MONOPORCJE I TORTY MUSOWE Z EFEKTEM ZAMSZU - SZKOLENIE CUKIERNICZE
MONOPORCJE I TORTY MUSOWE Z EFEKTEM ZAMSZU - SZKOLENIE CUKIERNICZE
Informacje podstawowe
Informacje podstawowe
- KategoriaInne / Gastronomia
- Sposób dofinansowaniawsparcie dla osób indywidualnychwsparcie dla pracodawców i ich pracowników
- Grupa docelowa usługi
Szkolenie skierowane jest do cukierników, piekarzy oraz osób, które chcą rozszerzyć swoje umiejętności z zakresu wykonywania nowoczesnych deserów monoporcji.
Usługa również adresowana dla uczestników projektu Kierunek Kariera Zawodowa oraz Kierunek - Rozwój.
- Minimalna liczba uczestników8
- Maksymalna liczba uczestników14
- Data zakończenia rekrutacji09-05-2025
- Forma prowadzenia usługistacjonarna
- Liczba godzin usługi24
- Podstawa uzyskania wpisu do BURCertyfikat systemu zarządzania jakością wg. ISO 9001:2015 (PN-EN ISO 9001:2015) - w zakresie usług szkoleniowych
Cel
Cel
Cel edukacyjny
Celem szkolenia jest przygotowanie uczestnika do samodzielnegotworzenia nowoczesnych deserów - monoporcji oraz tortów z efektem zamszu. Osiągnięcie zakładanych efektów uczenia się pozwoli uczestnikowi umiejętnie łączyć smaki i tekstury, dobierać aromaty wg poznanych metod oraz tworzyć dekoracje wykorzystując wiedzę z zakresu zachowania kontrastu kolorystycznego.
Efekty uczenia się oraz kryteria weryfikacji ich osiągnięcia i Metody walidacji
Efekty uczenia się | Kryteria weryfikacji | Metoda walidacji |
---|---|---|
Efekty uczenia się Uczestnik wykonuje perfekcyjne techniki cukiernicze. | Kryteria weryfikacji Tworzy idealny zamsz na tortach i monoporcjach. | Metoda walidacji Obserwacja w warunkach rzeczywistych |
Kryteria weryfikacji Wykonuje zamszu w jednolitym kolorze. | Metoda walidacji Obserwacja w warunkach rzeczywistych | |
Kryteria weryfikacji Stosuje techniki ombre na wypiekach. | Metoda walidacji Obserwacja w warunkach rzeczywistych | |
Efekty uczenia się Uczestnik tworzy torty musowe i monoporcje wg. receptur. | Kryteria weryfikacji Wykonuje poznane smaki tortów. | Metoda walidacji Obserwacja w warunkach rzeczywistych |
Efekty uczenia się Uczestnik stosuje efektywną organizację pracy. | Kryteria weryfikacji Planuje i organizuje pracę tak, aby wykonywać swoje zadania z przyjemnością i spokojem. | Metoda walidacji Obserwacja w warunkach rzeczywistych |
Efekty uczenia się Pracuje ze stabilizatorami. | Kryteria weryfikacji Stosuje praktyczną wiedzę o użyciu różnych stabilizatorów (żelatyna rybna, wieprzowa, pektyna), dzięki czemu desery będą miały perfekcyjną konsystencję. | Metoda walidacji Obserwacja w warunkach rzeczywistych |
Efekty uczenia się Charakteryzuje prawidłowe zaopatrzenia w towary i sprzęt niezbędny do produkcji deserów. | Kryteria weryfikacji Dobiera najlepsze dekoracje, produktów i narzędzi, które ułatwią pracę i pozwolą tworzyć wybitne desery. | Metoda walidacji Obserwacja w warunkach rzeczywistych |
Efekty uczenia się Uczestnik umiejętnie rozwija własny biznesu. | Kryteria weryfikacji Stosuje poznane tajniki sukcesu, które pozwolą rozwinąć własną działalność, opartą na pasji do cukiernictwa. | Metoda walidacji Obserwacja w warunkach rzeczywistych |
Kwalifikacje i kompetencje
Kwalifikacje
Kompetencje
Usługa prowadzi do nabycia kompetencji.Warunki uznania kompetencji
Program
Program
Szkolenie skierowane jest do cukierników, piekarzy, amatorów cukiernictwa oraz osób, które chcą rozszerzyć swoje umiejętności z zakresu wykonywania nowoczesnych deserów - monoporcji i tortów z efektem zamszu. Usługa również adresowana dla uczestników projektu Kierunek Kariera Zawodowa oraz Kierunek-Rozwój.
Przywitanie, poznanie uczestników.
Część teoretyczna ( 6 godzin dydaktycznych):
Omówienie harmonogramu pracy, receptur szkoleniowych - teoretyczny blok nowoczesne zagadnienia cukiernicze - monoporcje i torty z efektem zamszu
Opracowanie metod dobierania aromatów, zachowania tekstur oraz różne połączenia smakowe
Charakteryzacja prawidłowego zaopatrzenia w towary i sprzęt niezbędny do produkcji deserów.
Omówienie technik dekoracji oraz zachowania kontrastu kolorystycznego
Wykład teoretyczny : Jak rozwijać swój biznes, jak pracować efektywnie oraz jak czerpać satysfakcję z tworzenia słodkości.Jarzwijać swój biznes, jak pracować efektywnie i jak czerpać satysfakcję z tworzenia słodkości.
Część praktyczna (18 godzin dydaktycznych):
Przygotowanie omówionych receptur szkoleniowych:
Cremoux jeżynowe / mus karmelowy / chrupiące kuleczki o smaku ciemnej czekolady / brownie
Coulie truskawkowe / mus limoncello / dacquoise limonkowo-kokosowe / chrupka z liofilizowaną truskawką i kokosem
Coulie z czarnej porzeczki / mus waniliowy / chrupka z liofilizowaną maliną / biszkopt waniliowy
Coulie marakuja-mango / mus kokosowy / dacquoise kokosowe / chrupka z liofilizowaną marakują
Coulie mandarynkowe /mus czekoladowy / biszkopt czekoladowy / chrupka z liofilizowanej marakui
Cremoux marakujowy / mus orzechowy / chrupka z praliny orzechowej / biszkopt orzechowy
Coulie z kwaśnej wiśni / mus pistacjowy / chrupka z prażonymi pistacjami i liofilizowanymi wiśniami / biszkopt matcha pistacja
Coulie malinowe / mus malinowy / biszkopt waniliowy z malinami / chrupiące perełki owocowe
Wykonanie dekoracji na monoporcjach.
Podsumowanie szkolenia, wręczenie certyfikatów, zakończenie szkolenia.
Walidacja usługi.
Szkolenie odbywa się w trybie godzin dydaktycznych.
Walidacja i przerwy ujęte w harmonogramie, wliczają się w czas trwania szkolenia i stanowią koszt kwalifikowalny usługi.
Celem szkolenia jest przygotowanie uczestnika do samodzielnego tworzenia nowoczesnych deserów - monoporcji i tortów z efektem zamszu. Osiągnięcie zakładanych efektów uczenia się pozwoli uczestnikowi umiejętnie łączyć smaki i tekstury, dobierać aromaty wg poznanych metod, dobierać niezbędny sprzęt oraz towary do produkcji deserów. Pozwoli również tworzyć dekoracje różnymi poznanymi metodami przy wykorzystaniu wiedzę z zakresu zachowania kontrastu kolorystycznego. Usługa prowadzi również do nabycia wiedzy z zakresu umiejętności prowadzenia i rozwój własnego biznesu.
Każdy uczestnik ma przydzielone indywidualne stanowisko pracy.
Harmonogram
Harmonogram
Przedmiot / temat zajęć | Prowadzący | Data realizacji zajęć | Godzina rozpoczęcia | Godzina zakończenia | Liczba godzin |
---|---|---|---|---|---|
Przedmiot / temat zajęć 1 z 23 Przywitanie i poznanie uczestników szkolenia | Prowadzący Justyna Sekunda | Data realizacji zajęć 10-05-2025 | Godzina rozpoczęcia 09:00 | Godzina zakończenia 09:15 | Liczba godzin 00:15 |
Przedmiot / temat zajęć 2 z 23 Omówienie harmonogramu pracy, teoretyczny blok - monoporcje i torty musowe z efektem zamszu | Prowadzący Justyna Sekunda | Data realizacji zajęć 10-05-2025 | Godzina rozpoczęcia 09:15 | Godzina zakończenia 10:00 | Liczba godzin 00:45 |
Przedmiot / temat zajęć 3 z 23 Omówienie i wykonanie perfekcyjnych technik cukierniczych. | Prowadzący Justyna Sekunda | Data realizacji zajęć 10-05-2025 | Godzina rozpoczęcia 10:00 | Godzina zakończenia 10:45 | Liczba godzin 00:45 |
Przedmiot / temat zajęć 4 z 23 Tworzenie idealnego zamszu na tortach i monoporcjach | Prowadzący Justyna Sekunda | Data realizacji zajęć 10-05-2025 | Godzina rozpoczęcia 10:45 | Godzina zakończenia 11:30 | Liczba godzin 00:45 |
Przedmiot / temat zajęć 5 z 23 Wykonywanie zamszu w jednolitym kolorze | Prowadzący Justyna Sekunda | Data realizacji zajęć 10-05-2025 | Godzina rozpoczęcia 11:30 | Godzina zakończenia 12:15 | Liczba godzin 00:45 |
Przedmiot / temat zajęć 6 z 23 Zastosowanie techniki ombre na wypiekach | Prowadzący Justyna Sekunda | Data realizacji zajęć 10-05-2025 | Godzina rozpoczęcia 12:15 | Godzina zakończenia 13:00 | Liczba godzin 00:45 |
Przedmiot / temat zajęć 7 z 23 Przerwa | Prowadzący Justyna Sekunda | Data realizacji zajęć 10-05-2025 | Godzina rozpoczęcia 13:00 | Godzina zakończenia 13:15 | Liczba godzin 00:15 |
Przedmiot / temat zajęć 8 z 23 Tworzenie tortów musowych i monoporcji wg. receptur. Poznanie i wykonanie różnych smaków tortów. | Prowadzący Justyna Sekunda | Data realizacji zajęć 10-05-2025 | Godzina rozpoczęcia 13:15 | Godzina zakończenia 14:00 | Liczba godzin 00:45 |
Przedmiot / temat zajęć 9 z 23 Wykonanie receptury: Cremoux jeżynowe / mus karmelowy / chrupiące kuleczki o smaku ciemnej czekolady / brownie | Prowadzący Justyna Sekunda | Data realizacji zajęć 10-05-2025 | Godzina rozpoczęcia 14:00 | Godzina zakończenia 15:45 | Liczba godzin 01:45 |
Przedmiot / temat zajęć 10 z 23 Wykonanie receptury: Coulie truskawkowe / mus limoncello / dacquoise limonkowo-kokosowe / chrupka z liofilizowaną truskawką i kokosem | Prowadzący Justyna Sekunda | Data realizacji zajęć 10-05-2025 | Godzina rozpoczęcia 15:45 | Godzina zakończenia 17:15 | Liczba godzin 01:30 |
Przedmiot / temat zajęć 11 z 23 Wykonanie receptury: Coulie z czarnej porzeczki / mus waniliowy / chrupka z liofilizowaną maliną / biszkopt waniliowy | Prowadzący Justyna Sekunda | Data realizacji zajęć 10-05-2025 | Godzina rozpoczęcia 17:15 | Godzina zakończenia 18:00 | Liczba godzin 00:45 |
Przedmiot / temat zajęć 12 z 23 Wykonanie receptury: Coulie marakuja-mango / mus kokosowy / dacquoise kokosowe / chrupka z liofilizowaną marakują | Prowadzący Justyna Sekunda | Data realizacji zajęć 11-05-2025 | Godzina rozpoczęcia 09:00 | Godzina zakończenia 10:00 | Liczba godzin 01:00 |
Przedmiot / temat zajęć 13 z 23 Wykonanie receptury: Coulie mandarynkowe /mus czekoladowy / biszkopt czekoladowy / chrupka z liofilizowanej marakui | Prowadzący Justyna Sekunda | Data realizacji zajęć 11-05-2025 | Godzina rozpoczęcia 10:00 | Godzina zakończenia 11:00 | Liczba godzin 01:00 |
Przedmiot / temat zajęć 14 z 23 Wykonanie receptury: Cremoux marakujowy / mus orzechowy / chrupka z praliny orzechowej / biszkopt orzechowy | Prowadzący Justyna Sekunda | Data realizacji zajęć 11-05-2025 | Godzina rozpoczęcia 11:00 | Godzina zakończenia 12:00 | Liczba godzin 01:00 |
Przedmiot / temat zajęć 15 z 23 Wykonanie receptury: Coulie z kwaśnej wiśni / mus pistacjowy / chrupka z prażonymi pistacjami i liofilizowanymi wiśniami / biszkopt matcha pistacja | Prowadzący Justyna Sekunda | Data realizacji zajęć 11-05-2025 | Godzina rozpoczęcia 12:00 | Godzina zakończenia 13:00 | Liczba godzin 01:00 |
Przedmiot / temat zajęć 16 z 23 Wykonanie receptury: Coulie malinowe / mus malinowy / biszkopt waniliowy z malinami / chrupiące perełki owocowe | Prowadzący Justyna Sekunda | Data realizacji zajęć 11-05-2025 | Godzina rozpoczęcia 13:00 | Godzina zakończenia 14:00 | Liczba godzin 01:00 |
Przedmiot / temat zajęć 17 z 23 Przerwa | Prowadzący Justyna Sekunda | Data realizacji zajęć 11-05-2025 | Godzina rozpoczęcia 14:00 | Godzina zakończenia 14:15 | Liczba godzin 00:15 |
Przedmiot / temat zajęć 18 z 23 Zastosowanie efektywnej organizacji pracy - planowanie i organizacja pracy tak, aby wykonywać swoje zadania z przyjemnością i spokojem. | Prowadzący Justyna Sekunda | Data realizacji zajęć 11-05-2025 | Godzina rozpoczęcia 14:15 | Godzina zakończenia 15:00 | Liczba godzin 00:45 |
Przedmiot / temat zajęć 19 z 23 Umiejętność pracy ze stabilizatorami - Posiadanie praktycznej wiedzy o użyciu różnych stabilizatorów (żelatyna rybna, wieprzowa,pektyna), dzięki czemu desery będą miały perfekcyjną konsystencję. | Prowadzący Justyna Sekunda | Data realizacji zajęć 11-05-2025 | Godzina rozpoczęcia 15:00 | Godzina zakończenia 16:00 | Liczba godzin 01:00 |
Przedmiot / temat zajęć 20 z 23 Charakteryzacja prawidłowego zaopatrzenia w towary i sprzęt niezbędny do produkcji deserów - Dobieranie najlepszych dekoracji, produktów i narzędzi. | Prowadzący Justyna Sekunda | Data realizacji zajęć 11-05-2025 | Godzina rozpoczęcia 16:00 | Godzina zakończenia 16:45 | Liczba godzin 00:45 |
Przedmiot / temat zajęć 21 z 23 Umiejętność rozwój własnego biznesu -Wykorzystywanie poznanych tajników sukcesu, które pozwolą rozwinąć własną działalność, opartą na pasji do cukiernictwa. | Prowadzący Justyna Sekunda | Data realizacji zajęć 11-05-2025 | Godzina rozpoczęcia 16:45 | Godzina zakończenia 17:30 | Liczba godzin 00:45 |
Przedmiot / temat zajęć 22 z 23 Podsumowanie szkolenia oraz wręczenie certyfikatów | Prowadzący Justyna Sekunda | Data realizacji zajęć 11-05-2025 | Godzina rozpoczęcia 17:30 | Godzina zakończenia 17:45 | Liczba godzin 00:15 |
Przedmiot / temat zajęć 23 z 23 Walidacja usługi | Prowadzący - | Data realizacji zajęć 11-05-2025 | Godzina rozpoczęcia 17:45 | Godzina zakończenia 18:00 | Liczba godzin 00:15 |
Cena
Cena
Cennik
- Rodzaj cenyCena
- Koszt przypadający na 1 uczestnika brutto3 500,00 PLN
- Koszt przypadający na 1 uczestnika netto3 500,00 PLN
- Koszt osobogodziny brutto145,83 PLN
- Koszt osobogodziny netto145,83 PLN
Prowadzący
Prowadzący
Justyna Sekunda
Dzięki współpracy z renomowanymi światowymi cukiernikami, m. in.: Gregory Doyenem, Damienem Wagerem, Ksenią Penkiną, Miquel Guarro, Jesus Escalerac, Ramonem Morato oraz Dinarą Kasko, rozwinęła swoje umiejętności i zdobyła doświadczenie, które pozwoliło jej spojrzeć na cukiernictwo w swój autorski, kolorowy sposób, pozostawiając przestrzeń na bezustanne samodoskonalenie się w tej sztuce.
W swojej karierze nie tylko zajmuje się cukiernictwem, ale także jest doświadczonym food stylistą. Doświadczenie w tej dziedzinie zdobywała m.in. przy boku Beaty Szmitki, co pozwoliło mi na udział w licznych kampaniach telewizyjnych i prasowych. Pracowała dla renomowanych firm, takich jak Kruszwica, Da Grasso, Aryzta, Mlekpol, Łowicz, Piątnica, Polskie Eko Zagrody, Pomadek oraz Wierzejki.
Prowadzący posiada doświadczenie zawodowe zdobyte nie wcześniej niż 5 lat.
Informacje dodatkowe
Informacje dodatkowe
Informacje o materiałach dla uczestników usługi
Skrypt z przepisami i recepturami oraz metodyką wykonania
Informacje dodatkowe
- Walidacja i przerwy ujęte w harmonogramie, wliczają się w czas trwania szkolenia i stanowią koszt kwalifikowalny usługi
- Jedna przerwa 15 minutowa - realizowana na żądanie uczestników.
- Koszty noclegu, wyżywienia i dojazdu nie zostały ujęte w cenie usługi
- Szkolenie odbywa się w trybie godzin dydaktycznych
- Zawarto umowę z WUP Kraków w ramach projektu Małopolski Pociąg do Kariery
- Zawarto umowę z WUP Toruń w ramach projektu Kierunek - Rozwój
- W przypadku osób, które uzyskały dofinansowanie w wielkości ≥70% obowiązuje zwolnienie podatku VAT
- Podstawa zwolnienia: Art. 43.1.29.a) c) ustawy o VAT w związku z §.3.1.14 ROZPORZĄDZENIEM MINISTRA
- FINANSÓW z dnia 20 grudnia 2013 r. w sprawie zwolnień od podatku od towarów i usług oraz warunków stosowania tych zwolnień, Art. 113 Ust. 1 Ustawa o podatku od towarów i usług.
Materiały multimedialne i dokumenty do pobrania
Materiały multimedialne
Adres
Adres
Udogodnienia w miejscu realizacji usługi
- Klimatyzacja
- Wi-fi