Dietetyka w medycynie chińskiej
Dietetyka w medycynie chińskiej
Informacje podstawowe
Informacje podstawowe
- KategoriaStyl życia / Uroda
- Sposób dofinansowaniawsparcie dla osób indywidualnychwsparcie dla pracodawców i ich pracowników
- Grupa docelowa usługi
Dietetycy, lekarze, akupunkturzyści, fizjoterapeuci, osoby pracujące z pacjentami, pasjonaci medycyny chińskiej i osoby zainteresowane dietetyką chińską.
‘’Usługa również adresowana dla Uczestników Projektu Małopolski pociąg do Kariery – sezon 1 i/lub dla Uczestników Projektu Nowy Start w Małopolsce z EURESem’’
‘’Usługa również adresowana dla Uczestników Projektu Kierunek - Rozwój''
- Minimalna liczba uczestników1
- Maksymalna liczba uczestników30
- Data zakończenia rekrutacji17-07-2025
- Forma prowadzenia usługistacjonarna
- Liczba godzin usługi19
- Podstawa uzyskania wpisu do BURStandard Usługi Szkoleniowo-Rozwojowej PIFS SUS 2.0
Cel
Cel
Cel edukacyjny
Celem szkolenia jest zapoznanie uczestników z podstawami dietetyki w medycynie chińskiej. Na szkoleniu uczestnicy poznają jakości najczęściej używanych produktów oraz dowiedzą się jak umiejętnie dopasować je do problemów pacjenta. Ponnadto omówione będą różne sposoby przyrządzania posiłków.Efekty uczenia się oraz kryteria weryfikacji ich osiągnięcia i Metody walidacji
Efekty uczenia się | Kryteria weryfikacji | Metoda walidacji |
---|---|---|
Efekty uczenia się Charakteryzuje zasady tradycyjnej medycyny chińskiej. | Kryteria weryfikacji Omawia zasady tradycyjnej medycyny chińskiej. | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Efekty uczenia się Dostosowuje dietę do rozpoznanych wzorców. | Kryteria weryfikacji Omawia dietę do rozpoznanych wzorców. | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Efekty uczenia się Kształtuje własny rozwój oraz zdolność autonomicznego i odpowiedzialnego uczestniczenia w życiu zawodowym | Kryteria weryfikacji 1. stosuje zasady komunikacji interpersonalnej2. definiuje swoje słabe i mocne strony 3. ocenia efekt wykonanego zabiegu | Metoda walidacji Obserwacja w warunkach rzeczywistych |
Kwalifikacje i kompetencje
Kwalifikacje
Kompetencje
Usługa prowadzi do nabycia kompetencji.Warunki uznania kompetencji
Program
Program
- Czym jest medycyna chińska i jakie zastosowanie ma w naszych warunkach,
- Teoria Yin i Yang,
- Teoria Pięciu Przemian,
- Pięć podstawowych substancji,
- Energetyka obiegów czynnościowych narządów,
- Energetyka pożywienia wg TCM (termika, smak, kierunek działania, system narządów).
- Charakterystyka wybranych produktów spożywczych,
- Praktyczne zalecenia dotyczące dietetyki profilaktycznej wg TCM,
- Wpływ diety i stylu życia na pracę tarczycy,
- Zalecenia dietetyki zachodniej oraz TCM mające na celu wzmocnić pracę tarczycy.
- skrócona diagnoza pacjenta,
- zaproponowanie terapii i zaleceń dietetyki TCM dla pacjenta.
- przeprowadzenie walidacji
Harmonogram
Harmonogram
Przedmiot / temat zajęć | Prowadzący | Data realizacji zajęć | Godzina rozpoczęcia | Godzina zakończenia | Liczba godzin |
---|---|---|---|---|---|
Przedmiot / temat zajęć 1 z 13 Czym jest medycyna chińska i jakie zastosowanie ma w naszych warunkach, | Prowadzący Helena Olearska | Data realizacji zajęć 19-07-2025 | Godzina rozpoczęcia 10:00 | Godzina zakończenia 12:00 | Liczba godzin 02:00 |
Przedmiot / temat zajęć 2 z 13 Teoria Yin i Yang, | Prowadzący Helena Olearska | Data realizacji zajęć 19-07-2025 | Godzina rozpoczęcia 12:00 | Godzina zakończenia 13:00 | Liczba godzin 01:00 |
Przedmiot / temat zajęć 3 z 13 Teoria Pięciu Przemian, | Prowadzący Helena Olearska | Data realizacji zajęć 19-07-2025 | Godzina rozpoczęcia 13:15 | Godzina zakończenia 14:00 | Liczba godzin 00:45 |
Przedmiot / temat zajęć 4 z 13 Pięć podstawowych substancji, | Prowadzący Helena Olearska | Data realizacji zajęć 19-07-2025 | Godzina rozpoczęcia 14:00 | Godzina zakończenia 15:00 | Liczba godzin 01:00 |
Przedmiot / temat zajęć 5 z 13 Energetyka obiegów czynnościowych narządów, | Prowadzący Helena Olearska | Data realizacji zajęć 19-07-2025 | Godzina rozpoczęcia 15:00 | Godzina zakończenia 16:00 | Liczba godzin 01:00 |
Przedmiot / temat zajęć 6 z 13 Energetyka pożywienia wg TCM (termika, smak, kierunek działania, system narządów). | Prowadzący Helena Olearska | Data realizacji zajęć 19-07-2025 | Godzina rozpoczęcia 16:00 | Godzina zakończenia 17:00 | Liczba godzin 01:00 |
Przedmiot / temat zajęć 7 z 13 Charakterystyka wybranych produktów spożywczych, | Prowadzący Helena Olearska | Data realizacji zajęć 20-07-2025 | Godzina rozpoczęcia 10:00 | Godzina zakończenia 11:00 | Liczba godzin 01:00 |
Przedmiot / temat zajęć 8 z 13 Praktyczne zalecenia dotyczące dietetyki profilaktycznej wg TCM, | Prowadzący Helena Olearska | Data realizacji zajęć 20-07-2025 | Godzina rozpoczęcia 11:00 | Godzina zakończenia 12:00 | Liczba godzin 01:00 |
Przedmiot / temat zajęć 9 z 13 Wpływ diety i stylu życia na pracę tarczycy, | Prowadzący Helena Olearska | Data realizacji zajęć 20-07-2025 | Godzina rozpoczęcia 12:00 | Godzina zakończenia 13:00 | Liczba godzin 01:00 |
Przedmiot / temat zajęć 10 z 13 Zalecenia dietetyki zachodniej oraz TCM mające na celu wzmocnić pracę tarczycy. | Prowadzący Helena Olearska | Data realizacji zajęć 20-07-2025 | Godzina rozpoczęcia 13:15 | Godzina zakończenia 14:00 | Liczba godzin 00:45 |
Przedmiot / temat zajęć 11 z 13 skrócona diagnoza pacjenta, | Prowadzący Helena Olearska | Data realizacji zajęć 20-07-2025 | Godzina rozpoczęcia 14:00 | Godzina zakończenia 15:00 | Liczba godzin 01:00 |
Przedmiot / temat zajęć 12 z 13 zaproponowanie terapii i zaleceń dietetyki TCM dla pacjenta. | Prowadzący Helena Olearska | Data realizacji zajęć 20-07-2025 | Godzina rozpoczęcia 15:00 | Godzina zakończenia 16:00 | Liczba godzin 01:00 |
Przedmiot / temat zajęć 13 z 13 Przeprowadzenie walidacji | Prowadzący Helena Olearska | Data realizacji zajęć 20-07-2025 | Godzina rozpoczęcia 16:00 | Godzina zakończenia 17:45 | Liczba godzin 01:45 |
Cena
Cena
Cennik
- Rodzaj cenyCena
- Koszt przypadający na 1 uczestnika brutto2 000,13 PLN
- Koszt przypadający na 1 uczestnika netto2 000,13 PLN
- Koszt osobogodziny brutto105,27 PLN
- Koszt osobogodziny netto105,27 PLN
Prowadzący
Prowadzący
Helena Olearska
Obecnie prowadzi kursy, w tym z zakresu Dietetyki (15 przeprowadzonych kursów).
Informacje dodatkowe
Informacje dodatkowe
Informacje o materiałach dla uczestników usługi
Cena obejmuje materiały szkoleniowe (skrypty)
Informacje dodatkowe
Liczba godzin usługi podana jest w godzinach dydaktycznych (1 godzina dydaktyczna to 45 minut, sumarycznie 19 godzin), co stanowi 14,25 godzin zegarowych.
‘’Usługa również adresowana dla Uczestników Projektu Małopolski pociąg do Kariery – sezon 1 i/lub dla Uczestników Projektu Nowy Start w Małopolsce z EURESem’’
Przerwy nie są wliczane do godzin usługi.
Podstawa zwolnienia VAT: art. 43 ust. 1 pkt. 26 ustawy o VAT
Adres
Adres
Udogodnienia w miejscu realizacji usługi
- Wi-fi