OBESITOLOGIA diagnostyka, leczenie i profilaktyka otyłości - studia podyplomowe
OBESITOLOGIA diagnostyka, leczenie i profilaktyka otyłości - studia podyplomowe
Informacje podstawowe
Informacje podstawowe
- KategoriaStyl życia / Dietetyka
- Sposób dofinansowaniawsparcie dla osób indywidualnychwsparcie dla pracodawców i ich pracowników
- Grupa docelowa usługi
Studia podyplomowe na kierunku
obesitologia -
diagnostyka, leczenie i profilaktyka otyłości
kierowane są :
- do osób posiadających wykształcenie wyższe ( ukończone studia I lub II stopnia)
- do osób pracujących w poradniach dietetycznych, placówkach medycznych, szpitalach, jak i dla tych, którzy planują rozwijać swoją działalność w obszarze specjalistycznego doradztwa w walce z otyłością
- do osób zainteresowanych zdobyciem zaawansowanych kompetencji w analizie przyczyn nadwagi i otyłości oraz w tworzeniu spersonalizowanych planów żywieniowych i terapeutycznych.
- do osób posiadających wykształcenie wyższe ( ukończone studia I lub II stopnia)
- Minimalna liczba uczestników15
- Maksymalna liczba uczestników18
- Data zakończenia rekrutacji31-10-2025
- Forma prowadzenia usługimieszana (stacjonarna połączona z usługą zdalną)
- Liczba godzin usługi320
- Podstawa uzyskania wpisu do BURart. 163 ust. 1 ustawy z dnia 20 lipca 2018 r. Prawo o szkolnictwie wyższym i nauce (t.j. Dz. U. z 2023 r. poz. 742, z późn. zm.)
- Zakres uprawnieńProwadzwnie kształcenia na studiach I i II stopnia i studiach podyplomowych
Cel
Cel
Cel edukacyjny
Celem kształcenia jest jest przygotowanie specjalistów do kompleksowego podejścia w diagnostyce, leczeniu i profilaktyce nadwagi oraz otyłości. Program kształcenia koncentruje się na rozwijaniu zaawansowanej wiedzy o przyczynach i konsekwencjach nadwagi i otyłości, a także na praktycznych umiejętnościach w zakresie przeprowadzania diagnostyki dietetycznej, tworzenia indywidualnych planów żywieniowych oraz oceny skuteczności wdrożonych działań.Efekty uczenia się oraz kryteria weryfikacji ich osiągnięcia i Metody walidacji
Efekty uczenia się | Kryteria weryfikacji | Metoda walidacji |
---|---|---|
Efekty uczenia się Wiedza:- ma pogłębioną wiedzę o czynnikach warunkujących wystąpienia nadwagi i otyłości - zna i opisuje konsekwencje zdrowotne długotrwałej lub nieleczonej nadwagi i otyłości - ma rozszerzoną wiedzę w zakresie konstruowania planów żywieniowych dla osób zmagających się z nadwagą i otyłością, również przy wykorzystaniu specjalistycznego oprogramowania informatycznego | Kryteria weryfikacji Zdobyta wiedza jest weryfikowana podczas zaliczeń i egzaminów w formie pisemnej lub ustnej | Metoda walidacji Test teoretyczny z wynikiem generowanym automatycznie |
Efekty uczenia się Umiejętności:- przeprowadzanie profesjonalnej diagnostyki dietetycznej, pozwalającej na zidentyfikowanie rzeczywistych przyczyn występowania nadwagi i otyłości - tworzy plany żywieniowe dla osób zmagających się z nadwagą i otyłością - wykorzystuje aparaturę niezbędną do przeprowadzenia profesjonalnej diagnostyki dietetycznej oraz oprogramowanie komputerowe wspomagające proces układania planów żywieniowych | Kryteria weryfikacji Zdobyte umiejętności weryfikowane są podczas wykonywania zadań zleconych przez prowadzącego w trakcie zajęć ćwiczeniowych i laboratoryjnych | Metoda walidacji Obserwacja w warunkach rzeczywistych |
Efekty uczenia się Kompetencje społeczne:- dokonuje krytycznej oceny posiadanej wiedzy oraz jej znaczenia dla rozwiązywania problemów poznawczych i praktycznych, a w przypadku pojawiających się trudności potrafi się zwrócić o opinię do ekspertów - jest świadomy wystąpienia ewentualnych negatywnych skutków błędnie dobranego planu żywieniowego i aktywności fizycznej na zdrowie i bezpieczeństwo osoby zmagającej się z nadwagą lub otyłością | Kryteria weryfikacji Zdobyte kompetencje społeczne weryfikowane są podczas wykonywania zadań zleconych przez prowadzącego w trakcie zajęć ćwiczeniowych i laboratoryjnych | Metoda walidacji Obserwacja w warunkach rzeczywistych |
Kwalifikacje i kompetencje
Kwalifikacje
Kompetencje
Usługa prowadzi do nabycia kompetencji.Warunki uznania kompetencji
Program
Program
SEMESTR I
Lp. | moduł | rygor | ECTS | wyk. | ćw. | inne | liczba godzin |
1. | Epidemiologia nadwagi i otyłości | Z | 3 | x |
|
| 18 |
2. | Etiologia i patogeneza nadwagi i otyłości | Z | 4 | x |
|
| 18 |
3. | Metody diagnostyki i oceny nadwagi oraz otyłości | E | 5 | x |
| x | 30 |
4. | Edukacja żywieniowa w profilaktyce nadwagi i otyłości | Z | 5 |
| x |
| 18 |
5. | Interwencje psychodietetyczne w otyłości | Z | 4 |
| x |
| 18 |
6. | Aktywność fizyczna w prewencji i leczeniu nadwagi oraz otyłości | Z | 4 | x |
| x | 30 |
7. | Praktyczne aspekty organizacji poradnictwa dietetycznego | E | 5 | x | x |
| 20 |
8. | BHP | Z/BO | 0 | x |
|
| 4 |
SEMESTR II
Lp. | moduł | rygor | ECTS | wyk. | ćw. | inne | liczba godzin |
1. | Wywiad żywieniowy oraz profesjonalna diagnostyka dietetyczna | Z | 2 |
| x |
| 18 |
2. | Dietetyczne leczenie nadwagi i otyłości u dzieci i młodzieży | E | 5 | x |
| x | 24 |
3. | Dietetyczne leczenie nadwagi i otyłości u kobiet w wieku prokreacyjnym, w czasie ciąży i po menopauzie | E | 5 | x |
| x | 24 |
4. | Dietetyczne leczenie otyłości brzusznej u mężczyzn | E | 5 | x |
| x | 24 |
5. | Dietetyczne leczenie nadwagi i otyłości u seniorów | Z | 4 | x |
| x | 24 |
6. | Dietetyczne leczenie nadwagi i otyłości u pacjentów z chorobami współistniejącymi | Z | 4 | x |
| x | 30 |
7. | Farmakologiczne i chirurgiczne metody leczenia otyłości | Z | 5 | x | x |
| 20 |
Harmonogram
Harmonogram
Przedmiot / temat zajęć | Data realizacji zajęć | Godzina rozpoczęcia | Godzina zakończenia | Liczba godzin |
---|---|---|---|---|
Brak wyników. |
Cena
Cena
Cennik
- Rodzaj cenyCena
- Koszt przypadający na 1 uczestnika brutto12 000,00 PLN
- Koszt przypadający na 1 uczestnika netto12 000,00 PLN
- Koszt osobogodziny brutto37,50 PLN
- Koszt osobogodziny netto37,50 PLN
Prowadzący
Prowadzący
Informacje dodatkowe
Informacje dodatkowe
Informacje o materiałach dla uczestników usługi
Słuchacze studiów podyplomowych otrzymują dostęp do w pełni wyposażonych sal ćwiczeniowych i laboratoryjnych zarówno w specjalistyczny sprzęt, narzędzia i preparaty niezbędne do przeprowadzenia zajęć o charakterze praktycznych.
Otrzymują również całodobowy dostęp do wirtualnego dziekanatu, za pośrednictwem którego mają wgląd w plan zajęć, oceny, finanse, ogłoszenia i informacje przekazywane przez administrację Uczelni oraz wykładowców.
Warunki uczestnictwa
W procesie rekrutacji biorą udział osoby, które:
* założyły konto w systemie e-dziekanat za pośrednictwem strony Uczelni (https://e-dziekanat.wsiiz.pl/Rekrutacja/RKonto/Register )
* dostarczyły do Biura Zespołu ds. Rekrutacji wszystkie wymagane dokumenty.
Szczegółowe informacje znajdują się na stronie www.wsiiz.pl w zakładce REKRUTACJA/ PROCES REKRUTACJI
Warunki techniczne
Warunki techniczne
W związku z tym, że część zajęć odbywa się z wykorzystaniem technik i metod kształcenia na odległość za pośrednictwem platformy Clickmeeting słuchacz powinien posiadać urządzenie z dostępem do internetu (komputer, tablet, telefon).
Adres
Adres
Zajęcia praktyczne prowadzone są stacjonarnie w siedzibie Uczelni , natomiast wykłady/ ćwiczenia audytoryjne/ ćwiczenia warsztatowe prowadzone są z wykorzystaniem technik i metod kształcenia na odległość za pośrednictwem platformy Clickmeeting.
Udogodnienia w miejscu realizacji usługi
- Klimatyzacja
- Wi-fi