Szkolenie sommelierskie z elementami zarzadzania kategorią win i produktów powiązanych w segmencie gastronomicznym oraz z elementami językowymi w zakresie obsługi i wymowy nazewnictwa w obszarze wina.
Szkolenie sommelierskie z elementami zarzadzania kategorią win i produktów powiązanych w segmencie gastronomicznym oraz z elementami językowymi w zakresie obsługi i wymowy nazewnictwa w obszarze wina.
Informacje podstawowe
Informacje podstawowe
- KategoriaInne / Gastronomia
- Sposób dofinansowaniawsparcie dla pracodawców i ich pracowników
- Grupa docelowa usługi
Osoby związane bezpośrednio ze sprzedażą̨ wina lub pretendujące do pełnieni takiej funkcji w przyszłości oraz pasjonaci win, chcący tę wiedzę dowolnie wykorzystać́.
Osoby zarządzający kategorią wina w restauracji – właściciele i kierownicy, kreujący sprzedaż wina w gastronomii.
- Minimalna liczba uczestników1
- Maksymalna liczba uczestników12
- Data zakończenia rekrutacji27-04-2025
- Forma prowadzenia usługistacjonarna
- Liczba godzin usługi41
- Podstawa uzyskania wpisu do BURZnak Jakości TGLS Quality Alliance
Cel
Cel
Cel edukacyjny
Usługa "Szkolenie sommelierskie z elementami zarzadzania kategorią win i produktów powiązanych w segmencie gastronomicznym oraz z elementami językowymi w zakresie obsługi i wymowy nazewnictwa w obszarze wina" przygotowuje do samodzielnego oceniania win oraz samodzielnego doboru win do karty w restauracji.Efekty uczenia się oraz kryteria weryfikacji ich osiągnięcia i Metody walidacji
Efekty uczenia się | Kryteria weryfikacji | Metoda walidacji |
---|---|---|
Efekty uczenia się Swobodnie stosuje opisowe metody degustacji wina, zawierające elementy prosprzedażowe. | Kryteria weryfikacji Przeprowadzi szczegółowy opis wina na podstawie formularz degustacyjnego WINO+ | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Efekty uczenia się Rozróżnia etykiety szczepowe, geograficzne i markowe na butelkach win. | Kryteria weryfikacji Rekomenduje i wybiera odpowiednie wina według krajów, regionów, szczepów i producentów. | Metoda walidacji Obserwacja w warunkach rzeczywistych |
Efekty uczenia się Rozróżnia pojęcia winiarskie w wybranych językach krajów produkujących wino /Francja, Włochy, Hiszpania, Portugalia, Niemcy, kraje anglojęzyczne. | Kryteria weryfikacji Używa terminów winiarskich z różnych krajów, profesjonalnie obsługując klientów. | Metoda walidacji Obserwacja w warunkach rzeczywistych |
Efekty uczenia się Stosuje wiedzę o uprawie winorośli, techniki produkcji win spokojnych i musujących. | Kryteria weryfikacji Wykorzystuje wiedzę na temat odmian winorośli, geografii, metod winifikacji w codziennych warunkach. | Metoda walidacji Obserwacja w warunkach rzeczywistych |
Efekty uczenia się Degustuje wina i alkohole zgodnie z formularzem degustacyjnym. | Kryteria weryfikacji Przeprowadzi szczegółowy i skrócony opis wina i innych alkoholi na podstawie formularza degustacyjnego WINO+. | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Efekty uczenia się Stosuje zaawansowane zasady łączenia smaków oraz elementów struktur win, potraw i wód. | Kryteria weryfikacji W trakcie opisu szczegółowego i skróconego wina rekomenduje zastosowanie gastronomiczne - rekomendację potrawy do wina. | Metoda walidacji Obserwacja w warunkach symulowanych |
Efekty uczenia się Definiuje jak współpracować́ z szefem kuchni w zakresie połączeń́ jedzenia i wina. | Kryteria weryfikacji Rekomenduje wina do karty menu, używając tabeli połączeń wina i jedzenia. | Metoda walidacji Obserwacja w warunkach symulowanych |
Efekty uczenia się Rozróżnia rodzaje wód mineralnych, serów, dodatków i wykorzystuje te informacje podczas serwisu w restauracji. | Kryteria weryfikacji Rekomenduje wody mineralne, sery w trakcie rozmowy z klientem. | Metoda walidacji Obserwacja w warunkach rzeczywistych |
Efekty uczenia się Buduje Kartę̨ Win restauracji wykorzystując klucze szczepowe, geograficzne, winifikacyjne. | Kryteria weryfikacji Zaprojektuje kartę win adekwatną do wybranego lokalu stosując dobre zasady budowy karty win. | Metoda walidacji Obserwacja w warunkach symulowanych |
Efekty uczenia się Zarządza stanami magazynowymi, wykorzystując zasoby dostępnych win i współpracę z dostawcami. | Kryteria weryfikacji Negocjuje ceny, zamawia wina, wybiera dostawców adekwatnie do potrzeb i charakteru lokalu. | Metoda walidacji Obserwacja w warunkach symulowanych |
Efekty uczenia się Planuje jak budować́ marże na sprzedawanych winach, odnosząc się̨ do bieżących trendów i oczekiwań́ gości restauracji. | Kryteria weryfikacji Stosuje zasady nakładania marży, przeprowadza badanie rynku konkurencji w odniesieniu do cen win. | Metoda walidacji Obserwacja w warunkach rzeczywistych |
Efekty uczenia się Zarządza zespołem kelnerów w kwestii szkoleń́, przekazywania wiedzy o winie i łączeniu z daniami restauracji. | Kryteria weryfikacji Przeprowadza odprawy dla kelnerów, wyznacza cele sprzedażowe i rekomendacje wina do dania. | Metoda walidacji Obserwacja w warunkach rzeczywistych |
Efekty uczenia się Sprawnie stosuje serwis win cichych i musujących, łącznie z dekantacją. | Kryteria weryfikacji Przeprowadza serwis wina w warunkach specyfiki lokalu, stosując zasady dobrego serwisu. | Metoda walidacji Obserwacja w warunkach rzeczywistych |
Efekty uczenia się Stosuje podstawowe techniki sprzedażowe w dwóch językach: polskim i angielskim. | Kryteria weryfikacji Przeprowadza serwis wina w warunkach specyfiki lokalu, stosując zasady dobrego serwisu w języku polskim i angielskim. | Metoda walidacji Obserwacja w warunkach rzeczywistych |
Efekty uczenia się Wskazuje najważniejsze regiony winiarskie. | Kryteria weryfikacji Rozróżnia regiony winiarskie, stosowane tam szczepy winorośli i metody winifakcji. | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Efekty uczenia się Swobodnie porusza się̨ w najważniejszych rocznikach kluczowych regionów winiarskich świata. | Kryteria weryfikacji Definiuje wielkie roczniki wybranych win i najważniejszych producentów w obszarze premium. | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Efekty uczenia się Doradza w zakresie tematów winiarskich. | Kryteria weryfikacji Swobodnie porusza się w tematach branżowych, trendach winiarskich. | Metoda walidacji Obserwacja w warunkach symulowanych |
Efekty uczenia się Wybiera ścieżkę̨ kariery w obszarze win. | Kryteria weryfikacji Planuje możliwości rozwoju kompetencji w obszarze wina. | Metoda walidacji Obserwacja w warunkach symulowanych |
Efekty uczenia się Charakteryzuje tajniki budowania piwnic win oraz inwestowania w wino i restaurację. | Kryteria weryfikacji Projektuje budowę restauracji wraz z zapleczem piwnicznym jako inwestycję przynoszącą dochody . | Metoda walidacji Obserwacja w warunkach symulowanych |
Efekty uczenia się Wykazuje znajomość́ historii i geografii winiarskiej świata, znajomość́ odmian winorośli oraz wpływu wina na organizm ludzki. | Kryteria weryfikacji Wykorzystuje wiedzę na temat historii i geografii winiarskiej świata, przedstawiając i objaśniając ją klientom. | Metoda walidacji Obserwacja w warunkach symulowanych |
Efekty uczenia się Podaje i otwiera wina oraz rozpoznaje wina zepsute. | Kryteria weryfikacji Rozpoznaje wady wina, zarządza magazynem aby minimalizować ewentualne wady. Rekomenduje i podaje wina klientom. | Metoda walidacji Obserwacja w warunkach symulowanych |
Kwalifikacje i kompetencje
Kwalifikacje
Kompetencje
Usługa prowadzi do nabycia kompetencji.Warunki uznania kompetencji
Program
Program
Szkolenie skierowane jest do właścicieli firm oraz pracowników firm chcących poszerzać kompetencje w obszarze kategorii wina w segmencie gastronomicznym.
Usługa realizowana jest w godzinach zegarowych.
Przerwy nie są wliczane w godziny szkolenia.
Szkolenie odbywa się w profesjonalnej sali degustacyjnej w grupach, które nie przekraczają 12 osób. Każdy uczestnik posiada własne stanowisko degustacyjne składające się z podkładki degustacyjnej, kieliszków i materiałów edukacyjnych.
PROGRAM
Blok 1 - 6h
Wiedza o winie
- Założenia kursu;
- Test początkowy
- Wino – kategoria sprzedaży w segmencie gastronomicznym
- Wino jakościowe – definicja;
- Wiedza o winie – jak zdobywać wiedzę w obszarze wina
- Szkło do wina – warsztaty poświęcone kieliszkom i akcesoriom winiarskim
- Czynniki wpływające na jakość win;
- Terminologia winiarska – warsztat degustatora;
- Wina białe – charakterystyka szczepu i klimatu;
- Degustacja wybranych win jednoszczepowych;
- Aromaty win białych – nauka identyfikacji zapachów win;
- Słynne regiony winiarskie świata
- Łączenie win z jedzeniem –w aspekcie kwasowości wina
- Zawód sommelier – ścieżki kariery;
- Umiejętności sprzedażowe w obszarze win – identyfikacja potrzeb klienta;
Blok 2 – 7h
Warsztat degustatora
- Powtórka cz.1
- Wina czerwone – charakterystyka szczepu i klimatu;
- Beczka – wpływ beczki na charakter win;
- Wiek wina – starzenie win;
- Słynne regiony winiarskie świata;
- Warsztat degustatora – elementy degustacji;
- Degustacja wybranych win;
- Aromaty win czerwonych – nauka identyfikacji zapachów win;
- Elementy łączenia wina i jedzenia - słoność
- Zawód sommelier – obowiązki sommeliera w restauracji;
- Umiejętności sprzedażowe w obszarze win – jak zarabiać na winie.
Blok 3 – 6h
Zabiegi pielęgnacyjne w winnicy
- Powtórka cz.2
- Wina wieloszczepowe – mieszanie win, szczepów, roczników, parceli;
- Degustacja wybranych win wieloszczepowych;
- Winnica - czynniki glebowe;
- Winnica - czynniki odmianowe winorośli;
- Winnica - czynniki klimatyczne;
- Zabiegi pielęgnacyjne w winnicy;
- Koszty funkcjonowania winnicy;
- Zakładanie winnicy;
- Sadzonki winorośli;
- Nawożenie i opryski w winnicy;
- Metody prowadzenia winorośli;
- Umiejętności sprzedażowe w obszarze win – rentowność winnicy;
- Zawód sommelier – doradztwo w winnicy – enolog;
Blok 4 – 6h
Winiarnia
- Powtórka cz. 3
- Wina różowe;
- Degustacja wybranych win;
- Winiarnia – wyposażenie winiarni;
- Winiarnia – techniki winifikacyjne;
- Kadź a beczka;
- Proces technologiczny produkcji win;
- Degustacja win w różnym stadium starzenia;
- Winnice w Polsce;
- Polskie wina – biznes czy hobby;
- Umiejętności sprzedażowe w obszarze win – sprzedaż korzyści;
- Warsztat degustatora – wymowa obcojęzycznych terminów winiarskich;
Blok 5 - 6h
Regiony winiarskie świata
- Powtórka cz. 4
- Wina musujące – charakterystyka i produkcja win musujących
- Roczniki win – zaawansowane informacje na temat wielkich roczników w wybranych apelacjach;
- Wady wina – rozszerzone informacje na temat wad przejściowych i trwałych;
- Warsztat degustatora – precyzja opisu wina;
- Nowy świat – wybrane regiony win Nowego Świata;
- Najważniejsze regiony winiarskie świata;
- Winnica – wybrane aspekty hodowli winorośli wpływające na jakość win;
Blok 6 - 7h
Nowoczesne metody serwowania i prezentacji wina
- Elementy łączenia wina i jedzenia – smak gorzki i pikantność
- Zawód sommelier – doradztwo w zakresie inwestowanie w wino, budowa piwnic win;
- Stowarzyszenie Sommelierów Polskich – panel poświęcony branży sommelierów w Polsce i na świecie
- Umiejętności sprzedażowe w obszarze win – obiekcje handlowe;
- Panel poświęcony umiejętnościom sprzedażowym nabytym w czasie kursu w warunkach restauracji – coaching nabytych umiejętności
- Wina słodkie – metody produkcji;
- Wina wzmacniane na przykładzie wybranych apelacji;
- Warsztat degustatora – językowe wyzwania etykiet win;
- Elementy łączenia win i jedzenia - słodycz
- WINO+jedzenie – zaawansowane podejście do łączenia win i potraw;
- Wino w restauracji – jak budować wizerunek restauracji;
- Nowoczesne metody serwowania i prezentacji wina;
Blok 7 – 3h
Walidacja
- Omówienie zasad egzaminu końcowego
- Egzamin końcowy: egzamin pisemny: część teoretyczna i praktyczna
- Otrzymanie certyfikatu końcowego.
Harmonogram
Harmonogram
Przedmiot / temat zajęć | Prowadzący | Data realizacji zajęć | Godzina rozpoczęcia | Godzina zakończenia | Liczba godzin |
---|---|---|---|---|---|
Przedmiot / temat zajęć 1 z 7 Wiedza o winie - blok 1 | Prowadzący Konrad Terech | Data realizacji zajęć 28-04-2025 | Godzina rozpoczęcia 16:00 | Godzina zakończenia 22:00 | Liczba godzin 06:00 |
Przedmiot / temat zajęć 2 z 7 Warsztat degustatora - blok 2 | Prowadzący Konrad Terech | Data realizacji zajęć 05-05-2025 | Godzina rozpoczęcia 16:00 | Godzina zakończenia 22:00 | Liczba godzin 06:00 |
Przedmiot / temat zajęć 3 z 7 Zabiegi pielęgnacyjne w winnicy - blok 3 | Prowadzący Konrad Terech | Data realizacji zajęć 07-05-2025 | Godzina rozpoczęcia 16:00 | Godzina zakończenia 22:00 | Liczba godzin 06:00 |
Przedmiot / temat zajęć 4 z 7 Winiarnia - blok 4 | Prowadzący Konrad Terech | Data realizacji zajęć 10-05-2025 | Godzina rozpoczęcia 10:00 | Godzina zakończenia 15:00 | Liczba godzin 05:00 |
Przedmiot / temat zajęć 5 z 7 Regiony winiarskie świata - blok 5 | Prowadzący Konrad Terech | Data realizacji zajęć 12-05-2025 | Godzina rozpoczęcia 16:00 | Godzina zakończenia 22:00 | Liczba godzin 06:00 |
Przedmiot / temat zajęć 6 z 7 Nowoczesne metody serwowania i prezentacji wina - blok 6 | Prowadzący Konrad Terech | Data realizacji zajęć 17-05-2025 | Godzina rozpoczęcia 10:00 | Godzina zakończenia 16:00 | Liczba godzin 06:00 |
Przedmiot / temat zajęć 7 z 7 Walidacja - blok 7 | Prowadzący - | Data realizacji zajęć 31-05-2025 | Godzina rozpoczęcia 16:00 | Godzina zakończenia 22:00 | Liczba godzin 06:00 |
Cena
Cena
Cennik
- Rodzaj cenyCena
- Koszt przypadający na 1 uczestnika brutto7 564,50 PLN
- Koszt przypadający na 1 uczestnika netto6 150,00 PLN
- Koszt osobogodziny brutto184,50 PLN
- Koszt osobogodziny netto150,00 PLN
Prowadzący
Prowadzący
Konrad Terech
prowadzenie szkoleń w zakresie umiejętności gastronomicznych, degustacyjnych oraz sprzedażowych w obszarze win jakościowych. Wyższe prowadzenie szkoleń w zakresie umiejętności gastronomicznych, degustacyjnych oraz sprzedażowych w obszarze win jakościowych.
Doświadczenie zawodowe zdobyte w ciągu ostatnich 5 lat w zakresie szkoleń sommelierskich.
Informacje dodatkowe
Informacje dodatkowe
Informacje o materiałach dla uczestników usługi
Dla uczestników usługi zostanie udostępniony dedykowany skrypt oraz ćwiczenia przygotowane przez prowadzącego.
Materiały potrzebne do przeprowadzenia szkolenia, w tym różnego rodzaju wina, zostaną zapewnione przez prowadzących.
Warunki uczestnictwa
Warunkiem udziału w szkoleniu jest pełnoletność oraz poinformowanie organizatora o chęci uczestnictwa telefonicznie lub drogą mailową.
Prosimy o kontakt pod adresem e-mail: kontakt@winoplus.pl lub pod numerem telefonu: 784 912 921.
Informacje dodatkowe
Zajęcia w dniu 07.05.2025 odbędą się pod adresem Rynek 49, 61-772 Poznań (Czerwona Papryka). Zajęcia w dniu 10.05.2025 odbędą się pod adresem Sobieskiego 2, 62-040 Puszczykowo (Winnica Morena).