Nowoczesne Technologie w Rozwoju Kompetencji i Optymalizacji Produkcji – Cyfrowa Transformacja w Praktyce
Nowoczesne Technologie w Rozwoju Kompetencji i Optymalizacji Produkcji – Cyfrowa Transformacja w Praktyce
Informacje podstawowe
Informacje podstawowe
- KategoriaBiznes / Organizacja
- Identyfikator projektuRegionalny Fundusz Szkoleniowy II
- Sposób dofinansowaniawsparcie dla pracodawców i ich pracowników
- Grupa docelowa usługi
Usługa dedykowana jest właścicielom przedsiębiorstwa, pracownikom przedsiębiorstwa, zatrudnionym na stanowiskach kierowniczych, pracownikom przedsiębiorstwa, wobec których właściciele mają plany związane z awansem na stanowisko kierownicze, pracowników produkcyjnych, sprzedażowych, technologów, managerów.
Grupą docelową są wszyscy pracownicy firmy zgłoszeni do projektu , którzy posiadają lukę kompetencyjną z zakresu: automatyzacji i cyfryzacji procesów produkcyjnych, sprzedażowych i zarządczych.
- Minimalna liczba uczestników10
- Maksymalna liczba uczestników18
- Data zakończenia rekrutacji17-06-2025
- Forma prowadzenia usługistacjonarna
- Liczba godzin usługi16
- Podstawa uzyskania wpisu do BURStandard Usługi Szkoleniowo-Rozwojowej PIFS SUS 2.0
Cel
Cel
Cel edukacyjny
Usługa przygotowuje uczestnika do wdrażania cyfrowej transformacji w szkoleniach i produkcji. Uczestnik nauczy się projektować nowoczesne programy rozwoju pracowników oparte na e-learningu, AI i automatyzacji oraz optymalizować koszty operacyjne dzięki IoT, Big Data i blockchain. Zdobyte kompetencje pozwolą na skuteczne zarządzanie wiedzą, zwiększenie efektywności procesów i podnoszenie jakości zgodnie z założeniami Przemysłu 4.0.Efekty uczenia się oraz kryteria weryfikacji ich osiągnięcia i Metody walidacji
Efekty uczenia się | Kryteria weryfikacji | Metoda walidacji |
---|---|---|
Efekty uczenia się Rozpoznaje kluczowe technologie cyfrowe stosowane w szkoleniach i optymalizacji produkcji (AI, IoT, VR, AR, Big Data, blockchain). | Kryteria weryfikacji Identyfikuje technologie na podstawie opisu przypadków oraz wskazuje ich zastosowanie. | Metoda walidacji Test teoretyczny z wynikiem generowanym automatycznie |
Efekty uczenia się Tworzy model szkoleniowy oparty na e-learningu i automatycznej analizie kompetencji. | Kryteria weryfikacji Opracowuje strukturę szkolenia i dobiera odpowiednie narzędzia cyfrowe. | Metoda walidacji Test teoretyczny z wynikiem generowanym automatycznie |
Efekty uczenia się Stosuje sztuczną inteligencję do analizy kompetencji i planowania ścieżek rozwoju pracowników. | Kryteria weryfikacji Wybiera odpowiednie algorytmy i interpretuje wyniki analizy kompetencji. | Metoda walidacji Test teoretyczny z wynikiem generowanym automatycznie |
Efekty uczenia się Monitoruje skuteczność szkoleń i automatycznie śledzi postępy pracowników. | Kryteria weryfikacji Analizuje dane dotyczące postępów i skuteczności nauki. | Metoda walidacji Test teoretyczny z wynikiem generowanym automatycznie |
Efekty uczenia się Wdraża cyfrowe bazy wiedzy i wewnętrzne platformy szkoleniowe. | Kryteria weryfikacji Opisuje strukturę cyfrowej bazy wiedzy i ocenia jej funkcjonalność. | Metoda walidacji Test teoretyczny z wynikiem generowanym automatycznie |
Efekty uczenia się Wykorzystuje IoT i Big Data do optymalizacji procesów produkcyjnych. | Kryteria weryfikacji Analizuje dane produkcyjne i proponuje działania optymalizacyjne. | Metoda walidacji Test teoretyczny z wynikiem generowanym automatycznie |
Efekty uczenia się Stosuje blockchain do monitorowania jakości surowców i produktów w łańcuchu dostaw. | Kryteria weryfikacji Identyfikuje możliwości zastosowania blockchain w logistyce i kontroli jakości. | Metoda walidacji Test teoretyczny z wynikiem generowanym automatycznie |
Efekty uczenia się Projektuje i implementuje cyfrowy system monitorowania zużycia energii w produkcji. | Kryteria weryfikacji Dobiera odpowiednie czujniki IoT i analizuje dane w czasie rzeczywistym. | Metoda walidacji Obserwacja w warunkach symulowanych |
Efekty uczenia się Optymalizuje zarządzanie surowcami za pomocą AI, eliminując marnotrawstwo. | Kryteria weryfikacji Wykazuje aktywną rolę w analizie procesów i podejmowaniu decyzji. | Metoda walidacji Obserwacja w warunkach symulowanych |
Efekty uczenia się Współpracuje z zespołem przy wdrażaniu cyfrowych systemów szkoleniowych i produkcyjnych. | Kryteria weryfikacji Bierze udział w symulowanych projektach i skutecznie komunikuje się z zespołem. | Metoda walidacji Obserwacja w warunkach symulowanych |
Kwalifikacje i kompetencje
Kwalifikacje
Kompetencje
Usługa prowadzi do nabycia kompetencji.Warunki uznania kompetencji
Program
Program
I. Systemowy proces szkolenia ustawicznego pracowników w erze cyfryzacji
Cel szkolenia: Opracowanie nowoczesnego modelu szkoleń opartego na e-learningu, automatyzacji i analityce kompetencji.
Zakres:
- Digitalizacja systemu szkoleń – e-learning, VR i AR w szkoleniach.
- Wykorzystanie AI do analizy kompetencji pracowników i planowania ścieżek rozwoju.
- Automatyczne monitorowanie postępów i skuteczności nauki.
- Wdrażanie cyfrowych baz wiedzy i wewnętrznych platform szkoleniowych.
II. Cyfrowa optymalizacja kosztów i wdrażanie nowych technologii w produkcji
Cel szkolenia: Wykorzystanie technologii do redukcji kosztów operacyjnych i zwiększenia efektywności.
Zakres:
- IoT (Internet Rzeczy) w piekarnictwie – jak czujniki monitorujące zużycie energii mogą obniżyć koszty?
- Big Data w optymalizacji produkcji – jak analiza danych poprawia wydajność?
- Sztuczna inteligencja w zarządzaniu surowcami – eliminacja marnotrawstwa.
- Blockchain w łańcuchu dostaw – śledzenie jakości surowców i produktów.
Walidacja
-------------
Informacje dodatkowe
- Po zrealizowanym szkoleniu uczestnik otrzyma certyfikat o ukończeniu usługi. Warunkiem uzyskania certyfikatu jest uczestnictwo w co najmniej 80% zajęć
- Usługa realizowana jest w godzinach dydaktycznych tj. za godzinę usługi szkoleniowej rozumie się 45 minut
- Fakt uczestnictwa w każdym dniu usługi rozwojowej musi zostać potwierdzony przez uczestnika własnoręcznym podpisem złożonym na udostępnionej przez organizatora liście obecności
- Walidacja wlicza się w czas trwania usługi
- Trener dostosowuje przerwy do potrzeb uczestników (max. 10 min.) i odpowiednio wydłuża zajęcia. Przerwy nie są wpisane w harmonogram szkolenia i nie stanowią kosztów kwalifikowalnych.
- Szkolenie zawiera 20h teorii i 30h praktyki
Warunki organizacyjne:
- Nowoczesny sprzęt audiowizualny,
- Ergonomiczne wyposażenie sali: Dostęp do stołów ustawionych w układzie sprzyjającym pracy zespołowej oraz wygodnych krzeseł zapewniających komfort podczas dłuższych sesji.
- W sali szkoleniowej będą dostępne długopisy, ołówki, notatniki oraz flipcharty. Flipcharty z zestawami markerów zostaną przeznaczone do wspólnej pracy grupowej, co ułatwi wizualizację pomysłów, tworzenie notatek w czasie rzeczywistym oraz angażowanie uczestników w praktyczne ćwiczenia.
- Materiały szkoleniowe zostaną dostarczone zarówno w wersji papierowej, jak i cyfrowej, a na sali będą dostępne przybory piśmiennicze oraz flipcharty do wspólnej pracy.
Harmonogram
Harmonogram
Przedmiot / temat zajęć | Prowadzący | Data realizacji zajęć | Godzina rozpoczęcia | Godzina zakończenia | Liczba godzin |
---|---|---|---|---|---|
Przedmiot / temat zajęć 1 z 11 Digitalizacja systemu szkoleń – e-learning, VR i AR w szkoleniach. | Prowadzący Maciej Ryfa | Data realizacji zajęć 25-06-2025 | Godzina rozpoczęcia 08:00 | Godzina zakończenia 10:00 | Liczba godzin 02:00 |
Przedmiot / temat zajęć 2 z 11 Wykorzystanie AI do analizy kompetencji pracowników i planowania ścieżek rozwoju. | Prowadzący Maciej Ryfa | Data realizacji zajęć 25-06-2025 | Godzina rozpoczęcia 10:00 | Godzina zakończenia 12:00 | Liczba godzin 02:00 |
Przedmiot / temat zajęć 3 z 11 Przerwa | Prowadzący Maciej Ryfa | Data realizacji zajęć 25-06-2025 | Godzina rozpoczęcia 12:00 | Godzina zakończenia 12:30 | Liczba godzin 00:30 |
Przedmiot / temat zajęć 4 z 11 Automatyczne monitorowanie postępów i skuteczności nauki. | Prowadzący Maciej Ryfa | Data realizacji zajęć 25-06-2025 | Godzina rozpoczęcia 12:30 | Godzina zakończenia 14:30 | Liczba godzin 02:00 |
Przedmiot / temat zajęć 5 z 11 Wdrażanie cyfrowych baz wiedzy i wewnętrznych platform szkoleniowych. | Prowadzący Maciej Ryfa | Data realizacji zajęć 25-06-2025 | Godzina rozpoczęcia 14:30 | Godzina zakończenia 16:00 | Liczba godzin 01:30 |
Przedmiot / temat zajęć 6 z 11 IoT (Internet Rzeczy) w piekarnictwie | Prowadzący Maciej Ryfa | Data realizacji zajęć 26-06-2025 | Godzina rozpoczęcia 08:00 | Godzina zakończenia 10:00 | Liczba godzin 02:00 |
Przedmiot / temat zajęć 7 z 11 Big Data w optymalizacji produkcji | Prowadzący Maciej Ryfa | Data realizacji zajęć 26-06-2025 | Godzina rozpoczęcia 10:00 | Godzina zakończenia 12:00 | Liczba godzin 02:00 |
Przedmiot / temat zajęć 8 z 11 Przerwa | Prowadzący Maciej Ryfa | Data realizacji zajęć 26-06-2025 | Godzina rozpoczęcia 12:00 | Godzina zakończenia 12:30 | Liczba godzin 00:30 |
Przedmiot / temat zajęć 9 z 11 Sztuczna inteligencja w zarządzaniu surowcami | Prowadzący Maciej Ryfa | Data realizacji zajęć 26-06-2025 | Godzina rozpoczęcia 12:30 | Godzina zakończenia 13:00 | Liczba godzin 00:30 |
Przedmiot / temat zajęć 10 z 11 Blockchain w łańcuchu dostaw | Prowadzący Maciej Ryfa | Data realizacji zajęć 26-06-2025 | Godzina rozpoczęcia 13:00 | Godzina zakończenia 15:30 | Liczba godzin 02:30 |
Przedmiot / temat zajęć 11 z 11 Walidacja | Prowadzący - | Data realizacji zajęć 26-06-2025 | Godzina rozpoczęcia 15:30 | Godzina zakończenia 16:00 | Liczba godzin 00:30 |
Cena
Cena
Cennik
- Rodzaj cenyCena
- Koszt przypadający na 1 uczestnika brutto2 385,71 PLN
- Koszt przypadający na 1 uczestnika netto2 385,71 PLN
- Koszt osobogodziny brutto149,11 PLN
- Koszt osobogodziny netto149,11 PLN
Prowadzący
Prowadzący
Maciej Ryfa
Informacje dodatkowe
Informacje dodatkowe
Informacje o materiałach dla uczestników usługi
Skrypt Szkoleniowy w formie elektronicznej, którą otrzymają w dniu rozpoczęcia szkolenia.
Metody interaktywne i aktywizujące, jakimi będą prowadzone zajęcia na szkoleniach to narzędzia wspierające takie jak:
● Dyskusja panelowa
● Metoda symulacyjna
● Metoda projektów
● Rozmowa kierowana
Adres
Adres
Udogodnienia w miejscu realizacji usługi
- Wi-fi