SŁODKI STÓŁ I WYPIEKI W NOWOCZESNYM WYDANIU - SZKOLENIE CUKIERNICZE
SŁODKI STÓŁ I WYPIEKI W NOWOCZESNYM WYDANIU - SZKOLENIE CUKIERNICZE
Informacje podstawowe
Informacje podstawowe
- KategoriaInne / Gastronomia
- Sposób dofinansowaniawsparcie dla osób indywidualnychwsparcie dla pracodawców i ich pracowników
- Grupa docelowa usługi
Szkolenie skierowane jest do osób, które są zainteresowane rozwijaniem swoich umiejętności w zakresie nowoczesnych technik cukierniczych i tworzenia eleganckich słodkich stołów. Grupa docelowa obejmuje: cukierników i pasjonatów cukiernictwa, właściciele i menedżerowie cukierni oraz lokali gastronomicznych, osoby planujące otwarcie własnej działalności cukierniczej, firmy eventowe i organizatorzy uroczystości, szefowie kuchni i pracownicy branży gastronomicznej.
- Minimalna liczba uczestników1
- Maksymalna liczba uczestników14
- Data zakończenia rekrutacji05-05-2025
- Forma prowadzenia usługistacjonarna
- Liczba godzin usługi24
- Podstawa uzyskania wpisu do BURCertyfikat systemu zarządzania jakością wg. ISO 9001:2015 (PN-EN ISO 9001:2015) - w zakresie usług szkoleniowych
Cel
Cel
Cel edukacyjny
Celem szkolenia jest przygotowanie uczestnika do samodzielnegotworzenia nowoczesnych nowoczesnych słodkich stołów czyli deserów z zakresu monoporcji, tortów musowych, makaroników, tartaletek, tart, ptysiów, eklerów i bezy. Osiągnięcie zakładanych efektów uczenia się pozwoli uczestnikowi umiejętnie łączyć smaki i tekstury, dobierać aromaty wg poznanych metod oraz tworzyć dekoracje wykorzystując wiedzę z zakresu zachowania kontrastu kolorystycznego.
Efekty uczenia się oraz kryteria weryfikacji ich osiągnięcia i Metody walidacji
Efekty uczenia się | Kryteria weryfikacji | Metoda walidacji |
---|---|---|
Efekty uczenia się Uczestnik samodzielnetworzenie nowoczesnych słodkich stołów czyli deserów z zakresu monoporcji, tortów musowych, makaroników, tartaletek, tart, ptysiów, eklerów i bezy. Umiejętnie łączy smaki i tekstury, dobierać aromaty wg poznanych metod oraz tworzy dekoracje wykorzystując wiedzę z zakresu zachowania kontrastu kolorystycznego | Kryteria weryfikacji Charakteryzuje nowoczesne zagadnienia cukiernicze | Metoda walidacji Wywiad swobodny |
Kryteria weryfikacji Rozróżnia metody dobierania aromatów, zachowania tekstur oraz różne połączenia smakowe | Metoda walidacji Wywiad swobodny | |
Kryteria weryfikacji Charakteryzuje techniki dekoracji oraz zachowania kontrastu kolorystycznego | Metoda walidacji Wywiad swobodny | |
Kryteria weryfikacji Tworzy nowe wyroby cukiernicze- monoporcje, torty musowye, makaroniki, tartaletki, tart, ptysie, eklery i bezy | Metoda walidacji Wywiad swobodny | |
Kryteria weryfikacji Łączy smaki i tekstury wg poznanych metod | Metoda walidacji Wywiad swobodny | |
Kryteria weryfikacji Dobiera w odpowiedni sposób aromaty | Metoda walidacji Wywiad swobodny | |
Kryteria weryfikacji Wykonuje dekoracje na przygotowanych wypiekach z zachowaniem kontrastu kolorystycznego | Metoda walidacji Wywiad swobodny | |
Kryteria weryfikacji Stosuje zasady komunikacji interpersonalnej - potrafi przekazać swoją wiedzę współpracownikom, podwładnym, posiada kompetencje społeczne, niezbędne do wykonywania pracy w zespole, radzi sobie w trudnych sytuacjach w środowisku cukierniczym | Metoda walidacji Wywiad swobodny |
Kwalifikacje i kompetencje
Kwalifikacje
Kompetencje
Usługa prowadzi do nabycia kompetencji.Warunki uznania kompetencji
Program
Program
Szkolenie skierowane jest do osób, które są zainteresowane rozwijaniem swoich umiejętności w zakresie nowoczesnych technik cukierniczych i tworzenia eleganckich słodkich stołów. Grupa docelowa obejmuje: cukierników i pasjonatów cukiernictwa, właściciele i menedżerowie cukierni oraz lokali gastronomicznych, osoby planujące otwarcie własnej działalności cukierniczej, firmy eventowe i organizatorzy uroczystości, szefowie kuchni i pracownicy branży gastronomicznej.
Przywitanie, poznanie uczestników.
Część teoretyczna:
1) Omówienie harmonogramu pracy, teoretyczny blok - nowoczesne słodkie stoły - zagadnienia cukiernicze
2) Opracowanie metod dobierania aromatów, zachowania tekstur oraz różne połączenia smakowe
3) Omówienie technik dekoracji oraz zachowania kontrastu kolorystycznego
4) Zapoznanie się z organizacją i higieną pracy na stanowiskach
5) Omówienie wykonywania receptur szkoleniowych
Część praktyczna:
1) Przygotowywanie wypieków według poznanych receptur: monoporcji, tortów musowych, makaroników, tartaletek, tart, ptysiów, eklerów i bezy
2) Wykonywanie dekoracji na wypiekach cukierniczych
3) Techniki podawania wypieków, deserów według poznanych zasad dekoracji i zachowania kontrastu kolorystycznego
Podsumowanie szkolenia, wręczenie certyfikatów, wypełnienie testu post, zakończenie szkolenia.
Walidacja usługi.
Szkolenie odbywa się w trybie godzin dydaktycznych
Celem szkolenia jest przygotowanie uczestnika do samodzielnego tworzenia nowoczesnych słodkich stołów czyli deserów z zakresu monoporcji, tortów musowych, makaroników, tartaletek, tart, ptysiów, eklerów i bezy. Osiągnięcie zakładanych efektów uczenia się pozwoli uczestnikowi umiejętnie łączyć smaki i tekstury, dobierać aromaty wg poznanych metod oraz tworzyć dekoracje wykorzystując wiedzę z zakresu zachowania kontrastu kolorystycznego.
Harmonogram
Harmonogram
Przedmiot / temat zajęć | Prowadzący | Data realizacji zajęć | Godzina rozpoczęcia | Godzina zakończenia | Liczba godzin |
---|---|---|---|---|---|
Brak wyników. |
Cena
Cena
Cennik
- Rodzaj cenyCena
- Koszt przypadający na 1 uczestnika brutto5 000,00 PLN
- Koszt przypadający na 1 uczestnika netto5 000,00 PLN
- Koszt osobogodziny brutto208,33 PLN
- Koszt osobogodziny netto208,33 PLN
Prowadzący
Prowadzący
Maciej Rosiński
podstaw. Jest perfekcjonistą – dla niego dania zawsze muszą tak samo smakować i wyglądać
Zdobywca dwóch czapek w żółtym przewodniku Gaullt&Millau Polska 2017. Trener Narodowej
Reprezentacji Polski Juniorów na Olimpiadę Kulinarną Erfurt 2016 z którą zdobył brąz i srebro.
Nominowany przez Gault&Millau Polska w kategorii Szef Jutra 2017
Juror konkursów takich jak Trendy Chocolate Chef w Bydgoszczy czy Chefs Culinar Cup w
Poznaniu. Uczestnik wielu staży i szkoleń u najlepszych szefów kuchni. Jego dania inspirowane są
kuchnią z całego świata.
Trener w Międzynarodowej Szkole Sztuki Kulinarnej - Ashanti w Łodzi o 2018 roku - zakres -
nowoczesne cukiernictwo (monoporcje, torty nowoczesne, makaroniki), ok 30 szkoleń rocznie (ok
10 osób - każde szkolenie)
Trener w Akademii Sweet Decor od 2019 roku (monoporcje, torty nowoczesne, makaroniki) ok 20
szkoleń rocznie ( ok 10 osób - każde szkolenie)
Wykształcenie - wyższe pedagogiczne
Informacje dodatkowe
Informacje dodatkowe
Informacje o materiałach dla uczestników usługi
Skrypty z przepisami i recepturami oraz metodyką wykonania.
Informacje dodatkowe
- Walidacja i przerwy ujęte w harmonogramie, wliczają się w czas trwania szkolenia i stanowią koszt kwalifikowalny usługi
- Koszty noclegu, wyżywienia i dojazdu nie zostały ujęte w cenie usługi
- Szkolenie odbywa się w trybie godzin dydaktycznych
- Zawarto umowę z WUP Kraków w ramach projektu Małopolski Pociąg do Kariery
- Zawarto umowę z WUP Toruń w ramach projektu Kierunek - Rozwój
- W przypadku osób, które uzyskały dofinansowanie w wielkości ≥70% obowiązuje zwolnienie podatku VAT
- Podstawa zwolnienia: Art. 43.1.29.a) c) ustawy o VAT w związku z §.3.1.14 ROZPORZĄDZENIEM MINISTRA
- FINANSÓW z dnia 20 grudnia 2013 r. w sprawie zwolnień od podatku od towarów i usług oraz warunków stosowania tych zwolnień, Art. 113 Ust. 1 Ustawa o podatku od towarów i usług.
Materiały multimedialne i dokumenty do pobrania
Materiały multimedialne
Adres
Adres
Udogodnienia w miejscu realizacji usługi
- Klimatyzacja
- Wi-fi