PROFESJONALNA OBSŁUGA KLIENTA W SKLEPIE
PROFESJONALNA OBSŁUGA KLIENTA W SKLEPIE
Informacje podstawowe
Informacje podstawowe
- KategoriaBiznes / Sprzedaż
- Sposób dofinansowaniawsparcie dla osób indywidualnychwsparcie dla pracodawców i ich pracowników
- Grupa docelowa usługi
Właściciele firm, menadżerowie, kierownicy działów handlowych, liderzy, handlowcy, przedstawiciele handlowi, sprzedawcy, kadra zarządzająca handlem, pracownicy działu obsługi klienta, technicy, doradcy, marketerzy, specjaliści ds. logistyki, handlu, obsługi klienta, księgowości, rozliczeń, finansów, produkcji, zakupów, rozwoju, obsługi biura, obsługi informatycznej, menadżerowie produktów i projektów oraz osoby zainteresowane zdobyciem nowych kompetencji w zakresie sprzedaży.
- Minimalna liczba uczestników6
- Maksymalna liczba uczestników24
- Data zakończenia rekrutacji09-07-2025
- Forma prowadzenia usługistacjonarna
- Liczba godzin usługi10
- Podstawa uzyskania wpisu do BURStandard Usługi Szkoleniowo-Rozwojowej PIFS SUS 2.0
Cel
Cel
Cel edukacyjny
Usługa przygotowuje do: rozumienia zmian w procesie sprzedaży w sklepie, dostosowywania strategii sprzedażowych, właściwego dobierania sposobu komunikacji z klientami, doskonalenie umiejętności budowania pozytywnej relacji z klientem w krótkim czasie, rozwijanie kompetencji komunikacyjnych pracowników, używania technik sprzedażowych poprzez codzienną interakcję z klientem, podniesienie jakości obsługi klienta na etapie końcowym, radzenia sobie z trudnymi sytuacjami z zachowaniem profesjonalizmu.Efekty uczenia się oraz kryteria weryfikacji ich osiągnięcia i Metody walidacji
Efekty uczenia się | Kryteria weryfikacji | Metoda walidacji |
---|---|---|
Efekty uczenia się Elastycznie radzi sobie ze zmianami jakie zachodzą w procesie sprzedaży. | Kryteria weryfikacji Dostrzega i rozumie zmiany zachodzące w procesie sprzedaży w sklepie. | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Kryteria weryfikacji Opisuje skuteczne strategie sprzedażowe. | Metoda walidacji Test teoretyczny | |
Kryteria weryfikacji Określa różne typy klientów i ich potrzeby. | Metoda walidacji Test teoretyczny | |
Efekty uczenia się Dostosowuje relacje sprzedażowe do klienta. | Kryteria weryfikacji Umiejętnie buduje pozytywne relacje z klientem w krótkim czasie. | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Kryteria weryfikacji Używania technik sprzedażowych skutecznych w codziennych interakcjach z klientem. | Metoda walidacji Test teoretyczny | |
Kryteria weryfikacji Dba o wysoką jakość obsługi klienta na etapie końcowym. | Metoda walidacji Test teoretyczny | |
Efekty uczenia się Stosuje właściwe sposoby komunikowania się z klientem. | Kryteria weryfikacji Dobiera właściwy sposób komunikacji do potrzeb klienta. | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Kryteria weryfikacji Radzi sobie z trudnymi sytuacjami z klientami i zachowuje profesjonalizm. | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Kwalifikacje i kompetencje
Kwalifikacje
Kompetencje
Usługa prowadzi do nabycia kompetencji.Warunki uznania kompetencji
Program
Program
Przywitanie, kontrakt z uczestnikami. Pre-test.
Moduł 1. Budowanie natychmiastowej pozytywnej relacji i profesjonalizm w krótkich interakcjach. Uczestnicy wezmą udział w krótkich symulacjach typowych interakcji w sklepie spożywczym (np. obsługa przy kasie, zapytanie o lokalizację produktu). Jak szybko i skutecznie nawiązać pozytywny kontakt. Siła uśmiechu, tonu głosu, krótkich, uprzejmych zwrotów i efektywnej komunikacji niewerbalnej. Wpływ drobnych elementów pozytywnej obsługi na samopoczucie klienta i jego ogólne wrażenie z wizyty.
Metody pracy: Miniwykład. Ćwiczenie. Prezentacja. Dyskusja.
Moduł 2. Wykorzystanie okazji do subtelnej sprzedaży i sugerowania dodatków. Analiza przykładowych krótkich interakcji, w których pracownik miał okazję do zasugerowania dodatkowego produktu lub promocji (np. "Czy chciałby Pan/Pani skorzystać z naszej promocji na świeże pieczywo?", "Czy potrzebuje Pan/Pani jeszcze czegoś?"). Czynniki, które sprawiły, że sugestia była dobrze lub źle przyjęta. Subtelne techniki dosprzedaży i cross-sellingu, które można zastosować nawet w krótkich interakcjach. Jak rozpoznawać okazje do zaproponowania dodatkowego zakupu, nie będąc przy tym nachalnym. Znajomości aktualnych promocji i polecanych produktów.
Metody pracy: Miniwykład. Ćwiczenia. Dyskusja.
Moduł 3. Efektywna obsługa przy kasie i budowanie pozytywnego zakończenia interakcji. Znaczenie sprawnej i uprzejmej obsługi przy kasie jako kluczowego elementu budowania pozytywnego wizerunku. Szybkość, dokładność, uprzejmość i krótkie podziękowanie za zakupy. Wpływ pozytywnego zakończenia interakcji na chęć ponownego odwiedzenia sklepu. Aktywne eksperymentowanie: Uczestnicy będą ćwiczyć różne scenariusze obsługi przy kasie, zwracając uwagę na płynność, komunikację i budowanie miłej atmosfery. Symulowane sytuacje, w których klient ma mało czasu, spieszy się bardzo lub ma drobne uwagi.
Metody pracy: Miniwykład. Ćwiczenia. Analiza. Prezentacja.
Moduł 4. Radzenie sobie z trudnymi sytuacjami dbając o profesjonalizm. Aktywne eksperymentowanie: Uczestnicy będą odgrywać krótkie scenki przedstawiające potencjalnie trudne sytuacje, które mogą się zdarzyć nawet w sklepie spożywczym (np. niezadowolony klient z powodu jakości produktu, szybkie zapytanie o nietypowy towar, pomyłka przy kasie). Poznanie i wykorzystanie technik zachowania spokoju, przeprosin i szybkiego znalezienia rozwiązania w sytuacjach trudnych i stresowych.
Metody pracy: Ćwiczenia z kamerą. Analiza. Prezentacja.
Podsumowanie szkolenia.
Post-test. Zakończenie szkolenia.
Harmonogram
Harmonogram
Przedmiot / temat zajęć | Prowadzący | Data realizacji zajęć | Godzina rozpoczęcia | Godzina zakończenia | Liczba godzin |
---|---|---|---|---|---|
Przedmiot / temat zajęć 1 z 10 Przywitanie kontrakt z uczestnikami. Pre-test. | Prowadzący - | Data realizacji zajęć 10-07-2025 | Godzina rozpoczęcia 09:00 | Godzina zakończenia 09:15 | Liczba godzin 00:15 |
Przedmiot / temat zajęć 2 z 10 Moduł 1. Budowanie natychmiastowej pozytywnej relacji... | Prowadzący Paweł Stróżyk | Data realizacji zajęć 10-07-2025 | Godzina rozpoczęcia 09:15 | Godzina zakończenia 10:45 | Liczba godzin 01:30 |
Przedmiot / temat zajęć 3 z 10 Przerwa. | Prowadzący Paweł Stróżyk | Data realizacji zajęć 10-07-2025 | Godzina rozpoczęcia 10:45 | Godzina zakończenia 11:00 | Liczba godzin 00:15 |
Przedmiot / temat zajęć 4 z 10 Moduł 2. Wykorzystanie okazji do subtelnej sprzedaży... | Prowadzący Paweł Stróżyk | Data realizacji zajęć 10-07-2025 | Godzina rozpoczęcia 11:00 | Godzina zakończenia 12:30 | Liczba godzin 01:30 |
Przedmiot / temat zajęć 5 z 10 Przerwa. | Prowadzący Paweł Stróżyk | Data realizacji zajęć 10-07-2025 | Godzina rozpoczęcia 12:30 | Godzina zakończenia 12:45 | Liczba godzin 00:15 |
Przedmiot / temat zajęć 6 z 10 Moduł 3. Efektywna obsługa przy kasie... | Prowadzący Paweł Stróżyk | Data realizacji zajęć 10-07-2025 | Godzina rozpoczęcia 12:45 | Godzina zakończenia 14:15 | Liczba godzin 01:30 |
Przedmiot / temat zajęć 7 z 10 Przerwa obiadowa. | Prowadzący Paweł Stróżyk | Data realizacji zajęć 10-07-2025 | Godzina rozpoczęcia 14:15 | Godzina zakończenia 14:45 | Liczba godzin 00:30 |
Przedmiot / temat zajęć 8 z 10 Moduł 4. Radzenie sobie z trudnymi sytuacjami... | Prowadzący Paweł Stróżyk | Data realizacji zajęć 10-07-2025 | Godzina rozpoczęcia 14:45 | Godzina zakończenia 16:10 | Liczba godzin 01:25 |
Przedmiot / temat zajęć 9 z 10 Podsumowanie szkolenia. | Prowadzący Paweł Stróżyk | Data realizacji zajęć 10-07-2025 | Godzina rozpoczęcia 16:10 | Godzina zakończenia 16:20 | Liczba godzin 00:10 |
Przedmiot / temat zajęć 10 z 10 Post-test. Zakończenie szkolenia. | Prowadzący - | Data realizacji zajęć 10-07-2025 | Godzina rozpoczęcia 16:20 | Godzina zakończenia 16:30 | Liczba godzin 00:10 |
Cena
Cena
Cennik
- Rodzaj cenyCena
- Koszt przypadający na 1 uczestnika brutto2 170,00 PLN
- Koszt przypadający na 1 uczestnika netto2 170,00 PLN
- Koszt osobogodziny brutto217,00 PLN
- Koszt osobogodziny netto217,00 PLN
Prowadzący
Prowadzący
Paweł Stróżyk
Początkowo zdobywał doświadczenie rozwijając własne biznesy - 10 lat prowadził firmę transportową działającą na terenie Polski, Wielkiej Brytanii oraz Irlandii. 8 lat w Networku i sprzedaży bezpośredniej to jego droga rozwoju osobistego. Uczestniczył w wielu szkoleniach z zakresu komunikacji, sprzedaży, zarządzania, motywacji, kreowania wizerunku własnego i firmy. Był aktywnym uczestnikiem szkoleń z amerykańskimi ekspertami marketingu (Eric Worre, Dean Graziozi, Les Brown). Absolwent Akademii Biznesu i Akademii Trenerów M. Mrozowskiego. Zna zarządzanie, techniki sprzedaży, tajniki motywacji, nie tylko jako zbiór definicji, ale jako wiedzę, która pozwala zrozumieć idee tych zagadnień, tworzyć własne schematy szkoleniowe, być trenerem. Początki roli szkoleniowca sięgają czasów działań w Networku. Chcąc rozszerzyć swój potencjał rozpoczął działania w jednej z największych polskich firm w branży OZE, gdzie udowodnił skuteczność swoich metod sprzedaży i rozpoczął szkolenia dla nowo rekrutowanych pracowników. Prowadzi szkolenia dla handlowców z firm powiązanych z obrotem energii ze źródeł odnawialnych.
Paweł Stróżyk to połączenie życiowego doświadczenia, dużego poczucia humoru oraz wielu godzin szkoleń z fantastycznymi trenerami. To człowiek pełen energii, prowadzący szkolenia w sposób niestandardowy, mówiący o konkretnych rzeczach na przykładach z życia, z nutką humoru. Prywatnie: mąż i ojciec.
Informacje dodatkowe
Informacje dodatkowe
Informacje o materiałach dla uczestników usługi
Uczestnik szkolenia otrzyma autorskie materiały szkoleniowe (np. prezentacja multimedialna, skrypt).
Nasi uczestnicy na każdym szkoleniu otrzymują pakiet szkoleniowy (segregator, notes i długopis).
Warunki uczestnictwa
Osoba zainteresowana skorzystaniem z usługi rozwojowej z dofinansowaniem musi zarejestrować się w Bazie Usług Rozwojowych oraz dokonać zapisu na usługę przed jej rozpoczęciem, z użyciem numeru ID wsparcia.
Informacje dodatkowe
Czas trwania usługi szkoleniowej to 10 godzin dydaktycznych (1 godzina dydaktyczna= 45 minut).
Usługa jest zwolniona z podatku VAT w przypadku, kiedy przedsiębiorstwo zwolnione jest z podatku VAT lub dofinansowanie wynosi co najmniej 70%. W innej sytuacji do ceny netto doliczany jest podatek VAT w wysokości 23%.
Podstawa: §3 ust. 1 pkt. 14 rozporządzenia Ministra Finansów z dnia 20.12.2013 r. w sprawie zwolnień od podatku od towarów i usług oraz szczegółowych warunków stosowania tych zwolnień (Dz.U. z 2018 r., poz. 701).
Adres
Adres
Udogodnienia w miejscu realizacji usługi
- Klimatyzacja
- Wi-fi
- Naszym uczestnikom zapewniamy obiad, przerwy kawowe (kawa, herbata, woda, sok, ciastka).