Sommelier – wszechstronna praktyka i wiedza o winie
Sommelier – wszechstronna praktyka i wiedza o winie
Informacje podstawowe
Informacje podstawowe
- KategoriaInne / Gastronomia
- Sposób dofinansowaniawsparcie dla osób indywidualnych
- Grupa docelowa usługi
Szkolenie skierowane jest do osób dorosłych chcących zdobyć lub uzupełnić kompleksową wiedzę o winie, ze szczególnym naciskiem na rozwój umiejętności praktycznych związanych z profesjonalnymi zasadami opisu i oceny wina oraz pracą z winem w restauracjach.
Uczestnikami szkolenia mogą być:
- Pracownicy branży HoReCa – kelnerzy, barmani, managerowie restauracji i hoteli, którzy chcą podnieść swoje kwalifikacje, wyróżnić się na rynku pracy;
- Pełnoletni uczniowie i studenci szkół gastronomicznych – przyszli profesjonaliści pragnący zdobyć praktyczne umiejętności niezbędne do pracy w zawodzie;
- Nauczyciele zawodów gastronomicznych – osoby kształcące młode pokolenie specjalistów, które chcą poszerzyć swoją wiedzę i wzbogacić program nauczania;
- Osoby chcące się przekwalifikować – osoby rozważające zmianę ścieżki kariery i pragnące zdobyć wiedzę i umiejętności niezbędne do pracy jako sommelier.
- Osoby dorosłe zainteresowane szeroko pojętą tematyką wina.
- Minimalna liczba uczestników4
- Maksymalna liczba uczestników18
- Data zakończenia rekrutacji17-07-2025
- Forma prowadzenia usługistacjonarna
- Liczba godzin usługi11
- Podstawa uzyskania wpisu do BURCertyfikat ICVC - SURE (Standard Usług Rozwojowych w Edukacji): Norma zarządzania jakością w zakresie świadczenia usług rozwojowych
Cel
Cel
Cel edukacyjny
Szkolenie „Sommelier – wszechstronna praktyka i wiedza o winie” przygotowuje do zdobycia praktycznych umiejętności niezbędnych do samodzielnego wykonywania zawodu sommeliera w odniesieniu do aktualnych wymagań stawianych na rynku pracy oraz trendów w zachowaniach konsumenckich. Obejmuje ono zwłaszcza profesjonalną ocenę i opis win, umiejętność ich rozpoznawania i identyfikowania różnic między stylami wina, a także zarządzanie winem w lokalach gastronomicznych.Efekty uczenia się oraz kryteria weryfikacji ich osiągnięcia i Metody walidacji
Efekty uczenia się | Kryteria weryfikacji | Metoda walidacji |
---|---|---|
Efekty uczenia się Posługuje się wiedzą dotyczącą wina. | Kryteria weryfikacji Wymienia i charakteryzuje zawody i rodzaje nauk związane z winem. | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Kryteria weryfikacji Wymienia główny skład wina. | Metoda walidacji Test teoretyczny | |
Kryteria weryfikacji Charakteryzuje i rozróżnia typy win (np. spokojne, musujące, wzmacniane). | Metoda walidacji Test teoretyczny | |
Kryteria weryfikacji Wymienia i charakteryzuje najważniejsze kraje i regiony winiarskie na świecie. | Metoda walidacji Test teoretyczny | |
Kryteria weryfikacji Wymienia i charakteryzuje najczęściej uprawiane na świecie szczepy winorośli. | Metoda walidacji Test teoretyczny | |
Kryteria weryfikacji Opisuje główny proces produkcji wina i cykl uprawy winorośli. | Metoda walidacji Test teoretyczny | |
Efekty uczenia się Stosuje techniki oceny i opisu wina. | Kryteria weryfikacji Ocenia i opisuje wino według kryteriów organoleptycznych (wzrok, węch, smak). | Metoda walidacji Obserwacja w warunkach rzeczywistych |
Kryteria weryfikacji Wymienia i opisuje różnice organoleptyczne występujące między różnymi stylami wina. | Metoda walidacji Obserwacja w warunkach rzeczywistych | |
Efekty uczenia się Przygotowuje i podaje wino. | Kryteria weryfikacji Wymienia prawidłowe temperatury serwowania i przechowywania wina. | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Kryteria weryfikacji Omawia i dobiera szkło do serwisu różnych stylów wina. | Metoda walidacji Obserwacja w warunkach rzeczywistych | |
Kryteria weryfikacji Podaje wino z uwzględnieniem jego etapów (przygotowanie wina, otwieranie, nalewanie). | Metoda walidacji Obserwacja w warunkach rzeczywistych | |
Kryteria weryfikacji Otwiera i dekantuje wina dojrzałe przy użyciu specjalistycznych narzędzi („wąsy” do wina, dekanter). | Metoda walidacji Obserwacja w warunkach rzeczywistych | |
Efekty uczenia się Zarządza winem w lokalach gastronomicznych. | Kryteria weryfikacji Wymienia zasady przechowywania win oraz strategie ich dojrzewania. | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Kryteria weryfikacji Omawia kartę win lokali gastronomicznych. | Metoda walidacji Obserwacja w warunkach rzeczywistych | |
Kryteria weryfikacji Stosuje zasady doboru wina do potraw na podstawie określonego menu. | Metoda walidacji Obserwacja w warunkach rzeczywistych |
Kwalifikacje i kompetencje
Kwalifikacje
Kompetencje
Usługa prowadzi do nabycia kompetencji.Warunki uznania kompetencji
Program
Program
I Moduł
Wprowadzenie do współczesnych zawodów i nauk o winie
- Identyfikacja zawodów i nauk zajmujących się winem
- Aktualna sytuacja na rynku wina z perspektywy popytu, podaży, nauki i pracy
Sommelier – synteza zawodu w ujęciu teoretycznym i praktycznym
- Klasyfikacja zawodu sommeliera w ISCO, PKD
- Międzynarodowe systemy certyfikacji sommelierów
- Kluczowe kompetencje wymagane w zawodzie sommeliera
- Aktualne uwarunkowania egzo- i endogeniczne kształtujące sommeliera
II Moduł
Wprowadzenie do świata win
- Historia wina
- Definicja wina oraz szczegółowy opis jego składu
- Dyskusja na temat mitów związanych z winem
Uprawa winorośli (ang. viticulture)
- Roczny cykl pracy winnicy
- Najważniejsze czynniki wpływające na uprawę winorośli
- Rodzaje upraw oraz najistotniejsze odmiany winorośli
Produkcja wina (ang. vinification)
- Podstawowe techniki produkcji wina – etapy i procesy
- Rodzaje butelek, opakowań i korków wykorzystywanych w produkcji wina
Klasyfikacja i style wina na rynku
- Klasyfikacja win w Unii Europejskiej i na świecie
- Typologia win ze względu na musowanie, barwę oraz zawartość cukru resztkowego
- Wpływ różnic w uprawie winorośli oraz winifikacji na styl wina
Geografia wina i system apelacyjny
- Najważniejsze regiony winiarskie świata - szczegółowa charakterystyka
- System apelacji i jego wpływ na klasyfikację win
- Ćwiczenia z umiejscowienia konkretnych regionów i win na mapie świata
III Moduł
Technika opisu i oceny wina
- Międzynarodowe standardy oceny i opisu wina
- Kluczowe kryteria w ocenie organoleptycznej wina
- Elementy oceny pozwalające rozpoznać i odróżnić style win
- Ćwiczenia praktyczne – opis wina i określenie stylu oraz charakteru wina
IV Moduł
Podstawy warsztatu sommeliera związane z serwisem
- Narzędzia pracy sommeliera - kieliszki, karafki i akcesoria
- Prawidłowe temperatury podawania i przechowywania win
- Zasady i techniki serwisu wina
- Praktyczne przygotowanie stanowiska sommelierskiego i stołu do serwisu
Serwis wina – techniki podstawowe i zaawansowane
- Techniki otwierania i serwowania rożnych stylów win
- Wykorzystanie specjalistycznych narzędzi sommelierskich do otwierania win dojrzałych
- Ćwiczenia praktyczne z otwierania i serwowania win
Zastosowanie wina w gastronomii
- Idea i przykłady kart win lokali gastronomicznych
- Warsztaty praktyczne z oceny kart win restauracji
- Zasady doboru win do potraw w ramach wine & food pairingu
- Ćwiczenia w dobieraniu win do określonego menu
Harmonogram
Harmonogram
Przedmiot / temat zajęć | Prowadzący | Data realizacji zajęć | Godzina rozpoczęcia | Godzina zakończenia | Liczba godzin |
---|---|---|---|---|---|
Przedmiot / temat zajęć 1 z 12 Wprowadzenie do współczesnych zawodów i nauk o winie oraz synteza sommeliera w ujęciu teoretycznym i praktycznym. | Prowadzący MAREK HENDEL | Data realizacji zajęć 18-07-2025 | Godzina rozpoczęcia 08:00 | Godzina zakończenia 09:00 | Liczba godzin 01:00 |
Przedmiot / temat zajęć 2 z 12 Wprowadzenie w świat win oraz uprawy winorośli (ang. viticulture). | Prowadzący MAREK HENDEL | Data realizacji zajęć 18-07-2025 | Godzina rozpoczęcia 09:00 | Godzina zakończenia 10:00 | Liczba godzin 01:00 |
Przedmiot / temat zajęć 3 z 12 Produkcja wina (ang. vinification). | Prowadzący MAREK HENDEL | Data realizacji zajęć 18-07-2025 | Godzina rozpoczęcia 10:00 | Godzina zakończenia 11:00 | Liczba godzin 01:00 |
Przedmiot / temat zajęć 4 z 12 Klasyfikacje i style wina na rynku. | Prowadzący MAREK HENDEL | Data realizacji zajęć 18-07-2025 | Godzina rozpoczęcia 11:00 | Godzina zakończenia 11:30 | Liczba godzin 00:30 |
Przedmiot / temat zajęć 5 z 12 Geografia wina i system apelacyjny. | Prowadzący MAREK HENDEL | Data realizacji zajęć 18-07-2025 | Godzina rozpoczęcia 11:30 | Godzina zakończenia 13:00 | Liczba godzin 01:30 |
Przedmiot / temat zajęć 6 z 12 Przerwa obiadowa. | Prowadzący MAREK HENDEL | Data realizacji zajęć 18-07-2025 | Godzina rozpoczęcia 13:00 | Godzina zakończenia 13:45 | Liczba godzin 00:45 |
Przedmiot / temat zajęć 7 z 12 Technika opisu i oceny wina. | Prowadzący MAREK HENDEL | Data realizacji zajęć 18-07-2025 | Godzina rozpoczęcia 13:45 | Godzina zakończenia 15:15 | Liczba godzin 01:30 |
Przedmiot / temat zajęć 8 z 12 Podstawy warsztatu sommeliera związane z serwisem. | Prowadzący MAREK HENDEL | Data realizacji zajęć 18-07-2025 | Godzina rozpoczęcia 15:15 | Godzina zakończenia 16:15 | Liczba godzin 01:00 |
Przedmiot / temat zajęć 9 z 12 Serwis wina – techniki podstawowe i zaawansowane. | Prowadzący MAREK HENDEL | Data realizacji zajęć 18-07-2025 | Godzina rozpoczęcia 16:15 | Godzina zakończenia 17:45 | Liczba godzin 01:30 |
Przedmiot / temat zajęć 10 z 12 Zastosowanie wina w gastronomii. | Prowadzący MAREK HENDEL | Data realizacji zajęć 18-07-2025 | Godzina rozpoczęcia 17:45 | Godzina zakończenia 19:15 | Liczba godzin 01:30 |
Przedmiot / temat zajęć 11 z 12 Przerwa przed egzaminem. | Prowadzący MAREK HENDEL | Data realizacji zajęć 18-07-2025 | Godzina rozpoczęcia 19:15 | Godzina zakończenia 19:30 | Liczba godzin 00:15 |
Przedmiot / temat zajęć 12 z 12 Egzamin – test teoretyczny | Prowadzący MAREK HENDEL | Data realizacji zajęć 18-07-2025 | Godzina rozpoczęcia 19:30 | Godzina zakończenia 20:00 | Liczba godzin 00:30 |
Cena
Cena
Cennik
- Rodzaj cenyCena
- Koszt przypadający na 1 uczestnika brutto4 565,00 PLN
- Koszt przypadający na 1 uczestnika netto4 565,00 PLN
- Koszt osobogodziny brutto415,00 PLN
- Koszt osobogodziny netto415,00 PLN
Prowadzący
Prowadzący
MAREK HENDEL
Poza działalnością akademicką jest również praktykiem biznesu. Zarządzał małymi i dużymi specjalistycznymi punktami sprzedaży alkoholi, zdobywając dogłębną wiedzę na temat rynku, trendów konsumenckich oraz zarządzania produktami alkoholowymi. Od ponad 10 lat prowadzi także firmę – 3 Sommelierów, firmę będącą liderem na rynku wydarzeń, usług edukacyjnych oraz szkoleń i consultingu. Na co dzień współpracuje z najbardziej prestiżowymi restauracjami na Śląsku.
Jego kompetencje sommelierskie potwierdzają prestiżowe certyfikaty, w tym: WSET 3 (Wine & Spirit Education Trust), French Wine Scholar (Wine Scholar Guild), MOOC Champagne czy Portugal Wines.
Informacje dodatkowe
Informacje dodatkowe
Informacje o materiałach dla uczestników usługi
Wszystkie materiały niezbędne do realizacji szkolenia zapewnia organizator. Obejmuje to zarówno narzędzia niezbędne do zdobycia umiejętności praktycznych, jak i ramowy program szkolenia w podziale na moduły z miejscem na notatki oraz długopis.
Do zajęć praktycznych organizator dostarcza m.in. kieliszki, karafki, trybuszony, wąsy do otwierania dojrzałych win, nalewaki oraz inne akcesoria sommelierskie. Najważniejszym elementem szkolenia jest jednak zapewnienie warunków pracy w warunkach rzeczywistych, obejmujących stolik restauracyjny oraz profesjonalne stanowisko sommelierskie. Zajęcia praktyczne prowadzone są w grupach czteroosobowych.
Informacje dodatkowe
Aby otrzymać zaświadczenie o ukończeniu szkolenia, uczestnik musi wziąć udział w co najmniej 70% zajęć oraz uzyskać pozytywny wynik z egzaminu pisemnego, przeprowadzanego w formie testu. Arkusz egzaminacyjny zawiera 20 pytań. Są to pytania zamknięte, jednokrotnego wyboru. Warunkiem zaliczenia testu jest uzyskanie co najmniej 50% poprawnych odpowiedzi. Egzamin przeprowadzany jest pod koniec zajęć. Testy są oceniane przez reprezentanta dostawcy szkolenia, wyznaczonego jedynie do przeprowadzenia walidacji. Zapewnia się przez to rozdzielność funkcji między procesem kształcenia a walidacją.