Studia podyplomowe online "Towaroznawstwo zielarskie, kosmetyczne i żywności funkcjonalnej" Wyższa Szkoła Kształcenia Zawodowego (WSKZ)
Studia podyplomowe online "Towaroznawstwo zielarskie, kosmetyczne i żywności funkcjonalnej" Wyższa Szkoła Kształcenia Zawodowego (WSKZ)
Informacje podstawowe
Informacje podstawowe
- KategoriaInne / Edukacja
- Sposób dofinansowaniawsparcie dla osób indywidualnychwsparcie dla pracodawców i ich pracowników
- Grupa docelowa usługi
Studia podyplomowe adresowane są do pasjonatów zielarstwa oraz zielarzy podnoszących kwalifikacje zawodowe, technologów żywności, lekarzy, kosmetologów fizjoterapeutów, pielęgniarek, dietetyków, farmaceutów i techników farmacji, pracowników centrów SPA, uzdrowisk, ośrodków turystyki, odnowy biologicznej i rekreacji, drogerii, absolwentów zdrowia publicznego, osób zajmujących się promocją zdrowia i zdrowego stylu życia, osób planujących otworzyć sklepy ze zdrową żywnością, sklepy zielarsko-medyczne lub drogerie z artykułami zielarskimi i suplementami diety, terapeutów chcących podnieść swoje kwalifikacje w zakresie towaroznawstwa zielarskiego i kosmetycznego, pracowników firm kosmetycznych; technologów i dystrybutorów suplementów diety, środków dietetycznych, żywności i kosmetyków, osób planujących otworzyć sklepy ze zdrową żywnością, sklepy zielarsko-medyczne lub drogerie z artykułami zielarskimi i suplementami diety, osób zainteresowanych tematyką zielarstwa i roślin leczniczych.
- Minimalna liczba uczestników1
- Maksymalna liczba uczestników100
- Forma prowadzenia usługizdalna
- Liczba godzin usługi359
- Podstawa uzyskania wpisu do BURart. 163 ust. 1 ustawy z dnia 20 lipca 2018 r. Prawo o szkolnictwie wyższym i nauce (t.j. Dz. U. z 2023 r. poz. 742, z późn. zm.)
- Zakres uprawnieńStudia podyplomowe
Cel
Cel
Cel edukacyjny
Usługa Studia podyplomowe online "Towaroznawstwo zielarskie, kosmetyczne i żywności funkcjonalnej" potwierdza przygotowanie słuchaczy do nabycia wiedzy i umiejętności w zakresie surowców i materiałów zielarskich i kosmetycznych, technologicznych procesów wytwarzania oraz efektywnego wykorzystania wiedzy z zakresu stosowania i eksploatacji towarów.Efekty uczenia się oraz kryteria weryfikacji ich osiągnięcia i Metody walidacji
Efekty uczenia się | Kryteria weryfikacji | Metoda walidacji |
---|---|---|
Efekty uczenia się Formułuje cele towaroznawstwa zielarskiego, kosmetycznego oraz żywności funkcjonalnej i suplementów diety. | Kryteria weryfikacji Charakteryzuje towaroznawstwo zielarskie, kosmetyczne oraz żywności funkcjonalnej i suplementów diety. | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Efekty uczenia się Wyjaśnia istotę funkcjonowania systemów zarządzania jakością i certyfikatów w zakresie towarów kosmetycznych, zielarskich i żywnościowych. | Kryteria weryfikacji Organizuje systemy zarządzania jakością i certyfikaty w zakresie towarów kosmetycznych, zielarskich i żywnościowych. | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Efekty uczenia się Analizuje opłacalność marketingu wyrobów kosmetycznych, zielarskich i żywności funkcjonalnej. | Kryteria weryfikacji Monitoruje działania marketingowe dotyczące wyrobów kosmetycznych, zielarskich i żywności funkcjonalnej. | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Efekty uczenia się Analizuje potrzeby znakowania opakowań, znaczenia instrukcji używania oraz ulotek informacyjnych. | Kryteria weryfikacji Organizuje znakowanie opakowań, znaczenie instrukcji używania oraz ulotek informacyjnej. | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Efekty uczenia się Formułuje cele bioinformatyki i biomatematyki w towaroznawstwie kosmetycznym, zielarskim i żywności funkcjonalnej. | Kryteria weryfikacji Nadzoruje bioinformatykę i biomatematykę w towaroznawstwie kosmetycznym, zielarskim i żywności funkcjonalnej. | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Efekty uczenia się Analizuje opłacalność uprawy roślin kosmetycznych, zielarskich i przyprawowych. | Kryteria weryfikacji Monitoruje uprawę roślin kosmetycznych, zielarskich i przyprawowych. | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Kwalifikacje i kompetencje
Kwalifikacje
Inne kwalifikacje
Uznane kwalifikacje
Informacje
- Podstawa prawna dla Podmiotów / kategorii Podmiotówuprawnione do realizacji procesów walidacji i certyfikowania na mocy innych przepisów prawa
- Nazwa/Kategoria Podmiotu prowadzącego walidacjęWyższa Szkoła Kształcenia Zawodowego
- Podmiot prowadzący walidację jest zarejestrowany w BURTak
- Nazwa/Kategoria Podmiotu certyfikującegoWyższa Szkoła Kształcenia Zawodowego
- Podmiot certyfikujący jest zarejestrowany w BURTak
Dodatkowe pliki
Program
Program
Tematyka zajęć prowadzonych na studiach podyplomowych Towaroznawstwo zielarskie, kosmetyczne i żywności funkcjonalnej:
•Podstawy towaroznawstwa zielarskiego
•Podstawy towaroznawstwa kosmetycznego
• Podstawy towaroznawstwa żywności funkcjonalnej i suplementów diety
• Podstawy receptury i technologii produkcji preparatów zielarskich
• Podstawy receptury i technologii produkcji preparatów kosmetycznych
• Podstawy receptury i technologii produkcji żywności funkcjonalnej
• Podstawy farmakologii
• Podstawy farmakognozji
• Dietetyka i diety specjalne
• Biochemia i fizjologia człowieka. Anatomia funkcjonalna człowieka
• Uprawa roślin kosmetycznych, zielarskich i przyprawowych. Ustawodawstwo w kosmetyce, zielarstwie,
żywności i farmacji
• Znakowanie opakowań, znaczenie instrukcji używania lub ulotki informacyjnej. Przechowalnictwo i obrót
produktami zielarskimi, kosmetycznymi i spożywczymi
• Toksykologia żywności, ziół i kosmetyków. Pierwsza pomoc przedmedyczna
• Systemy zarządzania jakością i certyfikaty w zakresie towarów kosmetycznych, zielarskich i żywnościowych. Instrumentalne metody badań w towaroznawstwie
• Bioinformatyka i biomatematyka w towaroznawstwie kosmetycznym, zielarskim i żywności funkcjonalnej
• Bromatologia. Filozofia i etyka w towaroznawstwie
• Chemia surowców i produktów żywnościowych, kosmetycznych, zielarskich oraz suplementów diety.
,Bezpieczeństwo żywości i suplementów diety
• Botanika roślin kosmetycznych, zielarskich i dietetycznych z elementami etnobotaniki
• Przedsiębiorczość i działalność gospodarcza. Marketing wyrobów kosmetycznych, zielarskich i żywności
funkcjonalnej
Wyższa Szkoła Kształcenia Zawodowego zastrzega sobie prawo do dokonywania zmian w harmonogramie studiów podyplomowych.
Czas trwania trzysemestralnych studiów to 359 godzin.
Forma studiów podyplomowych: on line / z wykorzystaniem metod kształcenia on line.
Wybrane studia podyplomowe umożliwiają uzyskanie co najmniej 30 punktów ECTS.
Koszt kształcenia pokrywa wszelkie egzaminy oraz walidację.
Na zakończenie kształcenia słuchacz podchodzi do obrony pracy dyplomowej.
Nauka jak i testy sprawdzające wiedzę (cząstkowe i test generalny) oraz obrona pracy dyplomowej, odbywają się online.
Uczelnia zapewnia inną/inne osoby do przeprowadzenia walidacji, niż do procesu kształcenia.
Cena
Cena
Cennik
- Rodzaj cenyCena
- Koszt przypadający na 1 uczestnika brutto3 299,00 PLN
- Koszt przypadający na 1 uczestnika netto3 299,00 PLN
- Koszt osobogodziny brutto9,19 PLN
- Koszt osobogodziny netto9,19 PLN
- W tym koszt walidacji brutto0,00 PLN
- W tym koszt walidacji netto0,00 PLN
- W tym koszt certyfikowania brutto0,00 PLN
- W tym koszt certyfikowania netto0,00 PLN
Informacje dodatkowe
Informacje dodatkowe
Informacje o materiałach dla uczestników usługi
Materiały dostępne w formie elektronicznej na indywidualnym koncie w panelu słuchacza w tym:
- e-podręczniki,
- materiały audio,
- materiały wideo.
Warunki uczestnictwa
- Kandydat musi posiadać wykształcenie wyższe: licencjat, inżynier, magister.
- Utworzenie indywidualnego konta słuchacza na stronie WSKZ www.studia-online.pl .
Informacje dodatkowe
Wyższa Szkoła Kształcenia Zawodowego to Uczelnia wyższa, która wprowadziła studia podyplomowe w postaci e-learningu (studia online). Ta innowacyjna forma studiów podyplomowych pozwala słuchaczom odbywać studia podyplomowe w wybranym i dogodnym dla siebie miejscu i czasie. Nauka jak i testy sprawdzające wiedzę odbywają się online.
Każdy z absolwentów Wyższej Szkoły Kształcenia Zawodowego otrzymuje świadectwo ukończenia studiów podyplomowych potwierdzającą nabyte umiejętności i będącą legalnym dokumentem wydawanym na podstawie tych samych przepisów prawnych, co w przypadku studiów stacjonarnych.
Wyższa Szkoła Kształcenia Zawodowego posiada Certyfikat Jakości ISO 9001:2015.
Materiały multimedialne i dokumenty do pobrania
Materiały multimedialne
Warunki techniczne
Warunki techniczne
Uczestnik realizuje studia podyplomowe na innowacyjnej platformie dydaktycznej https://studia-online.pl
Słuchacz dostaje indywidualny dostęp do studiów podyplomowych poprzez zalogowanie się na indywidualnym koncie.
Słuchacz powinien posiadać komputer PC lub inne urządzenie, które odtwarza poprawnie dźwięk w formacie MP3 oraz posiada rozdzielczość ekranu w poziomie nie mniejszą niż 1100 pixeli.
Do prawidłowej funkcjonalności platformy wymagana jest jedna z najnowszych wersji przeglądarek: Microsoft Edge, Mozilla Firefox lub Google Chrome. Ponadto przeglądarka powinna obsługiwać JavaScript oraz akceptować dane zapisywane w plikach Cookie.