Dietetyka i poradnictwo żywieniowe
Dietetyka i poradnictwo żywieniowe
Informacje podstawowe
Informacje podstawowe
- KategoriaZdrowie i medycyna / Zdrowie publiczne
- Sposób dofinansowaniawsparcie dla osób indywidualnychwsparcie dla pracodawców i ich pracowników
- Grupa docelowa usługi
Oferta studiów skierowana jest m.in. do absolwentów takich kierunków, jak:
- żywienie człowieka
- technologia żywności
- medycyna
- pielęgniarstwo
- farmacja
- biologia
- psychologia
- biotechnologia
- weterynaria
- wychowanie fizyczne
- rehabilitacja
- zdrowie publiczne.
- Minimalna liczba uczestników20
- Maksymalna liczba uczestników36
- Data zakończenia rekrutacji13-10-2025
- Forma prowadzenia usługizdalna w czasie rzeczywistym
- Liczba godzin usługi189
- Podstawa uzyskania wpisu do BURart. 163 ust. 1 ustawy z dnia 20 lipca 2018 r. Prawo o szkolnictwie wyższym i nauce (t.j. Dz. U. z 2023 r. poz. 742, z późn. zm.)
- Zakres uprawnieńStudia podyplomowe
Cel
Cel
Cel edukacyjny
Celem studiów jest uzyskanie aktualnej wiedzy i umiejętności praktycznych z zakresu poradnictwa żywieniowego, w tym m.in. informacji na temat bilansowania diety osób w różnym wieku, w różnym stanie fizjologicznym i wykazujących różny poziom aktywności fizycznej, nutrigenomiki oraz psychodietetyki; żywienia człowieka zdrowego i chorego; oceny sposobu żywienia i stanu odżywienia oraz ich wpływu na zachowanie zdrowia człowieka; planowania żywienia w przebiegu chorób dietozależnych.Efekty uczenia się oraz kryteria weryfikacji ich osiągnięcia i Metody walidacji
Efekty uczenia się | Kryteria weryfikacji | Metoda walidacji |
---|---|---|
Efekty uczenia się WIEDZAWyjaśnia zależności między odżywianiem a funkcjonowaniem organizmu Opisuje zasady i normy żywienia oraz wyżywienia człowieka Charakteryzuje budowę układów, procesy fizjologiczne i biochemiczne związane z odżywianiem człowieka Przedstawia własności funkcjonale żywności ich powiązania z procesem technologicznym. Prezentuje wiedzę dotyczącą procesów komunikowania interpersonalnego i społecznego. UMIEJĘTNOŚCI Dyskutuje na temat zasadności stosowania różnych diet Opracowuje odpowiednią strategię żywieniową w oparciu o stan odżywienia i stan zdrowia pacjenta Wybiera produkty spożywcze i procesy technologiczne w zalecanych dietach Stosuje w praktyce wiedzę z zakresu biologicznych podstaw funkcjonowania człowieka | Kryteria weryfikacji - Tłumaczy funkcjonowanie układów związanych z przyswajaniem pokarmu, procesów trawienia, energetyki organizmu oraz gospodarki wodnej. - Opisuje różnorodne składniki odżywcze (białka, węglowodany, tłuszcze, witaminy, minerały) i ich rolę w organizmie człowieka. - Objaśnia zasady żywienia dostosowanego do potrzeb różnych grup ludzkich (niemowląt, dzieci, dorosłych, seniorów, sportowców, osób chorych). - Rozumie sposoby interpretacji wyników badań diagnostycznych w kontekście poradnictwa dietetycznego. - Tłumaczy psychologiczne aspekty zaburzeń odżywiania i metody ich leczenia. | Metoda walidacji Wywiad ustrukturyzowany |
Metoda walidacji Prezentacja | ||
Metoda walidacji Test teoretyczny | ||
Efekty uczenia się UMIEJĘTNOŚCI - Tworzy plany prawidłowego żywienia. - Stosuje zasady dietoterapii w chorobach. - Wykorzystuje technologie w kuchni. | Kryteria weryfikacji - Układa jadłospisy dostosowane do różnych diet, z uwzględnieniem indywidualnych potrzeb zdrowotnych pacjentów.- Układa diety w leczeniu i prewencji chorób, takich jak choroby układu krążenia, metaboliczne, nieswoiste zapalne choroby jelit, oraz w innych jednostkach chorobowych. - Przygotowuje zdrowe potrawy przy wykorzystaniu odpowiednich technik kulinarnych, uwzględniających zachowanie wartości odżywczych produktów. | Metoda walidacji Wywiad ustrukturyzowany |
Metoda walidacji Prezentacja | ||
Efekty uczenia się KOMPETENCJE SPOŁECZNEDąży do aktualizowania wiedzy na temat zdrowego żywienia i dietoterapii Wyjaśnia rolę żywienia w promocji zdrowia i realizuje to w praktyce Organizuje pracę małego zespołu oraz wykazuje zdolność do efektywnej pracy w zespole | Kryteria weryfikacji - Prowadzi profesjonalne doradztwo w zakresie oceny stanu odżywienia pacjenta, co pozwala na dopasowanie planu dietetycznego.- Przeprowadza konsultacje dietetyczne dla osób w różnym wieku, w różnych stanach fizjologicznych (ciąża, karmienie, sport), oraz z uwzględnieniem aktywności fizycznej w planowaniu żywienia. - Projektuje terapie żywieniowe w przypadku chorób przewlekłych, takich jak cukrzyca, nadciśnienie, otyłość, choroby metaboliczne i układu krążenia. - Wspiera pacjentów z zaburzeniami odżywiania, uwzględniając aspekty psychologiczne i dietetyczne procesu terapeutycznego. | Metoda walidacji Prezentacja |
Metoda walidacji Wywiad ustrukturyzowany |
Kwalifikacje i kompetencje
Kwalifikacje
Kompetencje
Usługa prowadzi do nabycia kompetencji.Warunki uznania kompetencji
Program
Program
WYBRANE ZAGADNIENIA Z ANATOMII, FIZJOLOGII I GENETYKI CZŁOWIEKA (20 godz.)
- Układy związane z przyswajaniem pokarmu i fizjologia trawienia (7 godz.)
- Procesy energetyczne i gospodarka wodna organizmu (10 godz.)
- Aspekty genetyczne w żywieniu (3 godz.)
PODSTAWY NAUKI O ŻYWIENIU (27 godz.)
- Składniki odżywcze w żywieniu człowieka (14 godz.)
- Zasady żywienia różnych grup ludności (11 godz.)
- Klasyfikacja i charakterystyka diet (2 godz.)
TOWAROZNAWSTWO I TECHNOLOGIA ŻYWNOŚCI (21 godz.)
- Tabele składu i wartości odżywczej żywności. Informacje o żywności (6 godz.)
- Produkty spożywcze i ich wartość odżywcza (6 godz.)
- Wpływ przechowywania i obróbki technologicznej na surowce i półprodukty. Witaminy a praktyka kulinarna. Warsztaty kulinarne (9 godz.)
KLINICZNY ZARYS CHORÓB I DIETOTERAPIA (26 godz.)
- Choroby układu krążenia (3 godz.)
- Choroby metaboliczne (13 godz.)
- Choroby układu pokarmowego i moczowego - dietoterapia. Nieswoiste zapalne choroby jelit (8 godz.)
- Interpretacja wyników badań diagnostycznych w poradnictwie dietetycznym (2 godz.)
PLANOWANIE ŻYWIENIA CZŁOWIEKA – ASPEKTY PRAKTYCZNE (35 godz.)
-
Zasady układania jadłospisów w wybranych dietach. Oprogramowanie do tworzenia diet (30 godz.)
- Poradnictwo dietetyczne (5 godz.).
PSYCHODIETETYKA (5 godz.)
Komunikacja z pacjentem. Zaburzenia odżywiania – aspekty psychologiczne (5 godz.)
MODUŁ WYKŁADOÓW MONOGRAFICZNYCH (44 godz.)
- Żywienie w wybranych jednostkach chorobowych (17 godz.)
- Żywienie osób w różnym wieku, stanie fizjologicznym i poziomie aktywności fizycznej (14 godz.)
- Diety alternatywne. Edukacja żywieniowa (6 godz.)
- Żywność, suplementy, leki i ich wzajemne interakcje (7 godz.)
Projekt (8 godz.)
- Seminarium projektowe (8 godz.).
Forma zaliczenia: Dwa testy semestralne, egzamin końcowy polegający na obronie projektu.
Harmonogram
Harmonogram
Przedmiot / temat zajęć | Data realizacji zajęć | Godzina rozpoczęcia | Godzina zakończenia | Liczba godzin |
---|---|---|---|---|
Przedmiot / temat zajęć 1 z 1 Wprowadzenie do studiów | Data realizacji zajęć 18-10-2025 | Godzina rozpoczęcia 08:00 | Godzina zakończenia 16:00 | Liczba godzin 08:00 |
Cena
Cena
Cennik
- Rodzaj cenyCena
- Koszt przypadający na 1 uczestnika brutto5 900,00 PLN
- Koszt przypadający na 1 uczestnika netto5 900,00 PLN
- Koszt osobogodziny brutto31,22 PLN
- Koszt osobogodziny netto31,22 PLN
Prowadzący
Prowadzący
dr n. med. Aleksandra Nowicka-Jasztal
Posiada wieloletnie doświadczenie w pracy w pacjentami z chorobami z zakresu m.in.: gastroenterologii oraz alergii i nietolerancji pokarmowych. Jej szczególną pasją jest dietetyka kliniczna, patofizjologia oraz immunologia. Interesuje się również mechanizmami wpływu diety oraz suplementacji na kondycję i wygląd skóry.
Informacje dodatkowe
Informacje dodatkowe
Informacje o materiałach dla uczestników usługi
Materiały w wersji elektronicznej zamieszczane na platformie moodle.
Warunki uczestnictwa
Szczegółowe informacje na temat rekrutacji znajdują się pod linkiem:
https://www.merito.pl/gdansk/studia-i-szkolenia/studia-podyplomowe/zasady-rekrutacji
Informacje dodatkowe
Wymagany jest dodatkowo zapis przez formularz rekrutacyjny uczelni, który znajduje się pod poniższym linkiem:
https://www.merito.pl/rekrutacja/krok1
Warunki techniczne
Warunki techniczne
Wymagania: posiadanie sprzętu elektronicznego z dostępem do internetu, monitor, klawiatura.
Uczelnia zapewnia dostęp do platformy TEAMs.