Certyfikowany Barista
Certyfikowany Barista
Informacje podstawowe
Informacje podstawowe
- KategoriaInne / Gastronomia
- Sposób dofinansowaniawsparcie dla osób indywidualnychwsparcie dla pracodawców i ich pracowników
- Grupa docelowa usługi
Szkolenie adresowane jest do osób, które chcą pracować w charakterze baristy w barach, restauracjach, kawiarniach, hotelach i innych obiektach gastronomicznych oraz osób chcących poznać tajniki parzenia kawy dla własnych potrzeb oraz jak dobrze bawić się kawą w doborowym towarzystwie.
- Minimalna liczba uczestników4
- Maksymalna liczba uczestników8
- Data zakończenia rekrutacji07-05-2025
- Forma prowadzenia usługistacjonarna
- Liczba godzin usługi24
- Podstawa uzyskania wpisu do BURCertyfikat systemu zarządzania jakością wg. ISO 9001:2015 (PN-EN ISO 9001:2015) - w zakresie usług szkoleniowych
Cel
Cel
Cel edukacyjny
Kurs przygotowuje do pracy w zawodzie baristy. Uczestnik kursu pozna historię kawy, będzie umiał rozpoznać gatunki kakaowca, opanuje zasady i techniki parzenia espresso, opanuje metodę teksturowania mleka i techniki tworzenia podstawowych napoi na bazie espresso, zdobędzie umiejętności obsługi i konserwacji ekspresu ciśnieniowego.Efekty uczenia się oraz kryteria weryfikacji ich osiągnięcia i Metody walidacji
Efekty uczenia się | Kryteria weryfikacji | Metoda walidacji |
---|---|---|
Efekty uczenia się Poznaje świat kawy | Kryteria weryfikacji potrafi rozróżnić gatunki kawy Arabika vs, Robusta | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Efekty uczenia się Opisuje metody obróbki ziaren | Kryteria weryfikacji stosuje różne metody i techniki obróbki kawy | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Kryteria weryfikacji wskazuje typ ekspresu lub młynka | Metoda walidacji Test teoretyczny | |
Efekty uczenia się Opisuje rodzaje ekspresów grupowych i młynka | Kryteria weryfikacji zna zasady ustawiania młynka- mielenia i ekstrakcji | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Efekty uczenia się Zna zasady poprawnej ekstrakcji | Kryteria weryfikacji opisuje czym jest crema, espreso vs lungo, czarna kawa vs Americano | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Kryteria weryfikacji potrafi rozpoznać typowe błędy. | Metoda walidacji Test teoretyczny | |
Kryteria weryfikacji zna wpływ temperaturyekstrakcji na smak kawy | Metoda walidacji Test teoretyczny | |
Efekty uczenia się Posiada wiedzę na temat mleka i technik spieniania | Kryteria weryfikacji posiada wiedzę na temat wyboru mleka, wpływu mleka na smak kawy- konsystencja, temperatura. | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Efekty uczenia się Posiada wiedzę i umiejętności parzenia kaw mlecznych | Kryteria weryfikacji objaśnia techniki sporządzania: włoskiej cappuccino, Latte vs Macchiato, Fl white | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Efekty uczenia się Posiada wiedzę na temat dodatków do kawy | Kryteria weryfikacji wie jakie syropy stosuje się do kawy, jakie czekolady, maccha | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Kwalifikacje i kompetencje
Kwalifikacje
Inne kwalifikacje
Uznane kwalifikacje
- KIG - łączącej 67 Izb branżowych, 63 Izb regionalnych, 21 Izb bilateralnych, 7 pozostałych organizacji (stowarzyszenia, federacje, związki pracodawców, fundacje),
- Pracodawcy RP - reprezentującej 19000 firm,
- Konfederacji LEWIATAN - skupiającej ponad 4100 firm.
Informacje
- Podstawa prawna dla Podmiotów / kategorii Podmiotówuprawnione do realizacji procesów walidacji i certyfikowania na mocy innych przepisów prawa
- Nazwa/Kategoria Podmiotu prowadzącego walidacjęZwiązek Zakładów Doskonalenia Zawodowego oddział w Warszawie-Krajowe Centrum Akredytacji(KCA)
- Podmiot prowadzący walidację jest zarejestrowany w BURTak
- Nazwa/Kategoria Podmiotu certyfikującegoZwiązek Zakładów Doskonalenia Zawodowego o/Warszawa - Krajowe Centrum Akredytacji (KCA).
- Podmiot certyfikujący jest zarejestrowany w BURTak
Program
Program
Wprowadzenie do świata kawy 1 godz.
- historia kawy
- gatunki kawy
- omówienie różnych metod obróbki ziaren
Obsługa ekspresu grupowego i młynka 2,5 godziny
- rodzaje ekspresów
- zasady ustawiania młynka
- wpływ grubości mielenia na smak
- wpływ temperatury ekstrakcji na smak
Przygotowanie espresso 1,5 godziny
- zasady poprawnej ekstrakcji
- typowe błędy jak je korygować
- praktyka - trening
Czarna kawa 1,5 godziny
- espresso vs lung
- czarna kawa vs Americano
- kawa przelewowa
- praktyka - trening
Podsumowanie 1 godzina
- ćwiczenia indywidualne
- sesja pytań i odpowiedzi
Mleczna strona kawy 1,5 godziny
- teoria i podstawy pracy z mlekiem
- wybór mleka
- techniki poprawnego spieniania
Praktyczne spienianie mleka 1,5 godziny
- wpływ tekstury mleka na wzory
- ćwiczenia indywidualne
Kawy mleczne 2 godziny
- włoskie cappucino
- Latte
- Flat
- praktyka- trening
Kawy mleczne z dodatkami 1,5 godziny
- syropy kawowe
- czekolada, moccha
Praktyka i podsumowanie 1 godzina
Warsztat treningowy 8 godzin
- powtórzenie i doskonalenie wszystkich umiejętności zdobytych w trakcie szkolenia + podstawy Latte art
- analiza błędów i indywidualne wskazówki
- podstawy latte art od spieniania mleka po wzór serce/rosetta
- praktyka trening
- przygotowanie poprawnego espresso
- wykonanie dowolnej kawy mlecznej
Walidacja 1 godzina
1 godzina zajęć = 45 min (godzina dydaktyczna).
Przerwy nie są wliczone do czasu trwania usługi
Między drugą a trzecią godziną zajęć przewidziana jest przerwa trwająca 15 minut.
Harmonogram
Harmonogram
Przedmiot / temat zajęć | Prowadzący | Data realizacji zajęć | Godzina rozpoczęcia | Godzina zakończenia | Liczba godzin |
---|---|---|---|---|---|
Brak wyników. |
Cena
Cena
Cennik
- Rodzaj cenyCena
- Koszt przypadający na 1 uczestnika brutto4 800,00 PLN
- Koszt przypadający na 1 uczestnika netto4 800,00 PLN
- Koszt osobogodziny brutto200,00 PLN
- Koszt osobogodziny netto200,00 PLN
- W tym koszt walidacji brutto996,30 PLN
- W tym koszt walidacji netto996,30 PLN
- W tym koszt certyfikowania brutto996,30 PLN
- W tym koszt certyfikowania netto996,30 PLN
Prowadzący
Prowadzący
Marek Niziołek
- Technik Technologii Żywienia, specjalność: Żywienie Zbiorowe
- Certyfikaty SCAE (The Speciality Coffee AssociaƟon Of Europe):
- IntroducƟon to Coffee
- Barista Skills FoundaƟon
Doświadczenie w branży kawowej
Barista, Przedstawiciel handlowy – do 2010
- Praca w kawiarniach – barista.
- Przedstawiciel w firmie Strauss Cafe Poland – obecnie jeden z większych producentów kawy w
Polsce – sprzedaż kawy i ekspresów do kawy, poznawanie tajników wypalania kawy, szkolenie
klientów z obsługi/konserwacji i parzenia kawy.
Właściciel Marco Caffe / Szkoleniowiec – od 01.09.2010 – obecnie
- Współpraca z restauracjami / hotelami / firmami z zakresie sprzętu i kawy.
- Organizacja warsztatów kawowych i pokazów dla klientów.
- Prowadzenie szkoleń z zakresu technik baristycznych, obsługi ekspresów i młynków itp. dla
klientów z HoReCa. grup zorganizowanych oraz osób indywidualnych.
- Edukacja pracowników kawiarni (stałych i nowych klientów) w zakresie laƩe art, sensoryki kawy i
serwisu klienta.
- Obsługa baristyczna na eventach.
- Tworzenie materiałów szkoleniowych i programów treningowych dla początkujących oraz
zaawansowanych baristów.
- Praca na profesjonalnym sprzęcie – jednym z najlepszych producentów ekspresów.
- Współpraca z palarniami włoskimi.
Informacje dodatkowe
Informacje dodatkowe
Informacje o materiałach dla uczestników usługi
Sprzęt i materiały do szkolenia po stronie MARCO Caffe
Warunki uczestnictwa
Ukończone 18 lat
preferowane zdolności manualne, wyobraźnia
Informacje dodatkowe
Informujemy, że w Zakład Doskonalenia Zawodowego w Katowicach jest zwolniony z podatku VAT, w związku z tym koszt szkolenia netto i brutto jest identyczny (zwolniona z podatku VAT na podstawie art. 43, ust. 1, pkt. 26, lit. a) Ustawy z dnia 11 marca 2004 r. o podatku od towarów i usług).
Jednostka lekcyjna 45 min. Przerwy nie wliczane są do czasu trwania usługi.
Koszty walidacji i certyfikacji wliczono w koszt usługi.
Adres
Adres
Udogodnienia w miejscu realizacji usługi
- Klimatyzacja
- Wi-fi