Kurs Kucharz z egzaminem zewnętrznym
Kurs Kucharz z egzaminem zewnętrznym
Informacje podstawowe
Informacje podstawowe
- KategoriaInne / Gastronomia
- Sposób dofinansowaniawsparcie dla osób indywidualnychwsparcie dla pracodawców i ich pracowników
- Grupa docelowa usługi
Szkolenie adresowane jest do osób przygotowujących się do egzaminu w zawodzie kucharz
- Minimalna liczba uczestników1
- Maksymalna liczba uczestników20
- Data zakończenia rekrutacji13-05-2025
- Forma prowadzenia usługistacjonarna
- Liczba godzin usługi100
- Podstawa uzyskania wpisu do BURZnak Jakości Małopolskich Standardów Usług Edukacyjno-Szkoleniowych (MSUES) - wersja 2.0
Cel
Cel
Cel edukacyjny
Przygotowanie uczestnika szkolenia do samodzielnej pracy w gastronomii w zawodzie kucharza z wykorzystaniem umiejętności cyfrowych, które pozwolą na sprawne i bezpieczne korzystanie z technologii informacyjnych w pracy i edukacji kucharzyEfekty uczenia się oraz kryteria weryfikacji ich osiągnięcia i Metody walidacji
Efekty uczenia się | Kryteria weryfikacji | Metoda walidacji |
---|---|---|
Efekty uczenia się Posługuje się wiedzą z zakresu pracy na stanowisku kucharza | Kryteria weryfikacji -definiuje przepisy sanitarno-epidemiologiczne oraz zasady z zakresu higieny i bezpieczeństwa zdrowotnego żywności-przedstawia zasady prawidłowego żywienia, planowania posiłków i układania menu -omawia zasady obliczania wartości energetycznej potraw -uzasadnia zasady dokonywania oceny ilościowej i jakościowej surowców, półproduktów i gotowych potraw w małej gastronomii - wyjaśnia zasady oceniania przydatności i przygotowania surowców oraz półproduktów do obróbki w małej gastronomi -charakteryzuje zasady dobierania dodatków do różnych potraw -objaśnia zasady porcjowania, podawania i dekorowania potraw -wymienia i objaśnia techniki i zasady sporządzania różnego rodzaju potraw i napojów | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Efekty uczenia się Wykonuje czynności z zakresu pracy na stanowisku kucharza | Kryteria weryfikacji -układa menu-oblicza wartości odżywcze i energetyczne potraw -dokonuje oceny ilościowej i jakościowej surowców, półproduktów i gotowych potraw w małej gastronomii -sporządza potrawy różnymi technikami, takimi jak: gotowanie, smażenie, duszenie, pieczenie, grillowanie -przygotowuje różnego rodzaju potrawy, takie jak: zupy, sosy, potrawy z jaj, potrawy mączne, ryby, przekąski zimne i gorące, mięsa, surówki, sałatki, ciasta, desery, galaretki itp. -porcjuje, podaje i dekoruje potrawy -sporządza rożnymi metodami coctaile i napoje na różne okazje i przyjęcia -dobiera dodatki do różnych potraw | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Efekty uczenia się Doskonali swoje umiejętności związane z wykonywaniem pracy na stanowisku kucharza, śledzi nowe trendy i technologię oraz dostosowuje się do zmian na rynku i w branży | Kryteria weryfikacji - skutecznie komunikuje się z ludźmi i współpracuje z zespołem-zachowuje spokój i skupienie w sytuacjach wysokiego tempa pracy,dużego obciążenia zamówieniami czy problemami w kuchni -wykazuje się empatią i zrozumieniem potrzeb klientów oraz gotowością do dostosowania się do ich preferencji żywieniowych czy nietypowych zamówień -obsługuje klientów z szacunkiem i profesjonalizmem,odpowiada na pytania dotyczące menu,udziela rekomendacji oraz rozwiązuje reklamacje w przypadku niezadowolenia -skrupulatnie przygotowuje potrawy zgodnie z recepturami,dba o estetykę i prezentację dań oraz kontroluje jakość surowców i ich przechowywanie -dba o higienę,przestrzega zasad higieny i bezpieczeństwa żywnościowego w celu zapewnienia bezpieczeństwa klientów oraz unikania ewentualnych zagrożeń zdrowotnych | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Kwalifikacje i kompetencje
Kwalifikacje
Inne kwalifikacje
Uznane kwalifikacje
Lista sprawdzająca do weryfikacji dostępna jest pod adresem: https://icvc.eu/kwalifikacje-icvc/
Informacje
- Podstawa prawna dla Podmiotów / kategorii Podmiotówuprawnionych do wydawania dokumentów potwierdzających uzyskanie kwalifikacji, w tym w zawodzie
- Nazwa/Kategoria Podmiotu prowadzącego walidacjęICVC Certyfikacja Sp. z o.o.
- Podmiot prowadzący walidację jest zarejestrowany w BURNie
- Nazwa/Kategoria Podmiotu certyfikującegoICVC Certyfikacja Sp. z o.o.
- Podmiot certyfikujący jest zarejestrowany w BURNie
Program
Program
Ramowy program:
- Organizacja pracy na stanowisku Kucharz
- Wiedza z zakresu usług gastronomicznych, ze szczególnym uwzględnieniem pojęcia catering
- Znajomość metod podawania posiłków w działalności cateringowej
- Wiedza z zakresu kompleksowej obsługi imprez (party service): kulturalnych, garden party, eventów, bankietów i przyjęć firmowych
- Wiedza z zakresu Dobrej Praktyki Cateringowej
- Praktyczna wiedza na temat selekcji przyjmowania i magazynowania surowców
- Umiejętność przeprowadzenia obróbki wstępnej surowców
- Umiejętność przeprowadzenia procesu rozmrażania żywności i obróbki termicznej potraw
- Wiedza z zakresu właściwego przechowywania żywności
- Umiejętność właściwego transportu różnego rodzaju potraw
- Wiedza z zakresu serwowania i ekspozycji potraw
- Zastosowanie wiedzy na temat gospodarki odpadami pokonsumpcyjnymi
- Podstawowa wiedza na temat Dobrej Praktyki Produkcyjnej i Higienicznej, system HACCP
- Znajomość rodzajów usług gastronomicznych, bufetów, bankietów i ich podział
- Umiejętność zarządzania czasem i pracy w zespole
- Znajomość zasad BHP i ppoż.
Liczba osób w grupie:
– na zajęciach teoretycznych do 10 osób, można zwiększyć zapewniając odpowiednio dużą salę spełniającą właściwe warunki dla uczestników,
– na zajęciach praktycznych do 4 osób na daną jednostkę lekcyjną na jednego instruktora.
Szkolenie przeprowadzone zostanie w wymiarze 100 godzin dydaktycznych, gdzie 1 godzina dydaktyczna wynosi 45 minut. Szkolenie będzie prowadzone w formie zajęć teoretycznych i zajęć praktycznych.
W czas szkolenia nie są wliczone przerwy. W czasie kursu wliczone są: po dwóch godzinach dydaktycznych przerwa 15 minut, po 4 godzinach dydaktycznych przerwa 15 minut, po 6 godzinach dydaktycznych przerwa 45 minut, po 8 godzinach dydaktycznych przerwa 15 minut
Po zakończonych ćwiczeniach będzie sprawdzana wiedza uczestnika kursu na podstawie testu wiedzy jednokrotnego wyboru oraz opisywane będą w raportach instruktorów po ćwiczeniach okresowe podsumowania postępów uczestników kursu.
Egzamin jest egzaminem pisemnym, przygotowanym w formie testu. Arkusz egzaminacyjny zawiera 16 pytań. Są to pytania zamknięte, jednorazowego wyboru.
Warunkiem zaliczenia testu i uzyskania kwalifikacji jest uzyskanie wyniku co najmniej 75% (12 poprawnych odpowiedzi).
Czas trwania Egzaminu: 30 minut zegarowych.
Harmonogram
Harmonogram
Przedmiot / temat zajęć | Prowadzący | Data realizacji zajęć | Godzina rozpoczęcia | Godzina zakończenia | Liczba godzin |
---|---|---|---|---|---|
Brak wyników. |
Cena
Cena
Cennik
- Rodzaj cenyCena
- Koszt przypadający na 1 uczestnika brutto4 900,00 PLN
- Koszt przypadający na 1 uczestnika netto4 900,00 PLN
- Koszt osobogodziny brutto49,00 PLN
- Koszt osobogodziny netto49,00 PLN
- W tym koszt walidacji brutto250,00 PLN
- W tym koszt walidacji netto250,00 PLN
- W tym koszt certyfikowania brutto250,00 PLN
- W tym koszt certyfikowania netto250,00 PLN
Prowadzący
Prowadzący
Ewa Lorenowicz
Posiada ukończoną Zasadniczą Szkołę Zawodową w zawodzie kucharz
Kwalifikacje pedagogiczne – Instruktor praktycznej nauki zawodu w zakładach pracy
Posiada ukończone szkolenie z zakresu „Wdrażanie systemu HACCP, procedury i dokumentacja”
Posiada tytuł Mistrza w zawodzie kucharz
Informacje dodatkowe
Informacje dodatkowe
Informacje o materiałach dla uczestników usługi
Materiały edukacyjne dla Uczestników:
- materiały w formie wydruków prezentacji,
- notatnik, długopis,
- przykładowe pytania egzaminacyjne w formie wydruków oraz on-line.
Warunki uczestnictwa
- zaświadczenie lekarskie o braku przeciwwskazań do podjęcia nauki zawodu
- ukończone 18 lat
- wykształcenie podstawowe, gimnazjalne
Adres
Adres
Udogodnienia w miejscu realizacji usługi
- Wi-fi
- Obiekt spełnia wszystkie wymagania higieniczno-sanitarne.