Barista- poziom średniozaawansowany
Możliwość dofinansowania
Barista- poziom średniozaawansowany
Numer usługi 2025/02/18/10510/2567309
3 000,00 PLN
brutto
3 000,00 PLNnetto
200,00 PLNbrutto/h
200,00 PLNnetto/h
Informacje podstawowe
Informacje podstawowe
- KategoriaInne / Gastronomia
- Sposób dofinansowaniawsparcie dla osób indywidualnychwsparcie dla pracodawców i ich pracowników
- Grupa docelowa usługi
- szkolenie adresowane jest do osób, które chcą pracować w charakterze baristy w barach, restauracjach, kawiarniach, hotelach i innych obiektach gastronomicznych.
- Minimalna liczba uczestników5
- Maksymalna liczba uczestników8
- Data zakończenia rekrutacji24-04-2025
- Forma prowadzenia usługistacjonarna
- Liczba godzin usługi15
- Podstawa uzyskania wpisu do BURCertyfikat systemu zarządzania jakością wg. ISO 9001:2015 (PN-EN ISO 9001:2015) - w zakresie usług szkoleniowych
Cel
Cel
Cel edukacyjny
Kurs przygotowuje do pracy w zawodzie baristy. Uczestnik kursu pozna historię kawy, będzie umiał rozpoznać gatunki kakaowca, opanuje zasady i techniki parzenia espresso, opanuje metodę teksturowania mleka i techniki tworzenia podstawowych napoi na bazie espresso, zdobędzie umiejętności obsługi i konserwacji ekspresu ciśnieniowego.Efekty uczenia się oraz kryteria weryfikacji ich osiągnięcia i Metody walidacji
Efekty uczenia się | Kryteria weryfikacji | Metoda walidacji |
---|---|---|
Efekty uczenia się - charakteryzuje budowę i obsługę ekspresu do kawy- stosuje techniki parzenia i serwowania kaw oraz ich dekorowania | Kryteria weryfikacji - sporządza kawy z dodatkami i potrafi je dekorować - omawia sposoby używania oraz czyszczenia ekspresu - dobiera narzędzi i surowce | Metoda walidacji Obserwacja w warunkach rzeczywistych |
Kwalifikacje i kompetencje
Kwalifikacje
Inne kwalifikacje
Uznane kwalifikacje
Pytanie 4. Czy dokument potwierdzający uzyskanie kwalifikacji jest rozpoznawalny i uznawalny w danej branży/sektorze (czy certyfikat otrzymał pozytywne rekomendacje od co najmniej 5 pracodawców danej branży/ sektorów lub związku branżowego, zrzeszającego pracodawców danej branży/sektorów)?
Dokument otrzymał rekomendację od:
- KIG - łączącej 67 Izb branżowych, 63 Izb regionalnych, 21 Izb bilateralnych, 7 pozostałych organizacji (stowarzyszenia, federacje, związki pracodawców, fundacje),
- Pracodawcy RP - reprezentującej 19000 firm,
- Konfederacji LEWIATAN - skupiającej ponad 4100 firm.
- KIG - łączącej 67 Izb branżowych, 63 Izb regionalnych, 21 Izb bilateralnych, 7 pozostałych organizacji (stowarzyszenia, federacje, związki pracodawców, fundacje),
- Pracodawcy RP - reprezentującej 19000 firm,
- Konfederacji LEWIATAN - skupiającej ponad 4100 firm.
Informacje
- Podstawa prawna dla Podmiotów / kategorii Podmiotówuprawnione do realizacji procesów walidacji i certyfikowania na mocy innych przepisów prawa
- Nazwa/Kategoria Podmiotu prowadzącego walidacjęZwiązek Zakładów Doskonalenia Zawodowego oddział w Warszawie-Krajowe Centrum Akredytacji(KCA)
- Podmiot prowadzący walidację jest zarejestrowany w BURTak
- Nazwa/Kategoria Podmiotu certyfikującegoZwiązek Zakładów Doskonalenia Zawodowego o/Warszawa - Krajowe Centrum Akredytacji (KCA).
- Podmiot certyfikujący jest zarejestrowany w BURTak
Program
Program
Technika parzenia kaw klasycznych - 7 h
Kawy z dodatkami. Technika dekoracji i podawania kawy - 8 h
1 godzina zajęć = 45 min (godzina dydaktyczna).
Harmonogram
Harmonogram
Liczba przedmiotów/zajęć: 6
Przedmiot / temat zajęć | Prowadzący | Data realizacji zajęć | Godzina rozpoczęcia | Godzina zakończenia | Liczba godzin |
---|---|---|---|---|---|
Przedmiot / temat zajęć 1 z 6 Technika parzenia kaw klasycznych | Prowadzący Daniel Dyrcz | Data realizacji zajęć 06-05-2025 | Godzina rozpoczęcia 15:00 | Godzina zakończenia 16:30 | Liczba godzin 01:30 |
Przedmiot / temat zajęć 2 z 6 Technika parzenia kaw klasycznych | Prowadzący Daniel Dyrcz | Data realizacji zajęć 06-05-2025 | Godzina rozpoczęcia 16:35 | Godzina zakończenia 18:05 | Liczba godzin 01:30 |
Przedmiot / temat zajęć 3 z 6 Kawy z dodatkami. Technika dekoracji i podawania kawy | Prowadzący Daniel Dyrcz | Data realizacji zajęć 06-05-2025 | Godzina rozpoczęcia 18:15 | Godzina zakończenia 19:45 | Liczba godzin 01:30 |
Przedmiot / temat zajęć 4 z 6 Technika parzenia kaw klasycznych | Prowadzący Daniel Dyrcz | Data realizacji zajęć 09-05-2025 | Godzina rozpoczęcia 14:00 | Godzina zakończenia 16:15 | Liczba godzin 02:15 |
Przedmiot / temat zajęć 5 z 6 Kawy z dodatkami. Technika dekoracji i podawania kawy | Prowadzący Daniel Dyrcz | Data realizacji zajęć 09-05-2025 | Godzina rozpoczęcia 16:30 | Godzina zakończenia 18:50 | Liczba godzin 02:20 |
Przedmiot / temat zajęć 6 z 6 Kawy z dodatkami. Technika dekoracji i podawania kawy | Prowadzący Daniel Dyrcz | Data realizacji zajęć 14-05-2025 | Godzina rozpoczęcia 15:00 | Godzina zakończenia 17:25 | Liczba godzin 02:25 |
Cena
Cena
Cennik
- Rodzaj cenyCena
- Koszt przypadający na 1 uczestnika brutto3 000,00 PLN
- Koszt przypadający na 1 uczestnika netto3 000,00 PLN
- Koszt osobogodziny brutto200,00 PLN
- Koszt osobogodziny netto200,00 PLN
- W tym koszt walidacji brutto500,00 PLN
- W tym koszt walidacji netto500,00 PLN
- W tym koszt certyfikowania brutto500,00 PLN
- W tym koszt certyfikowania netto500,00 PLN
Prowadzący
Prowadzący
Liczba prowadzących: 1
1 z 1
Daniel Dyrcz
od 2017 roku do nadal nauczyciel przedmiotów gastronomicznych, hotelarskich w ZS w Suchej Beskidzkiej.
Posiada ponad dziesięcioletnie doświadczenie zawodowe na stanowiskach kelner, barman, barista w Polsce i zagranicą
Posiada ponad dziesięcioletnie doświadczenie zawodowe na stanowiskach kelner, barman, barista w Polsce i zagranicą
Informacje dodatkowe
Informacje dodatkowe
Informacje o materiałach dla uczestników usługi
- notatnik, długopis, skrypt
Adres
Adres
ul. Sienkiewicza 65
34-300 Żywiec
woj. śląskie
Udogodnienia w miejscu realizacji usługi
- Klimatyzacja
- Wi-fi
- Laboratorium komputerowe
Kontakt
Kontakt
Maciej Firleta
E-mail
m.firleta@zdz.katowice.pl
Telefon
(+48) 338 614 346