Kucharz w placówkach oświatowych z umiejętnością tworzenia jadłospisów dla dzieci ze specjalnymi potrzebami żywieniowymi
Kucharz w placówkach oświatowych z umiejętnością tworzenia jadłospisów dla dzieci ze specjalnymi potrzebami żywieniowymi
Informacje podstawowe
Informacje podstawowe
- KategoriaInne / Gastronomia
- Sposób dofinansowaniawsparcie dla osób indywidualnych
- Grupa docelowa usługi
- osoby dorosłe, które z własnej inicjatywy chcą podnieść swoje umiejętności lub kwalifikacje z zakresu żywienia zbiorowego dzieci
- Minimalna liczba uczestników2
- Maksymalna liczba uczestników8
- Data zakończenia rekrutacji24-06-2025
- Forma prowadzenia usługistacjonarna
- Liczba godzin usługi45
- Podstawa uzyskania wpisu do BURCertyfikat systemu zarządzania jakością wg. ISO 9001:2015 (PN-EN ISO 9001:2015) - w zakresie usług szkoleniowych
Cel
Cel
Cel edukacyjny
Kurs prowadzi do nabycia wiedzy i umiejętności praktycznych niezbędnych do pracy jako kucharzw placówkach oświatowych z uwzględnieniem umiejętności tworzenia jadłospisów dla dzieci ze specjalnymi potrzebami żywieniowymi
Efekty uczenia się oraz kryteria weryfikacji ich osiągnięcia i Metody walidacji
Efekty uczenia się | Kryteria weryfikacji | Metoda walidacji |
---|---|---|
Efekty uczenia się Stosuje obowiązujące przepisy prawne i sanitarno-higieniczne obowiązujące w żywieniu zbiorowym | Kryteria weryfikacji Organizuje bezpieczne i higieniczne warunki pracy kucharza | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Efekty uczenia się Stosuje standardy żywienia dzieci w przedszkolach i szkołach | Kryteria weryfikacji Stosuje zalecenia dotyczące ilości i jakości posiłków, aby zapewnić dzieciom odpowiednią ilość składników odżywczych, zgodnie z wytycznymi dla różnych grup wiekowych | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Efekty uczenia się Dostosuje posiłki odpowiednie dla dzieci z określonymi potrzebami zdrowotnymi | Kryteria weryfikacji Tworzy jadłospisy eliminujące składniki szkodliwe dla dzieci z alergiami lub nietolerancjami | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Efekty uczenia się Stosuje przepisy sanitarne i zasady HACCP | Kryteria weryfikacji Wymienia obowiązujące przepisy dotyczące bezpieczeństwa żywności w placówkach oświatowych oraz zasady systemu HACCP | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Efekty uczenia się Stosuje różne techniki przygotowywania potraw | Kryteria weryfikacji Gotuje minimalizując utratę witamin i składników odżywczych w potrawach | Metoda walidacji Obserwacja w warunkach rzeczywistych |
Efekty uczenia się Stosuje zamienniki dla składników wykluczonych z diety | Kryteria weryfikacji Przygotowuje potrawy uwzględniając potrzeby zdrowotne i dietetyczne dzieci stosując zamienniki dla składników wykluczonych z diety | Metoda walidacji Obserwacja w warunkach rzeczywistych |
Kwalifikacje i kompetencje
Kwalifikacje
Inne kwalifikacje
Uznane kwalifikacje
- KIG - łączącej 67 Izb branżowych, 63 Izb regionalnych, 21 Izb bilateralnych, 7 pozostałych organizacji (stowarzyszenia, federacje, związki pracodawców, fundacje),
- Pracodawcy RP - reprezentującej 19000 firm,
- Konfederacji LEWIATAN - skupiającej ponad 4100 firm.
Informacje
- Podstawa prawna dla Podmiotów / kategorii Podmiotówuprawnione do realizacji procesów walidacji i certyfikowania na mocy innych przepisów prawa
- Nazwa/Kategoria Podmiotu prowadzącego walidacjęZwiązek Zakładów Doskonalenia Zawodowego o/Warszawa - Krajowe Centrum Akredytacji (KCA)
- Podmiot prowadzący walidację jest zarejestrowany w BURTak
- Nazwa/Kategoria Podmiotu certyfikującegoZwiązek Zakładów Doskonalenia Zawodowego o/Warszawa - Krajowe Centrum Akredytacji (KCA)
- Podmiot certyfikujący jest zarejestrowany w BURTak
Program
Program
Program kursu "Kucharz w placówkach oświatowych z umiejętnością tworzenia jadłospisów dla dzieci ze specjalnymi potrzebami żywieniowymi" składa się z 45 godzin zajęć dydaktycznych (1 godzina = 45 minut).
1.Wprowadzenie do pracy kucharza w placówkach oświatowych
a) wymogi prawne i sanitarno-higieniczne w żywieniu zbiorowym
b) standardy żywienia dzieci w przedszkolach i szkołach
2.Zasady racjonalnego żywienia dzieci
a) podstawowe składniki odżywcze i ich rola w organizmie
b) zbilansowana dieta dla dzieci w różnych grupach wiekowych
c) znaczenie regularnych posiłków i prawidłowego nawadniania
3.Specjalne potrzeby żywieniowe dzieci
a) alergie i nietolerancje pokarmowe
b) diety eliminacyjne i ich zasady
c) żywienie dzieci z cukrzycą i celiakią
d) diety wegetariańskie i wegańskie w placówkach oświatowych
4.Planowanie jadłospisów
a) tworzenie zbilansowanych menu zgodnych z normami żywieniowymi
b) układanie jadłospisów dla dzieci ze specjalnymi potrzebami żywieniowymi
c) przykładowe jadłospisy i analizy wartości odżywczych
d) unikanie alergenów i krzyżowego zanieczyszczenia w kuchni
5.Technologia przygotowania potraw
a) techniki gotowania sprzyjające zachowaniu wartości odżywczych
b) zamienniki produktów w dietach eliminacyjnych
6.Higiena i bezpieczeństwo w kuchni
a) przepisy sanitarne i HACCP w placówkach oświatowych
b) zasady higieny osobistej i dezynfekcji
c) zapobieganie zatruciom pokarmowym
7.Zajęcia praktyczne
a) sporządzanie potraw dla dzieci z alergiami pokarmowymi
b) sporządzanie posiłków eliminacyjnych
Harmonogram
Harmonogram
Przedmiot / temat zajęć | Prowadzący | Data realizacji zajęć | Godzina rozpoczęcia | Godzina zakończenia | Liczba godzin |
---|---|---|---|---|---|
Przedmiot / temat zajęć 1 z 1 Wprowadzenie do pracy kucharza w placówkach oświatowych | Prowadzący Iwona Wewióra | Data realizacji zajęć 27-06-2025 | Godzina rozpoczęcia 08:00 | Godzina zakończenia 09:00 | Liczba godzin 01:00 |
Cena
Cena
Cennik
- Rodzaj cenyCena
- Koszt przypadający na 1 uczestnika brutto2 800,00 PLN
- Koszt przypadający na 1 uczestnika netto2 800,00 PLN
- Koszt osobogodziny brutto62,22 PLN
- Koszt osobogodziny netto62,22 PLN
- W tym koszt walidacji brutto900,00 PLN
- W tym koszt walidacji netto900,00 PLN
- W tym koszt certyfikowania brutto96,30 PLN
- W tym koszt certyfikowania netto96,30 PLN
Prowadzący
Prowadzący
Iwona Wewióra
Technolog żywienia zbiorowego.
Nauczyciel dyplomowany - przedmioty gastronomiczne.
Instruktor praktycznej nauki w zawodach gastronomicznych.
Egzaminator Okręgowej Komisji Egzaminacyjnej w Jaworznie w zawodzie technik żywienia i gospodarstwa domowego.
W okresie ostatnich 5 lat pracowała jako nauczyciel przedmiotów gastronomiczny, wykładowca na kursach gastronomicznych, egzaminator OKE w Jaworznie
Sandra Kania
Przygotowanie pedagogiczne
Wykładowca w Niepublicznej Szkole Policealnej na kierunku Dietetyk/Trener personalny.
Od 2020 roku prowadzi szkolenia z zakresu dietetyki i odchudzania,
warsztaty kulinarne i prelekcje i poradnictwo żywieniowe.
Informacje dodatkowe
Informacje dodatkowe
Informacje o materiałach dla uczestników usługi
Przykładowe jadłospisy przygotowane przez trenera, zeszyt długopis.
Artykuły spożywcze do przygotowywania potraw w ramach zajęć praktycznych
Usługa zwolniona z podatku VAT na podstawie art. 43 ust. 1 pkt 26A ustawy o podatku od towarów i usług.
Warunki uczestnictwa
Posiadanie ważnych badań sanitarno-epidemiologicznych
Adres
Adres
ul. Juliusza Słowackiego 48
47-400 Racibórz
Udogodnienia w miejscu realizacji usługi
- Wi-fi
- Sala szkoleniowa wyposażona w sprzęt audiowizualny. Profesjonalna kuchnia.