DESERY RESTAURACYJNE - SZKOLENIE CUKIERNICZE
DESERY RESTAURACYJNE - SZKOLENIE CUKIERNICZE
Informacje podstawowe
Informacje podstawowe
- KategoriaInne / Gastronomia
- Sposób dofinansowaniawsparcie dla osób indywidualnychwsparcie dla pracodawców i ich pracowników
- Grupa docelowa usługi
Szkolenie skierowane jest do osób związanych z gastronomią oraz pasjonatów cukiernictwa, którzy chcą podnieść swoje umiejętności w zakresie przygotowywania nowoczesnych deserów restauracyjnych. Grupą docelową będą szefowie kuchni i kucharze, cukiernicy i pastry chefowie, pracownicy firm cateringowych oraz pasjonaci cukiernictwa
Usługa również adresowana dla uczestników projektu Małopolsk Pociąg do Kariery oraz Kierunek - Rozwój.
- Minimalna liczba uczestników6
- Maksymalna liczba uczestników14
- Data zakończenia rekrutacji22-09-2025
- Forma prowadzenia usługistacjonarna
- Liczba godzin usługi23
- Podstawa uzyskania wpisu do BURCertyfikat systemu zarządzania jakością wg. ISO 9001:2015 (PN-EN ISO 9001:2015) - w zakresie usług szkoleniowych
Cel
Cel
Cel edukacyjny
Szkolenie ma na celu przygotowanie uczestnika do samodzielnego tworzenia i przygotowywania nowoczesnych, fine diningowych deserów, które spełniają najwyższe standardy gastronomi. Osiągnięcie zakładanych efektów uczenia się pozwoli uczestnikowi zdobyć umiejętność przygotowywania nowoczesnych deserów, komponować smaki i tekstury w harmonijny sposób, optymalnie przygotowywać produkcję w zoptymalizowany sposób, wprowadzać innowacyjne rozwiązania cukiernicze oraz prezentować desery zgodnie z etetyką.Efekty uczenia się oraz kryteria weryfikacji ich osiągnięcia i Metody walidacji
Efekty uczenia się | Kryteria weryfikacji | Metoda walidacji |
---|---|---|
Efekty uczenia się Uczestnik zna i potrafi zastosować techniki wykorzystywane w nowoczesnym cukiernictwie, takie jak moussy, żele, chrupiące elementy, emulsje czy praca z czekoladą. | Kryteria weryfikacji Uczestnik poprawnie wykonuje co najmniej jedną z omawianych technik podczas warsztatów praktycznych. | Metoda walidacji Obserwacja w warunkach rzeczywistych |
Efekty uczenia się Uczestnik potrafi komponować smaki i tekstury tak, aby stworzyć harmonijny, atrakcyjny dla gości restauracyjnych deser. | Kryteria weryfikacji Przygotowany deser zawiera zbalansowane elementy (np. krem, chrupkość, kwasowość, słodycz) i spełnia kryteria estetyczne. | Metoda walidacji Wywiad swobodny |
Efekty uczenia się Przygotowany deser zawiera zbalansowane elementy (np. krem, chrupkość, kwasowość, słodycz) i spełnia kryteria estetyczne. | Kryteria weryfikacji Deser jest starannie ułożony na talerzu, wykorzystuje różne techniki dekoracyjne i wygląda profesjonalnie. | Metoda walidacji Obserwacja w warunkach rzeczywistych |
Efekty uczenia się Uczestnik potrafi zaplanować i zorganizować pracę nad deserami, przygotowując elementy z wyprzedzeniem oraz optymalizując czas pracy. | Kryteria weryfikacji Uczestnik potrafi wykonać zadanie w określonym czasie i stosuje zasady mise en place. | Metoda walidacji Obserwacja w warunkach rzeczywistych |
Efekty uczenia się Uczestnik zna aktualne trendy w cukiernictwie restauracyjnym, np. desery wegańskie, fit, niskocukrowe, wykorzystanie nietypowych składników. | Kryteria weryfikacji Uczestnik potrafi wskazać i omówić co najmniej dwa nowoczesne trendy cukiernicze oraz zastosować je w praktyce. | Metoda walidacji Wywiad swobodny |
Kwalifikacje i kompetencje
Kwalifikacje
Kompetencje
Usługa prowadzi do nabycia kompetencji.Warunki uznania kompetencji
Program
Program
Szkolenie skierowane jest do osób związanych z gastronomią oraz pasjonatów cukiernictwa, którzy chcą podnieść swoje umiejętności w zakresie przygotowywania nowoczesnych deserów restauracyjnych. Grupą docelową będą szefowie kuchni i kucharze, cukiernicy i pastry chefowie, pracownicy firm cateringowych oraz pasjonaci cukiernictwa
Usługa również adresowana dla uczestników projektu Małopolsk Pociąg do Kariery oraz Kierunek - Rozwój.
Przywitanie, poznanie uczestników
Część teoretyczna:
- charakteryzacja metod łączenia smaków
- opis metod dobierania aromatów i zachowania tekstur
- omówienie podstaw tworzenia tortów nowoczesnych
- opracowanie techniki dekoracji oraz zachowania kontrastu kolorystycznego.
Część praktyczna:
- • Pistacja/ malina/ burak - Wegański
- • Orzechy laskowe/ karmel/ kminek - Wegetariański
- • Czekolada/ śliwka/ piernik - Wegetariański
- • Kawa/ mascarpone/ whisky
- • Czerwone owoce/ beza/ palona białą czekolada
Podsumowanie szkolenia, wręczenie certyfikatów.
Szkolenie odbywa się w trybie godzin dydaktycznych.
Szkolenie ma na celu przygotowanie uczestnika do samodzielnego tworzenia i przygotowywania nowoczesnych, fine diningowych deserów, które spełniają najwyższe standardy gastronomi. Osiągnięcie zakładanych efektów uczenia się pozwoli uczestnikowi zdobyć umiejętność przygotowywania nowoczesnych deserów, komponować smaki i tekstury w harmonijny sposób, optymalnie przygotowywać produkcję w zoptymalizowany sposób, wprowadzać innowacyjne rozwiązania cukiernicze oraz prezentować desery zgodnie z etetyką.
Harmonogram
Harmonogram
Przedmiot / temat zajęć | Prowadzący | Data realizacji zajęć | Godzina rozpoczęcia | Godzina zakończenia | Liczba godzin |
---|---|---|---|---|---|
Brak wyników. |
Cena
Cena
Cennik
- Rodzaj cenyCena
- Koszt przypadający na 1 uczestnika brutto2 500,00 PLN
- Koszt przypadający na 1 uczestnika netto2 500,00 PLN
- Koszt osobogodziny brutto108,70 PLN
- Koszt osobogodziny netto108,70 PLN
Prowadzący
Prowadzący
Maciej Rosiński
Zdobywca dwóch czapek w żółtym przewodniku Gaullt&Millau Polska 2017. Trener Narodowej Reprezentacji Polski Juniorów na Olimpiadę Kulinarną Erfurt 2016 z którą zdobył brąz i srebro. Nominowany przez Gault&Millau Polska w kategorii Szef Jutra 2017
Juror konkursów takich jak Trendy Chocolate Chef w Bydgoszczy czy Chefs Culinar Cup w Poznaniu. Uczestnik wielu staży i szkoleń u najlepszych szefów kuchni. Jego dania inspirowane są kuchnią z całego świata.
Trener w Międzynarodowej Szkole Sztuki Kulinarnej - Ashanti w Łodzi o 2018 roku - zakres - nowoczesne cukiernictwo (monoporcje, torty nowoczesne, makaroniki), ok 30 szkoleń rocznie (ok 10 osób - każde szkolenie)
Trener w Akademii Sweet Decor od 2019 roku (monoporcje, torty nowoczesne, makaroniki) ok 20 szkoleń rocznie ( ok 10 osób - każde szkolenie)
Informacje dodatkowe
Informacje dodatkowe
Informacje o materiałach dla uczestników usługi
Skrypt z przepisami i recepturami oraz metodyką wykonania.
Informacje dodatkowe
- Walidacja i przerwy ujęte w harmonogramie, wliczają się w czas trwania szkolenia i stanowią koszt kwalifikowalny usługi
- Koszty noclegu, wyżywienia i dojazdu nie zostały ujęte w cenie usługi
- Szkolenie odbywa się w trybie godzin dydaktycznych
- Zawarto umowę z WUP Kraków w ramach projektu Małopolski Pociąg do Kariery
- Zawarto umowę z WUP Toruń w ramach projektu Kierunek - Rozwój
- W przypadku osób, które uzyskały dofinansowanie w wielkości ≥70% obowiązuje zwolnienie podatku VAT
- Podstawa zwolnienia: Art. 43.1.29.a) c) ustawy o VAT w związku z §.3.1.14 ROZPORZĄDZENIEM MINISTRA
- FINANSÓW z dnia 20 grudnia 2013 r. w sprawie zwolnień od podatku od towarów i usług oraz warunków stosowania tych zwolnień, Art. 113 Ust. 1 Ustawa o podatku od towarów i usług.
Materiały multimedialne i dokumenty do pobrania
Materiały multimedialne
Adres
Adres
Udogodnienia w miejscu realizacji usługi
- Klimatyzacja
- Wi-fi