Przygotowanie Potraw Grill i Barbecue
Przygotowanie Potraw Grill i Barbecue
Informacje podstawowe
Informacje podstawowe
- KategoriaInne / Gastronomia
- Sposób dofinansowaniawsparcie dla osób indywidualnychwsparcie dla pracodawców i ich pracowników
- Grupa docelowa usługi
- Osoby zainteresowane tematyką grillowania, barbecue i wędzenia, zarówno amatorzy, jak i profesjonaliści, którzy chcą podnieść swoje kwalifikacje
- Właściciele firm cateringowych
- Właściciele Restauracji, Agroturystyki, Hotelarze
- Osoby prowadzące działalność gospodarczą o profilu gastronomicznym, hotelarskim, turystycznym, itp..
- Absolwenci szkół ponadgimnazjalnych o profilu gastronomicznym/hotelarskim/turystycznym; liceów ogólnokształcących; Technikum Przemysłu Spożywczego, Szkół rolniczych
- Osoby nieaktywnych zawodowo
- Pracownicy kuchni, pomoce kuchenne, kucharzy, szefów zmian/szefów kuchni
- Koła gospodyń wiejskich
- Minimalna liczba uczestników6
- Maksymalna liczba uczestników15
- Data zakończenia rekrutacji26-06-2025
- Forma prowadzenia usługistacjonarna
- Liczba godzin usługi29
- Podstawa uzyskania wpisu do BURStandard Usługi Szkoleniowo-Rozwojowej PIFS SUS 2.0
Cel
Cel
Cel edukacyjny
Celem edukacyjnym jest nabycie wiedzy i umiejętności/kwalifikacji w zakresie organizowania stanowiska pracy i samodzielnego przygotowania potraw z grilla i barbecue; w zakresie obróbki wstępnej i grillowaniaróżnych rodzajów mięs, ryb, warzyw i owoców, dobierania dodatków do potraw, wydawania gotowych potraw. Osoba posiadająca kwalifikację ,,Przygotowanie potraw grill i barbecue'' jest gotowa do samodzielnego przygotowania potraw z grilla i barbecue oraz organizacji swojego miejsca pracy.
Efekty uczenia się oraz kryteria weryfikacji ich osiągnięcia i Metody walidacji
Efekty uczenia się | Kryteria weryfikacji | Metoda walidacji |
---|---|---|
Efekty uczenia się Organizowanie stanowiska pracy | Kryteria weryfikacji 1.Ocenianie i magazynowanie surowców do produkcji potraw z grilla i barbecue2.Przygotowanie stanowiska pracy | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Metoda walidacji Obserwacja w warunkach symulowanych | ||
Metoda walidacji Wywiad ustrukturyzowany | ||
Efekty uczenia się Przygotowanie i wydawanie potraw z grilla i barbecue | Kryteria weryfikacji 1.Obsługiwanie sprzętu stosowanego w produkcji potraw z grilla i barbecue2.Sporządzanie i wydawanie potraw z grilla i barbecue | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Metoda walidacji Obserwacja w warunkach symulowanych | ||
Metoda walidacji Wywiad ustrukturyzowany | ||
Efekty uczenia się Doskonalenie umiejętności zawodowych | Kryteria weryfikacji 1.Omawianie wizerunku kucharza grill i barbecue2.Dbanie o własny rozwój zawodowy | Metoda walidacji Wywiad ustrukturyzowany |
Kwalifikacje i kompetencje
Kwalifikacje
Kwalifikacje zarejestrowane w Zintegrowanym Rejestrze Kwalifikacji
- KwalifikacjePrzygotowanie potraw grill i barbecue
- Kod kwalifikacji w Zintegrowanym Rejestrze Kwalifikacji
- Nazwa/Kategoria Podmiotu prowadzącego walidacjęCONS-MED Sp. z o. o. 81-436 Gdynia, ul. Narutowicza 42 lok.1
- Podmiot prowadzący walidację jest zarejestrowany w BURTak
- Nazwa/Kategoria Podmiotu certyfikującegoCONS-MED Sp. z o. o. 81-436 Gdynia, ul. Narutowicza 42 lok.1
- Podmiot certyfikujący jest zarejestrowany w BURTak
Program
Program
MODUŁ I – TEORETYCZNE OMÓWIENIE BUDOWY ORAZ MOŻLIWOŚCI URZĄDZEŃ
GRILLO- WĘDZARNICZYCH, BHP i HACCP
MODUŁ II – TEORETYCZNE OMÓWIENIE TECHNOLOGII PEKLOWANIA
MODUŁ III – TEORETYCZNE OMÓWIENIE TECHNOLOGII WĘDZENIA
RÓŻNYMI METODAMI
MODUŁ IV – PRAKTYCZNY TRENING Z ZAKRESU MARYNOWANIA I PEKLOWANIA
- Praktyczne zajęcia dotyczące peklowania i marynowania produktów poznanymi metodami
MODUŁ V – PRAKTYCZNY TRENING Z ZAKRESU OBRÓBEK TERMICZNYCH RÓŻNYMI
METODAMI
- Praktyczne zajęcia dotyczące obróbek termicznych produktów żywnościowych metodami: grillowanie, barbecue (BBQ), wędzenie (na zimno, na ciepło, na gorąco), pieczenie i inne
MODUŁ VI – LOGISTYKA W POSTĘPOWANIU PRZY ORGANIZACJI MAŁYCH I DUŻYCH IMPREZ
- Rejestracja i prowadzenie działalności w ramach MOL, SB, RHD
- Zasady postępowania oraz logistyka doboru oraz przygotowania potraw w obsłudze małych i dużych imprez cateringowych z wykorzystaniem urządzeń grillo- wędzarniczych typu „Smoker”
MODUŁ VII – ORGANIZACJA I PRZYGOTOWANIE STANOWISKA PRACY
- Ocenianie i magazynowanie surowców do produkcji potraw grill i bbq
- Przygotowanie stanowiska pracy
- Przygotowanie i wydawanie potraw grill i bbq
- Obsługiwanie sprzętu stosowanego w produkcji potraw grill i bbq
- Doskonalenie umiejętności zawodowych (dbanie o własny rozwój zawodowy).
W trakcie zajęć będzie obecny trener wspomagający.
Harmonogram
Harmonogram
Przedmiot / temat zajęć | Prowadzący | Data realizacji zajęć | Godzina rozpoczęcia | Godzina zakończenia | Liczba godzin |
---|---|---|---|---|---|
Brak wyników. |
Cena
Cena
Cennik
- Rodzaj cenyCena
- Koszt przypadający na 1 uczestnika brutto5 390,00 PLN
- Koszt przypadający na 1 uczestnika netto5 390,00 PLN
- Koszt osobogodziny brutto185,86 PLN
- Koszt osobogodziny netto185,86 PLN
- W tym koszt walidacji brutto1 800,00 PLN
- W tym koszt walidacji netto1 800,00 PLN
- W tym koszt certyfikowania brutto600,00 PLN
- W tym koszt certyfikowania netto600,00 PLN
Prowadzący
Prowadzący
Leszek Kosarzecki
Informacje dodatkowe
Informacje dodatkowe
Informacje o materiałach dla uczestników usługi
Uczestnicy szkolenia otrzymają:
- prezentację
- materiały dydaktyczne/skrypt
- materiały piśmiennicze
Materiały szkoleniowe zostaną przekazane na szkoleniu.
Informacje dodatkowe
Informacje dodatkowe:
Szkolenie ma charakter głównie praktyczny – uczestnicy wezmą udział w licznych ćwiczeniach, zadaniach i symulacjach, co pozwoli im skutecznie rozwijać i utrwalać zdobywane umiejętności. Zajęcia prowadzone są w formie warsztatowej. Wszystkie niezbędne materiały i produkty zapewnia organizator.
Szkolenie jest zwolnione z podatku VAT na podstawie art. 43 ust. 1 punkt 26 podpunkt a ustawa o VAT lub w przypadku kursów dofinansowanych ze środków publicznych w min. 70% zwolnione z podatku VAT na podstawie art. 43 ust. 1 punkt 29 c.
W przypadku chęci uzyskania większej ilości informacji o szkoleniu prosimy o kontakt z właścicielem p. Leszkiem Kosarzeckim:
e-mail: LK.SMOKER@GMAIL.COM; tel: 607 221 623.
Liczba godzin uwzględniona jest w godzinach dydaktycznych po 45 min.
Adres
Adres
Udogodnienia w miejscu realizacji usługi
- Klimatyzacja
- Wi-fi
- Dostęp do profesjonalnej Kuchni Zajęcia prakt. są prowadzone na wyspecjalizowanym sprzęcie grill/bbq