Tort od podstaw + zdobienie na każdą okazję
Możliwość dofinansowania
Tort od podstaw + zdobienie na każdą okazję
Numer usługi 2025/02/28/18644/2589169
3 600,00 PLN
brutto
3 600,00 PLNnetto
150,00 PLNbrutto/h
150,00 PLNnetto/h
Informacje podstawowe
Informacje podstawowe
- KategoriaInne / Gastronomia
- Sposób dofinansowaniawsparcie dla osób indywidualnych
- Grupa docelowa usługi
Pasjonaci pieczenia, każdy kto chce rozwijać swoje umiejętności. Szkolenie przygotowane są w taki sposób, aby zarówno osoby zaczynające dopiero swoją przygodę z cukiernictwem, jak również bardziej doświadczeni kursanci mogli zdobyć jak najwięcej wiedzy, podnieść swoje kompetencje i trenować praktyczne umiejętności.
- Minimalna liczba uczestników3
- Maksymalna liczba uczestników5
- Data zakończenia rekrutacji23-06-2025
- Forma prowadzenia usługistacjonarna
- Liczba godzin usługi24
- Podstawa uzyskania wpisu do BURCertyfikat systemu zarządzania jakością wg. ISO 9001:2015 (PN-EN ISO 9001:2015) - w zakresie usług szkoleniowych
Cel
Cel
Cel edukacyjny
Nabycie przez uczestników umiejętności samodzielnego przygotowywania tortu ze zdobieniem na każdą okazję. Kursanci nauczą się technik wykonywania różnych elementów, komponowania smaków, sposobów wykonywania podstawowych kremów oraz tworzenia kompozycji. Uczestnicy przygotują wypieki, które mają nie tylko zachwycić oko ale i dobrze smakować.Efekty uczenia się oraz kryteria weryfikacji ich osiągnięcia i Metody walidacji
Efekty uczenia się | Kryteria weryfikacji | Metoda walidacji |
---|---|---|
Efekty uczenia się Wykonuje czynności związane z produkcją wyrobów cukierniczych | Kryteria weryfikacji przeprowadza obróbkę wstępną surowców do produkcji wyrobów cukierniczych nietrwałychdobiera urządzenia i sprzęt pomocniczy do sporządzenia wyrobów cukierniczych nietrwałych wytwarza gotowe wyroby cukiernicze nietrwałe wybraną metodą zgodnie z recepturą oraz z systemami zarządzania jakością i bezpieczeństwem zdrowotnym żywności | Metoda walidacji Obserwacja w warunkach rzeczywistych |
Efekty uczenia się Wykonuje czynności związane ze sporządzaniem półproduktów | Kryteria weryfikacji sporządza półprodukty cukiernicze wybraną metodą zgodnie z recepturą oraz z systemami zarządzania jakością i bezpieczeństwem zdrowotnym żywności | Metoda walidacji Obserwacja w warunkach rzeczywistych |
Efekty uczenia się Wykonuje projekty dekoracji wyrobów cukierniczych | Kryteria weryfikacji klasyfikuje tworzywa dekoracyjnerozpoznaje tworzywa dekoracyjne | Metoda walidacji Obserwacja w warunkach rzeczywistych |
Efekty uczenia się Samodzielnie przygotowuje tort ze zdobieniami | Kryteria weryfikacji piecze podstawę,przekraja blaty tortowe, uzupełnia całość kremem, uzupełnia dekorację | Metoda walidacji Obserwacja w warunkach rzeczywistych |
Efekty uczenia się Posługuje się wiedzą dotyczącą tworzenia wyrobów cukierniczych - tortów | Kryteria weryfikacji -omawia i charakteryzuje zasady tworzenia wyrobów cukierniczych | Metoda walidacji Wywiad swobodny |
Efekty uczenia się Posługuje się wiedzą dotyczącą zasad BHP | Kryteria weryfikacji -stosuje zasady BHP podczas wykonywanej pracy | Metoda walidacji Wywiad swobodny |
Efekty uczenia się Posługuje się wiedzą na temat zasad przechowywania | Kryteria weryfikacji -rozpoznaje surowce i dodatki do żywności-omawia i charakteryzuje zasady przechowywania artykułów spożywczych | Metoda walidacji Wywiad swobodny |
Efekty uczenia się Przestrzega zasad kultury i etyki podczas realizacji zadań zawodowych | Kryteria weryfikacji charakteryzuje zasady etykiety w komunikacji z przełożonym i ze współpracownikami w codziennych kontaktach w pracy zawodowejużywa form grzecznościowych w komunikacji ustnej z przełożonymi i współpracownikami wskazuje przepisy prawa dotyczące ochrony własności intelektualnej rozpoznaje kategorie własności intelektualnej w zakładzie wytwarzającym wyroby cukiernicze, np. receptury, innowacje technologiczne | Metoda walidacji Obserwacja w warunkach rzeczywistych |
Efekty uczenia się Stosuje zasady komunikacji interpersonalnej | Kryteria weryfikacji charakteryzuje ogólne zasady komunikacji interpersonalnej, komunikację werbalną i niewerbalnąstosuje formy grzecznościowe w kontaktach z przełożonymi i współpracownikami interpretuje mowę ciała w komunikacji, np. mimikę twarzy, kontakt wzrokowy, gesty, wygląd zewnętrzny, postawę ciała wyjaśnia zasady aktywnego słuchania | Metoda walidacji Obserwacja w warunkach rzeczywistych |
Kwalifikacje i kompetencje
Kwalifikacje
Kompetencje
Usługa prowadzi do nabycia kompetencji.Warunki uznania kompetencji
Pytanie 1. Czy dokument potwierdzający uzyskanie kompetencji zawiera opis efektów uczenia się?
Dokument potwierdzający uzyskanie kompetencji zawiera opis efektów uczenia się
Pytanie 2. Czy dokument potwierdza, że walidacja została przeprowadzona w oparciu o zdefiniowane w efektach uczenia się kryteria ich weryfikacji?
Dokument potwierdza, że walidacja została przeprowadzona w oparciu o zdefiniowane w efektach uczenia się kryteria ich weryfikacji
Pytanie 3. Czy dokument potwierdza zastosowanie rozwiązań zapewniających rozdzielenie procesów kształcenia i szkolenia od walidacji?
Dokument potwierdza zastosowanie rozwiązań zapewniających rozdzielenie procesów kształcenia i szkolenia od walidacji
Program
Program
Program:
Dzień 1 :
- Omówienie harmonogramu pracy, każdy uczestnik otrzymuje skrypt z przepisami
- Omówienie produktów, na których pracujemy
- Przygotowanie biszkoptów – wypiek
- Przygotowanie kremów, chrupek, nasączenia i konfitur
- Przekładanie biszkoptu kremami
- Omówienie: jak dobrać wielkość tortu do liczby osób, jak planować pracę, gdzie zakupić podstawowe narzędzia cukiernika
- Przygotowanie tynku nr 1
- Przygotowanie koronki oraz ozdobnego papieru ryżowego (ozdoba wymaga chłodzenia przez noc)
Dzień 2
- Przygotowanie miejsca pracy
- Omówienie harmonogramu pracy
- Przygotowanie tynku nr.2
- Tynkowanie tortu
- Porównanie dwóch rodzai tynku
- Jak zrobić „ostry kancik”
- Poznajemy izomalt, jego właściwości oraz prace z nim
- Zdobienie tortów, przygotowanie dripu idealnego, zdobienie koronką, papierem ryżowym oraz izomaltem.
Szkolenie obejmuje godziny dydaktyczne (45min).
Harmonogram
Harmonogram
Liczba przedmiotów/zajęć: 2
Przedmiot / temat zajęć | Prowadzący | Data realizacji zajęć | Godzina rozpoczęcia | Godzina zakończenia | Liczba godzin |
---|---|---|---|---|---|
Przedmiot / temat zajęć 1 z 2 Zajęcia teoretyczne i praktyczne | Prowadzący Aleksandra Spiżak | Data realizacji zajęć 24-06-2025 | Godzina rozpoczęcia 08:00 | Godzina zakończenia 20:00 | Liczba godzin 12:00 |
Przedmiot / temat zajęć 2 z 2 Zajęcia teoretyczne i praktyczne | Prowadzący Aleksandra Spiżak | Data realizacji zajęć 25-06-2025 | Godzina rozpoczęcia 08:00 | Godzina zakończenia 20:00 | Liczba godzin 12:00 |
Cena
Cena
Cennik
- Rodzaj cenyCena
- Koszt przypadający na 1 uczestnika brutto3 600,00 PLN
- Koszt przypadający na 1 uczestnika netto3 600,00 PLN
- Koszt osobogodziny brutto150,00 PLN
- Koszt osobogodziny netto150,00 PLN
Prowadzący
Prowadzący
Liczba prowadzących: 1
1 z 1
Aleksandra Spiżak
Jak sama mówi o sobie: kobieta, która piecze. W tworzeniu wyjątkowych deserów znalazła prawdziwą pasję. Nie boi się eksperymentować, jej prace wyróżniają się ciekawymi połączeniami smakowymi i nowoczesnym wyglądem. Jest przykładem tego, pasja może być sposobem na życie. Absolwentka wielu prestiżowych kursów cukierniczych nieustająco podnosi swoje kompetencje i kwalifikacje. Właścicielka pracowni cukierniczej w Skoroszycach. Jej wypieki goszczą na weselach, przyjęciach dziecięcych, komuniach, uroczystościach rodzinnych. Przygotowywała między innymi tort dla Adama Małysza, dla klubu Stal Nysa oraz na inne przyjęcia gminy Nysa. Chętnie dzieli się swoją pasją i wiedzą.
Doświadczenie zawodowe zdobywa na bieżąco, swoją cukiernię otworzyła w 2018 roku.
Doświadczenie zawodowe zdobywa na bieżąco, swoją cukiernię otworzyła w 2018 roku.
Informacje dodatkowe
Informacje dodatkowe
Informacje o materiałach dla uczestników usługi
Każdy z uczestników otrzymuje skrypt z przepisami.
Adres
Adres
ul. Działkowa 4
48-320 Skoroszyce
woj. opolskie
Kontakt
Kontakt
Marzena Sosnowska
E-mail
nysa@interwiedza.pl
Telefon
(+48) 608 000 447