Egzamin mistrzowski w zawodzie wędliniarz
Egzamin mistrzowski w zawodzie wędliniarz
Informacje podstawowe
Informacje podstawowe
- KategoriaInne / Edukacja
- Grupa docelowa usługi
Grupę docelową usługi stanowią osoby spełniające warunki dopuszczenia do egzaminu mistrzowskiego określone w Rozporządzeniu Ministra Edukacji Narodowej z dnia 10 stycznia 2017r. w sprawie egzaminu czeladniczego, egzaminu mistrzowskiego oraz egzaminu sprawdzającego przeprowadzanych przez komisje egzaminacyjne izb rzemieślniczych (Dz.U. z 2017r., poz. 89), z późn.zm.)
Grupa docelowa to osoby, które chcą podwyższyć swoje kwalifikacje zawodowe.
Kandydaci do egzaminu muszą wykazać 3 letni staż pracy w zawodzie, mieć ukończoną szkołę ponadpodstawową lub ponadgimnazjalną i tytuł zawodowy lub czeladnika.
Jednym z warunków dopuszczenia do egzaminu jest także 6 lat prowadzenia działalności gospodarczej i ukończona szkoła ponadpodstawowa lub ponadgimnazjalna
Usługa adresowana również do uczestników projektu „Kierunek – Rozwój".
- Minimalna liczba uczestników1
- Maksymalna liczba uczestników25
- Data zakończenia rekrutacji28-11-2025
- Forma prowadzenia usługistacjonarna
- Liczba godzin usługi28
- Podstawa uzyskania wpisu do BURart. 3 ust. 3a ustawy z dnia 22 marca 1989 r. o rzemiośle (Dz. U. z 2020 r. poz. 2159 z późn. zm.)
- Zakres uprawnień- przeprowadzanie egzaminów czeladniczych, mistrzowskich i sprawdzających w 38 zawodach rzemieślniczych
Cel
Cel
Cel edukacyjny
Usługa ma charakter edukacyjny, wspiera koncepcję uczenia się przez całe życie. Usługa prowadzi do potwierdzenia poziomu wiedzy i umiejętności kandydatów przystępujących do egzaminu i uzyskania kwalifikacji. Usługa Egzamin mistrzowski w zawodzie wędliniarz potwierdza posiadanie wiedzy i umiejętności związanych z wykonywaniem zawodu, w warunkach zatrudnienia lub samodzielnie prowadzonej działalności gospodarczej oraz szkolenia pracowników, w tym pracowników młodocianych i uczniów.Efekty uczenia się oraz kryteria weryfikacji ich osiągnięcia i Metody walidacji
Efekty uczenia się | Kryteria weryfikacji | Metoda walidacji |
---|---|---|
Efekty uczenia się Umiejętności związane z wykonywaniem zawodu wędliniarz na poziomie mistrza. | Kryteria weryfikacji Posiada umiejętności praktyczne i wiedzę teoretyczną. | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Metoda walidacji Obserwacja w warunkach rzeczywistych | ||
Efekty uczenia się Rozbiór i wykrawanie mięsa | Kryteria weryfikacji rozpoznaje elementy struktury układu kostnego i mięśniowego zwierząt rzeźnych | Metoda walidacji Obserwacja w warunkach rzeczywistych |
Kryteria weryfikacji obsługuje maszyny, urządzenia i sprzęt podczas rozbioru i wykrawania mięsa | Metoda walidacji Obserwacja w warunkach rzeczywistych | |
Kryteria weryfikacji wykonuje czynności wykrawania mięsa | Metoda walidacji Obserwacja w warunkach rzeczywistych | |
Efekty uczenia się Produkcja przetworów mięsnych i tłuszczowych | Kryteria weryfikacji obsługuje urządzenia i aparaturę kontrolno-pomiarową stosowaną w pomieszczeniach chłodni i zamrażalniach | Metoda walidacji Obserwacja w warunkach rzeczywistych |
Kryteria weryfikacji wykonuje czynności związane z konfekcjonowaniem mięsa przeznaczonego do dystrybucji | Metoda walidacji Obserwacja w warunkach rzeczywistych | |
Kryteria weryfikacji dobiera surowce, dodatki oraz materiały pomocnicze do produkcji przetworów mięsnych i tłuszczowych; | Metoda walidacji Obserwacja w warunkach rzeczywistych |
Kwalifikacje i kompetencje
Kwalifikacje
Kwalifikacje zarejestrowane w Zintegrowanym Rejestrze Kwalifikacji
- KwalifikacjeWędliniarz
- Kod kwalifikacji w Zintegrowanym Rejestrze Kwalifikacji
- Nazwa Podmiotu certyfikującegoIzba Rzemiosła i Przedsiębiorczości Pomorza Środkowego w Słupsku
- Podmiot certyfikujący jest zarejestrowany w BURTak
Program
Program
Egzamin mistrzowski w zawodzie wędliniarz składa się z dwóch etapów: praktycznego i teoretycznego.
Etap teoretyczny składa się z części pisemnej i z części ustnej.
Kandydat zgłasza się na każdy etap egzaminu z dowodem osobistym lub innym dokumentem ze zdjęciem potwierdzającym jego tożsamość.
Etap teoretyczny egzaminu odbywa się na sali egzaminacyjnej Izby, kandydat zgłasza się z dokumentem tożsamości, przyborami do pisania, kalkulatorem. Podczas egzaminu czas liczony jest z uwzględnieniem godzin zegarowych tj. 1 godzina= 60min.
1.Egzamin pisemny
Część pisemna jest testem jednokrotnego wyboru. Polega on na udzieleniu przez kandydata odpowiedzi na pytania z zakresu następujących tematów:
1) Rachunkowość zawodowa wraz z kalkulacją
2) Dokumentacja działalności gospodarczej
3) Rysunek zawodowy
4) Przepisy i zasady bezpieczeństwa i higieny pracy oraz ochrony przeciwpożarowej
5) Podstawowe zasady ochrony środowiska
6) Podstawowe przepisy prawa pracy
7) Podstawowa problematyka z zakresu podejmowania działalności gospodarczej i zarządzania przedsiębiorstwem
8) Podstawy psychologii i pedagogiki
9) Metodyka nauczania
W każdym temacie jest siedem pytań, natomiast każde pytanie zawiera trzy propozycje odpowiedzi, z których jedna jest prawidłowa.
Kandydat udziela odpowiedzi poprzez postawienie znaku "x" na dołączonej do arkusza z pytaniami - karcie odpowiedzi. Za każdą poprawną odpowiedź kandydat uzyskuje 1 punkt.
Czas trwania części pisemnej nie może być krótszy niż 45 minut i nie dłuższy niż 210 minut.
Po części pisemnej egzaminu kandydat przystępuje do egzaminu ustnego.
II. Egzamin ustny
polega na udzieleniu odpowiedzi na pytania z zakresu następujących tematów (każdy temat zawiera 3 pytania):
1) Technologia,
2) Maszynoznawstwo,
3) Materiałoznawstwo.
Czas trwania części ustnej etapu teoretycznego nie może być dłuższy niż 30 minut.
Kandydat losuje jeden zestaw egzaminacyjny i ma 10 minut na przygotowanie się do odpowiedzi przed komisją egzaminacyjną. Komisja przysłuchuje się odpowiedziom kandydata i wspólnie ocenia odpowiedź na każde pytanie wypełniając protokół części ustnej.
III. Egzamin praktyczny
Etap praktyczny egzaminu przeprowadzany jest w wyznaczonym przez przewodniczącego komisji zakładzie rzemieślniczym. Kandydat stawia się na egzamin z dokumentem tożsamości, ubraniem roboczym, aktualnym orzeczeniem do celów sanitarno-epidemiologicznych.
Zdający przystąpi do wykonania następujących zadań egzaminacyjnych:
- Rozbiór i wykrawanie mięsa.
- Produkcja przetworów mięsnych i tłuszczowych.
- Magazynowanie i przygotowanie mięsa do dystrybucji.
- Wykonywanie prac związanych z produkcją przetworów mięsnych i tłuszczowych.
Czas trwania etapu praktycznego: min. 120 min.- max. 24h w ciągu trzech dni.
Osoby, które zdały egzamin, otrzymują dyplom mistrzowski oraz suplement do dyplomu mistrzowskiego w języku polskim oraz angielskim. Osoby, które nie zdały egzaminu, otrzymują szczegółową informację na temat ocen za poszczególne zadania i tematy egzaminacyjne. Zdający, który uzyskał negatywny wynik egzaminu ma prawo przystąpić do egzaminu poprawkowego obejmującego to zadanie lub tematy z których otrzymał ocenę niedostateczną.
Harmonogram
Harmonogram
Przedmiot / temat zajęć | Data realizacji zajęć | Godzina rozpoczęcia | Godzina zakończenia | Liczba godzin |
---|---|---|---|---|
Brak wyników. |
Cena
Cena
Cennik
Rodzaj ceny | Cena |
---|---|
Rodzaj ceny Koszt przypadający na 1 uczestnika brutto | Cena 2 008,74 PLN |
Rodzaj ceny Koszt przypadający na 1 uczestnika netto | Cena 2 008,74 PLN |
Rodzaj ceny Koszt osobogodziny brutto | Cena 71,74 PLN |
Rodzaj ceny Koszt osobogodziny netto | Cena 71,74 PLN |
Rodzaj ceny W tym koszt certyfikowania brutto | Cena 0,00 PLN |
Rodzaj ceny W tym koszt certyfikowania netto | Cena 0,00 PLN |
Informacje dodatkowe
Informacje dodatkowe
Informacje o materiałach dla uczestników usługi
Uczestnicy przed egzaminem otrzymują szczegółowy Informator dotyczący przebiegu egzaminu, zawierający przykładowe pytania. Materiały te są udostępniane w formie elektronicznej (PDF) lub papierowej.
Warunki uczestnictwa
Warunki jakie musi spełniać kandydat do egzaminu mistrzowskiego określa §6. Rozporządzenia Ministra Edukacji Narodowej z dnia 10 stycznia 2017r. w sprawie egzaminu czeladniczego, egzaminu mistrzowskiego oraz egzaminu sprawdzającego, przeprowadzanych przez komisje egzaminacyjne izb rzemieślniczych
Adres
Adres
Udogodnienia w miejscu realizacji usługi
- Wi-fi