CANDY BAR - PRODUKCJA I ARANŻACJA - SZKOLENIE CUKIERNICZE
CANDY BAR - PRODUKCJA I ARANŻACJA - SZKOLENIE CUKIERNICZE
Informacje podstawowe
Informacje podstawowe
- KategoriaInne / Gastronomia
- Sposób dofinansowaniawsparcie dla osób indywidualnychwsparcie dla pracodawców i ich pracowników
- Grupa docelowa usługi
Cukiernicy, Restauratorzy, Piekarze, osoby, które chcą podnieść swoje umiejętności w zakresie tworzenia słodkich stołów.
Usługa również adresowana dla uczestników projektu Małopolski Pociąg do Kariery oraz Kierunek - Rozwój.
- Minimalna liczba uczestników7
- Maksymalna liczba uczestników10
- Data zakończenia rekrutacji30-08-2025
- Forma prowadzenia usługistacjonarna
- Liczba godzin usługi24
- Podstawa uzyskania wpisu do BURCertyfikat systemu zarządzania jakością wg. ISO 9001:2015 (PN-EN ISO 9001:2015) - w zakresie usług szkoleniowych
Cel
Cel
Cel edukacyjny
Usługa przygotowuje do samodzielnego tworzenia Candy Bar, stosowania różnych stylów aranżacji słodkiego stołu oraz samodzielnego przygotowywania umów i planowania pracy. Osiągniecie zakładanych efektów uczenia się pozwoli wykonywać różnego rodzaju ciastka - makaroniki, mini serniczki, cakesicles, tartaletki, monoporcje z wykorzystaniem suszu kwiatów jadalnych i liofilizowanych owoców.Efekty uczenia się oraz kryteria weryfikacji ich osiągnięcia i Metody walidacji
Efekty uczenia się | Kryteria weryfikacji | Metoda walidacji |
---|---|---|
Efekty uczenia się Samodzielnie tworzy Candy Bar, stosuje różne style aranżacji słodkiego stołu oraz samodzielnie przygotowuje umowy i planuje prace. Wykonuje różnego rodzaju ciastka - makaroniki, mini serniczki, cakesicles, tartaletki, monoporcje z wykorzystaniem suszu kwiatów jadalnych i liofilizowanych owoców. | Kryteria weryfikacji Charakteryzuje cechy stylów ekspozycji: boho | Metoda walidacji Wywiad swobodny |
Kryteria weryfikacji Opisuje zasady kompozycji metody doboru kolorystyki | Metoda walidacji Wywiad swobodny | |
Kryteria weryfikacji Charakteryzuje zasady tworzenia umów, określania zadatków, kaucji | Metoda walidacji Wywiad swobodny | |
Kryteria weryfikacji Opisuje metody planowania ilości wyrobów oraz pracy | Metoda walidacji Wywiad swobodny | |
Kryteria weryfikacji Charakteryzuje zasady aranżacji stołu | Metoda walidacji Wywiad swobodny | |
Kryteria weryfikacji Wykonuje: Makaroniki, Mus zabaglione, Mini serniczki, Cakesicles, Tartaletki, Lolpops, Pate Choux, Monoporcje | Metoda walidacji Obserwacja w warunkach rzeczywistych | |
Kryteria weryfikacji Stosuje różne style aranżacji słodkiego stołu | Metoda walidacji Obserwacja w warunkach rzeczywistych | |
Kryteria weryfikacji Stosuje zasady komunikacji interpersonalnej, przekazuje swoją wiedzę współpracownikom, podwładnym, posiada kompetencje społeczne niezbędne do wykonywania pracy w zespole, odpowiednio reaguje w trudnych sytuacjach w środowisku cukierniczym | Metoda walidacji Wywiad swobodny |
Kwalifikacje i kompetencje
Kwalifikacje
Kompetencje
Usługa prowadzi do nabycia kompetencji.Warunki uznania kompetencji
Program
Program
Szkolenie skierowane jest do cukierników, restauratorów, piekarzy, osób, które chcą podnieść swoje umiejętności w zakresie tworzenia słodkich stołów.
Usługa również adresowana dla uczestników projektu Małopolski Pociąg do Kariery oraz Kierunek - Rozwój.
Przywitanie, poznanie uczestników.
Cześć teoretyczna
- omówienie cech stylu ekspozycji przykład szkoleniowy
- zasady kompozycji
- dobór kolorystyki
- umowa o dzieło
- zadatki i kaucje
- planowanie ilości gotowych wyrobów
- planowanie pracy- co może oferować Klientowi mała 1 lub 2 osobowa firma
- co wykorzystać do aranżacji - naczynia, meble, coś z niczego
Cześć praktyczna
- Makaroniki cheescake / pomarańcza / cynamon
- Mus zabaglione / galaretka prosseco / świeże owoce
- Mini serniczki pistacjowe
- Cakesicles Brownie / Czarna Porzeczka
- Tartaletka Prażona Gruszka / Mus Waniliowy / Kruszonka Piernikowa
- Lolpops Cytrusowe
- Pate Choux/Konfitura Wisniowa/Namelaka ubijany kokos
- Monoporcja Jogurtowa/ Żelka mango/ Biszkopt earl grey
- Wspólna aranżacja słodkiego stołu
Podsumowanie szkolenia, wręczenie certyfikatów, wypełnienie testu post, zakończenie szkolenia.
Walidacja usługi.
Szkolenie odbywa się w trybie godzin dydaktycznych.
Walidacja i przerwy ujęte w harmonogramie, wliczają się w czas trwania szkolenia i stanowią koszt kwalifikowalny usługi.
Celem szkolenia jest przygotowanie uczestnika do samodzielnego tworzenia nowoczesnych wypieków na bazie bezy. Osiągnięcie zakładanych efektów uczenia się pozwoli uczestnikowi umiejętnie łączyć smaki i tekstury, dobierać aromaty wg poznanych metod oraz tworzyć dekoracje wykorzystując wiedzę wg najnowszych standardów w cukiernictwie.
Usługa przygotowuje do samodzielnego tworzenia Candy Bar, stosowania różnych stylów aranżacji słodkiego stołu oraz samodzielnego przygotowywania umów i planowania pracy. Osiągniecie zakładanych efektów uczenia się pozwoli wykonywać różnego rodzaju ciastka i desery - makaroniki, miniserniczki, musy, tartaletki, Lolpopsy, Cakesicles, Pate Choux, Monoporcje.
Harmonogram
Harmonogram
Przedmiot / temat zajęć | Prowadzący | Data realizacji zajęć | Godzina rozpoczęcia | Godzina zakończenia | Liczba godzin |
---|---|---|---|---|---|
Brak wyników. |
Cena
Cena
Cennik
- Rodzaj cenyCena
- Koszt przypadający na 1 uczestnika brutto2 500,00 PLN
- Koszt przypadający na 1 uczestnika netto2 500,00 PLN
- Koszt osobogodziny brutto104,17 PLN
- Koszt osobogodziny netto104,17 PLN
Prowadzący
Prowadzący
Renata Skała
Renata Skała, ekspert z zakresu cukiernictwa, właścicielka cukierni/kawiarni SKAŁA. Od lat związana ze słodkim biznesem.
Kwalifikacje zawodowe potwierdza otrzymany w 2018 roku dyplom Mistrza w zawodzie cukiernik. Posiada ukończony kurs pedagogiczny dla instruktorów praktycznej nauki zawodów.
Trener w Akademi Sweet Decor od 2019 roku (ilość przeprowadzonych szkoleń rocznie - 6, ilość przeszkolonych rocznie osób - 75). Posiada doświadczenie zdobyte nie wcześniej niż 5. lat.
Informacje dodatkowe
Informacje dodatkowe
Informacje o materiałach dla uczestników usługi
Skrypt z przepisami i recepturami oraz metodyką wykonania.
Informacje dodatkowe
- Walidacja i przerwy ujęte w harmonogramie, wliczają się w czas trwania szkolenia i stanowią koszt kwalifikowalny usługi
- Koszty noclegu, wyżywienia i dojazdu nie zostały ujęte w cenie usługi
- Szkolenie odbywa się w trybie godzin dydaktycznych
- Zawarto umowę z WUP Kraków w ramach projektu Małopolski Pociąg do Kariery
- Zawarto umowę z WUP Toruń w ramach projektu Kierunek - Rozwój
- W przypadku osób, które uzyskały dofinansowanie w wielkości ≥70% obowiązuje zwolnienie podatku VAT
- Podstawa zwolnienia: Art. 43.1.29.a) c) ustawy o VAT w związku z §.3.1.14 ROZPORZĄDZENIEM MINISTRA
- FINANSÓW z dnia 20 grudnia 2013 r. w sprawie zwolnień od podatku od towarów i usług oraz warunków stosowania tych zwolnień, Art. 113 Ust. 1 Ustawa o podatku od towarów i usług.
Materiały multimedialne i dokumenty do pobrania
Materiały multimedialne
Adres
Adres
Udogodnienia w miejscu realizacji usługi
- Klimatyzacja
- Wi-fi