Kurs czeladniczy - Cukiernik
Kurs czeladniczy - Cukiernik
Informacje podstawowe
Informacje podstawowe
- KategoriaInne / Gastronomia
- Sposób dofinansowaniawsparcie dla osób indywidualnychwsparcie dla pracodawców i ich pracowników
- Grupa docelowa usługi
Szkolenie skierowane jest do osób, które chcą zdobyć praktyczne umiejętności i wiedzę niezbędne do wykonywania zawodu cukiernika oraz chcą uzyskać formalne potwierdzenie posiadanych kwalifikacji w zawodzie poprzez uzyskanie świadectwa czeladniczego.
- Minimalna liczba uczestników6
- Maksymalna liczba uczestników10
- Data zakończenia rekrutacji27-03-2025
- Forma prowadzenia usługistacjonarna
- Liczba godzin usługi200
- Podstawa uzyskania wpisu do BURCertyfikat systemu zarządzania jakością wg. ISO 9001:2015 (PN-EN ISO 9001:2015) - w zakresie usług szkoleniowych
Cel
Cel
Cel edukacyjny
Celem kursu jest nabycie przez słuchaczy podstawowej wiedzy i umiejętności niezbędnych do pracy z zawodzie cukiernika oraz przygotowanie do egzaminu na tytuł czeladnika w zawodzie cukiernik przed komisją egzaminacyjną Izby Rzemieślniczej i Przedsiębiorczości w Białymstoku.Program kursu zawiera zarówno naukę podstawowych-tradycyjnych wyrobów cukierniczych, jak i zapoznania z nowymi trendami cukierniczymi (makaroniki, monoporcje, torty i ich zdobnictwo).
Efekty uczenia się oraz kryteria weryfikacji ich osiągnięcia i Metody walidacji
Efekty uczenia się | Kryteria weryfikacji | Metoda walidacji |
---|---|---|
Efekty uczenia się Umiejętność przygotowywania i zdobienia różnego rodzaju wyrobów cukierniczych | Kryteria weryfikacji Uczestnik dobiera surowce, stosuje receptury, prawidłową technikę wytwarzania, estetyczne dekoruje gotowe wyroby | Metoda walidacji Obserwacja w warunkach rzeczywistych |
Efekty uczenia się Znajomość zasad budowy, działania i obsługi urządzeń kuchennych wykorzystywanych w cukiernictwie | Kryteria weryfikacji Uczestnik prawidłowo dobiera i używa odpowiednich urządzeń i maszyn w zależności od wytwarzanych produktów | Metoda walidacji Obserwacja w warunkach rzeczywistych |
Efekty uczenia się Przestrzeganie zasad sanitarnych i BHP | Kryteria weryfikacji Uczestnik stosuje się do zasad sanitarnych i przepisów BHP | Metoda walidacji Obserwacja w warunkach rzeczywistych |
Efekty uczenia się Znajomość zasad rachunkowości zawodowej, prawa pracy i prowadzenia DG | Kryteria weryfikacji Uczestnik oblicza gramatury, proporcje i ceny na podstawie podanych danych | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Kryteria weryfikacji Uczestnik stosuje zasady prawa pracy | Metoda walidacji Test teoretyczny | |
Kryteria weryfikacji Uczestnik zna wymogi dotyczące zakładania, procedur i obowiązków wynikających z prowadzenia działalności gospodarczej | Metoda walidacji Test teoretyczny | |
Efekty uczenia się Rozróżnianie i charakteryzowanie surowców do produkcji cukierniczej | Kryteria weryfikacji Uczestnik zna rodzaje, właściwości surowców i półproduktów | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Efekty uczenia się Z zakresu umiejętności społecznych: współpracuje w zespole; ocenia wykonywane wyroby cukiernicze; kieruje się zasadami ergonomii pracy i zgodnymi z obowiązującymi przepisami BHP | Kryteria weryfikacji Uczestnik weryfikuje pod kątem jakościowym wykonane wyroby cukiernicze | Metoda walidacji Obserwacja w warunkach rzeczywistych |
Kryteria weryfikacji Uczestnik słucha i współpracujea z osobami nadzorującymi wykonywanie zadań cukierniczych | Metoda walidacji Obserwacja w warunkach rzeczywistych | |
Kryteria weryfikacji Uczestnik stosuje wytyczne i normy gastronomiczne | Metoda walidacji Obserwacja w warunkach rzeczywistych |
Kwalifikacje i kompetencje
Kwalifikacje
Inne kwalifikacje
Uznane kwalifikacje
Informacje
- Podstawa prawna dla Podmiotów / kategorii Podmiotóworgan władzy publicznej lub samorządu zawodowego, uprawniony do wydawania dokumentów potwierdzających kwalifikację na podstawie ustawy lub rozporządzenia
- Nazwa/Kategoria Podmiotu prowadzącego walidacjęIzba Rzemieślnicza i Przedsiębiorczości w Białymstoku
- Podmiot prowadzący walidację jest zarejestrowany w BURTak
- Nazwa/Kategoria Podmiotu certyfikującegoIzba Rzemieślnicza i Przedsiębiorczości w Białymstoku
- Podmiot certyfikujący jest zarejestrowany w BURNie
Program
Program
Program szkolenia obejmuje następujące zagadnienia:
Surowce gastronomiczne – 15 godz.
Klasyfikacja i charakterystyka surowców. Przechowywanie żywności. Metody utrwalania produktów spożywczych. Metody badania i oceny jakości. Dodatki cukiernicze i materiały pomocnicze.
Technologia gastronomiczna – 25 godz.
Dobór środków żywnościowych, technik i procesów stosowanymi przy produkcji cukierniczej. Rodzaje, technika sporządzania oraz receptury potraw gastronomicznych. Zmiany fizykochemiczne i biologiczne zachodzące w surowcach podczas ich przetwarzania.
Podstawy żywienia – 12 godz.
Podział i rola składników odżywczych. Wartość odżywcza i energetyczna.
Maszyny i urządzenia – 15 godz.
Maszyny i urządzenia stosowane cukiernictwie, drobny sprzęt gastronomiczny.
Ochrona i kształtowanie środowiska, gospodarka odpadami w gastronomii – 3 godzin
Wpływ odpadów na środowisko, zasady postępowania z odpadami w gastronomii
Bezpieczeństwo i higiena pracy – 5 godzin
Ocena ryzyka zawodowego, zagrożenia w środowisku pracy. Ustalanie przyczyn i okoliczności wypadków przy pracy oraz chorób zawodowych. Rola dzieży ochronnej i okresowych badań
Dokumentacja działalności gospodarczej, podstawowe przepisy prawa pracy, rachunkowość zawodowa – 15 godzin
Zakładanie i prowadzenie działalności gospodarczej, prawo pracy. Zasady rachunkowości zawodowej.
Zajęcia praktyczne – 110 godzin
- przygotowanie stanowiska pracy
- torty okolicznościowe z dekoracją (kwiaty z marcepanu, karmelu, czekolady)
- wyroby z ciasta drożdżowego
- wyroby z ciasta parzonego
- wyroby z ciast kruchych
- wyroby z ciast biszkoptowych
- wyroby biszkoptowo-tłuszczowe
-wyroby z ciasta piernikowego
- wyroby z ciasta francuskiego
- pozostałe wyroby cukiernicze
Harmonogram
Harmonogram
Przedmiot / temat zajęć | Prowadzący | Data realizacji zajęć | Godzina rozpoczęcia | Godzina zakończenia | Liczba godzin |
---|---|---|---|---|---|
Przedmiot / temat zajęć 1 z 41 Surowce gastronomiczne | Prowadzący Joanna Maleszewska | Data realizacji zajęć 28-03-2025 | Godzina rozpoczęcia 16:00 | Godzina zakończenia 19:45 | Liczba godzin 03:45 |
Przedmiot / temat zajęć 2 z 41 Surowce gastronomiczne | Prowadzący Joanna Maleszewska | Data realizacji zajęć 29-03-2025 | Godzina rozpoczęcia 08:00 | Godzina zakończenia 14:00 | Liczba godzin 06:00 |
Przedmiot / temat zajęć 3 z 41 Surowce gastronomiczne | Prowadzący Joanna Maleszewska | Data realizacji zajęć 04-04-2025 | Godzina rozpoczęcia 16:00 | Godzina zakończenia 17:30 | Liczba godzin 01:30 |
Przedmiot / temat zajęć 4 z 41 Technologia gastronomiczna | Prowadzący Joanna Maleszewska | Data realizacji zajęć 04-04-2025 | Godzina rozpoczęcia 17:30 | Godzina zakończenia 19:45 | Liczba godzin 02:15 |
Przedmiot / temat zajęć 5 z 41 Technologia gastronomiczna | Prowadzący Joanna Maleszewska | Data realizacji zajęć 11-04-2025 | Godzina rozpoczęcia 16:00 | Godzina zakończenia 19:45 | Liczba godzin 03:45 |
Przedmiot / temat zajęć 6 z 41 Technologia gastronomiczna | Prowadzący Joanna Maleszewska | Data realizacji zajęć 12-04-2025 | Godzina rozpoczęcia 08:00 | Godzina zakończenia 14:00 | Liczba godzin 06:00 |
Przedmiot / temat zajęć 7 z 41 Bezpieczeństwo i higiena pracy | Prowadzący Anna Zacny | Data realizacji zajęć 16-04-2025 | Godzina rozpoczęcia 16:00 | Godzina zakończenia 19:45 | Liczba godzin 03:45 |
Przedmiot / temat zajęć 8 z 41 Zajęcia praktyczne | Prowadzący Małgorzata Tryznowska | Data realizacji zajęć 22-04-2025 | Godzina rozpoczęcia 16:00 | Godzina zakończenia 19:45 | Liczba godzin 03:45 |
Przedmiot / temat zajęć 9 z 41 Zajęcia praktyczne | Prowadzący Małgorzata Tryznowska | Data realizacji zajęć 23-04-2025 | Godzina rozpoczęcia 16:00 | Godzina zakończenia 19:45 | Liczba godzin 03:45 |
Przedmiot / temat zajęć 10 z 41 Technologia gastronomiczna | Prowadzący Joanna Maleszewska | Data realizacji zajęć 25-04-2025 | Godzina rozpoczęcia 16:00 | Godzina zakończenia 19:45 | Liczba godzin 03:45 |
Przedmiot / temat zajęć 11 z 41 Zajęcia praktyczne | Prowadzący Małgorzata Tryznowska | Data realizacji zajęć 28-04-2025 | Godzina rozpoczęcia 16:00 | Godzina zakończenia 19:45 | Liczba godzin 03:45 |
Przedmiot / temat zajęć 12 z 41 Zajęcia praktyczne | Prowadzący Małgorzata Tryznowska | Data realizacji zajęć 29-04-2025 | Godzina rozpoczęcia 16:00 | Godzina zakończenia 19:45 | Liczba godzin 03:45 |
Przedmiot / temat zajęć 13 z 41 Zajęcia praktyczne | Prowadzący Małgorzata Tryznowska | Data realizacji zajęć 05-05-2025 | Godzina rozpoczęcia 16:00 | Godzina zakończenia 19:45 | Liczba godzin 03:45 |
Przedmiot / temat zajęć 14 z 41 Zajęcia praktyczne | Prowadzący Małgorzata Tryznowska | Data realizacji zajęć 06-05-2025 | Godzina rozpoczęcia 16:00 | Godzina zakończenia 19:45 | Liczba godzin 03:45 |
Przedmiot / temat zajęć 15 z 41 Zajęcia praktyczne | Prowadzący Małgorzata Tryznowska | Data realizacji zajęć 07-05-2025 | Godzina rozpoczęcia 16:00 | Godzina zakończenia 19:45 | Liczba godzin 03:45 |
Przedmiot / temat zajęć 16 z 41 Dokumentacja działalności gospodarczej, podstawowe przepisy prawa pracy, rachunkowość zawodowa | Prowadzący Iwona Lenart | Data realizacji zajęć 09-05-2025 | Godzina rozpoczęcia 16:00 | Godzina zakończenia 19:45 | Liczba godzin 03:45 |
Przedmiot / temat zajęć 17 z 41 Zajęcia praktyczne | Prowadzący Małgorzata Tryznowska | Data realizacji zajęć 12-05-2025 | Godzina rozpoczęcia 16:00 | Godzina zakończenia 19:45 | Liczba godzin 03:45 |
Przedmiot / temat zajęć 18 z 41 Zajęcia praktyczne | Prowadzący Małgorzata Tryznowska | Data realizacji zajęć 13-05-2025 | Godzina rozpoczęcia 16:00 | Godzina zakończenia 19:45 | Liczba godzin 03:45 |
Przedmiot / temat zajęć 19 z 41 Zajęcia praktyczne | Prowadzący Małgorzata Tryznowska | Data realizacji zajęć 14-05-2025 | Godzina rozpoczęcia 16:00 | Godzina zakończenia 19:45 | Liczba godzin 03:45 |
Przedmiot / temat zajęć 20 z 41 Dokumentacja działalności gospodarczej, podstawowe przepisy prawa pracy, rachunkowość zawodowa | Prowadzący Iwona Lenart | Data realizacji zajęć 16-05-2025 | Godzina rozpoczęcia 16:00 | Godzina zakończenia 19:45 | Liczba godzin 03:45 |
Przedmiot / temat zajęć 21 z 41 Zajęcia praktyczne | Prowadzący Małgorzata Tryznowska | Data realizacji zajęć 19-05-2025 | Godzina rozpoczęcia 16:00 | Godzina zakończenia 19:45 | Liczba godzin 03:45 |
Przedmiot / temat zajęć 22 z 41 Zajęcia praktyczne | Prowadzący Małgorzata Tryznowska | Data realizacji zajęć 20-05-2025 | Godzina rozpoczęcia 16:00 | Godzina zakończenia 19:45 | Liczba godzin 03:45 |
Przedmiot / temat zajęć 23 z 41 Dokumentacja działalności gospodarczej, podstawowe przepisy prawa pracy, rachunkowość zawodowa | Prowadzący Iwona Lenart | Data realizacji zajęć 22-05-2025 | Godzina rozpoczęcia 16:00 | Godzina zakończenia 19:45 | Liczba godzin 03:45 |
Przedmiot / temat zajęć 24 z 41 Technologia gastronomiczna | Prowadzący Joanna Maleszewska | Data realizacji zajęć 23-05-2025 | Godzina rozpoczęcia 16:00 | Godzina zakończenia 19:00 | Liczba godzin 03:00 |
Przedmiot / temat zajęć 25 z 41 Maszyny i urządzenia | Prowadzący Joanna Maleszewska | Data realizacji zajęć 23-05-2025 | Godzina rozpoczęcia 19:00 | Godzina zakończenia 19:45 | Liczba godzin 00:45 |
Przedmiot / temat zajęć 26 z 41 Zajęcia praktyczne | Prowadzący Małgorzata Tryznowska | Data realizacji zajęć 26-05-2025 | Godzina rozpoczęcia 16:00 | Godzina zakończenia 19:45 | Liczba godzin 03:45 |
Przedmiot / temat zajęć 27 z 41 Zajęcia praktyczne | Prowadzący Małgorzata Tryznowska | Data realizacji zajęć 27-05-2025 | Godzina rozpoczęcia 16:00 | Godzina zakończenia 19:45 | Liczba godzin 03:45 |
Przedmiot / temat zajęć 28 z 41 Zajęcia praktyczne | Prowadzący Małgorzata Tryznowska | Data realizacji zajęć 28-05-2025 | Godzina rozpoczęcia 16:00 | Godzina zakończenia 19:45 | Liczba godzin 03:45 |
Przedmiot / temat zajęć 29 z 41 Maszyny i urządzenia | Prowadzący Joanna Maleszewska | Data realizacji zajęć 30-05-2025 | Godzina rozpoczęcia 16:00 | Godzina zakończenia 19:45 | Liczba godzin 03:45 |
Przedmiot / temat zajęć 30 z 41 Zajęcia praktyczne | Prowadzący Małgorzata Tryznowska | Data realizacji zajęć 02-06-2025 | Godzina rozpoczęcia 16:00 | Godzina zakończenia 19:45 | Liczba godzin 03:45 |
Przedmiot / temat zajęć 31 z 41 Zajęcia praktyczne | Prowadzący Małgorzata Tryznowska | Data realizacji zajęć 03-06-2025 | Godzina rozpoczęcia 16:00 | Godzina zakończenia 19:45 | Liczba godzin 03:45 |
Przedmiot / temat zajęć 32 z 41 Maszyny i urządzenia | Prowadzący Joanna Maleszewska | Data realizacji zajęć 04-06-2025 | Godzina rozpoczęcia 16:00 | Godzina zakończenia 19:45 | Liczba godzin 03:45 |
Przedmiot / temat zajęć 33 z 41 Maszyny i urządzenia | Prowadzący Joanna Maleszewska | Data realizacji zajęć 07-06-2025 | Godzina rozpoczęcia 08:00 | Godzina zakończenia 11:00 | Liczba godzin 03:00 |
Przedmiot / temat zajęć 34 z 41 Ochrona i kształtowanie środowiska, gospodarka odpadami w gastronomii | Prowadzący Joanna Maleszewska | Data realizacji zajęć 07-06-2025 | Godzina rozpoczęcia 11:00 | Godzina zakończenia 13:15 | Liczba godzin 02:15 |
Przedmiot / temat zajęć 35 z 41 Zajęcia praktyczne | Prowadzący Małgorzata Tryznowska | Data realizacji zajęć 09-06-2025 | Godzina rozpoczęcia 16:00 | Godzina zakończenia 19:45 | Liczba godzin 03:45 |
Przedmiot / temat zajęć 36 z 41 Zajęcia praktyczne | Prowadzący Małgorzata Tryznowska | Data realizacji zajęć 10-06-2025 | Godzina rozpoczęcia 16:00 | Godzina zakończenia 19:45 | Liczba godzin 03:45 |
Przedmiot / temat zajęć 37 z 41 Podstawy żywienia | Prowadzący Joanna Maleszewska | Data realizacji zajęć 13-06-2025 | Godzina rozpoczęcia 16:00 | Godzina zakończenia 19:45 | Liczba godzin 03:45 |
Przedmiot / temat zajęć 38 z 41 Podstawy żywienia | Prowadzący Joanna Maleszewska | Data realizacji zajęć 14-06-2025 | Godzina rozpoczęcia 08:00 | Godzina zakończenia 13:15 | Liczba godzin 05:15 |
Przedmiot / temat zajęć 39 z 41 Zajęcia praktyczne | Prowadzący Małgorzata Tryznowska | Data realizacji zajęć 16-06-2025 | Godzina rozpoczęcia 16:00 | Godzina zakończenia 19:45 | Liczba godzin 03:45 |
Przedmiot / temat zajęć 40 z 41 Zajęcia praktyczne | Prowadzący Małgorzata Tryznowska | Data realizacji zajęć 17-06-2025 | Godzina rozpoczęcia 16:00 | Godzina zakończenia 19:45 | Liczba godzin 03:45 |
Przedmiot / temat zajęć 41 z 41 Zajęcia praktyczne | Prowadzący Małgorzata Tryznowska | Data realizacji zajęć 17-06-2025 | Godzina rozpoczęcia 16:00 | Godzina zakończenia 19:45 | Liczba godzin 03:45 |
Cena
Cena
Cennik
- Rodzaj cenyCena
- Koszt przypadający na 1 uczestnika brutto5 500,00 PLN
- Koszt przypadający na 1 uczestnika netto5 500,00 PLN
- Koszt osobogodziny brutto27,50 PLN
- Koszt osobogodziny netto27,50 PLN
- W tym koszt walidacji brutto100,00 PLN
- W tym koszt walidacji netto100,00 PLN
- W tym koszt certyfikowania brutto1 004,36 PLN
- W tym koszt certyfikowania netto1 004,36 PLN
Prowadzący
Prowadzący
Małgorzata Tryznowska
Trener marketingu i zarządzania cukiernią/ciastkarnią/pracownią cukierniczą.
Joanna Maleszewska
Mgr inż. na kierunku towaroznawstwa w zakresie hotelarstwa z gastronomią i turystyką.
Uprawnienia egzaminatora zawodowego w zawodach: technik żywienia i usług gastronomicznych; kucharz.
Studia podyplomowe w zakresie:
- przygotowania do wykonywania zawodu nauczyciela przedmiotów zawodowych
- technologii żywności i usług gastronomicznych
- poradnictwa żywieniowego i dietetycznego
Anna Zacny
Inspektor ochrony przeciwpożarowej.
Inspektor Obrony Cywilnej o specjalności ratownictwo ogólne.
Audytor wewnętrzny systemu zarządznia BHP wg normy PN-N 18001.
Studia podyplomowe z zakresu Bezpieczeństwa i Higieny Pracy.
Od ponad 10 lat wykładowca w ZDZ na kursach z zakresu BHP.
Iwona Lenart
Informacje dodatkowe
Informacje dodatkowe
Informacje o materiałach dla uczestników usługi
Każdy uczestnik otrzymuje drukowany skrypt szkoleniowy, zeszyt i długopis.
Warunki uczestnictwa
Uczestnik powinien mieć:
-ukończone 21 lat
-ukończone gimnazjum lub 8 letnią szkołę podstawową
-ważne badania sanitarno-epidemiologiczne i zaświadczenie lekarza medycyny pracy o braku przeciwwskazań do pracy w zawodzie cukiernik
Informacje dodatkowe
Liczba godzin usługi wyrażona jest w godzinach szkoleniowych/dydaktycznych (45 min.).
Uczestnik jest zobowiązany do uczestnictwa w min. 80% zajęć (potwierdzana na podstawie list obecności).