CIASTO FRANCUSKIE I DROŻDŻOWE - CROISSANTY I BUNSY
CIASTO FRANCUSKIE I DROŻDŻOWE - CROISSANTY I BUNSY
Informacje podstawowe
Informacje podstawowe
- KategoriaInne / Gastronomia
- Sposób dofinansowaniawsparcie dla osób indywidualnychwsparcie dla pracodawców i ich pracowników
- Grupa docelowa usługi
Szkolenie ma na celu przygotowanie uczestnika do samodzielnego wyrobu i wypiekania wyrobów piekarniczych z ciasta francuskiego i drożdżowego, rozwinięcie umiejętności kadry w branży piekarniczej. Osiągnięcie zakładanych efektów uczenia się pozwoli uczestnikowi umiejętnie łączyć smaki i tekstury, dobierać aromaty wg poznanych metod wykorzystując wiedzę z zakresu zachowania kontrastu kolorystycznego.
Usługa również adresowana dla uczestników projektu Małopolski Pociąg do Kariery oraz Kierunek - Rozwój.
- Minimalna liczba uczestników3
- Maksymalna liczba uczestników10
- Data zakończenia rekrutacji16-06-2025
- Forma prowadzenia usługistacjonarna
- Liczba godzin usługi23
- Podstawa uzyskania wpisu do BURCertyfikat systemu zarządzania jakością wg. ISO 9001:2015 (PN-EN ISO 9001:2015) - w zakresie usług szkoleniowych
Cel
Cel
Cel edukacyjny
Szkolenie ma na celu przygotowanie uczestnika do samodzielnego wyrobu i wypiekania wyrobów piekarniczych, rozwinięcie umiejętności kadry w branży piekarniczej. Osiągnięcie zakładanych efektów uczenia się pozwoli uczestnikowi umiejętnie łączyć smaki i tekstury, dobierać aromaty wg poznanych metod wykorzystując wiedzę z zakresu zachowania kontrastu kolorystycznego.Efekty uczenia się oraz kryteria weryfikacji ich osiągnięcia i Metody walidacji
Efekty uczenia się | Kryteria weryfikacji | Metoda walidacji |
---|---|---|
Efekty uczenia się Posiada i wykorzystuje zaawansowaną wiedzę teoretyczną z obszaru wyrobu i wypiekania ciasta francuskiego i drożdżowego. | Kryteria weryfikacji Opisuje elementy i składniki niezbędne do przygotowania ciasta francuskiego i ciasta drożdżowego. | Metoda walidacji Wywiad swobodny |
Kryteria weryfikacji Charakteryzuje proces formowania ciasta francuskiego tzw. laminowania. | Metoda walidacji Wywiad swobodny | |
Kryteria weryfikacji Opisuje proces produkcji ciasta francuskiego i ciasta drożdżowego. | Metoda walidacji Wywiad swobodny | |
Kryteria weryfikacji Charakteryzuje różne rodzaje wypieków na bazie ciasta francuskiego oraz na bazie ciasta drożdżowego. | Metoda walidacji Wywiad swobodny | |
Kryteria weryfikacji Opisuje różnice w wykonaniu, technice przygotowania oraz zastosowaniu ciasta francuskiego i ciasta drożdżowego. | Metoda walidacji Wywiad swobodny | |
Efekty uczenia się Stosuje i posiada zaawansowaną wiedzę praktyczną z obszaru wyrobu i wypiekania wyrobów na podstawie ciasta francuskiego i drożdżowego. | Kryteria weryfikacji Produkuje i wypieka wyroby na bazie ciasta francuskiego: croissant, flan, cruffin, rolls, chauson aux pommes. | Metoda walidacji Obserwacja w warunkach rzeczywistych |
Kryteria weryfikacji Wyrabia i wypieka produkty na podstawie ciasta drożdżowego tj. Bunsy. | Metoda walidacji Obserwacja w warunkach rzeczywistych | |
Kryteria weryfikacji Stosuje i wypieka wyroby z ciasta w różnych formach. | Metoda walidacji Obserwacja w warunkach rzeczywistych | |
Kryteria weryfikacji Wykonuje różne połączenia smakowe w tworzeniu wypieków. | Metoda walidacji Obserwacja w warunkach rzeczywistych | |
Kryteria weryfikacji Przygotowuje nadzienia, kremy i dekoracje do wypieków z ciasta francuskiego i drożdżowego. | Metoda walidacji Obserwacja w warunkach rzeczywistych | |
Kryteria weryfikacji Wykonuje nadzienia, kremy i dekoracje do wypieków z ciasta francuskiego i drożdżowego. | Metoda walidacji Obserwacja w warunkach rzeczywistych |
Kwalifikacje i kompetencje
Kwalifikacje
Kompetencje
Usługa prowadzi do nabycia kompetencji.Warunki uznania kompetencji
Program
Program
Szkolenie ma na celu przygotowanie uczestnika do samodzielnego wyrobu i wypiekania wyrobów piekarniczych z ciasta francuskiego i drożdżowego, rozwinięcie umiejętności kadry w branży piekarniczej. Osiągnięcie zakładanych efektów uczenia się pozwoli uczestnikowi umiejętnie łączyć smaki i tekstury, dobierać aromaty wg poznanych metod wykorzystując wiedzę z zakresu zachowania kontrastu kolorystycznego.
Usługa również adresowana dla uczestników projektu Małopolski Pociąg do Kariery oraz Kierunek - Rozwój.
Program szkolenia:
Teoretyczne wprowadzenie :
1. Opis i charakteryzacja elementów i składników niezbędnych do przygotowania ciasta francuskiego i ciasta drożdżowego,
2. Procesu formowania ciasta francuskiego tzw. laminowania.
3. Proces produkcji ciasta francuskiego i ciasta drożdżowego.
4. Rodzaje wypieków na bazie ciasta francuskiego oraz na bazie ciasta drożdżowego.
5.Różnice w wykonaniu i technice przygotowania oraz zastosowaniu ciasta francuskiego i ciasta drożdżowego.
Część praktyczna szkolenia:
1. Przygotowanie wyrobów z ciasta francuskiego :
- Croissant maślany
- Croissant z marcepanem i nadzieniem malinowym
- Flan waniliowy
- Cruffin z kremem orzechowym, praliną z orzecha laskowego i polewą rocher
- Rolls z kremem czekoladowo-kawowym i migdałami
- Chausson aux pommes w autorskim wydaniu
2.Wykonanie wypieków z ciasta drożdżowego w różnych kompozycjach smakowych:
- krem waniliowym i konfiturą malinową
- krem o smaku ciasteczek lotus
- Z budyniem cynamonowym i ubijanym ganachem na białej czekoladzie
- Z kremem marakuja - pomarańcza
- Z kremem pistacjowym i konfiturą z czarnej porzeczki
- z kremem mascarpone i słonym karmelem
Podsumowanie szkolenia, wręczenie certyfikatów, zakończenie szkolenia.
Walidacja usługi.
Walidacja i przerwy ujęte w harmonogramie, wliczają się w czas trwania szkolenia i stanowią koszt kwalifikowalny usługi.
Szkolenie odbywa sie trybie godzin dydaktycznych.
Harmonogram
Harmonogram
Przedmiot / temat zajęć | Prowadzący | Data realizacji zajęć | Godzina rozpoczęcia | Godzina zakończenia | Liczba godzin |
---|---|---|---|---|---|
Brak wyników. |
Cena
Cena
Cennik
- Rodzaj cenyCena
- Koszt przypadający na 1 uczestnika brutto2 500,00 PLN
- Koszt przypadający na 1 uczestnika netto2 500,00 PLN
- Koszt osobogodziny brutto108,70 PLN
- Koszt osobogodziny netto108,70 PLN
Prowadzący
Prowadzący
Yaroslav Semkiv
Informacje dodatkowe
Informacje dodatkowe
Informacje o materiałach dla uczestników usługi
Skrypt szkoleniowy z recepturami.
Informacje dodatkowe
- Walidacja i przerwy ujęte w harmonogramie, wliczają się w czas trwania szkolenia i stanowią koszt kwalifikowalny usługi
- Koszty noclegu, wyżywienia i dojazdu nie zostały ujęte w cenie usługi
- Szkolenie odbywa się w trybie godzin dydaktycznych
- Zawarto umowę z WUP Kraków w ramach projektu Małopolski Pociąg do Kariery
- Zawarto umowę z WUP Toruń w ramach projektu Kierunek - Rozwój
- W przypadku osób, które uzyskały dofinansowanie w wielkości ≥70% obowiązuje zwolnienie podatku VAT
- Podstawa zwolnienia: Art. 43.1.29.a) c) ustawy o VAT w związku z §.3.1.14 ROZPORZĄDZENIEM MINISTRA
- FINANSÓW z dnia 20 grudnia 2013 r. w sprawie zwolnień od podatku od towarów i usług oraz warunków stosowania tych zwolnień, Art. 113 Ust. 1 Ustawa o podatku od towarów i usług
Adres
Adres
Udogodnienia w miejscu realizacji usługi
- Klimatyzacja
- Wi-fi