KURS CUKIERNICZY - MONOPORCJE I MAKARONIKI
KURS CUKIERNICZY - MONOPORCJE I MAKARONIKI
Informacje podstawowe
Informacje podstawowe
- KategoriaInne / Gastronomia
- Sposób dofinansowaniawsparcie dla osób indywidualnychwsparcie dla pracodawców i ich pracowników
- Grupa docelowa usługi
Szkolenie skierowane jest do osób związanych z branżą cukierniczą oraz pasjonatów, którzy chcą nauczyć się tworzenia eleganckich, nowoczesnych deserów w formie monoporcji oraz profesjonalnego wypieku makaroników. Grupą docelową szkolenia będą: Cukiernicy i pastry chefowie, Szefowie kuchni i kucharze, Właściciele cukierni, kawiarni i pracownicy branży gastronomicznej, Pracownicy firm cateringowych, Pasjonaci cukiernictwa i osoby planujące otwarcie własnej działalności.
Usługa również adresowana dla uczestników projektu Małopolski Pociąg do Kariery oraz Kierunek - Rozwój.
- Minimalna liczba uczestników3
- Maksymalna liczba uczestników10
- Data zakończenia rekrutacji12-05-2025
- Forma prowadzenia usługistacjonarna
- Liczba godzin usługi23
- Podstawa uzyskania wpisu do BURCertyfikat systemu zarządzania jakością wg. ISO 9001:2015 (PN-EN ISO 9001:2015) - w zakresie usług szkoleniowych
Cel
Cel
Cel edukacyjny
Celem szkolenia jest nauka nowoczesnych technik cukierniczych niezbędnych do przygotowania eleganckich i perfekcyjnych monoporcji – małych, indywidualnych deserów o wysokiej estetyce i doskonałym smaku oraz nauka wypieku profesjonalnych makaroników. Szkolenie pozwoli uczestnikom zdobyć wiedzę i umiejętności niezbędne do tworzenia profesjonalnych deserów monoporcjowych oraz makaroników, które spełniają najwyższe standardy estetyczne i smakowe.Efekty uczenia się oraz kryteria weryfikacji ich osiągnięcia i Metody walidacji
Efekty uczenia się | Kryteria weryfikacji | Metoda walidacji |
---|---|---|
Efekty uczenia się Tworzy samodzielnie nowoczesne desery - monoporcje. Umiejętnie łączy smaki i tekstury, dobiera aromaty wg poznanych metod oraz tworzy dekoracje wykorzystując wiedzę z zakresu zachowania kontrastu kolorystycznego | Kryteria weryfikacji Charakteryzuje nowoczesne zagadnienia cukiernicze | Metoda walidacji Wywiad swobodny |
Kryteria weryfikacji Rozróżnia metody dobierania aromatów, zachowania tekstur oraz różne połączenia smakowe | Metoda walidacji Wywiad swobodny | |
Kryteria weryfikacji Charakteryzuje techniki dekoracji oraz zachowania kontrastu kolorystycznego | Metoda walidacji Wywiad swobodny | |
Kryteria weryfikacji Tworzy nowe wyroby cukiernicze- monoporcje | Metoda walidacji Obserwacja w warunkach rzeczywistych | |
Kryteria weryfikacji Łączy smaki i tekstury wg poznanych metod | Metoda walidacji Obserwacja w warunkach rzeczywistych | |
Kryteria weryfikacji Dobiera w odpowiedni sposób aromaty | Metoda walidacji Obserwacja w warunkach rzeczywistych | |
Kryteria weryfikacji Wykonuje dekoracje na monoporcjach z zachowaniem kontrastu kolorystycznego | Metoda walidacji Obserwacja w warunkach rzeczywistych | |
Kryteria weryfikacji Stosuje zasady komunikacji interpersonalnej - potrafi przekazać swoją wiedzę współpracownikom, podwładnym, posiada kompetencje społeczne, niezbędne do wykonywania pracy w zespole, radzi sobie w trudnych sytuacjach w środowisku cukierniczym | Metoda walidacji Wywiad swobodny | |
Efekty uczenia się Uczestnik wykonuje makaroniki, dobierając odpowiednie składniki, kontrolując proces ich wykonania oraz stosując nowoczesne techniki dekoracji i łączenia smaków. | Kryteria weryfikacji Stosuje poprawną technikę przygotowania masy | Metoda walidacji Obserwacja w warunkach rzeczywistych |
Kryteria weryfikacji Formuje i suszy makaroniki zgodnie z wymaganiami technologicznymi | Metoda walidacji Obserwacja w warunkach rzeczywistych | |
Kryteria weryfikacji Kontroluje proces pieczenia | Metoda walidacji Obserwacja w warunkach rzeczywistych | |
Kryteria weryfikacji Przygotowuje i aplikuje nadzienie zgodnie z zasadami cukiernictwa | Metoda walidacji Obserwacja w warunkach rzeczywistych | |
Kryteria weryfikacji Dekoruje makaroniki estetycznie i zgodnie z nowoczesnymi trendami | Metoda walidacji Obserwacja w warunkach rzeczywistych |
Kwalifikacje i kompetencje
Kwalifikacje
Kompetencje
Usługa prowadzi do nabycia kompetencji.Warunki uznania kompetencji
Program
Program
Szkolenie skierowane jest do osób związanych z branżą cukierniczą oraz pasjonatów, którzy chcą nauczyć się tworzenia eleganckich, nowoczesnych deserów w formie monoporcji oraz profesjonalnego wypieku makaroników. Grupą docelową szkolenia będą: Cukiernicy i pastry chefowie, Szefowie kuchni i kucharze, Właściciele cukierni, kawiarni i pracownicy branży gastronomicznej, Pracownicy firm cateringowych, Pasjonaci cukiernictwa i osoby planujące otwarcie własnej działalności.
Usługa również adresowana dla uczestników projektu Małopolski Pociąg do Kariery oraz Kierunek - Rozwój.
Przywitanie, poznanie uczestników.
Część teoretyczna:
1) Omówienie harmonogramu pracy, teoretyczny blok - nowoczesne zagadnienia cukiernicze - monoporcje
2) Opracowanie metod dobierania aromatów, zachowania tekstur oraz różne połączenia smakowe
3) Omówienie technik dekoracji oraz zachowania kontrastu kolorystycznego
4) Przygotowanie makaroników - teoria: składniki, techniki przygotowania, dobór smaków i kolorystyki
Część praktyczna:
1) Przygotowanie podstaw monoporcji: Mango / cytryna / biała czekolada, Ciemna czekolada / pomarańcza / ziarna kakaowca
2) Przygotowanie podstaw monoporcji: Ser / figa / marakuja, Chałwa / wiśnia / biała czekolada
3) Przygotowanie podstaw monoporcji: Czekolada 70% / piernik/ śliwka, Wanilia / truskawka / mięta
4) Przygotowanie podstaw monoporcji Jogurt/ ananas/ pieprz
5) Przygotowanie makaroników - praktyka: wykonanie masy, pieczenie, wypełnianie
6) Wykonanie końcowych dekoracji na przygotowanych deserach i wypiekach
Podsumowanie szkolenia, wręczenie certyfikatów, zakończenie szkolenia.
Walidacja usługi.
Szkolenie odbywa się w trybie godzin dydaktycznych: 45 min
Walidacja i przerwy ujęte w harmonogramie, wliczają się w czas trwania szkolenia i stanowią koszt kwalifikowalny usługi.
Celem szkolenia jest nauka nowoczesnych technik cukierniczych niezbędnych do przygotowania eleganckich i perfekcyjnych monoporcji – małych, indywidualnych deserów o wysokiej estetyce i doskonałym smaku oraz nauka wypieku profesjonalnych makaroników. Szkolenie pozwoli uczestnikom zdobyć wiedzę i umiejętności niezbędne do tworzenia profesjonalnych deserów monoporcjowych oraz makaroników, które spełniają najwyższe standardy estetyczne i smakowe.
Harmonogram
Harmonogram
Przedmiot / temat zajęć | Prowadzący | Data realizacji zajęć | Godzina rozpoczęcia | Godzina zakończenia | Liczba godzin |
---|---|---|---|---|---|
Brak wyników. |
Cena
Cena
Cennik
- Rodzaj cenyCena
- Koszt przypadający na 1 uczestnika brutto4 460,00 PLN
- Koszt przypadający na 1 uczestnika netto4 460,00 PLN
- Koszt osobogodziny brutto193,91 PLN
- Koszt osobogodziny netto193,91 PLN
Prowadzący
Prowadzący
Maciej Rosiński
podstaw. Jest perfekcjonistą – dla niego dania zawsze muszą tak samo smakować i wyglądać
Zdobywca dwóch czapek w żółtym przewodniku Gaullt&Millau Polska 2017. Trener Narodowej
Reprezentacji Polski Juniorów na Olimpiadę Kulinarną Erfurt 2016 z którą zdobył brąz i srebro.
Nominowany przez Gault&Millau Polska w kategorii Szef Jutra 2017
Juror konkursów takich jak Trendy Chocolate Chef w Bydgoszczy czy Chefs Culinar Cup w
Poznaniu. Uczestnik wielu staży i szkoleń u najlepszych szefów kuchni. Jego dania inspirowane są
kuchnią z całego świata.
Trener w Międzynarodowej Szkole Sztuki Kulinarnej - Ashanti w Łodzi o 2018 roku - zakres -
nowoczesne cukiernictwo (monoporcje, torty nowoczesne, makaroniki), ok 30 szkoleń rocznie (ok
10 osób - każde szkolenie)
Trener w Akademii Sweet Decor od 2019 roku (monoporcje, torty nowoczesne, makaroniki) ok 20
szkoleń rocznie ( ok 10 osób - każde szkolenie)
Wykształcenie - wyższe pedagogiczne
Doświadczenie w branży cukierniczej zdobyte w okresie ostatnich 5 lat
Informacje dodatkowe
Informacje dodatkowe
Informacje o materiałach dla uczestników usługi
Skrypt z przepisami i recepturami oraz metodyką wykonania.
Informacje dodatkowe
- Walidacja i przerwy ujęte w harmonogramie, wliczają się w czas trwania szkolenia i stanowią koszt kwalifikowalny usługi
- Koszty noclegu, wyżywienia i dojazdu nie zostały ujęte w cenie usługi
- Szkolenie odbywa się w trybie godzin dydaktycznych
- Zawarto umowę z WUP Kraków w ramach projektu Małopolski Pociąg do Kariery
- Zawarto umowę z WUP Toruń w ramach projektu Kierunek - Rozwój
- W przypadku osób, które uzyskały dofinansowanie w wielkości ≥70% obowiązuje zwolnienie podatku VAT
- Podstawa zwolnienia: Art. 43.1.29.a) c) ustawy o VAT w związku z §.3.1.14 ROZPORZĄDZENIEM MINISTRA
- FINANSÓW z dnia 20 grudnia 2013 r. w sprawie zwolnień od podatku od towarów i usług oraz warunków stosowania tych zwolnień, Art. 113 Ust. 1 Ustawa o podatku od towarów i usług.
Materiały multimedialne i dokumenty do pobrania
Materiały multimedialne
Adres
Adres
Udogodnienia w miejscu realizacji usługi
- Klimatyzacja
- Wi-fi