokazuje najważniejsze aspekty pracy z produktem
Część 3 Praktyczna:
Uczestnicy wykonują wszystkie desery i ciasta zawarte w programie szkoleniowym. Nauka praktyczna obejmuje pełne wykonanie słodyczy od elementów składowych po wykończenie i dekorację - jeśli takowej wymaga deser
Rozkład poszczególnych tematyk cukierniczych
Cista bez glutenu i cukru
Słodki stół
ciasta drożdżowe i półfrancuskie
Ciasta klasyczne i drożdżowe wegańskie
Przerwy nie wliczają sie w liczbę godzin usługi, przerwy są realizowane na prośbę uczestników. W takim przypadku usługa jest wydłużona o czas zrealizowanych przerw
Usługa realizowana w formule godzin dydaktycznych 45 min
Harmonogram
Harmonogram
Przedmiot / temat zajęć | Prowadzący | Data realizacji zajęć | Godzina rozpoczęcia | Godzina zakończenia | Liczba godzin |
---|---|---|---|---|---|
Przedmiot / temat zajęć 1 z 8 Ciasta bez glutenu | Prowadzący Magdalena Komorowska | Data realizacji zajęć 26-06-2025 | Godzina rozpoczęcia 09:00 | Godzina zakończenia 17:00 | Liczba godzin 08:00 |
Przedmiot / temat zajęć 2 z 8 Podsumowanie | Prowadzący Magdalena Komorowska | Data realizacji zajęć 26-06-2025 | Godzina rozpoczęcia 17:00 | Godzina zakończenia 17:15 | Liczba godzin 00:15 |
Przedmiot / temat zajęć 3 z 8 Słodki stół | Prowadzący Magdalena Komorowska | Data realizacji zajęć 12-07-2025 | Godzina rozpoczęcia 09:00 | Godzina zakończenia 18:15 | Liczba godzin 09:15 |
Przedmiot / temat zajęć 4 z 8 Podsumowanie | Prowadzący Magdalena Komorowska | Data realizacji zajęć 12-07-2025 | Godzina rozpoczęcia 18:15 | Godzina zakończenia 18:45 | Liczba godzin 00:30 |
Przedmiot / temat zajęć 5 z 8 Ciasto drożdżowe i półfrancuskie | Prowadzący Oleksandr Khrystiuk | Data realizacji zajęć 14-07-2025 | Godzina rozpoczęcia 09:00 | Godzina zakończenia 17:30 | Liczba godzin 08:30 |
Przedmiot / temat zajęć 6 z 8 podsumowanie | Prowadzący Maciej Majzon-Wójtowicz | Data realizacji zajęć 14-07-2025 | Godzina rozpoczęcia 17:30 | Godzina zakończenia 18:00 | Liczba godzin 00:30 |
Przedmiot / temat zajęć 7 z 8 Ciasta klasyczne i drożdżowe wegańskie | Prowadzący Maciej Majzon-Wójtowicz | Data realizacji zajęć 07-09-2025 | Godzina rozpoczęcia 09:00 | Godzina zakończenia 17:30 | Liczba godzin 08:30 |
Przedmiot / temat zajęć 8 z 8 walidacja | Prowadzący - | Data realizacji zajęć 07-09-2025 | Godzina rozpoczęcia 17:30 | Godzina zakończenia 18:00 | Liczba godzin 00:30 |
Cena
Cena
Cennik
Rodzaj ceny | Cena |
---|---|
Rodzaj ceny Koszt przypadający na 1 uczestnika brutto | Cena 4 850,00 PLN |
Rodzaj ceny Koszt przypadający na 1 uczestnika netto | Cena 4 850,00 PLN |
Rodzaj ceny Koszt osobogodziny brutto | Cena 101,04 PLN |
Rodzaj ceny Koszt osobogodziny netto | Cena 101,04 PLN |
Prowadzący
Prowadzący
Oleksandr Khrystiuk
Patryk Szczepański
Napędzany pasją, przez cały ten czas pogłębiałem wiedzę oraz umiejętności, czytając branżową literaturę oraz uczestnicząc w szkoleniach. Następstwem tego było podjęcie pracy jako doradca technologiczny w Akademii Czekolady w firmie Barry Callebaut w Łodzi. Był to dla mnie czas zarówno szkolenia innych, jak i bycia szkolonym przez najlepszych cukierników z kraju i z zagranicy. To poprowadziło mnie przez prowadzenie własnej firmy zajmującej się doradztwem w zakresie cukiernictwa (Pure Sugar) a następnie po 4 latach do objęcia stanowiska technologa w dynamicznie rozwijającej się cukierni Kaiser patisserie, gdzie pracuję do dziś. Ostatnie 5 lat aktywnie działa w branży cukierniczej
Magdalena Komorowska
Z wykształcenia jestem magistrem sztuki, z zamiłowania dekoratorem cukierniczym.
Jestem laureatką wielu konkursów tortów okolicznościowych Expo Sweet, dwukrotną wicemistrzynią Polski wśród dekoratorów cukierniczych, oraz zdobywczynią nagrody publiczności. Od piętnastu lat zajmuje się cukiernictwem. Przez kilka lat byłam współwłaścicielką pracowni cukierniczej w Gdańsku.
Ostatnie 5 lat aktywnie działa w branży cukierniczej
Maciej Majzon-Wójtowicz
Informacje dodatkowe
Informacje dodatkowe
Informacje o materiałach dla uczestników usługi
- Skrypt szkoleniowy z przepisami
- Produkty i formy niezbędne do wykonania deserów i ciast
- Ubranie na czas szkolenia
Informacje dodatkowe
Usługa będzie zwolniona z VAT, w przypadku gdy uczestnik posiada dofinasowanie na poziomie minimum 70%.
Zwolnienie z podatku VAT na podstawie art. 43 ust 1 pkt 29 lit. c ustawy o VAT oraz art. 3 ust. 1 pkt 14 Rozporządzenia Ministra Finansów z dn. 20.12.2013 r. w sprawie zwolnień od podatku od towarów i usług oraz warunków stosowania tych zwolnień
Uczestnik aby zaliczyć szkolenie musi potwierdzić obecność na 80% czasu trwania szkolenia, własnoręcznym podpisem na liście obecności i zaliczyć walidację.
Adres
Adres
Udogodnienia w miejscu realizacji usługi
- Klimatyzacja