Serwis napojów mieszanych i alkoholi BARMAN BLENDER - szkolenie kończące się egzaminem
Serwis napojów mieszanych i alkoholi BARMAN BLENDER - szkolenie kończące się egzaminem
Informacje podstawowe
Informacje podstawowe
- KategoriaInne / Gastronomia
- Grupa docelowa usługi
Szkolenie adresowane jest do osób pracujących lub chcących pracować gastronomii lub hotelarstwie; nauczycieli przedmiotów zawodowych w szkołach gastronomicznych, osób chcą uzyskać nową kwalifikację lub przekwalifikować się; absolwentów szkół zawodowych z obszaru hotelarstwa i gastronomii a także dla wszystkich osób zainteresowanych tematyką szkolenia.
Szkolenie odpowiednie jest dla osób na każdym poziomie zaawansowania. Skierowane jest zarówno do osób posiadających doświadczenie w pracy w punktach gastronomicznych jak i osób bez doświadczenia zawodowego w przedmiocie szkolenia zainteresowanych tematyką szkolenia i chcących uzyskać kwalifikacje w tym zakresie.
W szkoleniu mogą uczestniczyć wyłącznie osoby pełnoletnie.
- Minimalna liczba uczestników12
- Maksymalna liczba uczestników20
- Data zakończenia rekrutacji02-09-2025
- Forma prowadzenia usługistacjonarna
- Liczba godzin usługi28
- Podstawa uzyskania wpisu do BURCertyfikat systemu zarządzania jakością wg. ISO 9001:2015 (PN-EN ISO 9001:2015) - w zakresie usług szkoleniowych
Cel
Cel
Cel edukacyjny
Usługa „Serwis napojów mieszanych i alkoholi - szkolenie kończące się egzaminem” potwierdza przygotowanie do samodzielnego tworzenia napojów mieszanych (alkoholowych i bezalkoholowych) według gotowych oraz autorskich receptur, serwowania drobnych przekąsek z dostępnych produktów, a także do profesjonalnej obsługi gości.Efekty uczenia się oraz kryteria weryfikacji ich osiągnięcia i Metody walidacji
Efekty uczenia się | Kryteria weryfikacji | Metoda walidacji |
---|---|---|
Efekty uczenia się Posługuje się wiedzą dotyczącą alkoholi, napojów alkoholowych i dodatków | Kryteria weryfikacji a. charakteryzuje i rozróżnia typy mocnych alkoholi (wódki czyste, wódki gatunkowe aromatyzowane, wódki gatunkowe naturalne)b. charakteryzuje i rozróżnia typy win (gronowe, wermuty, wina południowe, musujące) c. charakteryzuje i rozróżnia inne rodzaje alkoholi fermentowanych (piwo, cydry, kumys, miód pitny) d. charakteryzuje typy dodatków używanych w przygotowaniu napojów mieszanych (owoce, syropy, napoje, przyprawy, sosy) e. omawia i charakteryzuje składniki napojów mieszanych (składniki główne, modyfikatory, bonifikatory, składniki dodatkowe, składniki przyprawowe, składniki szprycerujące, dodatki dekoracyjne, dodatki komplementarne) | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Metoda walidacji Obserwacja w warunkach rzeczywistych | ||
Metoda walidacji Obserwacja w warunkach symulowanych | ||
Metoda walidacji Wywiad swobodny | ||
Efekty uczenia się Przygotowuje i podaje mieszane napoje alkoholowe i alkohole | Kryteria weryfikacji a. wymienia i charakteryzuje techniki przygotowywania mieszanych i niemieszanych napojów alkoholowych (np. shakerowania)b. omawia i dobiera szkło do typu napoju c. omawia i dobiera sprzęt i narzędzia do przygotowania danego typu napoju d. podaje receptury wskazanych mieszanych napojów alkoholowych według klasyfikacji IBA - official cocktails (klasyfikacja Międzynarodowego Stowarzyszenia Barmanów) (Mojito, Margarita, Daiquiri, Sex on the Beach, Pina Colada, Kamikaze Original, Cosmopolitan, Tequila Sunrise, Martini Cocktail, Long Island Ice Tea, Black Russian, Manhattan, B-52, Kir Royale, Krwawa Mary); przygotowuje do podania i podaje alkohole (jeden z listy: wódka czysta, whisky/whiskey, brandy, piwo) | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Metoda walidacji Obserwacja w warunkach rzeczywistych | ||
Metoda walidacji Obserwacja w warunkach symulowanych | ||
Metoda walidacji Wywiad swobodny | ||
Kryteria weryfikacji e. przygotowuje mieszany napój alkoholowy (jeden z listy: Mojito, Margarita, Daiquiri, Sex on the Beach, Pina Colada, Kamikaze Original, Cosmopolitan, Tequila Sunrise, Martini Cocktail, Long Island Ice Tea, Black Russian, Manhattan, B-52, Kir Royale, Krwawa Mary)f. przygotowuje autorski mieszany napój alkoholowy według podanych preferencji gościa (moc, typ alkoholu, słodycz, kwasowość, gorycz) | Metoda walidacji Test teoretyczny | |
Metoda walidacji Obserwacja w warunkach rzeczywistych | ||
Metoda walidacji Obserwacja w warunkach symulowanych | ||
Metoda walidacji Wywiad swobodny | ||
Efekty uczenia się Przygotowuje i podaje mieszane napoje bezalkoholowe (soft drinks) | Kryteria weryfikacji a. omawia techniki przygotowania mieszanych napojów bezalkoholowych (np. blenderowanie)b. omawia trendy w przygotowaniu mieszanych napojów bezalkoholowych (bezalkoholowe wersje klasycznych drinków, smoothie, fit drinks) c. podaje receptury wskazanych mieszanych napojów bezalkoholowych (Mojito Virgin, Pina Colada Virgin, Tequila Sunrise Virgin) d. przygotowuje napój bezalkoholowy według podanych preferencji gościa (np. smoothie) | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Metoda walidacji Obserwacja w warunkach rzeczywistych | ||
Metoda walidacji Obserwacja w warunkach symulowanych | ||
Metoda walidacji Wywiad swobodny | ||
Efekty uczenia się Omawia rodzaje drobnych przekąsek | Kryteria weryfikacji a. wymienia i charakteryzuje rodzaje drobnych przekąsek stosowanych w barzeb. podaje propozycje przekąsek, które można przygotować w barze | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Metoda walidacji Obserwacja w warunkach rzeczywistych | ||
Metoda walidacji Obserwacja w warunkach symulowanych | ||
Metoda walidacji Wywiad swobodny | ||
Efekty uczenia się Przygotowuje drobne przekąski | Kryteria weryfikacji a. przygotowuje przykładową zimną przekąskę z dbałością o estetykę serwowania, np. tartinki, koreczki, roladkib. serwuje wybrane przekąski w barze | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Metoda walidacji Obserwacja w warunkach rzeczywistych | ||
Metoda walidacji Obserwacja w warunkach symulowanych | ||
Metoda walidacji Wywiad swobodny | ||
Efekty uczenia się Charakteryzuje zasady obsługi gości | Kryteria weryfikacji a. omawia zasadę gościnności w pracy barmanab. omawia zasady etyki w pracy barmana (np. dyskrecja, cierpliwość, uczciwość, uprzejmość) | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Metoda walidacji Obserwacja w warunkach rzeczywistych | ||
Metoda walidacji Obserwacja w warunkach symulowanych | ||
Metoda walidacji Wywiad swobodny | ||
Efekty uczenia się Stosuje się do zasad obsługi gości | Kryteria weryfikacji a. zadaje pytania służące identyfikacji potrzeb gościab. zadaje pytania służące zebraniu opinii na temat przygotowanego napoju mieszanego c. prezentuje przygotowany napój, omawiając użyte składniki, ich pochodzenie oraz sposób wykorzystania d. omawia sposoby dbania o dobre relacje z gośćmi (np. zwroty grzecznościowe, sposoby rozładowania stresu, anegdoty) e. omawia przykładowe trudne i nietypowe sytuacje w pracy barmana i podaje propozycje rozwiązań f. omawia prawne uwarunkowania serwowania alkoholu gościom | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Metoda walidacji Obserwacja w warunkach rzeczywistych | ||
Metoda walidacji Obserwacja w warunkach symulowanych | ||
Metoda walidacji Wywiad swobodny |
Kwalifikacje i kompetencje
Kwalifikacje
Kwalifikacje zarejestrowane w Zintegrowanym Rejestrze Kwalifikacji
- KwalifikacjeSerwis napojów mieszanych i alkoholi
- Kod kwalifikacji w Zintegrowanym Rejestrze Kwalifikacji
- Nazwa Podmiotu prowadzącego walidacjęCentrum Szkolenia Barmanów
- Podmiot prowadzący walidację jest zarejestrowany w BURNie
- Nazwa Podmiotu certyfikującegoCentrum Szkolenia Barmanów
- Podmiot certyfikujący jest zarejestrowany w BURNie
Program
Program
Szkolenie adresowane jest do osób pracujących lub chcących pracować gastronomii lub hotelarstwie; nauczycieli przedmiotów zawodowych w szkołach gastronomicznych, osób chcą uzyskać nową kwalifikację lub przekwalifikować się; absolwentów szkół zawodowych z obszaru hotelarstwa i gastronomii a także dla wszystkich osób zainteresowanych tematyką szkolenia.
Szkolenie odpowiednie jest dla osób na każdym poziomie zaawansowania. Skierowane jest zarówno do osób posiadających doświadczenie w pracy w punktach gastronomicznych jak i osób bez doświadczenia zawodowego w przedmiocie szkolenia zainteresowanych tematyką szkolenia i chcących uzyskać kwalifikacje w tym zakresie.
W szkoleniu mogą uczestniczyć wyłącznie osoby pełnoletnie.
Zagadnienia poruszane podczas szkolenia:
1. Przygotowanie i podawanie alkoholi, mieszanych napojów alkoholowych oraz bezalkoholowych (soft drinks)
1.1 Informacje na temat alkoholi, napojów alkoholowych i dodatków
1.2Przygotowywanie i podawanie mieszanych napoi alkoholowych i alkoholi
1.3Przygotowywanie i podawanie mieszanych napoi bezalkoholowych (soft drinks)
2. Przygotowanie przekąsek
2.1 Rodzaje drobnych przekąsek - omówienie
2.2 Przygotowywanie drobnych przekąsek
3. Obsługiwanie gości
3.1 Zasady obsługi gości
3.2 Praktyczna obsługa gości wg zasad
4. Egzamin zewnętrzny
SZKOLENIE ZAPLANOWANO NA 28 GODZ. SZKOLENIOWYCH/ DYDAKTYCZNYCH (1 godz. szkoleniowa/ dydaktyczna = 45 min.) - w ten czas nie wliczono przerw.
W trakcie realizacji usługi rozwojowej, przeprowadzona jest weryfikacja postępów oraz ocena osiągnięcia efektów uczenia się w formie okresowego podsumowania dokonywane grupowo lub indywidualnie z Uczestnikami.
Warunki organizacyjne realizacji szkolenia:
Zalecana minimalna liczba osób na szkoleniu: 12
Zalecana maksymalna liczba osób na szkoleniu: 20
Sala powinna zapewniać odpowiednią ilość miejsc siedzących oraz umożliwiać przeprowadzenie części praktycznej szkolenia (m.in. dostęp do bieżącej wody).
W sali powinny znajdować się stoły lub miejsca zawierające dołączone pulpity na których uczestnicy będą mogli zapisywać notatki.
Układ stołów: dowolny
Zajęcia powinny być prowadzone z wykorzystaniem zróżnicowanych form: indywidualnie i grupowo.
Zajęcia prowadzone są w formie wykładu oraz warsztatów (zajęć praktycznych).
Podczas warsztatów uczestnicy będą przygotowywać napoje samodzielnie lub w grupach, ale pod okiem szkoleniowca, który nadzoruje ich pracę, poprawiając lub pomagając jeśli jest taka potrzeba.
Zaplecze organizacyjno-logistyczne obejmuje wszystkie elementy niezbędne do prawidłowego przeprowadzenia zajęć praktycznych, w szczególności wyposażenie techniczne i materiały szkoleniowe. W skład wyposażenia wchodzą m.in.: lodówko-zamrażarka zapewniająca odpowiednie warunki przechowywania produktów, kostkarka do lodu lub lód niezbędny do przygotowywania napojów, profesjonalny sprzęt barmański oraz odpowiednie szkło barowe dostosowane do różnych rodzajów napojów. Uczestnicy mają również do dyspozycji szeroki wybór alkoholi, napojów bezalkoholowych oraz dodatków (takich jak owoce, syropy itp.), niezbędnych do odtwarzania receptur i tworzenia własnych kompozycji.
WALIDACJA:
Walidacja prowadzona jest przez zewnętrzny podmiot wpisany do Zintegrowanego Rejestru Kwalifikacji.
Wymagania dotyczące walidacji i podmiotów ją realizujących przedstawiamy poniżej:
Metody stosowane w walidacji
Etap weryfikacji efektów uczenia się składa się z części teoretycznej i części praktycznej.
Wszystkie efekty uczenia się wskazane dla kwalifikacji weryfikowane są za pomocą następujących metod: test wiedzy; obserwacja (w warunkach symulowanych lub rzeczywistych); rozmowa z komisją walidacyjną (rozmowa ma mieć każdorazowo charakter uzupełniający).
Instytucja certyfikująca powołuje komisję, która odpowiada za przebieg weryfikacji efektów uczenia się. Komisja walidacyjna składa się z co najmniej dwóch członków.
Przewodniczący komisji musi spełniać łącznie następujące warunki:
- mieć ukończony kurs pedagogiczny potwierdzony stosownym certyfikatem lub ukończone studia pedagogiczne potwierdzone stosownym dyplomem;
- mieć ukończoną szkołę o kierunku gastronomicznym (co najmniej zasadniczą lub technikum lub szkołę wyższą) potwierdzoną stosownym świadectwem;
- mieć udokumentowane co najmniej 5-letnie doświadczenie pracy na stanowisku barmana;
- mieć udokumentowane co najmniej 5-letnie doświadczenie w realizacji szkoleń z zakresu branży gastronomicznej w okresie 5 lat bezpośrednio poprzedzających wpis na listę egzaminatorów (np. poprzez referencje);
- mieć udokumentowane co najmniej 10-letnie doświadczenie w pracy w branży gastronomicznej.
Członek komisji musi spełniać co najmniej trzy warunki spośród wszystkich określonych dla przewodniczącego komisji.
Sposób prowadzenia walidacji oraz warunki organizacyjne i materialne niezbędne do prawidłowego prowadzenia walidacji: Instytucja prowadząca walidację zapewnia wydzielone stanowisko egzaminacyjne z dostępem do:
- bieżącej wody;
- wszystkich gatunków alkoholi umożliwiających wykonanie zadań opisanych w efektach uczenia się wymaganych dla kwalifikacji;
- dodatków używanych w przygotowaniu napojów mieszanych (owoce, syropy, napoje, przyprawy, sosy, dodatki komplementarne, kostki lodu);
- szkła i sprzętu barmańskiego umożliwiającego wykonanie zadań opisanych w efektach uczenia się wymaganych dla kwalifikacji;
- składników potrzebnych do przygotowania przekąsek. Instytucja prowadząca walidację zapewnia możliwość odwołania się od decyzji kończącej walidację.
Usługa rozwojowa nie jest świadczona przez podmiot pełniący funkcję Operatora lub Partnera Operatora w danym projekcie PSF lub w którymkolwiek Regionalnym Programie lub FERS albo przez podmiot powiązany z Operatorem lub Partnerem kapitałowo lub osobowo.
Cena usługi nie obejmuje kosztów niezwiązanych bezpośrednio z usługa rozwojową, w szczególności kosztów środków trwałych przekazywanych Uczestnikom/-czkom projektu, kosztów dojazdu i zakwaterowania.
Harmonogram
Harmonogram
Przedmiot / temat zajęć | Prowadzący | Data realizacji zajęć | Godzina rozpoczęcia | Godzina zakończenia | Liczba godzin |
---|---|---|---|---|---|
Przedmiot / temat zajęć 1 z 18 Moduł 1. Przygotowanie i podawanie alkoholi, mieszanych napojów alkoholowych oraz bezalkoholowych (soft drinks) | Prowadzący Jacek Kotula | Data realizacji zajęć 05-09-2025 | Godzina rozpoczęcia 15:00 | Godzina zakończenia 18:00 | Liczba godzin 03:00 |
Przedmiot / temat zajęć 2 z 18 Przerwa | Prowadzący Jacek Kotula | Data realizacji zajęć 05-09-2025 | Godzina rozpoczęcia 18:00 | Godzina zakończenia 18:15 | Liczba godzin 00:15 |
Przedmiot / temat zajęć 3 z 18 Moduł 1. Przygotowanie i podawanie alkoholi, mieszanych napojów alkoholowych oraz bezalkoholowych (soft drinks) | Prowadzący Jacek Kotula | Data realizacji zajęć 05-09-2025 | Godzina rozpoczęcia 18:15 | Godzina zakończenia 19:45 | Liczba godzin 01:30 |
Przedmiot / temat zajęć 4 z 18 Moduł 1. Przygotowanie i podawanie alkoholi, mieszanych napojów alkoholowych oraz bezalkoholowych (soft drinks) | Prowadzący Jacek Kotula | Data realizacji zajęć 06-09-2025 | Godzina rozpoczęcia 09:00 | Godzina zakończenia 12:00 | Liczba godzin 03:00 |
Przedmiot / temat zajęć 5 z 18 Przerwa | Prowadzący Jacek Kotula | Data realizacji zajęć 06-09-2025 | Godzina rozpoczęcia 12:00 | Godzina zakończenia 12:15 | Liczba godzin 00:15 |
Przedmiot / temat zajęć 6 z 18 Moduł 1. Przygotowanie i podawanie alkoholi, mieszanych napojów alkoholowych oraz bezalkoholowych (soft drinks) | Prowadzący Jacek Kotula | Data realizacji zajęć 06-09-2025 | Godzina rozpoczęcia 12:15 | Godzina zakończenia 14:30 | Liczba godzin 02:15 |
Przedmiot / temat zajęć 7 z 18 Moduł 2. Przygotowanie przekąsek | Prowadzący Jacek Kotula | Data realizacji zajęć 06-09-2025 | Godzina rozpoczęcia 14:30 | Godzina zakończenia 15:15 | Liczba godzin 00:45 |
Przedmiot / temat zajęć 8 z 18 Przerwa | Prowadzący Jacek Kotula | Data realizacji zajęć 06-09-2025 | Godzina rozpoczęcia 15:15 | Godzina zakończenia 15:30 | Liczba godzin 00:15 |
Przedmiot / temat zajęć 9 z 18 Moduł 2. Przygotowanie przekąsek | Prowadzący Jacek Kotula | Data realizacji zajęć 06-09-2025 | Godzina rozpoczęcia 15:30 | Godzina zakończenia 17:45 | Liczba godzin 02:15 |
Przedmiot / temat zajęć 10 z 18 Moduł 3. Obsługiwanie gości | Prowadzący Jacek Kotula | Data realizacji zajęć 06-09-2025 | Godzina rozpoczęcia 17:45 | Godzina zakończenia 18:30 | Liczba godzin 00:45 |
Przedmiot / temat zajęć 11 z 18 Przerwa | Prowadzący Jacek Kotula | Data realizacji zajęć 06-09-2025 | Godzina rozpoczęcia 18:30 | Godzina zakończenia 18:45 | Liczba godzin 00:15 |
Przedmiot / temat zajęć 12 z 18 Moduł 3. Obsługiwanie gości | Prowadzący Jacek Kotula | Data realizacji zajęć 06-09-2025 | Godzina rozpoczęcia 18:45 | Godzina zakończenia 19:30 | Liczba godzin 00:45 |
Przedmiot / temat zajęć 13 z 18 Moduł 1. Przygotowanie i podawanie alkoholi, mieszanych napojów alkoholowych oraz bezalkoholowych (soft drinks) | Prowadzący Jacek Kotula | Data realizacji zajęć 07-09-2025 | Godzina rozpoczęcia 09:00 | Godzina zakończenia 12:00 | Liczba godzin 03:00 |
Przedmiot / temat zajęć 14 z 18 Przerwa | Prowadzący Jacek Kotula | Data realizacji zajęć 07-09-2025 | Godzina rozpoczęcia 12:00 | Godzina zakończenia 12:15 | Liczba godzin 00:15 |
Przedmiot / temat zajęć 15 z 18 Moduł 1. Przygotowanie i podawanie alkoholi, mieszanych napojów alkoholowych oraz bezalkoholowych (soft drinks) | Prowadzący Jacek Kotula | Data realizacji zajęć 07-09-2025 | Godzina rozpoczęcia 12:15 | Godzina zakończenia 13:00 | Liczba godzin 00:45 |
Przedmiot / temat zajęć 16 z 18 Moduł 3. Obsługiwanie gości | Prowadzący Jacek Kotula | Data realizacji zajęć 07-09-2025 | Godzina rozpoczęcia 13:00 | Godzina zakończenia 13:45 | Liczba godzin 00:45 |
Przedmiot / temat zajęć 17 z 18 Przerwa | Prowadzący Jacek Kotula | Data realizacji zajęć 07-09-2025 | Godzina rozpoczęcia 13:45 | Godzina zakończenia 14:10 | Liczba godzin 00:25 |
Przedmiot / temat zajęć 18 z 18 Walidacja | Prowadzący - | Data realizacji zajęć 07-09-2025 | Godzina rozpoczęcia 14:10 | Godzina zakończenia 14:45 | Liczba godzin 00:35 |
Cena
Cena
Cennik
Rodzaj ceny | Cena |
---|---|
Rodzaj ceny Koszt przypadający na 1 uczestnika brutto | Cena 5 000,00 PLN |
Rodzaj ceny Koszt przypadający na 1 uczestnika netto | Cena 5 000,00 PLN |
Rodzaj ceny Koszt osobogodziny brutto | Cena 178,57 PLN |
Rodzaj ceny Koszt osobogodziny netto | Cena 178,57 PLN |
Rodzaj ceny W tym koszt walidacji brutto | Cena 990,00 PLN |
Rodzaj ceny W tym koszt walidacji netto | Cena 990,00 PLN |
Rodzaj ceny W tym koszt certyfikowania brutto | Cena 990,00 PLN |
Rodzaj ceny W tym koszt certyfikowania netto | Cena 990,00 PLN |
Prowadzący
Prowadzący
Jacek Kotula
Prowadzi m.in. kursy barmańskie i baristyczne
Posiada aktualne doświadczenie zawodowe (nie starsze niż 5 lat) m.in.
- prowadzenie kursów BARMANA w okresie kwiecień 2023 r.-listopad 2024 r. dla 123 osób (na terenie woj. podkarpackiego)
- prowadzenie cyklu kursów: kelnerskiego, baristycznego i savoir-vivre w okresie maj 2020-marzec 2022
Kursy, szkolenia, certyfikaty:
BARMAN-MIXER (150 godz. kurs II stopnia)
TRENER SZTUKI BARISTYCZNEJ (CERTYFIKAT ukończenia 120 godzinnego kursu II-go stopnia)
Kwalifikacje Pedagogiczne (Kurs pedagogiczny dla instruktorów praktycznej nauki zawodu)
Szkolenie Sommelierskie I Stopnia
Kurs barmanów w zakresie TECHNIK SPRZEDAŻY
Dośw. zawodowe (wybrane):
od 2005 - współożyciel - instruktor, wykładowca w Galicyjskiej Szkole Smaku
08.2008-11.2009 Zarządzanie Kawiarnią ALBO-TAK Mąły Rynek 4 Kraków
1999-2006 Kierownik baru („Da Pietro” Spółka Jawna Kraków Rynek Główny 17)
Informacje dodatkowe
Informacje dodatkowe
Informacje o materiałach dla uczestników usługi
Uczestnicy otrzymają materiały szkoleniowe, np. skrypty oraz materiały do wykonywania zajęć praktycznych (w tym: urządzenia i narzędzia oraz materiały zużywalne niezbędne do realizacji programu szkolenia).
Warunki uczestnictwa
Pełnoletność
Informacje dodatkowe
Procedura reklamacji usługi szkoleniowej
Reklamacje można zgłaszać do ALDEO Systemy Zarządzania Sp. z o.o. w formie pisemnej, listem poleconym na adres: ALDEO Systemy Zarządzania Sp. z o.o., ul. Kurpiowska 5/111, 35-620 Rzeszów lub mailem: biuro@aldeo.pl najpóźniej w terminie 14 dni kalendarzowych od daty zakończenia realizacji danej usługi szkoleniowej wg zasad wskazanych w Procedurze reklamacji usługi szkoleniowej dostępnej na stronie internetowej: http://aldeo.pl/oferta/szkolenia/
Reklamacja zostanie uwzględniona w przypadku nienależytego zrealizowania Szkolenia z wyłącznej winy ALDEO Systemy Zarządzania Sp. z o.o.
Informujemy, że usługa może zostać poddana kontroli lub audytowi instytucji zewnętrznych, w tym audytowi w ramach audytów funkcjonowania podmiotów w Bazie Usług Rozwojowych. Zespół audytowy ma możliwość na podstawie upoważnienia wydanego przez Polską Agencję Rozwoju Przedsiębiorczości do przeprowadzenia wizytacji usługi rozwojowej.